16.07.2020 ДП "Прозорро"

У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях

відповіді на запитання щодо УО та допорогових закупівель

У продовження нашої дослідницької рубрики для вас, яку ми розпочали текстом У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню публікуємо відповіді на коментарі, які ви залишили під статтями Інфобоксу щодо тем — Уповноваженої особи та допорогових закупівель.

Нагадаю: рубрика покликана допомагати вам зростати в сфері публічних закупівель, закріплюючи свої закупівельні навички та поглиблюючи розуміння тем. 

Отож, перейдімо до ваших запитань, що стосуються Уповноваженої особи. 

Уповноважена особа

Скажіть, з 19.04.20 УО має мати власний електронний підпис?

Так, уповноважена особа повинна мати підпис. Та зауважте: не просто підпис, як фізичної особи, а підпис з прив'язкою до організації.

Про кількість Уповноважених осіб

Підкажіть, чи може бути у комунальному підприємстві дві уповноважені особи?

Звісно. Щодо цього обмежень нема. Замовник сам обирає, скільки йому потрібно УО для закупівель. При цьому не забувайте розмежувати їхні функції, адже функції у них мають бути різні, вони мають проводити різні типи закупівель.

Вказування УО в протоколі

Керівництвом було вирішено призначити дві Уповноважені особи, при формуванні протоколу потрібно вказувати 2 особи, чи ту, яка займається саме цією конкретною закупівлею?

Звісно, одну. Закупівлі мають бути чітко розподілені між Уповноваженими особами. І кожною закупівлею має займатись конкретна Уповноважена особа.

Нумерування протоколів

Підкажіть, будь ласка, чи обов'язково ставити №п/п на протоколі УО?

Це було б зручно для вас, щоб потім було простіше в документообізі, наприклад, коли вам потрібно покликатись на якийсь Протокол, простіше, коли у нього також буде номер.

Положення про УО

Чи обов'язкове створення окремого Положення про уповноважену особу чи можливо внести зміни до діючого Положення про ТК?

Можна внести зміни. Проте, не забудьте змінити там покликання на статті.

Заміщення УО

Підкажіть, будь ласка: якщо УО заміщує іншу УО на час відпустки та має продовжити проведення спрощеної закупівлі, то нумерація протоколів рішень УО залишається єдиною від початку процедури?

Усе залежить від того, як у вас це працює на підприємстві. Логічніше вести нумерацію УО загальну по всіх закупівлях. Бо потім, ймовірно, буде плутанина, коли протокол 1 буде в десятка торгів. Але все залежить від вас, як ви це організуєте. 

Чи можна в одному Положенні про Уповноважену особу, яка буде здійснювати спрощені закупівлі вказати, що вона також здійснюватиме закупівлю товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень? Чи, можливо, краще розмежувати і затвердити окремо Положення про Уповноважену особу, яка буде здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень?

Можна робити цими двома способами. Робіть так, як буде зручніше. Іноді можна почути, що на закупівлі до 50 тисяч гривень краще призначити не УО, а просто відповідальну особу. Але нема проблеми в тому, щоб закупівлями до 50 тисяч гривень займалась УО. І так само все можна зазначити в одному положенні. 

Ознайомитись із матеріалами щодо Уповноваженої особи — можна за покликаннями: Уповноважена особа, Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на питання, 10 запитань щодо Уповноваженої особи, Про перехід від тендерного комітету до УО, Про Уповноважену особу: відповіді на запитання, Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року Приклади протоколів Уповноваженої особи.

Тепер перейдімо до відповідей на запитання, що стосуються допорогових закупівель. 

Допорогові закупівлі

Яким нормативним правовим актом регулюється проведення допорогових закупівель?

Допорогова закупівля проводиться у відповідності до Інструкції, що затверджена Наказом ДП «Прозорро» № 10 з усіма змінами.

У разі проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель на суму, що не перевищує 50 тисяч гривень — така закупівля вважатиметься спрощеною чи «допороговою»?

Це допорогова закупівля, а не спрощена. Детальніше можете прочитати в статті Що потрібно врахувати замовникам при закупівлях після 19 квітня 2020 року.

Зміни до договору в допороговій закупівлі

Підкажіть, будь ласка, чи потрібно в допороговій закупівлі, підвантажувати зміни до договору в системі?

