10.04.2020 ДП "Прозорро"

Звіт про договір про закупівлю для Постачальників

Особливості процедури "Звіт про договір про закупівлю"

Мабуть, кожен, хто бере участь в публічних закупівлях не раз бачив такі оголошення про закупівлю, як на малюнку нижче.


Це закупівля, в якій не було і не буде аукціону, в якій Ви не могли взяти участь і коли Ви її побачили, вона вже була в статусі “Завершена”. В постачальників часто виникають питання, чому так сталось. Давайте більш детально поговоримо, як проходила ця закупівля.

У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може використовувати електронну систему закупівель, у тому числі електронні каталоги для закупівлі товарів. У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до  статті 10 цього Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Звіт про договір про закупівлю - це неконкурентна закупівля в Прозорро, яка передбачає укладання прямого договору з постачальником та публікацію звіту про договір про закупівлю в системі Прозорро. Наразі провести закупілю таким чином можна тільки якщо очікувана вартість закупівлі не перевищує 50 тис. грн або якщо вартість предмета закупівлі складає від 50 тис. грн до порогів,  але тільки в разі підстав, що передбачені частиною 7 статті 3 Закону.

Тобто, уявімо, що замовник хоче щось закупити в цьому році на невелику суму. Наприклад, канцтовари. Код за ДК 021:2015: 30190000-7 (детальніше про те, що це за код і як його визначити Ви можете прочитати за посиланням). На рік йому потрібно канцтоварів загально на суму 40 000 грн - ця сума є допороговою*.

*Допорогова сума - вартість предмета закупівлі, що менше ніж:
  • для замовників: на товари та послуги - 200 тисяч гривень, на роботи - 1,5 мільйона гривень;

Тож у разі, коли загально за рік замовник планує витратити на предмет закупівлі допорогову суму у нього є кілька варіантів проведення закупівлі. Він може:

  • провести допорогову закупівлю - це конкурентна процедура закупівлі, в якій будь-хто може взяти участь;
  • використати електронний каталог “Prozorro-market”;
  • укласти договір про закупівлю з будь-яким постачальником та опублікувати про це звіт про договір про закупівлю. Це не є конкурентною процедурою, це просто публікація звіту після того, як договір вже укладений.

Замовник сам обирає, як саме закуповувати товар на допорогові суми.

Саме тому Ви можете бачити в системі оголошення про процедуру “Звіт про договір про закупівлю” і не можете взяти участь в цій закупівлі.

звіт, процедури, звіт про укладений договір, постачальник, допорогові закупівлі, пороги закупівель, процедура,

Коментарі

Олександр
Цитуємо: "Тож у разі, коли загально за рік замовник планує витратити на предмет закупівлі допорогову суму у нього є кілька варіантів проведення закупівлі." В якому нормативному документі сказано, що сума закупівлі є допороговою при закупівлі замовником загально на рік? Це невірне трактування не тільки норм Закону України "Про публічні закупівлі", а навіть суперечить викладеному вище в цій статті: "Допорогова сума - вартість предмета закупівлі, що менше ніж: для замовників: на товари та послуги - 200 тисяч гривень, на роботи - 1,5 мільйона гривень; для замовників, які діють в окремих сферах господарювання: на товари та послуги - 1 мільйон гривень; на роботи - 5 мільйонів гривень.". Відповідно до ст. 1 Закону "18) предмет закупівлі - товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі)..." Тобто, допорогова ціна - це ціна конкретної однієї закупівлі, яка меньша за 200 тис. грн для послуг та 1,5 мнлн грн для робіт. І якщо замовник протягом року ще декілька разів проводить закупівлю цього ж предмета закупівлі (не путать предмет закупівлі та код за ДК 021:2015, за яким цей предмет закупівлі класифіковано), то процедура допорогових закупівель чи відкритих торгів визначається розміром ціни кожної окремої закупівлі. Траплялись випадки, коли у замовника загально на рік на предмет закупівлі виділено понад 200 тис. грн, а він проводить три окремі закупівлі цього предмету з цінами меньше 200 тис. грн за процедурами відкритих торгів, наприклад: 1 закупівля - 150 тис. грн; 2 закупівля - 170 тис. грн, 3 закупівля - 160 тис. грн. Це однозначно три окремі допорогові закупівлі. Будь ласка, не допускайте вільного трактування норм законодавства, які створюють несунитниці.