23.09.2020 ДП "Прозорро"

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо оскарження закупівель + спрощені закупівлі

запитання-відповіді щодо оскарження процедур закупівель+ спрощені закупівлі

Знову в межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: оскарження закупівель і спрощені закупівлі. 

 Ознайомитись з опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо Уповноваженої особи та аномально низької ціни, У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації, У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню, У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях.

Отож, перейдімо до ваших запитань, які ви ставили, щодо оскарження закупівель. 

Скільки часу дається замовнику на виконання рішення АМКУ

Постачальник оскаржив відміну торгів Замовником. АМКУ зобов'язав Замовника скасувати рішення про відміну торгів. Скільки часу має Замовник, щоб виконати рішення АМКУ?

Якщо рішення органу оскарження, прийняте за результатами розгляду органу оскарження, не було оскаржене до суду, таке рішення має бути виконано не пізніше 30 днів з дня його прийняття органом оскарження.

Коли АМКУ ухвалює рішення у справі

Якщо вчора відбулось засідання АМКУ по оскарженню закупівлі, протягом якого періоду заклад отримає рішення по справі?

Протягом одного робочого дня після прийняття рішення за результатами розгляду скарги орган оскарження в електронній системі закупівель надає інформацію про резолютивну частину рішення та протягом трьох робочих днів з дня його прийняття розміщує рішення в електронній системі закупівель. Рішення за результатами розгляду скарги відразу після розміщення в електронній системі закупівель автоматично оприлюднюється в електронній системі закупівель і надсилається суб’єкту оскарження та замовнику.

Яка відповідальність, якщо залишити вимогу без відповіді

Чи можна залишити вимогу без відповіді, які правові наслідки?

Не можна, відповідальність зазначена в статті 164-14 несвоєчасне надання або ненадання замовником роз’яснень щодо змісту тендерної документації тягнуть за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пояснення на скаргу в АМКУ

Підкажіть, що треба зробити Замовнику, аби надіслати до АМКУ Пояснення на Скаргу щодо рішення Замовника про обрання переможця (через який кабінет, куди заходити та що натискати).

Найкраще в цьому підкаже служба підтримки вашого електронного майданчика, адже у різних майданчиків різні інтерфейси. 

Скарга після аукціону у відкритих торгах з публікацією англійською мовою

Чи можливо подати скаргу після аукціону у відкритих торгах з публікацією англійською мовою? (наприклад, після проведення аукціону у всіх учасників відкриваються документ «цінова пропозиція та у переможця аукціону є арифметичні помилки в «ціновій пропозиції»)

На етапі після аукціону ви можете подати скаргу на рішення, дії чи бездіяльність Замовника. Якщо він не побачить цих помилок і прийме пропозицію з помилками, то можна буде оскаржити таке рішення Замовника.

Матеріали щодо оскарження закупівель: Оскарження закупівель, Механізм оскарження: як зміниться та чому, Оскарження закупівель: відповіді на запитання, Що потрібно знати про подання та оплату скарг

А тепер перейдімо до запитань та відповідей на них щодо спрощеної закупівлі. 

Якщо один учасник у спрощеній - чи можна його кваліфікувати

Підкажіть, проведено спрощену закупівлю: один учасник - кваліфікувати чи відхиляти? Документи надав в повному обсязі.

У спрощеній може бути й учасник. Кваліфікуйте його.

Невиконання вимоги Замовника

Учасник спрощеної закупівлі на аукціон надав цінову з ПДВ, хоча згідно з вимогами Замовника мав надати цінову без ПДВ. Чи можна допускати такого учасника до «Кваліфікації переможця»? 

Це на ваш розсуд. Загалом, якщо у вас все це було прописано в вимогах до учасників, то можна вважати, що учасник порушив ваші вимоги.

Чи стосується Наказ №710 спрощених закупівель

Наказ №710 «Про затвердження Переліку формальних помилок» застосовується до спрощених закупівель?

Ні, адже цей перелік використовується в тендерній документації. А в спрощеній закупівлі немає тендерної документації.

Як потрібно накладати кеп на пропозицію

Чи обов'язково учасник в спрощеній закупівлі має на пропозицію накладати кеп? 

Щоб подати свою пропозицію, учасник має накласти на неї УЕП/КЕП. У який спосіб це робити — на всю пропозицію разом чи на кожен файл окремо — залежить, яку вимогу висунув замовник. Якщо замовник зазначив, що УЕП/КЕП має бути накладено на кожен файл пропозиції — учаснику слід накласти на кожен, якщо такої вимоги нема, то ні. 

Чи можливо оскаржити спрощені через АМКУ

Де можна почитати інформацію про дії АМКУ щодо спрощених закупівель?

Порядок проведення спрощеної процедури закупівлі не передбачає застосування порядку оскарження процедур закупівлі, визначеного статтею 18 Закону. Відповідно, спрощені закупівлі не підлягають оскарженню в АМКУ.

