24.02.2020 Лілія Кулик

Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на питання

Відповіді на питання, як оформити Уповноважену особу, хто може бути Уповноваженою особою чи повинна вона мати досвід роботи

19 квітня 2020 року все і ближче і все більше виникає у Замовників питань з приводу діяльності Уповноважених осіб. Тож ми вирішили відповісти на найактуальніші питання з цього приводу.

Як оформити Уповноважену особу

Згідно з частиною 1 статті 11 Закону відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі є уповноважена особа, яка визначається або призначається замовником одним з таких способів:

1) шляхом покладення на працівника (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством;

2) шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);

3) шляхом укладення трудової угоди (контракту) згідно із законодавством.

Тож Уповановаженою особою може бути або окрема людина або ж ці функції можуть бути покладені на працівника як додаткові роботи.

Хто може бути уповноваженою особою?

Багато питань ставлять з приводу того, чи може Уповноваженою особою бути начальник відділу, головний бухгалтер, директор тощо.
Відповідь: всі перераховані вище особи можуть бути призначені Уповноваженою особою, шляхом покладання на них додаткової роботи. Жодних обмежень з цього приводу в Законі немає.
Згідно зі статтею 105 Кодексу Законів про Працю України працівники, можуть виконувати додаткову роботу за іншою професією (посадою). При цьому їм провадиться доплата за суміщення професій (посад).

Розміри доплат за суміщення професій (посад) встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. 

Тому якщо в колективному договорі передбачена доплата за суміщення професій (посад) і при цьому не обумовлюються будь-які обмеження в посадах чи професіях працівників, яким ця доплата не виплачується, вона може бути встановлена всім працівникам підприємства (організації, установи). В тому числі і працівникам, які належать до керівного складу (начальник відділу, заступник начальника тощо).

Чи повинна Уповноважена особа мати досвід роботи

Звідки взялась вимога до Уповноваженої особи мати 2 роки досвіду роботи - з Примірного положення про тендерний комітет. Але ж на те воно і примірне положення, щоб не бути обов’язковим до виконання. 

Тобто Замовник, приймаючи Положення про тендерний комітет або уповноважену особу, може не зазначати пункт про досвід роботи Уповноваженої особи. Таким чином ця норма (щодо 2 років досвіду в сфері) є необов’язковою

Чи повинна Уповноважена особа пройти тестування до 19 квітня 2020?

Ні, Уповноважена особа має пройти тестування до 1 січня 2022 року. Де про це написано? Якщо уважно подивитись на Прикінцеві положення Нової редакції Закону, то в розділі 4 там написано:
Установити, що до 1 січня 2022 року:
1) замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедур закупівель.

2) уповноважені особи підтверджують рівень володіння знаннями у сфері публічних закупівель з урахуванням вимог абзацу другого частини восьмої статті 11 цього Закону.

Тож пункт щодо обов’язковості тестування Уповноважених осіб вводиться в дію 1 січня 2022 року.

