12.02.2020 Лілія Кулик

Особливості проведення закупівель на допорогові суми

Детальний опис, яким чином Замовники можуть проводити закупівлі, вартість яких є нижчою за ту, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону

Якщо з процедурами закупівлі згідно Закону більш-менш зрозуміло, адже весь перелік можливих процедур закупівель наведений в статті 13 нової редакції Закону. То що робити і як закуповувати, якщо річна вартість предмета закупівлі допорогова. Тож давайте розберемось, як проводити закупівлі на допорогові суми згідно нової редакції Закону

Що таке допорогова вартість предмета закупівлі 

Допорогова вартість предмета закупівлі це  вартість від 1 копійки до "порогів" (вартості, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону), а саме:

  • для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;

  • для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону (“монополістів”), за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

А тепер давайте розберемось, як можна закуповувати на такі допорогові суми. 

Річна вартість предмета закупівлі до 50 тис. грн

Якщо річна вартість предмета закупівлі є меншою за 50 тис. грн, то у Замовника є вибір, він сам обирає як закуповувати. 

Це може бути:
- спрощена закупівля (до 13 травня 2022 року допорогова закупівля) відповідно до Наказу ДП "Прозорро" №10 від 19.03.2019 (зі змінами);

- закупівля через Prozorro Market;

- публікація звіту про договір про закупівлю. 

При цьому спрощена закупівля до 50 тисяч грн є не дуже тривалою, адже період уточнень складає лише 3 робочих дні, а період подання пропозицій - 2 робочих дні. Також перевагами спрощеної закупівлі є те, що вона може дати максимальну конкуренцію та зниження ціни. Детальніше про те, як проводиться спрощена закупівля можна прочитати в інструкції за посиланням або ж статті 14 Закону.

При публікації звіту про договір про закупівлю Замовник самостійно шукає постачальника, укладає з ним договір і потім публікує звіт про це в системі.

Закупівля через Прозорро Маркет є найпростішою в даному випадку, адже потрібно просто з особистого кабінету на майданчику перейти в Прозорро Маркет, обрати та замовити товар і підписати договір з Постачальником. Звіт про цей договір опублікується в системі автоматично. Детальніше про закупівлі через Прозорро Маркет в статті  Е-каталог в Прозорро - інтернет магазин для державних замовників

Річна вартість предмета закупівлі від 50 тис. грн до “порогів”

Якщо річна вартість предмета закупівлі становить від 50 тис. грн до порогів* (*вартості, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону), то у Замовника є можливість провести спрощену закупівлю або купити в Прозорро Маркет.


Підстави для звітування замість спрощеної закупівлі

Проте є випадки, коли все-таки можна замість спрощеної закупівлі чи закупівлі через Прозорро Маркет опублікувати звіт про договір про закупівлю. Проте, це можливо лише у виключних випадках, а саме:

1) якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. По аналогії з підставою для проведення переговорної процедури закупівлі, технічні та якісні характеристики не повинні змінюватись;

2) якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. Якщо мова йде про:

  • витвір мистецтва;

  • договір з переможцем архітектурного конкурсу;

  • відсутність конкуренції на ринку;

  • необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

  • укладення договору про закупівлю з постачальником "останньої надії" на постачання електричної енергії або природного газу;

3) якщо існує нагальна потреба в закупівлі у зв’язку із:

  • неможливливістю дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі;
    При цьому потрібно мати якесь обгрунтування, чому саме неможливо дотриматись строків проведення спрощеної закупівлі. Наприклад, негайна ліквідація прориву труби тощо.

  • оскарженням прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника після оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендеру, що оскаржується;
    Тут мова йде саме про тендерну процедуру. Раніше були випадки, коли закупівля затягувалась через оскарження в АМКУ, а Замовник не мав запасів  товару тощо і відповідно не мав можливості його купити не порушуючи Закон
    Наразі це питання вирішиться, адже тепер, поки тендер оскаржується (на етапі після аукціону), Замовник може укласти прямий договір і опублікувати про це звіт. Сума такого договору не має перевищувати 20 % очікуваної вартості тендеру, що оскаржується.

  • розірванням договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендеру, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника.
    Ще один випадок, коли у Замовника могли виникати проблеми - якщо Постачальник не виконував свої зобов’язання і відповідно договір розривали. Тоді Замовник лишався без товару/роботи/послуги та без можливості їх законно закупити до завершення нового терміну.

4) якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника.
Дана підстава аналогічна до тієї, що є підставою для переговорки, при цьому загальна вартість такого постачання не повинна перевищувати 50 відсотків ціни договору про закупівлю. І при цьому Замовник має надати докузи того, що в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням. 

5) якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника.
Така закупівля у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю. Загальна вартість таких робіт чи послуг не має перевищувати 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного після проведення тендеру/спрощеної процедури.

6) якщо здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності;

7) якщо закупівля товарів і послуг здійснюється у підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю.

Замовник повинен мати обгрунтування настання події, що є підставою для укладання прямого договору. Адже такі закупівлі можуть бути під більш пильною увагою громадськості та контролюючих органів.

спрощені закупівлі, звіт про укладений договір, допорогові закупівлі, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

hero finance 2022-01-10 08:39:03
Вам потрібен особистий або бізнес позика без стресу та швидкого схвалення? Якщо так, будь ласка, зв’яжіться з нами, оскільки зараз ми пропонуємо позики під 3% відсотковою ставкою. Наша позика є забезпеченою та надійною, для отримання додаткової інформації та заявки, herofinancein@gmail.com, WhatsApp +917338386140 ім’я та необхідну суму
loan offer 2022-01-09 01:07:13
Ви бізнесмен чи жінка? Вам потрібні кошти для відкриття власного бізнесу? Вам потрібна позика, щоб сплатити борги чи рахунки чи почати хороший бізнес? Вам потрібне фінансування для фінансування вашого проекту? Ми пропонуємо гарантовані кредитні послуги в будь-якій сумі та в будь-якій точці світу для (фізичних осіб, компаній, агентств нерухомості та юридичних осіб) з максимальною процентною ставкою 2%. Для реєстрації та додаткової інформації надсилайте відповіді на електронну адресу: (officeloan975@gmail.com)
Gary 2022-01-08 18:59:39
Якщо вам потрібна фінансова допомога для бізнесу чи будь-якої іншої мети, зв’яжіться з ними електронною поштою для отримання додаткової інформації: garysteve16@gmail.com
Nancy Gormley 2021-12-18 12:36:22
Gerçekten dünyanın bu Great Man Paco Kredi Şirketi hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorum, Bankanız tarafından reddedildiniz mi veya kredi almakta zorluk mu yaşıyorsunuz? İşte 24 saat içinde kredi alma fırsatı ve bu inanılmaz. Yaptığı her şeyde çok uzman olan Paco Loan Company'den banka hesabımdan 39.000 $ aldım, ona e-postayla e-posta gönderin: pacoloancompany@gmail.com Paco Loan şirketi iyi, onları orijinal olarak tavsiye ederim veya Whats-app onu + 18172866412 .
Nancy Gormley 2021-12-18 11:59:59
Gerçekten dünyanın bu Great Man Paco Kredi Şirketi hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorum, Bankanız tarafından reddedildiniz mi veya kredi almakta zorluk mu yaşıyorsunuz? İşte 24 saat içinde kredi alma fırsatı ve bu inanılmaz. Yaptığı her şeyde çok uzman olan Paco Loan Company'den banka hesabımdan 39.000 $ aldım, ona e-postayla e-posta gönderin: pacoloancompany@gmail.com Paco Loan şirketi iyi, onları orijinal olarak tavsiye ederim veya Whats-app onu + 18172866412 veya web sitesi aracılığıyla: https://pacoloancompany.wixsite.com/my-site-1
MARY MASON 2021-12-14 01:08:53
Кредитна компанія Sky Wealth, ми надаємо позики під 3% відсотка 0f. Доброго ранку, пане/мамо. Ми є приватною компанією і пропонуємо кредити з низькими відсотковими ставками, з розміром кредиту від 100 мільйонів кредитної комісії 1000 євро на розвиток бізнесу: перевага / конкурентоспроможність розширення бізнесу. Ми пропонуємо різноманітні кредити * Особисті позики (під заставу та без застави) * Бізнес позики (під заставу та без застави) * Консолідаційний кредит Без авансових платежів Дякуємо, що знайшли час, щоб прочитати це оголошення. Для отримання додаткової інформації та запитів, будь ласка, напишіть нам сьогодні skywealthloanfirm@gmail.com skywealthloanfirm@gmail.com skywealthloanfirm@gmail.com Ви також можете зв'язатися з нами через компанію веб-сайт: http://skywealthloanfirm.wixsite.com/webworld Пані Мері Мейсон.