Ознайомитись із інформацією щодо спрощених закупівель можна в статтях: Спрощені закупівлі, Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року, Спрощені закупівлі. Відповіді на запитання, Спрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитання, Спрощені закупівлі для постачальників, Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових

Отже, на прикладі конкретних кейсів та запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

оскарження, скарга, спрощені закупівлі,

Коментарі

Олена 2021-05-05 11:13:24
Доброго дня! Допоможіть у роз'ясненні наступного питання. Двічі відмінено спрощену закупівлю у зв'язку з відсутністю учасників. На підставі ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" укладаємо прямий договір з постачальником та обов’язково оприлюднюємо в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" визначено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як це розуміти? вимагати від потенційного постачальника всі документи, які вимагали про проведенні спрощеної закупівлі? договір повинен бути такий, як в документації до спрощеної закупівлі чи може бути інша редакція договору? Чи буде цей договір "договором про закупівлю" в розумінні закону? як вносити зміни в такий договір? як до прямого договору чи тільки у випадках, визначених у статті 41 Закону України "Про публічні закупівлі" ?
Сергій 2021-04-06 15:20:02
Доброго дня, наша компанія виграла спрощену закупівлю, але замовником було відхилена пропозиція начебто того, що замість КЕП була накладена цифрова печатка, хоча це не є правдою та протокол перевірки підпису свідчить про те, також замовником було зазначено що нашу декларацію відповідності з питань охорони праці неможливо перевірити, так як вона не відображається на сайти, це теж брехня, вона є на сайті вже пів року і будь хто може це перевірити за 1 хвилину, вопрос такий: чи є сенс подавати позов до суду? Адже в таких діях замовника є чітке порушення.
Наталія 2021-01-08 13:16:29
Доброго дня!Будь ласка, підскажіть посилання на закон Спрощена закупівля про конкретну назву предмета закупівлі чи еквівалент
Олексій 2020-11-11 10:09:34
Доброго дня! Що робити в такій ситуаціії? 1. Відбувся аукціон по спрощеній закупівлі. Наша компанія - переможець. 2. Замовниу дискваліфікує нас за формальною причиною - відсутність однієї довідки. 3. В другого учасника взагалі нема половини документів і пропозиція НЕ ПІДПИСАНА КЕП - і замовник її ПРИЙМАЄ! В АМКУ оскаржити не можна. Чи можливо взагалі десь оскаржити це рішення, коли замовник діє всупереч власним вимогам до документації? Дякую.
Мирослав 2021-01-12 13:40:55
Олексій, чи знайшли ви відповідь на своє питання???Стикнувся з такою ж проблемою!Підкажіть,якщо я як?
Оксана Груба 2021-02-04 12:42:50
Олексію, можна написати в Дозорро щодо цієї закупівлі. Насправді невідповідність вимогам документації є підставою для відхилення, тим більше наразі спрощені закупівлі регулюються Законом.
Микаелян Самвел Сумбатович 2020-10-09 10:12:37
Чи є порушенням участь у тендері (спрощена закупівля) ФОП матері та ПП, де кінцевим бенефіціарним власником є її син?
Валентина 2020-10-05 11:36:58
Для оплати теплопостачання в 2021 році планується сума 55000 грн. Постачальник один, Чи потрбно проводити спрощену закупівлю і як?
Ірина 2020-09-30 18:07:48
Пані Галина, але нам так само складно було на початку все зрозуміти, проводити ту чи іншу закупівлю. Та ми справились як і більшість, що починають з купою запитань і з нерозумінням. І так супер що можемо все необхідне тут на інфобоксі почерпнути так ви хочете щоб вам все готове було. Вчіться, докладайте зусиль і у вас теж все вдасться. А не нарікайте!! І головне що ви не перша така, чула це вже багато разів
Оксана Груба 2020-11-10 19:46:22
Ірино, дяка за відгук. Раді, що у вас вдається! Хай так буде і надалі.
Галина 2020-09-28 12:48:42
до того , хто писав Оксани Груба: Писати всі мастаки, краще нам допомогти провести спрощену. Тоді будемо благодарні
Ліля 2020-09-28 21:55:10
Галина, У нас є багато матеріалів про спрощені закупівлі, які описують покроково всі етапи спрощеної закупівлі. https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-take-sproshcheni-zakupivli-i-chim-voni-vidriznyayutsya-vid-doporogovih Якщо у вас будуть додаткові питання, можете їх ставити в коментарях, ми обов'язково на них відповімо
Тетяна 2020-09-28 11:32:39
Оксано, так у спрощених закупівлях не має ТД)) це до відповіді про накладання ЕЦП/КЕП
Наталя 2020-09-25 16:39:15
тобто наказ 710 таки не стосується спрощеної?????Бо мені казали щ онавпаки
Наталя 2020-09-25 16:37:46
тобто наказ 710 таки не стосується спрощеної?????Бо мені казали щ онавпаки
Ліля 2020-09-28 21:48:06
Наталя, В наказі чітко сказано, "Інформація/документ, подана учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, містить помилку (помилки) у частині....". А спрощена закупівдя не є процедурою закупівлі
Миколай 2020-09-24 17:33:20
Знову не згоден з Вашими тлумаченнями!!! Хто тут пише статті? ЕЦП треба всюди накладати. Читайте статтю 12., а саме ч.3. Це пряма норма Закону!!!
Оксана Груба 2020-09-25 13:02:51
Миколай, дякую за Вашу активність. Зазначу, Ваша інтерпретація відповіді відрізняється від мого трактування. Йшлося про необов'язковість (з боку Закону) у накладанні ЕЦП на кожен з файлів пропозиції. Щоб уникнути аналогічного сприйняття, двозначності розуміння тощо — інформацію у статті доповнила.
Оленочка Степанівна 2020-09-24 16:07:32
Тут такі непрості питання з спрощених - я би писала більш приземлені тому що більшість навіть простого не розуміє...
Ліля 2020-09-25 11:21:06
Оленочка Степанівна, добрий день. Напишіть, будь ласка, питання, які вас цікавлять і ми напишемо ще одну статтю