18.03.2020 Оксентія Груба

Про Уповноважену особу. Відповіді на запитання

Інформація про діяльність Уповноваженої особи щодо нового Закону

Нова редакція Закону, що вступить у дію 19 квітня 2020 року, принесе низку змін у різні аспекти публічних закупівель. Аби учасники були готові до нових впроваджень, ми надаємо вичерпну інформацію та відповідаємо на запитання щодо важливих тем.

Зокрема, хочу звернути Вашу увагу на тему Уповноваженої особи. 

Діяльність Уповноваженої особи закріплена в частині 1 статті 11 Закону, де зазначено, що УО відповідальна за проведення та організацію процедури закупівлі і що визначає або призначає її Замовник. Це можливо:

    • шляхом покладення на працівника (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством;
    • шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);
    • шляхом укладення трудової угоди (контракту) згідно із законодавством.

Тепер перейдімо до запитань, які нам поставили про УО і наших відповідей на них:

Чи може бути член, голова, секретар тендерного комітету уповноваженою особою?

Так, усі перераховані вище особи можуть бути Уповноваженою особою, шляхом покладання на них додаткової роботи і з доплатою за суміщення посад. Жодних обмежень стосовно цього в Законі нема. Проте, ТК та УО повинні відповідати за різні закупівлі.

Як повинна оплачуватися робота уповноваженої особи у зв'язку з підвищенням навантаження?

Кожна установа встановлює рівень зарплат УО самостійно. Сума нарахування залежить від посади фахівця і відповідно — його встановленої оплати праці. 

Чи може закупівлі проводити тендерний комітет? І чи може одночасно діяти з уповноваженою особою?

Так, відповідно до прикінцевих та перехідних положень розділу Х нової редакції Закону зазначено, що до 1 січня 2022 року замовник для організації та проведення процедур закупівель може утворювати тендерний комітет (комітети). Та згідно зі статтею 11 нової редакції Закону з 19 квітня 2020 року спрощені закупівлі має проводити уповноважена особа. Ось ілюстрація щодо цього:

Чи має Уповноважена особа пройти тестування до 19 квітня 2020 року для підтвердження рівня володіння необхідними знаннями в сфері публічних закупівель?

Ні, згідно з прикінцевими положеннями Нової редакції Закону,  розділом 4 Уповноважена особа має пройти тестування з урахуванням вимог абзацу другого частини восьмої статті 11 цього Закону до 1 січня 2022 року. 

Якщо особа за сумісництвом працює на двох підприємствах чи може вона в такому випадку бути уповноваженою особою одночасно?  

Так. Таких обмежень Закон не встановлює.

Навчання спеціально для Уповноважених осіб — чи плануються і де можна пройти?

Навчання проводять різні консалтингові агенції. Централізованого навчання для тендерних комітетів та уповноважених осіб немає. Проте, з усією інформацією стосовно публічних закупівель Ви можете ознайомитись на Інформаційному ресурсі infobox.prozorro.org.

Як правильно скласти Положення про організацію закупівельного процесу та Положення про уповноважену особу по спрощених закупівлях?

Ви можете скласти орієнтуючись на Примірне положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб), що затверджене Наказом Мінекономрозвитку № 557 від 30.03.2016. Ви можете повністю його змінити або ж додати якісь моменти чи навпаки прибрати. Положення є примірним, тому Ви можете його використати лише як приклад і не обов’язково його копіювати.

Чи є форма оформлення Положення про УО чи можна у вільній формі?

Чіткої форми немає, є тільки приклад, про який ми писали у відповіді на попереднє питання. Тож при оформленні можете скористатись цим прикладом.