Марія 2021-10-12 11:09:38
Добрий день. Підкажіть будь-ласка, закупили вікна по закупівлі без використання ел. системи на 45000 грн., тепер хочемо ще закупити на 150000 грн. по спрощеній, розпорядник говорить що так не можна, як вий ти з такої ситуації?
Анна 2021-08-27 14:42:45
Добрый день! Подскажите следующее! Дано: капитальный ремонт помещений амбулатории согласно проекта, в ходе выполнения работ , возникли еще работы которые необходимо выполнить, но не внесенные в проект. Т.е. надо заключить договор согл. ч.5 ст 40 ЗК "Про публ.закуп" . Наши действия: корректировка проекта, расчет стоимости доп работ и после этого заключение договора и работаем или ...?
світлана 2021-08-04 12:10:05
Підскажіть будь-ласка , з додаткового рахунку закупівля парт на нуш, чи можу я провести її без використання електпронної системи по тому ж коду закупівля у нас є закупівлі, чи робити спрощену?
костянтин 2021-04-12 13:26:52
Підскажіть будь-ласка чи може замовник робити 5 -10 допорогових закупівель шляхом укладання прямих договорів з одним і тим сами субєктом господарювання на виконання робіт згідно одного й того ж класифікатора? Якщо ні то чим це регламентується та які можливі санкції за таку діяльність?
Аліна 2020-08-28 15:37:01
Доброго дня! Нами було оголошено 2 рази спрощену закупівлю, але перший раз відмінили, тому що не вірно була визначена назва предмету закупівлі, що призвело до невідповідних пропозицій учасників закупівлі, а другий раз учасник сам відмовився від підписання договору, потрібно оголошувати знову спрощену закупівлю чи можна прямий договір?
Наталия 2020-08-06 16:55:24
Доброго дня! Підкажіть,будь ласка, чим регламентується (які Накази, Положення, чи Закони) замовник в допороговій/спрощеній процедурі, коли в складі своєї тендерної документації пише таке: "Учасник, який в ході аукціону подав пропозицію з найменшою вартістю, в продовж 1 робочого дня з дати закінчення аукціону, повинен завантажити в систему електронних закупівель документи, якщо такі не були завантажені до кінцевого терміну подання пропозицій". Дякую заздалегідь.
Вікторія 2020-06-10 14:41:17
Доброго дня! Запитання щодо звітування про кошти витрачені працівниками на придбання товарів для потреб підприємства . Як звітувати про такі витрати і чи потрібно це робити? Наприклад: сталась аварія терміново необхідно придбати запчастини. Або як звітувати про кошти витрачені на придбання працівником спецодягу, спецвзуття?
Ліля 2020-06-10 15:49:00
Вікторія, Якщо видатки здійснюються замовником саме як відшкодування (компенсація) витрат і не передбачають придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому Законом, та укладання договору про закупівлю, норми Закону, зокрема в частині планування та оприлюднення звіту про договір про закупівлю, а також підзаконних нормативно-правових актів, розроблених на його виконання, на здійснення таких видатків не розповсюджуються. Про це ви можете також прочитати в консультації МЕРТ https://me.gov.ua/InfoRez/Details?id=73451b8c-6968-431e-a012-1079670530dc&lang=uk-UA
Андрій
Доброго дня. Виходячи зі змісту статті, підкажіть, будь ласка: 1) яким нормативним правовим актом регулюється проведення допорогових закупівель? 2) в разі проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель на суму, що не перевищує 50 тисяч гривень - така закупівля вважатиметься спрощенною чи "допороговою"? 3) замовнику потрібно, якимось чином, вже на початку року бути впевненим, що за конкретним кодом річна вартість предмета закупівлі в нього не перевищить 50 тисяч гривень? Чи він може, наприклад, укладати прямі договори за конкретним кодом предмета закупівлі на менші суми, а в разі коли їх загальна вартість наблизиться до 50 тисяч гривень - тільки тоді проводити спрощені закупівлі?
Ліля
