01.07.2020 ДП "Прозорро"

У коментарях: Ваші запитання та кейси по спрощених + звітуванню

запитання-відповідь про спрощені закупівлі та Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель

Інфобокс Прозорро створений для того, щоб Ви мали змогу вчитися працювати в системі, дізнаватись про оновлення та загалом покращувати свій рівень знань в сфері публічних закупівель. Вивчаючи статті щодо різноманітних аспектів публічних закупівель, ви дедалі краще закріплюєте свої закупівельні навички та поглиблюєте розуміння тем. 

Для Вас — започатковуємо нову дослідницьку рубрику у форматі запитання-відповідь. Коментарі, зокрема кейси, які Ви нам залишали під статтями з двох тем, ми зібрали, аби краще заакцентувати на відповідях на них. Так Отож, теми ці: спрощена закупівля та звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Почнімо зі спрощеної закупівлі. 

Спрощена закупівля

Зверніть увагу: ознайомитись із інформацією щодо спрощених закупівель можна в статтях: Спрощені закупівлі, Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року, Спрощені закупівлі. Відповіді на запитання, Спрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитання, Спрощені закупівлі для постачальників, Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових

Перелік документів

Чи є якийсь необхідний перелік документів, які необхідно вимагати від учасників в спрощеній закупівлі (наприклад, свідоцтво про реєстрацію, свідоцтво платника податків), чи достатньо цінової пропозиції і підписаного проекту договору?

Необхідного переліку нема. Ви можете вимагати ті, документи, які вважаєте необхідними. Цінової пропозиції і договору достатньо, якщо вас більше нічого не цікавить. Також не зайвим було б попросити технічні характеристики товару.

Не відбулась спрощена закупівля

Якщо спрощена закупівля не відбулася із-за відсутності учасників, другий раз спрощена закупівля з одним учасником, який відмовився заключати договір. Чи можна проводити закупівлю на цей товар без використання електронної системи і робити звіт?

Це питання регулюється ч.7 ст3. Заключити договір можна, якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників.

Який тип процедури вибирати при публікації річного плану, якщо ми здійснюємо закупівлю згідно з ч.7. ст. 3 Закону? Спрощена чи без використання електронної системи закупівель? І чи потрібно обгрунтування вибору процедури закупівлі згідно з цією статтею і хто його повинен надати?

У цьому випадку слід застосувати закупівлю без використання електронної системи. Немає вимоги публікувати обгрунтування, проте, його можна відобразити в Протоколі УО/ТК. При створенні звіти ви можете зазначити щось в примітках

Пункт 25 частини першої статті 1 нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» дає таке тлумачення публічної закупівлі «публічна закупівля (далі-закупівля) - придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом». Порядок проведення спрощеної закупівлі визначено статтею 13 Закону. Чи не витікає з вищезазначеного, що спрощена закупівля - це також закупівля? Відповідно до статті 13 Закону закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї з таких конкурентних процедур: відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог. Таким чином, законодавець перелічив види конкурентних процедур закупівель, однак дана стаття не має ознак імперативності у частині використання виключно зазначених процедур закупівель. З огляду на вищенаведене чи дійсно нова редакція Закону розмежовує функції уповноваженої особи і тендерного комітету в частині їх відповідальності за організацію закупівельної діяльності замовника?

Ні, не випливає. Тому що спрощена закупівля, це, звісно, закупівля. Але це не процедура закупівлі. І ви правильно зазначили, в статті 13 вказано «Закупівлі можуть здійснюватися шляхом застосування однієї з таких конкурентних процедур». А спрощена закупівля є видом закупівлі, це зазначено в пункті 5 частини 2 статті 4 Закону.

Якщо в січні було здійснено ремонт кабінету на 48 тис. грн, а зараз виникає додаткова потреба в ремонті, чи треба проводити спрощену процедуру і складати все в одну суму? Чи можно зробити звіт, якщо сума не перевищить 50 тисяч?