уповноважена особа, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Олена 2021-08-31 11:21:26
Чи потібно проводити конкурс на посаду уповноваженої особи в виконавчому комітеті сільської ради?
олена 2021-03-09 16:05:45
Доброго дня! чи входить доплата за уповноважену особу бухгалтеру комунальної установи вдо мінімальної заробітної плати, чи виплачується понад розмір мінімальної?
Ігор 2021-02-16 12:01:23
Доброго дня, чи потрібно відповідним наказом призначати УО по COVID-19, якщо ці закупівлі проводитиме вже призначена УО по спрощеним закупівлям? Чи потрібно робити на УО другий наказ?
Андрій 2020-11-30 11:19:29
Доброго дня, чи потрібно відповідним наказом призначати УО по COVID-19, якщо ці закупівлі проводитиме вже призначена УО по спрощеним закупівлям? Чи потрібно робити на УО другий наказ?
Катерина 2020-11-24 10:57:15
Доброго дня.Чи може начальник відділу освіти РДА входити до тендерного комітету та підписувати КЕП процедури закупівлі.
Світлана 2020-11-05 16:46:44
Доброго дня. Підкажіть, будь-ласка, якщо в нашій держ.організації вже призначена уповноважена особа, в положенні якої зазначено, що відповідає за проведення спрощених закупівель, а в нас виникла потреба проведення закупівель для запобігання поширенню covid, ЧИ ПОТРІБНО ПРИЗНАЧАТИ ЩЕ ОДНУ УПОВНОВАЖЕНУ ОСОБУ СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ ЦЬОГО? ЧИ ЦЕ МОЖЕ РОБИТИ ВЖЕ ІСНУЮЧА УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА? І ЧИ ПОТРІБНО ТОДІ ВНОСИТИ ЗМІНИ В ЇЇ ПОЛОЖЕННЯ І ПРОПИСУВАТИ ТАМ МОЖЛИВІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ COVID? Дуже дякую.
Ігор 2020-09-11 09:40:38
У мене тут виникло питання ( а зараз воно досить актуальне у час виборів). Як оформити відповідальних за проведення процедур закупівель, спрощених закупівель у Територіальних виборчих комісіях з виборів депутатів міських рада, обласних рад, міських голів, якщо члени цих комісій виконують обов'язки на підставі укладених цивільно-правових угод. Відповідно до статті 242 Виборчого Кодексу України, закупівля виборчих бюлетенів здійснюється шляхом проведення переговорної процедури закупівлі, таким чином, оскільки Закон України "Про публічні закупівлі" встановлює виключні підстави для залучення уповноважених осіб до ведення відповідної діяльності, на мою думку, залучення членів ТВК як уповноважених осіб є неможливим. Тому залишається тендерний комітет. Скажіть, будь ласка, я правий чи ні?
Віталій Талавіра 2020-10-04 10:14:34
Мені здається Ви абсолютно праві. У законі передбачено що виконання обов'язків уповноваженої особи можливе фахівцем з електронних закупівель (за наявності такої штатної одиниці), особою на яку покладено обов'язки, або на умовах трудової угоди. Оскільки члени ТВК працюють на умовах договорів ЦПГ їх залучення до процесу закупівлі прямо суперечить закону про електронні закупівлі. Дозваольте запитання А чи не розглядали Ви можливість заключення трудової угоди з однією особою яка б забезпечила проведення та відображення усіх закупівель для ТВК у межах ОТГ?
Ігор 2020-10-06 10:30:52
Віталій Талавіра, я не розглядаю, оскільки не є ні членом, ні головою, ні найнятим спеціалістом. Мене спитали як провести закупівлі, я почитав закони і зрозумів, що неможливо законно провести закупівлі. Перше питання - це призначення уповноважених за закупівлі (постанова ( розпорядчий документ ТВК) якою призначають УО ТВК написана майже вірно( є незначні неточності) однак із застосуванням професійної мови, чого не могли зробити люди, які хоча б на середньому рівні не розбираються у темі Виборчого і закупівельного законодавства. Саме тому, я думаю, що у дуже багатьох ТВК за закупівлі відповідають УО). А друге питання - це закупівля виборчих бюлетенів, де відсутня законна підстава для застосування переговорної процедури закупівлі. І як зараз видно, майже половина закупівель виборчих бюлетенів до 200 тис., оголошуються спрощеними, половина закупівель більше 200 тис. діляться на багато договорів( поділ предмету закупівлі), а інша половину роблять переговорною процедурою по відсутності