уповноважена особа, Закон України про публічні закупівлі, тендерний комітет, спрощені закупівлі, закупівельний процес,

Коментарі

Анастасія 2021-12-06 10:18:15
Доброго дня! Чи може УО мати освіту бакалавра?
Оксана Груба 2022-01-13 17:57:24
Анастасія, Уповноважена особа має мати вищу освіту, а ступінь бакалавра здобувається на першому рівні ВИЩОЇ освіти, тому може.
Надія 2021-11-15 14:05:33
Доброго дня! З 01 січня 2022 року тендерні комітети ліквідуються. Як бути з закупівлями, розпочатими ТК у 2021 році, але не завершеними станом на 2022 рік?
Лариса 2021-01-19 14:21:16
Чому робоча група виконує тільки дорадчі функції і не несе ніякої відповідальності? Адже УО не може бути спеціалістом по всіх тих напрямках, по яких проводяться закупівлі.
Юлия 2021-01-05 18:10:46
Доброго дня. Примірне положення про уповноважену особу оновлене є? чи користуємось версією 2016 року? Про тендерний комітет МЕРТУ оприлюднено примірне положення. А про уповноважену особу - не знаходжу. Дякую.
Олександра
У мене те ж питання, хто має проводити закупівлі до 50 тисяч гривень - тендерний комітет чи уповноважена особа?
Алла 2020-09-03 10:46:42
Олександра, той кому надасть такі повноваження замовник (читай - керівник) своїм наказом
Микола
Добрий день. Таке питання: тобто з 19 квітня 2020 року спрощені закупівлі може проводити тільки УО, а ТК не матиме такого права? А як же бути якщо в установі є тільки ТК, а проводити закупки до 200 тис. грн. потрібно? Розясніть. Дякую.
Ліля
Микола, в такому разі потрібно призначити УО, яка буде проводити спрощені закупівлі
Микола
Ліля, но закон не забороняє ТК, ми можемо і без УО працювати. А тепер тільки УО?
Ліля
Микола, Так, Закон не забороняє ТК. Проте, якщо ми говоримо про нову редакцію Закону, то там чітко сказано, що з 19 квітня 2020 спрощені закупівлі має право проводити тільки УО. ТК не має права проводити спрощені закупівлі
Воля 2021-12-15 14:37:08
Микола,
Катерина
Доброго дня! З 19 квітня за спрощені закупівлі відповідає уповноважена особа, за процедури закупівель - УО або тендерний комітет. Хто має здійснювати закупівлі до 50 тис та публікувати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи?
Валентина
Де можна подивитися Наказ на призначення УО з 19.04.2020 року.
Олена
Питання доплати за виконання функцій уповноваженої особи нажаль не буде узгоджено Законом України про "Державну службу" у більшості бюджетних установ. По-перше: 90 відсотків керівників установ не будуть вводити "віртуальну" додаткову посаду УО за рахунок існуючих посад у штатному розкладі, бо після низки реформ кожна посада на вагу золота. Так буде до 01.01.2022 року. А без цього ні про які відсотки мови не ведеться. По-друге: у більшості бюджетних установ цим займаються головні бухгалтери, а начальники відділів не мають права на суміщення вакантних посад. Тому тримаймося: доплат як не було, так і не буде, не тільки цим законом збільшили нам роботу. Як на мене: зусилля 90 відсотків виконавців (замовників) не призведуть і до 0,5 відсотка бюджетної економії. Що значать 50 тис у порівнянні з 50 мільйонами на будівництво (одне!!!) Ми маємо провести тисячу тендерів щоб вирівняти економію. Але ж "фахівців з питань реформ" це не стосується от і реформують....
Анастасія
Добрий день, підскажіть чи є посилання на сайт, де буде проводитись тестування УО. Якщо немає, то коли буде відомо про його функціонування???
Ліля
Анастасія, добрий день. Наразі тестування ще не розроблене та не проводиться. Воно є обов'язковим з 1 січня 2022 року
Світлана
Ліля, Добрий день! А можна в найближчий час опублікувати статтю щодо прикладів протоколів для Уповноваженої особи на спрощені закупівлі або використання електронного каталогу.
Олена
Доброго дня. Мене також цікавить відповідь на запитання Катерини, хто повинен здійснювати закупівлі до 50 тисяч та публікувати звіти про договори
Валентина
Прошу допомогти з доплатою УО. Чим керуватися і в яких розмірах має бути доплата?
Аліна 2020-12-14 14:09:20
Валентина, 50 % від посадового окладу