Андрій, допорогова закупівля проводиться у відповідності до Інструкції, зо затверджена Наказ ДП "Прозорро" № 10 з усіма змінами. Відповідь на питання № 2 це допорогова закупівля, а не спрощена. Детальніше в статті https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-potribno-vrahuvati-zamovnikam-pri-zakupivlyah-pislya-19-kvitnya-2020 Питання 3. Замовник на початку року має запланувати всі свої закупівлі, щоб розуміти, які мають бути види закупівлі на той чи інший товар/роботу/послугу
Андрій
Ліля, дозвольте учточнення до відповіді на третє питання. Трапляються випадки, коли замовник включає до річного плану закупівлі на невеликі суми на підставі наявної потреби протягом року, яку він не може передбачити зазалегідь. В такій ситуації йому, умовно кажучи, потрібно проводити спрощену/допорогову закупівлю товару на 1000 гривень, оскільки він не може бути впевненим, що протягом року йому не знадобиться такий саме товар вартістю 50 тисяч гривень?
Ольга
Доброго дня! Підскажіть будьласка до 19 квітня я заключила договір на 55 тис грн і вже його виконала , то мені потрібно проводити спрощену закупівлю чи я ще маю 50 тис грн після 19 квітня до кінця року щоб проводити звіт про укладений договір? Конкретно чи суми які ми зареєстрували до 19 квітня включаються до загальної кількості коштів, чи ні???Дякую!
Вікторія
Доброго дня! Запитання щодо звітування від 1 коп. Якщо раніше Замовники звітували протягом дня від дати укладення договору, то яким чином Замовникам звітувати про закупівлі на дрібні суми, які скоріш за все будуть по рахункам? Від дати рахунку - не реально, оскільки є фактор, що ініціатор може пізно його подати на внутрішнє погодження, внутрішнє погодження може затягнутись і вийти за рамки строку оприлюднення 3 робочих днів від дати рахунку. Якщо від дати внутрішнього погодження, то яким чином Замовник має підтверджувати цю дату?
Ліля
Вікторія, у вас тут може бути не рахунок, а видаткова накладна, наприклад чи акт надання послуг чи виконання робіт тощо. І також нагадаю, що з 19 квітня звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель має бути опублікований протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.
Анна
Доброго дня. Підскажіть, будь ласка. По закону "Про публічні закупівлі", який діє до 19 квітня? закупівлі з якої суми потрібно оформляти у прозорро? З 1 коп. чи 3 тис грн?
Ліля
Анна, наразі плани потрібно вносити від 1 копійки, а звіти від 50 тис. грн, якщо інше не визначено рішеннями місцевих органів влади
Олександр
Чи потрібно на допорогові закупівлі протоколи ТК?
Ліля
Олександр, зараз необов'язкого. Але все залежить від того, хто займається цим закупівлями, якщо ТК, то потрібно. А після 19 квітня обов'язково має бути протокол УО
Дем'ян
Доброго дня! У 2018 році підприємство закупило програмне забезпечення МОДАЛКОН для автоматизації бухобліку. Щороку за обслуговування платимо близько 80 тис.грн (оновлення, налаштування, навчання і тд.). Як бути в цьому році? Оголошувати спрощену закупівлю? Інша компанія все рівно не зможе встановлювати офіційні оновлення. І нову програму кожного року теж не має сенсу встановлювати? Максимум 50% від суми основного договору? А коли пройде три роки, що тоді робити? Підкажіть, будь ласка, як бути в такій ситуації
Ліля 2020-06-10 16:36:54
Дем'ян, як варіант, якщо дійсно оновити цю програму може тільки 1 постачальник, то це може бути закупівля через звітування у зв'язку з тим, що якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання
Ольга
Доброго дня!Підкажіть будь ласка, чи потрібно в допороговій закупівлі, підвантажувати зміни до договору в системі?
Ліля 2020-06-10 16:37:55
Ольга, в спрощеній обов'язково потрібно, в допороговій не обов'язково, за бажанням
Ольга Тригубенко 2020-06-11 10:53:20
Ліля, дякую за відповідь!
hero finance 2021-11-29 11:22:49
Вам потрібна особиста чи комерційна позика без стресу та швидкого схвалення? Якщо так, будь ласка, зв’яжіться з нами, оскільки зараз ми пропонуємо позики під 3% відсоткову ставку. Наша позика є гарантованою та надійною. Щоб отримати додаткову інформацію та подати заявку, надішліть відповідь на цей електронний лист. herofinancein@gmail.com, WhatsApp +917338386140