конкуренції, однак і це також порушення. При цьому у статті 242 Виборчого кодексу написано, що ТВК повинні проводити переговорну процедуру, однак як і написано вище, цього зробити законно неможливо. Тому, цілком імовірно, такий розвиток подій: 1. Деякі ТВК, що оголошують спрощені закупівлі не зможуть вчасно виготовити виборчі бюлетені, особливо з дотриманням строків. До 19 жовтня всі бюлетені повинні бути виготовлені, до 20 жовтня вони повинні бути отримані ТВК, які є контрагентами по договору. Починаючи з 20 до 22 жовтня обласні, районні, ОТГ ТВК, бюлетені повинні бути передані на ДВК. 2. Деякі ТВК, що дроблять предмет закупівлі (бачив 50 договорів від одної обласної ТВК) не зможуть зареєструвати ці договори в ДКСУ. Тому, цілком імовірно, вибори на деяких дільницях не зможуть відбутись. А ті, що зможуть сплатити по таким договорам( окрім по спрощених закупівлях) цілком імовірно, зобов’яжуть повернути незаконно сплачені кошти назад до бюджету. В будь якому випадку ці порушення дуже просто доводяться.
Богдан 2020-09-09 15:31:10
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка! Я працюю бухгалтером 1 категорії, на мене покладено обовязки ведення Прозорро, чи положена мені додаткова доплата? Дякую)
Віталій Талавіра 2020-10-04 09:47:32
Так згідно законодавства Ви маете право на доплатум за додаткове навантаження. Якщо це передбачено умовами колективної угоди. Також у наказі про покладання обов'язків не зайвим буде вказати розмір доплати у відсотковому співвідношенні до окладу, чи розміру мінімальної заробітної плати. Тут на вибір
Віктор 2020-08-15 18:01:33
Добрий день підскажіть будь ласка, якщо у нас є бухгалтер у якого є обов'язки проведення закупівель котрий займається закупівлями в Прозоро, але ми хочемо назначити УО потрібно йому доплачувати чи ні?
Віталій Талавіра 2020-10-04 10:04:23
Згідно веселого закону про електронні закупівлі та підзаконних актів директор може призначити одну або декілька уповноважених осіб з розподіленням обов'язків. Для виконання обов'язків у рамках наданих повноважень Уповноваженній особі секретар не потрібен. Проте у разі утворення Тендерного комітету Уповноважена особа призначається його головою. А одже не може виконувати одночасно функції секретара і голови. В такому разі призначення секретаря тендерного комітету є необхідністтю. Звучить трохи заплутано, але на практиці; у положенні про уповноважену особу слід вказати допустимі межі, у рамкаж яких уповноважений є самостійним (у моєму випадку це звіти про звкупівлі без використання електроної системи, та спрощені закупівлі), Закупівель понад встановлених меж узгоджуються протоколами тендерного комітету. При чому можна призначити один раз ї сликати лише у разі необхідності (планування РПЗ, великі чи специфічні закупівлі тощо.)
Олена 2020-07-22 09:42:51
Добрий день! Підкажіть будь-ласка, чи може УО бути секретарем тендерного комітету, та чи має право накладати електронні підписи своїм ключем, на всі типи процедур?
Ліля 2020-08-11 12:41:12
Олена, так, може. детальніше про це є в статті https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba
Олександр 2020-07-16 09:25:12
Який середній загально-вживаний розмір доплати до окладу (%) штатному працівнику , що виконую обов"язки УО?
Ліля 2020-08-11 12:38:16
Олександр, Ми не підраховували, але думаю що залежить від кількості закупівель, що вона проводить. Для підрахунку ви можете скористатись цим калькулятором, просто ввести назву своєї організації і побачите скільки закупівель проведе УО та скільки часу на це витратить та яка частина окладу вийде
Алла 2020-08-11 14:07:59
Доброго дня! Ліля, підкажіть будь ласка яким калькулятором скористатися?
Ліля 2020-08-11 15:40:57
Алла, https://cep.kse.ua/osoba/
віка 2020-07-09 12:41:48
чи може бути відповідальна особа головою тендерного комітету?
Ліля 2020-08-11 12:35:27
віка, Уповноважена? УО може бути головою тендерного комітету
Алина 2020-06-26 14:15:14
Скажите если не состоялся аукцион и нет покупателей, что делать? какие следующие действия????
Ліля 2020-08-11 12:12:25
