29.01.2020 Лілія Кулик

Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року

Хто відповідальний за проведення спрощених закупівель відповідно до нової редакції Закону України "Про публічні закупівлі"

19 квітня 2020 року вводиться в дію нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”. Одне з питань, яке зараз цікавить Замовників, хто ж має з 19 квітня проводити спрощені закупівлі. Давайте розберемось.

Згідно зі статтею 11 нової редакції Закону відповідальною за організацію та проведення, зокрема спрощеної закупівлі є уповноважена особа.

Водночас прикінцевими та перехідними положеннями розділу Х нової редакції Закону зазначено, що до 1 січня 2022 року замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедур закупівель.

Процедурами закупівель у відповідності до статті 13 нової редакції Закону є: відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог, переговорна процедура закупівлі.

З огляду на викладене, нова редакція Закону розмежовує, у тому числі в часі, функції уповноваженої особи і тендерного комітету в частині їх відповідальності за організацію закупівельної діяльності замовника.

Відповідальним за організацію та проведення 


Тобто з 19 квітня 2020 проводити спрощені закупівлі має уповноважена особа. Також варто зауважити, що Закон не забороняє члену тендерного комітету бути уповноваженою особою.

Також Ви можете прочитати про це в роз'ясненні Мінекономіки за посиланням.

Уповноважена особа здійснює свою діяльність на підставі укладеного із замовником трудового договору (контракту) або розпорядчого рішення замовника та відповідного положення.

У разі визначення кількох уповноважених осіб розмежування їх повноважень та обов’язків визначається рішенням замовника та може бути прописано в Положенні про тендерний комітет та уповноважену особу.

Рішення уповноваженої особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою.

Ну і не зайвим буде нагадати, що Замовник не може укласти договір з ФОПом на проведення закупівель та визначити його уповноваженою особою. 

