10.04.2020 ДП "Прозорро"

Як зареєструватись в Прозорро Замовнику

Покрокова інструкція для Замовника з приводу того, як почати працювати в системі Prozorro

Які кроки Ви маєте зробити, щоб оголосити тендер в Прозорро, як Замовник:

  • Зареєструватись на майданчику та підписати з ним/ними договір
  • Тестовий режим в Прозорро
  • Затвердити положення про тендерний комітет або Уповноважену особу
  • Отримати УЕП/КЕП
  • Затвердити річні плани та опублікувати річні плани на Майданчику
  • Оголосити закупівлю

Зареєструватись на майданчику та підписати з ним/ними договір

Оберіть електронний Майданчик для реєстрації в системі ProZorro. 

Слід знати, що:

  • Майданчик - це частина ProZorro, через яку ви працюєте в системі (оголошуєте закупівлю, “спілкуєтесь” з постачальниками за допомогою питань/вимог, які вони можуть поставити під час проведення вами закупівлі, публікуєте рішення про переможця торгів, оприлюднюєте договір і т. д.). ваш особистий кабінет знаходитиметься саме на Майданчику, на якому ви будете зареєстровані, а вся інформація, що ви публікуєте через цей особистий кабінет, буде доступною для перегляду на сайті prozorro.gov.ua та на решті Майданчиків.
  • Обрати для реєстрації можна будь-який Майданчик. Звертаємо вашу увагу, що з точки зору функціональності між ними немає жодної різниці. Зареєструвавшись на будь-якому з них, ви отримуєте доступ до системи ProZorro. Різниця між ними лише у зручності користування, якості та різноманітті додаткових сервісів, зручності інтерфейсу з точки зору користувача.
  • На якому з Майданчиків ви б не зареєструвалися, в будь-який момент можете обрати інший або навіть проводити кожну наступну закупівлю на іншому Майданчику. Проте, майте на увазі. що закупівлю необхідно завершити на тому майданчику на якому ви її розпочали.

Перелік всіх Майданчиків ви знайдете за  посиланням.

Не можна дублювати одну й ту саму закупівлю одночасно на декількох Майданчиках, адже ви створите кілька ідентичних закупівель

Тестовий режим в Прозорро

Перш ніж розпочинати публікувати щось в системі в реальному режимі ви можете створити тестову закупівлю та спробувати функціонал майданчика. Що ж таке тестовий режим? Це можливість створити план/закупівлю, які зможуть побачити лише ті користувачі, які так само, як і ви знаходяться в тестовому режимі. В тестовому режимі ви зможете протестувати систему "вживу" (понатискатина всі кнопочки/відзначити всі галочки) при оголошенні закупівлі. Більш того, тестувати систему мають можливість не тільки Замовники, а й Постачальними. Тобто на ваші тестові торги навіть можуть прийти Постачальники. Якщо ви не бачите, де можна включити тестовий режим - зверніться до служби підтримки вашого майданчика.

Коли ви будете готові перейти до реальних закупівель, не забудьте звернутись до Майданчика з проханням відключити тестовий режим або ж самостійно відключіть даний режим, натиснувши відповідну кнопку в особистому кабінеті (на кожному Майданчику вона може виглядати і називатись по-різному).


Затвердити положення про тендерний комітет або Уповноважену особу

Ви можете обрати, хто буде займатись на вашому підприємстві плануванням закупівель та проведенням закупівель. Це може бути тендерний комітет (складається зазвичай з 5 або більше осіб, рішення приймаються колегіально, зазвичай робота в тендерному комітеті є додатковим навантаженням на працівників підприємства) або Уповноважена особа (людина, що має досвід роботи в сфері закупівель, закупівлі проводить самостійно, проведення процедур закупівель - його безпосередня основна робота). Детальніше про тендерний комітет та уповноважену особу Ви можете прочитати в статтях  Тендерний комітет та Уповноважена особа

Положення про тендерний комітет та/або Уповноважену особу є внутрішнім документом, тому Ви маєте можливість складати його відповідно до специфіки організації. Можете орієнтуватись на примірне положення, затверджене Наказом МЕРТУ від 30.03.2016 № 557 «Про затвердження примірного положення про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб)». В положенні про тендерний комітет обов'язково мають бути чітко розписані обов'язки членів тендерного комітету або уповноваженої особи.