Алина, оголошувати новий тендер без зміни предмета закупівлі та вимог до Учасників
Тетяна 2020-06-24 11:34:38
Також прошу пояснити, як саме формується Річний план при одночасній діяльності у Замовника ТК і УО? Кожен з них затверджує свій окремий план?
Ліля 2020-08-11 12:26:52
Тетяна, у вас в положенні розподілені обов'язки, відповідно, наприклад, на початку року збираються заявки з підрозділів. Збираються ТК та УО, дивляться на всі заявки, компонують та бачать які суми по яки кодах виходять. Далі ТК затверджує план зі своїми понадпороговими закупівлями, а УО затверджує план зі спрощеними закупівлями. Закупівлі до 50 тис. затверджує той, кого ви визначите в Положенні
Тетяна 2020-06-24 11:25:44
Підкажіть, будь ласка. У Замовника є і ТК і УО. Положеннями між ними розподілено обов"язки таким чином: УО проводить спрощені закупівлі та допорогові (до 50 тис. грн.), тобто звіт про договір, а ТК проводить процедури понад 200 тис. грн. Чи може УО вносити зміни до Річного плану закупівель, якщо цей план затверджувався ТК?
Ліля 2020-08-11 12:34:40
Тетяна, УО має сама затверджувати план закупівель для спрощених закупівель
Тетяна 2020-08-11 13:19:26
Ліля, але Річний план уже був затверджений тендерним комітетом на початку року! До нього будуть вноситись зміни по тим закупівлям, які надалі проводитиме УО. Тобто той план треба скасовувати і УО повинна була після 19.04 затверджувати окремий план?
Подорожна Тамара Леонідівна
Нормою ст. 11 визначено, що "Не можуть визначатися або призначатися уповноваженими особами посадові особи та представники учасника...". Підкажіть, будь ласка, щодо посадових осіб - це стосується посадових осіб у т.ч. і Замовника чи лише учасника?
Ліля
Подорожна Тамара Леонідівна, лише учасника, посадові особи Замовника можуть бути УО
Тетяна
Підкажіть будь ласка можна подивитися положення для уповноваженої особи на спрощені закупівлі
Вовченко Светлана
Вовченко Светлана
Ольга
Подскажите, пожалуйста, может ли секретарь ТД быть УО?
Ліля
Ольга, так, може. Ніяких обмежень з приводу цього немає
Ольга
Ліля, спасибо за ответ
Ольга 2020-07-09 13:16:48
Ольга,
Альона
Хто може виконувати обовязки уповноваженої особи на момент її відсутності (відпустка, лікарняний, тощо)?
Геннадий Яценко
Альона, В моем случае никто , брал ноутбук на море и проводил открытые торги на месте если достаточно ЕЦП если нужна подпись шефа тогда надо ехать и пописывать ксерить и подцеплять.
Ирина
Геннадий Яценко, разве, официально находясь в отпуске, Вы можете использовать свою ЭЦП в процедуре?
Наталя
Для спрощених закупівель уповноважена особа також може пройти тестування до 01.01.2022 року чи необхідно раніше, адже спрощені закупівлі будуть здійснюватись уповноваженою особою вже з 19.04.2020. Чи може взагалі не потрібно проходити тестування для уповноважених осіб, які будуть здійснювати спрощені закупівлі.
Ліля
Наталя, тестування можна буде пройти, як тільки буде розроблена методика і саме тестування. Це в планах на 2020-2021 роки. До 1 сычня 2022 року обов'язково потрыбно буде пройти тестування. Наразі такої вимоги немає
Альона
Ліля, надайте будь - ласка відповідь на питання: Хто може виконувати обовязки уповноваженої особи на момент її відсутності (відпустка, лікарняний, тощо)?
Ліля Тімохін
Альона, той, кого визначить Замовник. В цьому сенсі нічого не змінилось в порівнянні з тендерним комітетом. Визначаєте особу, призначаєте її тимчасово УО
Юра
Я начальник відділу і на мене поклали обовязки Уповноваженої особи чи можна мені зробити доплату...Якщо так підкажіть...
Ліля
Юра, так, звісно, ви маєте отримати доплату
Сніжана
Які вимоги до ЕЦП уповноваженої особи? Чи це може бути ключ ПриватБанку для фіз.особи?
Татьяна 2020-06-22 15:08:48
Сніжана, не может быть ЕЦП от Привата как для физ.лица, должно быть ЕПЦ с данными юрлица где Вы работаете.
Ірина
Альона, підкажіть як добавити в кабінеті уповноважену особу на спрощені закупівлі? Яку інформацію потрібно вказувати про уповноважену особу? І якщо уповноважена особа залишається секретарем тендерного комітету. то як це відображається на майданчику? Наш майданчик Zakupki.prom.ua. Дякую