У допороговій закупівлі — не обов'язково, за бажанням, у спрощеній — потрібно. 

Коли укладати договір

Прикріпити договір пише, що потрібно не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця. А укладати теж можна не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця?

Договір може бути підписаний в будь-який період, проте може бути опублікований не раніше, ніж через два робочі дні, оскільки після оголошення рішення замовника учасник може подати вимогу, яку замовник має розглянути.

Щодо теми допорогової закупівлі: можна знайти інформацію в матеріалах: Допорогові закупівлі, Особливості проведення закупівель на допорогові суми, Наказ ДП Прозорро №18 щодо внесення змін до інструкції з допорогових закупівель

Отже, на прикладі конкретних кейсів та поставлених запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

уповноважена особа, Закон України про публічні закупівлі, допорогові закупівлі,

Коментарі

Юлія 2020-10-13 09:07:36
УО заміщує іншу УО на час відпустки. Розпочато спрощену закупівлю. Чи має право продовжити проведення спрощеної закупівлі УО, яка заміщає на час відпустки?
Ірина УО 2020-09-25 14:03:11
Чи можна приймати до розгляду по спрощеній закупівлі заявку фірми-учасника, в якій раніше керівник нашої установи був директором? На даний час він вже та не працює, в діючому ЄДР директор інша особа.
Світлана 2020-08-11 10:43:08
Доброго дня! Чи можуть призначити людину Уповноваженою особою без її згоди?
Ліля 2020-08-11 12:53:27
Світлана, ну взагалі не мають так робити. Це ж не рабство. Але краще з таким питанням надіслати запит як електронне звернення через відповідний розділ офіційного веб-порталу Міністерства http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=6b55a2e1-13c3-432e-8472-ef17adee3e3e&title=PoriadokZvernenniaGromadian або http://www.me.gov.ua/Feedback/SendMessage?lang=uk-UA для подальшого його направлення до відповідного структурного підрозділу Міністерства, в компетенції якого знаходиться питання трудових правовідносин.
Микита Сергійович 2020-07-18 22:31:11
Але мені здається що коли в замовника 2 уповноважені особи це не зручно
Семененко Віка 2020-07-20 13:25:12
Микита Сергійович, а зручно на одну людину все звісити чи як? А мені здається дуже зручно. Одна веде закупівлі до 200 тис а друга після 200 тис. із покладанням додаткових обов'язків.
Оленка Михайлівна 2020-07-17 12:08:01
Про уповноважену питання : зачот і дуже дякуємо!Все як для нас писали
Оксана Груба 2020-11-10 19:27:46
Оленко Михайлівно, дякуємо за відгук.
Юлія 2020-07-17 09:36:14
Прикріпити договір пише, що потрібно не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця. Чим це врегульовано? Ми публікували договір на наступний день після прийняття рішення про намір укласти договір. Система не сприймала ключ і договір завис на стадії "проект". Звіт не формувався.
Ліля 2020-07-17 12:14:16
Юлія, звіт сформується і договір перейде в активний статус після завершення цих двох днів. Наразі ми працюємо над доопрацюванням, щоб прибрали даний функціонал та надати можливість публікувати договір одразу
Ирина 2020-07-16 17:26:58
УО має мати електронний підпис ні не чули. В нас нема і виходить поки так
Александр 2020-07-17 11:58:05
Ирина, а що виходить? Абзац 1 ч.1 ст.10 Закону. Абзац 3 п.3 Порядку, затвердженого наказом № 1082 від 11.06.2020. 164*14 Адмінкодексу. Дайте собі відповідь: чи є оприлюдненою інформацією те що так гарно у Вас виходить ?
Ольга 2020-07-16 15:52:53
"Договір може бути підписаний в будь-який період, проте може бути опублікований не раніше, ніж через два робочі дні". Це не так, в нашому випадку ми стикнулися з проблемою: 1) визнали переможця 09.07.2020 і опублікували в цей же день повідомлення про намір укласти договір; 2) підписали договір 10.07.2020; 3) виждали до 13.07.2020 (2 дні на подачу вимоги, щодо усунення невідповідностей), але система не дала можливості розмістити договір зареєстрований 10.07.2020.
Ліля 2020-07-17 12:15:26
Ольга, ми працюємо над виправленням даного функціоналу, найближчим часом від буде в продуктиві