10.04.2020 ДП "Прозорро"

Спрощені закупівлі для Постачальників

Детальний опис процесу проведення спрощеної закупівлі, права та обов'язки Постачальника, на кожному з етапів цього процесу.

Що таке спрощені закупівлі

Спрощена закупівля – новий вид закупівлі, який можна використовувати з 19 квітня 2020 року.

Відповідно до п. 28 ч. 1 ст. 1 Закону "Про публічні закупівлі" спрощена закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у  пунктах 1 і  2 частини першої статті 3 цього Закону. 

Спрощена закупівля складається з таких послідовних етапів:

1) оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі;

2) уточнення інформації, зазначеної замовником в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі;

3) подання пропозицій учасниками;

4) проведення електронного аукціону відповідно до  статті 30  Закону;

5) розгляд на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі та вимогам до предмета закупівлі, пропозиції учасника;

6) визначення переможця спрощеної закупівлі та укладення договору про закупівлю;

7) розміщення звіту про результати проведення закупівлі відповідно до статті 19 Закону.

Етапи допорогових закупівельТож Ви бачите, що загальний процес проведення спрощеної закупівлі можна розділити на декілька етапів. А тепер розглянемо покроково всі ці етапи та Ваші дії під час кожного з них.

Етапи проведення спрощених закупівель

1. Період уточнень

Період уточнень має тривати не менше трьох робочих днів.

У цей час у Постачальника є можливість через Систему звертатись до Замовника за роз’ясненням щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення.

Будь-який користувач може побачити поставлене Постачальником запитання чи вимогу, проте, ніхто не бачитиме назву компанії, яка поставила питання. На сайті prozorro.gov.ua це виглядає так, як на малюнку нижче (де зазначено тему запитання, дату та час, коли воно було поставлене, знаком питання позначено запитання, а в полі "відповідь" - наведена відповідь Замовника на запитання).

При цьому, Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі.

Тож тепер відповідь на питання та вимогу є обов’язковою.

Ще одна новинка - в разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

Питання замовнику закупівлі

Детальніше стосовно відповідей на питання/вимоги можна прочитати за  посиланням.
Запитання, вимоги та відповіді Замовника на них оприлюднюються в Cистемі і їх може бачити кожен, хто відкриє відповідну закупівлю.

2. Період подання пропозицій

Тривалість етапу подання пропозицій учасниками визначається встановленими замовником кінцевим строком поданняпропозицій та тривалістю періоду уточнення інформації про закупівлю.

При цьому загальна тривалість етапів уточненняінформації про закупівлю та етапу подання пропозицій учасниками не повинен бути менше 6-ти робочих днів.

У даний період Замовник вже не може вносити зміни до оголошення, а Ви - ставити питання.

На цьому етапі Ви подаєте пропозиції, які залишаються конфіденційними. До початку аукціону ніхто не бачить ні цін пропозицій Постачальників, ні взагалі кількості поданих пропозицій.

До закінчення строку подання пропозицій Ви:

  • можете вносити зміни в свою пропозицію, можете довантажувати документи тощо;
  • маєте право відкликати свою пропозицію і в такому разі Вам буде повернено оплата за участь в закупівлі.
  • Якщо на етапі подання пропозицій не було подано жодної пропозиції, то закупівля автоматично відміняється;
  • Якщо на етапі подання пропозицій було подано лише 1 пропозицію, то закупівля автоматично переходить на етап кваліфікації, а Замовник її оцінює.

3. Аукціон

Після завершення періоду уточнень система планує дату та час аукціону. Він може бути призначений лише на робочий день та на робочий час. Дата та час аукціону відображатиметься в оголошенні про проведення закупівлі.

У Вашому особистому кабінеті відображатиметься посилання на аукціон. Детально про аукціон Ви можете прочитати за посиланням

Коли Ви переходите на аукціон, то обов'язково перевірте, щоб Ваша ставка підсвічувалась як "Ви". Так, як показано на малюнку.

Участь в аукціоні


Якщо Ви побачите учасників аукціону в переліку тільки як "Учасник 1","Учасник 2" і т. д., то, можливо, Ви зайшли як спостерігач і не зможете зробити ставки.

4. Кваліфікація постачальників і визначення переможця

На цьому етапі Замовник проводить активні дії, а саме: розглядає на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі пропозицію учасника, яка за результатами електронного аукціону (у разі його проведення) визначена найбільш економічно вигідною.

Строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати п’ять робочих днів з дня завершення електронного аукціону.

Якщо Ваша пропозиція з найнижчою ціною відповідає вимогам Замовника, така пропозиція оголошується переможцем. Якщо не відповідає, то Замовник дискваліфікує таку  пропозицію і оцінює наступну.

Замовник відхиляє пропозицію в разі, якщо:

1) пропозиція учасника не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі;

2) учасник не надав забезпечення пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником;

3) учасник, який визначений переможцем спрощеної закупівлі, відмовився від укладення договору про закупівлю;

4) якщо учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю (у тому числі через неукладення договору з боку учасника) більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Інформація про відхилення пропозиції протягом одного дня з дня прийняття рішення замовником оприлюднюється в електронній системі закупівель та автоматично надсилається учаснику, пропозиція якого відхилена.

Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь.

5. Укладання договору

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю.

Договір про закупівлю та всі додатки до нього публікується - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Договір про закупівлю укладається згідно з вимогами статті 41 цього Закону.

З метою захисту своїх прав та охоронюваних законом інтересів учасник спрощеної закупівлі може звернутися до замовника та/або до органу, що здійснює контроль над замовником, або до суду.
Рішення та дії замовника можуть бути оскаржені учасником спрощеної закупівлі у судовому порядку.
допорогові закупівлі, процедури, процедура,

Коментарі

Андрей 2021-04-04 02:14:02
Замовник безпідставно відхилив переможця та через 15 хв оприлюднив договір та завершив закупівлю без права на оскарження рішення про дискваліфікацію. У спрощених закупівлях Замовник діяв згідно Закону чи це явна корупційна змова?
Дмитро 2020-06-29 20:33:30
Вікторія, а до якого саме суду треба звертатись - адмін чи господарського?
Вікторія 2020-06-15 10:31:51
Доброго дня, підскажіть будь ласка, чи обов'язково повинен учасник накладати електронний підпис на свою пропозицію, якщо замовником цього не вимагалося???????