Олена
Доброго дня! Допоможіть, будь ласка, правильно зрозуміти норми Закону. Статтею 11 Закону визначено, що відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі є уповноважена особа. Разом з цим, прикінцевими положеннями визначено, що до 1 січня 2022 року замовник може утворювати тендерний комітет. Як це розуміти? Чи обов’язково необхідно призначати уповноважену особу з 19.04.2019 року? Чи до 1 січня 2022 року може працювати тільки тендерний комітет? Чи тендерний комітет може бути утворений додатково разом з призначенням уповноваженої особи і вони повинні займатися різними закупівлями? Чи уповноважена особа може входити до складу тендерного комітету? Є якісь роз’яснення з цього приводу?
Ліля
Олена, вся ця інформація є в нашій статті https://infobox.prozorro.org/articles/hto-maye-provoditi-sproshcheni-zakupivli-z-19-kvitnya-2020-roku
Олена
Ліля, Дякую.
Юра
уповноважена особа може бути начальник відділу і чи можна зробити доплату якщо так то на що силатись....
Ліля 2020-08-11 12:32:21
Юра, можна, писали про це тут https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba-v-novomu-zakoni-vidpovidi-na-pitannya
Олена
Чи можно призначити УО працiвника з вищою педагогiчною освiтою?
Ліля
Олена, В Законі написано: Уповноважена особа повинна мати вищу освіту, як правило юридичну або економічну освіту. Як правильно - це не обов'язково, тож УО може мати хоч технічну освіту, хоб будь-яку іншу
Тетяна
Доброго дня. Підскажіть, будь ласка, чи можна УО призначити держслужбовця в органах місцевого самоврядування? Як його оформити? Йому буде доплата чи ні? І ще питання. Працівник, якого ми призначемо УО може проводити і спрощені процедури і проводити тендери, тобто працювати с Прозорро одноосібно? Дякую!
Ліля
Тетяна, держслужбовець може бути. Не може бути депутат. Оформити будь-який способом. Про те, як зробити доплату УО ви можете прочитати в листі МЕРТ https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-organizaciji-zakupivelnoji-diyalnosti-zamovnika І УО може займатись одночасно і спрощеними і понадпороговими закупівлями
Олександр 2020-11-26 20:18:25
Марина, Доплати за суміснимцтво немає. Сумісництво - це укладення ще одного трудового договору, коли можеш працювати у вільний від основної роботи час. Може бути внутрішнє (в одній і тій же установі), так й зовнішнє - в іншій. Зрозуміло, що жодного держслужбовця ніхто за сумісництвом брати не буде (на відміну від водія або прибиральниці). А от доплата за суміщення (ст. 105 КЗпП), це інше. Вона проводиться, якщо ти виконуєш обов'язки зі іншою посадою в тій самій установі, паралельно зі своєю основною роботою. І вона, посада, має бути у штатному розписі. Якщо посади фахівця з закупівель немає у штаті, то тоді держслужбовцю треба робити іншу форму доплати. Наприклад, встановлювати підвищену надбавку за інтенсивність (поки "покращувачі" ще її не відібрали).
Наталія
Чи може хтось поділитись своїм положенням про уповноважену особу???
Ігор
Доброго дня, скажіть будь ласка таку інформацію. Що означає знак "/" між спрощеною закупівлею та процедурою закупівлі, у зазначеному реченні: "Згідно з частиною 1 статті 11 Закону відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі є уповноважена особа..."
Ліля
Ігор, це означає і спрощені і допорогові
Ігор
Ліля, Згідно Українського правопису, що ЗАТВЕРДЖЕНО Українською національною комісією з питань правопису (протокол № 5 від 22 жовтня 2018 р.) В офіційно-діловому та науковому стилях — як розділовий знак між однорідними членами речення та в інших подібних випадках у значенні, близькому як до єднального (=і), так і до розділового (=або) сполучників (з можливістю переважання в різних контекстах то одного, то іншого з цих значень) складна інтонація оклику / питання; тенденції до синтетизму / аналітизму; системність / несистемність мовних явищ (з мовознавчої літератури); на позначення року, що не збігається з календарним, напр.: у 2018/2019 навчальному році (без відступів до і після скісної риски). Комбіновані єднально-розділові сполучники і/або, рідше та/або (без відступів до і після скісної риски): порушення авторського і/або суміжних прав; «Типова освітня програма підвищення кваліфікації голів і/або членів правлінь об'єднань співвласників багатоквартирних будинків»; Війна і/або поезія? (назва газетної публікації). Тобто тут є три варіанти: 1. В значенні близькому до єднального (=і). 