уповноважена особа, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Ольга 2021-11-13 20:32:16
Чи може бути директор школи уповноваженою особою по закупівлям??
Роман 2021-07-12 10:27:23
Підскажіть хто є належним відповідачем в судді в справі про оскарження рішення замовника про відміну спрощеної процедури закупівлі?
Наталія Петрівна 2021-04-23 12:28:47
Чи може сільський голова(при тому що він не є Головою комітету) призначати заступника голови ТК та секретаря?
Галина 2021-01-20 10:16:40
Чи може директор комунального закладу бути головою або заступником голови тендерного комітету?
Людмила
Чи може бути бухгалтер уповноваженою особою по спрощених закупівлях без досвіду роботи у публічних закупівлях?
Ліля
Людмила, так, може. Детальніше про це Ви можете прочитати в нашій новій статті: https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba-v-novomu-zakoni-vidpovidi-na-pitannya
Оксана
Добрий день, чи можливо провести відкриті торги, якщо вартість закупівлі дозволяє провести спрощену закупівлю. І хто, у такому випадку, складає протокол і несе відповідальність за закупівлю - уповноважена особа чи тендерний комітет?
Ліля
Оксана, Потрібно проводити спрощену. Закон чітко вказує на тим процедури, який має проводити Замовник
Тетяна
чи може бути уповноваженою особою депутат селищної ради?чи може бути уповноваженою особою військовослужбовець?чи буде заступник командира військової частини посадовою особою в контексті закону?
Юрій
Пункт 25 частини першої статті 1 нової редакції Закону “Про публічні закупівлі” дає таке тлумачення публічної закупівлі "публічна закупівля (далі-закупівля) - придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом". Порядок проведення спрощенної закупівлі визначено статею 13 Закону. Чи не витікає з вищезазначеного, що спрощена закупівля - це також закупівля? Відповідно до статті 13 Закону закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї з таких конкуретних процедур: відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог. Таким чином, законодавець перелічив види конкурентних процедур закупівель, однак дана стаття не має ознак імперативності у частині використання виключно зазначених процедур закупівель. З огляду на вищенаведене чи дійсно нова редакція Закону розмежовує функції уповноваженої особи і тендерного комітету в частині їх відповідальності за організацію закупівельної діяльності замовника?
Ліля
Юрій, не випливає. Тому що спрощена закупівля, це, звісно, закупівля. Але це не процедура закупівлі. І ви правильно зазначили, в статті 13 вказано "Закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї з таких конкурентних ПРОЦЕДУР:".
Катерина
якщо секретар ТК призначений УО. Чи може працювати у тому ж кабінеті? ще цікавить питання накладання ЄЦП, уповноаважена особа повинна мати свій?
Олексій
Якщо наразі всі закупівлі підписуються елекртонним підписом керівника, з 19.04.2020 в УО має бути влесний підпис?
Тетяна
Ліля, підкажіть будь ласка,яким нормативно-правовим актом це передбачено?у зу "про публічні закупівлі" про це мова не йде.
Тетяна
Ліля, Якщо секретаря тендерного комітету назначили УО, а він вже має ЄЦП на підприємтсві, що в такій ситуації робити? Чи можна в прозорро на закупівлі накладати ЄЦП секретаря тендерного комітету ?
Ліля
Михайло, насправді це швидше практика, ніж опис якогось НПА. Взагалі, УО проводить торги для підприємства, відповідно і ЕЦП має бути прив'язане до підприємства. Адже директор електронні звіти в податкову підписує не особистим підписом, а підписом директора підприємства. Тому, щоб уникнути питань від контролюючих органів, ми б радили отримати підпис з прив'язкою до підприємства. А прямої відповіді на ваше питання навіть в Уповноваженого органу немає https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=4a359903-6a2d-452b-b6e3-4d8666fcf69e&lang=uk-UA
Ліля
Олексій, так, уповноважена особа повинна мати власний підпис. При цьому не простопідпис, як фізичної особи, а підпис з прив'язкою до організації
Михайло
Ліля, а можна роз'яснення або якесь посилання стосовно підпису з прив'язкою до конкретної організації. Не можу знайти інформацію з такою вимогою.
Ольга
Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, якщо в нас не має уо, але директор кнп (по сумісництву депутат міської ради), може бути уо?
Тетяна
Якщо на підприємстві декілька УО - вони ділять один особистий кабінет на електронному майданчику?
Натілія
Скажіть, будь ласка, чи може сам керівник, голова тендерного комітету дошкільного закладу бути уповноваженою особою?.
МАРІЯ
Чи є перелік документації для оприлюднення звіту про укладений договір? Чи є зразок протоколу чи рішення що до звіту про укладений договір
Anna
Чи може замовник визначити відповідальним за складання річного плану та внесення до нього змін виключно ТК, а проведення закупівель розмежувати - ТК, УО?
Михайло
Вважаю, що законодавець в "Прикінцевих та перехідних положеннях" використав словосполучення "процедур закупівель" по відношенню до всіх закупівель, в тому числі і спрощених. Тому що далі по тексту: "Тендерний комітет планує закупівлі...", тобто всі!!!
Ігор
Як бути із планами закупівель? Якщо по одному плану можно провести тільки одну закупівлю? А якщо сума розбивається на декілька частин? І потрібно провести декілька закупівель?