З 19 квітня 2020 проводити спрощені закупівлі має уповноважена особа. Також варто зауважити, що Закон не забороняє члену тендерного комітету бути уповноваженою особою. Детальніше - за посиланням

Отримати електронний цифровий підпис (УЕП/КЕП) для особи, яка відповідатиме за публікацію інформації на Майданчику від мені вашої організації

Пам'ятайте, що ви можете оголошувати тендери в системі ProZorro лише з використанням УЕП/КЕП.

УЕП/КЕП мають отримати особа (або особи), яка буде відповідальною за публікацію інформації від імені вашого підприємства (установи) на Майданчику. Такою особою може бути голова, секретар тендерного комітету чи Уповноважена особа. Обов'язком цієї людини буде публікація інформації на Майданчику. Пам'ятайте, що відповідно до статті 10 Закону відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі, несуть голова та секретар тендерного комітету або Уповноважена особа (особи).

Якщо у особи, що відповідатиме за публікацію інформації з Prozorro, вже є УЕП/КЕП, то отримувати новий електронний підпис їй необов'язково, можна використовувати вже наявний підпис (наприклад, УЕП/КЕП для сервісу E-data, «M.E.Doc» та інші). Проте, перш ніж це робити, перевірте, чи підтримує Ваш Майданчик електронний підпис даного АЦСК (Акредитованого центру сертифікації ключів).

Якщо у Вас ще немає УЕП/КЕП, можемо порекомендувати звернутись, наприклад, до Державної Фіскальної Служби для його отримання (подробиці:  http://acskidd.gov.ua/r_kor).

Кожен співробітник, який буде відповідати за публікацію оголошень, повинен мати свій підпис. Тож заздалегідь подбайте про УЕП/КЕП для людини, яка буде замінювати відповідальну особу у разі відпустки, лікарняного або звільнення відповідальної особи.


Затвердити річні плани та опублікувати річні плани на Майданчику

Перед початком проведення закупівлі Ви маєте спланувати свою закупівлю, а саме: внести цю закупівлю в річний план закупівель чи додаток до річного плану, затвердити цей план рішенням тендерного комітету та опублікувати його протягом 5 робочих днів з дня затвердження в електронній системі закупівель. Детальніше про те, як відбувається планування закупівель Ви можете прочитати в статті "Планування закупівель"


Оголосити закупівлю

Тепер Ви готові до проведення закупівель. Тож, для того, щоб оголосити закупівлю зайдіть в особистий кабінет на майданчику на якому Ви зареєстровані та натисніть "Оголосити закупівлю" (на різних майданчиках ця кнопка може називатись по-різному). Будьте уважні при оголошенні закупівлі:

  • ще раз переконайтесь, що ця закупівля є в річному плані закупівель, що опублікований на веб-порталі;
  • перевірте чи співпадає назва предмета закупівлі, код CPV та очікувана вартість в річному плані та в оголошенні про закупівлю;
  • не забудьте прикріпити тендерну документацію (детальніше про те, як підготувати тендерну документацію Ви можете прочитати за посиланням або Інструкцію з підготовки пропозицій (при проведенні спрощеної закупівлі)

Вдалих Вам закупівель!

реєстрація у системі, ЕЦП, тендерний комітет, річний план, архівні матеріали, майданчики,

Коментарі

Людмила
У разі не накладання ЕЦП/КЕП, наприклад на тендерну, які законодавчі норми порушив замовник та яка відповідальність за ненакладення електронного підпису?
Людмила
Чи передбачено накладання ЕЦП/КЕП уповноваженою особою при публікації оголошення при спрощеній закупівлі? Якщо так, то якою нормою замовник має керуватися при накладанні ЕЦП/КЕП?
Ольга 2020-06-22 16:15:22
Людмила,