2. В значені близькому до розділового (=або). 3. Комбіновано єднально-розділові сполучники і/або (рідше та/або) При цьому, важливим є те, що 1 та 2 варіант застосовується в залежності від контексту. Третій варіант в нової редакції Закону виключено, оскільки його і раніше застосовували, однак він записується не як просто скісна риска, а в значенні і/або (рідше та/або). Тому залишається 1 та 2 варіант. Однак, чому тут значення близьке до єднального (=і)? Адже, тут чудово застосовується значення близьке до розділового (=або). Тобто немає однозначної точки зору. При цьому, якщо читати в значенні близькому до розділового (=або), то виходить, що УО яка призначена в установі відповідальною за спрощені закупівлі не може бути відповідальною за процедури закупівлі. Так як значення близьке до розділового (=або) говорить про можливість застосування одного з двох варіантів, або процедур закупівель, або спрощених закупівель. На мою думку, Законодавець міг поставити єднально-розділові сполучники і/або (рідше та/або), яких в Законі дуже багато. Не зрозуміло, чому він застосував саме такий варіант, який не дає однозначну тлумачення положень Закону.
Валентина
Хто повинен затверджувати річний план закупівель та зміни до нього, якщо після 19.04.2020 у Замовника для організації спрощених процедур буде декілька УО, а для відкритих торгів -тендерний комітет ?
Ліля Тімохін
Валентина, той, кого Ви визначите в положенні про ТК та УО. Тут обмеження немає, або ТК або УО, тож Ви вирішуєте і зазначаєте інформацію про це в Положенні
Олександр Олещенко
Ліля Тімохін, після 19.04.2020 р. плануємо призначити дві УО, кожна з цих осіб буде відповідальною за організацію та проведення конкретних процедур закупівель/спрощених закупівель. Тоді, відповідно, кожна УО повинна планувати "свої" закупівлі за які вона буде відповідальною, затверджувати їх та вносити до річного плану закупівель. Таким чином, якщо в установі призначено дві і більше УО, то кожна з них окремо є відповідальною за планування закупівель, які вона буде проводити ?
Ліля
Олександр Олещенко, все залежить від того, як Ви визначите в Положенні. Може кожен свої планувати, може хтось один планувати, а проводити будуть різні. Головне, що пороги у Вас одні
Світлана
Ліля Тімохін, доброго дня. Як може УО, яка призначена проводити спрощені закупівлі, планувати процедури????
Світлана
Світлана, вибачте це питання призначалося до попередньої консультації, де ви зазначали, що у випадку , коли призначено ТК ( для процедур) та УО (для спрощених), то річний план може затверджувати або ТК або УО. Ця позиція суперечить листу мерту від 10.04.2020
Надія
Подскажите пожалуйста. Можно ли внести изменения в положение про тендерный комитет. Прописать, что Т.К. также занимается и " спрощеними закупівлями".
Ліля
Надія, ні, не можна. Адже з 19 квітня ТК не має права займатись спрощеними закупівлями згідно Закону
Дмитро
Чи може уповноважена особа працювати за сумісництвом в декількох закладах, установах
Ірина
Якщо закупка буде до 25000грн, після 19 квітня, я так розумію, що потрібно надавти тільки звіт в прозоро?
Ярослава
Марія, Доброго дня! Дуже влучне питання , адже на підприємстві аналогична ситуація хотілось б дізнатися відповідь.
Олександр
Ірина, якщо 25000 грн. - це загальна сума закупілі по відповідному предмету закупівлі на рік, то через звіт про укладений договір. А якщо по цьому предмету закупівлі плануєте проводити ще закупівлі і загальна сума складе 50 тис. грн. і більше (звісно до 200 тис.грн.) , то цю закупівлю на 25 тис. грн. необхідно буде проводити вже через спрощену закупівлю.
Тетяна
Дуже актуальне питання для нашої організації також. Очікуємо на відповідь, дякуємо.