Людмила 2020-08-11 13:40:45
Ігор, у мене був ремонт 3х машин сума передбачена на них від 50 до 200 тис. Це спрощена закупівля. За законом мі не маємо права ділити щоб уникнути процедури торгів. Інше не заборонено. Я роблю 3 рядки плану на кожне авто окрем але за процедурю спрощенних закупівель. Я не уникаю процедури і маю нормальні спрощені закупівлі які або відбулись або не відбулись. Водії мають різні строки відпусток та не можуть йти в ремонт одночасно. Тоді робота зупиниться за що нам дуже прилетить. Тож вихід один ділити але процедуру проводити як передбачено законом.
Ірина
Чи можна ліквідувати ТК і всі обов'язки по закупівлях покласти на УО?
Ліля
Ірина, можна. УО має право проводити як спрощені закупівлі, так і понадпорогові
Анна
Добрий день! після 19 квітня з суммами від 0,01грн до 50 тис. плануємо закупити продукти харчування за кожним ДК потрібно складати новий договір (борошно 5 тис, новий договір мясо 27 тис. новий договір) найменувань 63 позиції. Чи як правильно? В законі пишеться що ми повинні тепер від 1 копійки показувати все. Допоможіть. Дякую
Ліля
Анна, Під кожен предмет закупівлі потрібен договір і відповідно звіт в системі
Євстратьєва
Анна,
Людмила 2020-08-11 13:47:28
Анна, в плані у нас є лише 1 номер дк на рядок плану. Якщо номера різні то це різні рядки плану. Але у випадку договору де за специфікацією багато дк нам уже пояснювали як звітувати. https://infobox.prozorro.org/articles/zvit-pro-dogovir-pro-zakupivlyu-ukladeniy-bez-vikoristannya-elektronnoji-sistemi-zakupivel-vidpovidayemo-na-vashi-zapitannya
Юлія
Підскажіть будь ласка, чи може бути у комунальному підприємстві дві уповноважені особи?
Ліля
Юлія, звісно. З цього приводу обмежень немає. Замовник сам обирає, скільки йому потрібно УО для закупівель
Mykhaylo Kornilov
Чи обов'язкове створення окремого Положення про уповноважену особу чи можливо внести зміни до діючого Положення про ТК?
Ліля
Mykhaylo Kornilov, Можна внести зміни. Проте, не забудьте змінити там посилання на статті тощо.
Юлія
З попередньої відповіді так і не стало зрозумілим чи може на комунальному підприємстві бути визначеними (наказом) відразу 2 особи відповідальними?????
Ліля
Юлія, Мені здавалось, що слово "звісно" якраз і говорить про те, що можна :) Так, звісно може бути 2 Уповноважених особи. При цьому не забудьте розмежувати їхні функції, тобто у них мають бути різні функції або вони мають проводити різні типи закупівель тощо
Олена
"Рішення уповноваженої особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою.", а хіба протокол це не документ колегіальних органів і мінімум його мають підписати 2 особи?
Ліля
Олена, протокол це результат реєстрації в хронологічній послідовності інформації про дії, хід процесу. відповідно так і тут
Олена
Добрий день! Готуємо наказ про уповноважену особу і зразу виникло питання у фінансово-економічного департамента. В ст. 11 Закону так гарно прописано "шляхом покладення на працівника із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством" Де визначений розмір такої доплати? Згідно яких актів і Законів? Де це написано, оскільки для держорганів це все проблематично.
Сергій
Ліля, для того щоб призначити уо потрібно когось заставити нею стати. Поки що трудовим законодавством і іншим законодавством примусова праця заборонена. Враховуючи свавілля контролюючих органів і їх безкарність, розмір штрафу НІХТО нехоче бути УО. Як організувати закупівлі за таких умов? Укладати договори з консультантами, де в такому випадку економія коштів яких і так немає? чи ламати якусь жертву до коліна і заставляти стати УО, тим більше, що вимоги до УО визначені Положенням і в невеличких містечках чи селах знайти працівника який буде відповідати вимогам і проводити закупівлі працюючи за 3900грн на місяць при мін. штрафі 25,5 тис грн. неможливо від слова повністю.
людмила
Сергій,
Я знову
моє питання не достойне відповіді .... де-факто. Все зрозуміло з цим прозоро. :))))
Ліля
Олена, законодавством про публічні закупівлі дане питання не врегульовано і не визначено розмір доплат.
Ірина 2020-07-15 00:09:58
Щодо доплат УО в мене питання якщо в нас на підприємстві УО є заступник директора, директор визначив наказом доплату, але колективним договором доплати не передбачено. Чи є якийсь норми закону що дане питання по доплаті можна вирішити ,
Олександр
Хто має планувати та звітувати про закупівлі вартість яких менше 50000,00 грн, якщо створено і тендерний комітет і уповноважена особа?
Ліля
оксана, все вірно, розмежувати по різних кодах, або комусь роботи, а комусь товари та послуги тощо
оксана
Олександр, я думаю це треба в наказі і розмежувати. Наприклад, видатки по... планує уповноважена особа, а видатки по ,,, планує ТК. У нас поділ по різним КПКВК
Анастасія
з 19.04.2020 спрощені закупівлі -уповноважена особа процедури закупівель- уповноважена особа або тендерний комітет а як на рахунок придбання замовником товарів/робіт/послуг до 50тис.грн (звіт про укладений договір), хто відповідатиме за них ???
Ліля
Анастасія, буде проводити такі закупівлі той, кого Ви визначите. Тендерний комітет, уповноважена особа, не важливо. Ви можете визначити будь-кого з них