Tanya
Марія, це запитання дуже актуально на разі, Очікуємо на відповідь , дякуємо
Ліля
Ірина, Відповідь така. Замовник планує свої закупівлі на початку року. Відповідно він здійснював закупівлі на початку року у відповідності до тих правил, які діяли на той момент, після 19 квітня він діє у відповідності до тих правил, які існують на даний момент. Приклад, Замовник планував здійснити закупівлю на 190 тис. грн. Він купив на 100 тис. в січні звітом, відповідно, після 19 квітня він купить на 90 тис. грн через спрощену закупівлю. Або на 40 тис, а потім на 50 тис. грн через спрощену закупівлю. Приклад 2, Замовник планував на 190 тис, в січні купив на 170 тис. грн, в травні купує на 20 тис грн звітом. Також роз'яснення МЕРТ з цього приводу https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=8933b204-73b3-4987-b6b1-0d865abacc4f&lang=uk-UA
Марія
Олександр, а якщо ми працюємо відповідно до заявок? тобто не можемо передбачити, чи до кінця року нам потрібно буде цього товару більше ніж на 50 тис? на даний момент планується наприклад закупівля замків на 15 тис. грн і ми не знаємо чи поламаються ще замки чи ні, як в такому випадку??
Олена
У нас в організації планується такий розподіл: УО та секретар ТК - одна і та сама особа. Чи може ця особа проводити спрощені закупівлі в якості УО та відкриті торги - в якості секретаря ТК? Тобто не зовсім зрозуміло значення речення "Члени та голова тендерного комітету можуть бути одночасно уповноваженою особою, за умови що дана особа не буде визначена відповідальною за організацію та проведення одних і тих самих процедур закупівель." Що таке одні й ті самі процедури закупівель в розрізі УО та члена ТК?
Ліля
Олена, одна й та сама людина може бути і секретарем ТК і УО. Просто, наприклад, як УО ця людина проводить спрощені закупівлі, а як секретар ТК відповідає за процедури закупівлі. В першому випадку ця людина буде робити протокол УО та підписувати власноруч, в другому випадку, робитиме протокол ТК та підписуватимуть цей протокол всі члени ТК.
Інна
Добрий день! Які вимоги до освіти УО? Дякую.
Ліля
Інна, вища освіта будь-якого профілю
Яна
Якщо на базі відділу працює тендерний комітет, чи потрібно когось із цього комітету визначати уповноваженою особою?
Ліля
Яна, якщо у вас є спрощені закупівлі, то потрібно, адже спрощені закупівлі має право проводити тільки УО
Юлія
Будь ласка допоможіть, ввести штатну одиниці на підприємстві не можливо для доплати за суміщення, яким ще чинном можно доплачувати уповноваженій особі.
Інна
Доброго дня! Як бути в органах місцевого самоврядування, в штаті не має такої посади як уповноважена особа або фахівець із закупівель. Чи може надалі діяти тендерний комітет? Якщо ні, то підкажіть будь ласка як правильно назначити уповноважену і посилання на закони, якими потрібно користуватися для призначення при цьому чи можна залишити тендерний комітет на перехідний період
Ліля
Інна, перехідного періоду немає. ТК не може займатись спрощеними. Ви можете зробити когось УО, давши цій людині додаткове навантаження з відповідною доплатою
Юлія
Доброго дня!Чи не буде порушенням якщо уо стане помічник депутата облради?
Ліля
Юлія, Не можуть визначатися або призначатися уповноваженими особами посадові особи та представники учасників, члени їхніх сімей, а також народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та депутати міської, районної у місті, районної, обласної ради. Обмежень стосовно призначення УО помічника депутата немає, значить можна
Анатолій
Чи потрібен окремий ЕЦП для уповноваженої особи?
Ліля
Анатолій, окремий не потрібен. Має бути ЕЦП, як працівника підприємства
Тетяна 2020-06-16 16:33:10
Ліля, підкажіть, будь ласка, яким нормативним документом визначена потреба ЕЦП для УО? Чи може накладатися печатка установи замість ЕЦП УО?
Сергій
Чи може бути уповноваженою особою атестований працівник поліції?
Ліля
Сергій, обмежень з цього приводу немає, значить може
Марина
Доброго дня. Яким чином уповноваженій особі можна здійснити доплату за сумісництво, щоб не порушити ст.25 Закону України "Про запобігання корупції"? Адже практично всі працівники замовників (бюджетна сфера) є або державними службовцями, або посадовими особами місцевого самоврядування.
Тетяна
Доброго дня. Керівник в усному порядку попросив виконувати обовязки фахівця з публічних закупівель. Наказом призначили мене на суміщення 0,5 ст . Ніякого навчання не проводилося. Освіти у мене відповідної немає. тільки середня. Чи мав право керівник призначати мене фахівцем з публічних закупівель?
Левун Оксана
Видаліть моє питання
Ліля
Левун Оксана, видалила :)
Юлія
Чи можна призначити уповноваженою особою помічника обласної ради якщо він працює в органі місцевого самоврядування?
Юлія
Мається на увазі помічник депутата обласної ради.
Наталья
Доброго дня! Ліля підскажіть будь-ласка, я не дуже розумію,щодо визначення закупівлі шляхом планування предмету закупівлі.Якщо запланована європейська процедура. то інші по такому ж коду класифікатора теж публікуються, як европейські?
Наталія
Доброго дня! з 19 квітня 2020 року Звіти про укладені договори без електронної системи хто повинен оприлюднювати: ТК чи уповноважена особа?
Ліля
Наталія, той, кого ви визначите. Про це в Законі немає нічого, відповідно, ви самі обираєте, хто буде проводити такі закупівлі
Наталія
Ліля, дякую)
Наталія
Якщо на секретаря ТК покладено виконання обов'язків УО щодо здійснення спрощених закупівель, чи можна в такому випадку використовувати один ЕЦП як для публякацій ТК так і для УО?
Ліля
Наталія, Якщо в цьому ЕЦП/КЕП немає посади, наприклад, секретар ТК чи УО, то я обмежень не бачу
Павло
Підскажіть будь ласка, чи є обов'язковим введення в штат/штатний розпис посади уповноваженого з питань закупівель? Бо інакше як такій особі платити?
Андрій
Ліля, де можна знайти підтвердження в нормативному акті?
Ліля
Павло, так, введення в штат є обов'язковим
ЛюДаМи
Добрый день! Подскажите пожалуйста, может ли бухгалтер быть уполномоченным лицом??
Ліля
ЛюДаМи, добрий день, звісно може. Якщо ця людина має вищу освіту
Лідія
Подскажите, может ли УО и ТК работать одним Елек.ключом?
Наталя
Доброго дня, підкажіть чи може бути Уповноваженою особою працівник який має досвід роботи 2 роки в публічних закупівлях, але не має вищої освіти?
Ліля
Наталя, на жаль, ні. Вимог в Законі до досвіду немає, а от стосовно вищої освіти прописана чітка вимога в Законі :(
Олег
Чи можна щоб одна людина була уповноваженою особою на 2ох організаціях?
Олена
Чи може бути УО військовослужбовець ЗСУ у військовій частині
Ліля
Олена, Обмежень щодо виконання функцій УО військовослужбовцем немає. При цьому оберіть підходящий для вас спосіб призначення його УО, врахуйте що в разі суміщення посад має бути доплата
Ольга
Скажіть, будь ласка. Якщо при введенні в штат нової одиниці, ми назвимо головний спеціаліст, а не фахівець з публічних закупівель, це буде помилкою?
Ірина Корольчук
Для призначення УО окрім вищої освіти потрібно пред'явити сертифікат про проходження курсів?
Ліля
Ірина Корольчук, ні, нічого такого не потрібно
Юлія
При оприлюдненні звітіу про договір про закупівлю, укладену без використання електронної системи закупівель, потрібно прикріпляти скан копію договору?
Анна
Будь ласка, надайте розяснення згідно Статті 11. Організація закупівельної діяльності замовника п.12 За рішенням замовника може утворюватися робоча група у складі працівників замовника для розгляду тендерних пропозицій/пропозицій. Робоча група бере участь у розгляді тендерних пропозицій/пропозицій, у проведенні переговорів у разі здійснення переговорної процедури, а рішення робочої групи має дорадчий характер. як розуміти термін дорадчий характер , робоча група несе відповідальність згідно цього закону і будуть на робочу групу накладатися штрафи чи тільки на уповноважену особу?
Ірина Михайлівна 2020-07-21 14:40:48
Анна, хороше запитання. Закуповуються будівельні роботи, а УО не має технічної освіти та не орієнтується в будівництві. Як така УО зможе самостійно розглядати та аналізувати пропозиції?
Lesya Chernisyk
Чи повинен головний бухгалтер проводити тендер?