Елена
Ліля, Протокол – це документ, в якому фіксується хід об­говорення питань і рішення, прийняті колегіальними органами на зборах, нарадах, конференціях тощо. Ключевое слово - прийняті колегіальними органами, так причем же здесь уповноважена особа?
Людмила
Ліля, доброго дня! Дійсно, протоколи бувають різні і складаються вони у разі необхідності регламентувати або зафіксувати проведення будь яких дій, які відбуваються, відбуватимуться, або вже відбулися (технічні, технологічні, медичні, адміністративні, колегіальні тощо). У випадку, коли УО на своє-ж рішення має складати протокол виглядає як: "наче поспілкувався з умною людиною" та нагадує фразу із Райкінсьої репризи -"дайте мне справку, что мне нужна справка". Вибачте, але не втрималась.
Ліля
Елена, існують різні трактування цього поняття. Ви можете звернутись до уповноваженого органу з проханням роз'яснити Вам це поняття. Питання можна поставити за посиланням: http://me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA
Людмила 2020-08-11 13:54:11
Елена, на справді ОУ пише протокол не для себе та не для керівництва УО пише його для перевіряючих органів які (недай боже) можуть прийти та морально трусити вас як шовковицю. Там ви чітко прописуєте обгрунтування кожного свого рішення. Чому ви прийняли таке рішення якими НПА керувались і так далі. Тоді ви будете спати спокійно. Прийдуть до вас з питаннями ви їм пропонуйте почитати. І нехай читають. Якщо у вас все чітко то і спати можна спокійно.
Сергій
Ліля. Згідно нової редакції закону є вичерпні інструменти призначення уповноважених осіб. Питання1 чи можуть призначатися уповноваженні особи, без оплати їх праці, наказом керівника установи. якщо ні, то як розраховується ця оплата? Питання2. Його вже ставили раніше. Як бути із закупівлями до 50000тияч? Хто має за них відповідати?
Ліля
Сергій, це визначає Замовник
Ліля
Сергій, нормативно це не визначено, проте, можете скористатись цим ресурсом: https://cep.kse.ua/ Вводите там ЄДРПОУ вашого підприємства і цей ресурс, беручи до уваги скільки у Вас було закупівель в попередні періоди розрахує скільки УО вам потрібно та який відсоток доплати їм має бути
Ліля
Сергій, ні, Замовник сам визначає яку доплату платити УО
Александр Холопцов
Ліля, дякую за посилання, дуже гарний ресурс.
Ліля
Сергій, з приводу першого, якщо ця людина виконує якісь функції інші на підприємстві і Ви додаткову роботу на неї покладете (проведення спрощених), то це вже ваші справи з такою людиною, будете Ви їй доплачувати чи ні. Сфера публічних закупівель не регулює зарплати тощо. Стосовно закупівель до 50 тис, то це ваша справа, кого Ви визначите і на кого покладете такі зобов'язання, так і буде
Сергій
Ліля, стаття 11 п1 як призначається УО говорить що з відповідною доплатою. А є вже методика розрахунку цієї доплати?
Наталія
Чи може головний бухгалтер бути головою тендерного комітету в розумінні нового закону? Яка відповідальність керівника, якщо уповноважена особа не має вищої освіти (бакалавр)? Чи може голова тендерного комітету бути одночасно уповноваженою особою?
Ольга
Ліля, одна й та ж особа не може бути відповідальною за різні типи закупівель, якщо не помиляюсь. Тобто, якщо голова ТК відповідає за організацію надпорогових, то за спрощену він не може відповідати.
Ліля
Наталія, будь-хто з членів тендерного комітету можу бути Уповноваженою особою. Також немає обмежень з приводу посади УО. З приводу відповідальності по вашому питанню це не питання публічних закупівель
Світлана Василівна
Наталія, бакалавр - це вища освіта
Наталя
Якщо на підприємстві декілька УО, що кожний веде облік своїх протокольних рішень окремо? Ще питання-чи може секретар тендерного комітету бути УО?
Ліля Тімохіна
Наталя, саме так, у кожної УО свої протоколи. Секретар, як і будь-який інший член ТК може бути УО
Павло
То виходить, що уповноваженою особою може бути і голова тендерного комітету?
Ліля
Павло, може, ніяких обмежень з цього приводу немає
Тарас
Роз'ясніть, будь-ласка, останній абзац, щодо ФОП. ФОП не може приймати участь в закупівлях?
Ліля
Тарас, ФОП може брати участь в закупівлях. Ці обмеження стосуються іншого, а саме, ФОП не може організовувати та проводити закупівлі з боку замовника (замість замовника)
Олена
Чи може секретар ТК бути УО, та проводити спрощені закупівлі як УО, а все інше як секретар ТК?
Ірина
Ліля, яким чином розмежовуються функції? Наприклад секретар ТК (він же і УО на спрожені) відповідальний за оприлюднення інформації, а як УО повністю проведення спрощених закупівель (в тому числі і оприлюднення). Що мається на увазі розмежовувати функції?
Ліля
Олена, так, може. Головне розмежувати функції
Тетяна
Чи повинна Уповноважена особа відповідальна за Спрощені закупівлі з 19.04.2020 року пройти тестування для підтвердження рівня володіння необхідними знаннями в сфері публічних закупівель до 19.04.2020 року
Ліля
Тетяна, відповідь на ваше питання є в нашій статті https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba-v-novomu-zakoni-vidpovidi-na-pitannya
Вікторія
Чи може бути бухгалтер уповноваженою особою без вищої освіти. Освіта молодшого спеціаліста (тухнікум бухгалтерського обліку)
Ліля
Вікторія, на жаль, має бути тільки вища освіта