Замовник планує свої закупівлі на початку року. Відповідно він здійснював закупівлі на початку року у відповідності до тих правил, які діяли на той момент, після 19 квітня він діє у відповідності до тих правил, які існують на даний момент. Приклад, Замовник планував здійснити закупівлю на 190 тис. грн. Він купив на 100 тис. в січні звітом, відповідно, після 19 квітня він купить на 90 тис. грн через спрощену закупівлю. Або на 40 тис, а потім на 50 тис. грн через спрощену закупівлю. Приклад 2, Замовник планував на 190 тис, в січні купив на 170 тис. грн, в травні купує на 20 тис грн звітом. Також роз'яснення МЕРТ з цього приводу https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=8933b204-73b3-4987-b6b1-0d865abacc4f&lang=uk-UA.
Але знову ж таки, тут у контролюючих органів може виникнути запитання, чому ви одразу не провели весь ремонт чи дійсно це додаткова потреба тощо. Тому ми б радили завчасно підготувати про всяк випадок обгрунтування своєї позиції з цього приводу. Або ж для повного убезпечення себе провести спрощену закупівлю.

Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель 

Інформацію про звіт про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель можна в статтях: Звіт про договір про закупівлю, Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи. Відповіді на запитання.

В яких випадках оприлюднювати звіт

Як оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, якщо предметом договору є придбання декількох предметів закупівлі (однієї категорії, але з різними кодами ДК, наприклад, продукти)?

Звіт оприлюднюється при закупівлі на суму від 1 копійки по кожному коду ДК окремо.

Хто оприлюднює звіт про договір про закупівлю

Хто оприлюднює звіт про укладений Договір згідно з новим законодавством?

Той, кого ви визначите. Це може бути ТК, може УО, дивлячись, що написано в ваших внутрішніх положеннях.

Якщо я прозвітувала договір без використання електронної системи, але не вказала умови оплати - це порушення? В Законі про це нічого не сказано, але в роз'ясненні МЕРТ рекомендує це поле обов'язковим.

Зараз всі поля, що є обов'язковими для заповнення є в Законі.

Проводиться закупівля товарів одним договором, найменування вказані в договорі за кількома кодами класифікатора, жодне згідно плану не перевищує 50000 грн. (суми згідно плану 100 грн, 400 грн., 600 грн., на ці ж суми і закуповується товар одним договором). При публікації Звіту окремо на кожний пункт плану необхідно вказувати суму договору. Яку суму вказувати? Загальну по договору чи суму на конкретне найменування?

Зверніть увагу: 1 предмет закупівлі - 1 звіт. Вказувати потрібно вартість предмета закупівлі, а не вартість договору в цілому. Якщо у вас в договорі, наприклад, ручки, книги та швабри загально на 20 000 грн, то ви робите: план та звіт на ручки на 2000 грн, план та звіт на книги на 5000 грн та план та звіт на швабри на 13000 грн. При цьому вказуєте в усіх звітах реквізити (номер та дату) одного й того самого договору.

Чи підпадають під поняття договір про закупівлю – рахунки-фактури,  фіскальні чеки, квитки на поїзд і т.д., адже деякі товари на невеликі суми можуть купуватися на підставі даних документів. Чи потрібно про це звітувати у вигляді Звіту про договір про закупівлю ? Всі договори на комунальні послуги (вода, електрика, пожежна сигналізація і т.д.) укладаються на початку року і оплата здійснюється згідно з виставленими щомісячними рахунками або актами виконаних робіт. Чи потрібно на кожний щомісячний акт виконаних робіт чи рахунок-фактуру робити Звіт?

Якщо ви здійснюєте закупівлю без укладання договору, то можна зробити звіт на підставі видаткової тощо. Адже ця закупівля є у вас в річному плані, ви витрачаєте державні кошти, а значить звіт має бути. У вас же по комунальних укладений договір, а значить, проведена процедура закупівлі, там не потрібні звіти про договори про закупівлю.

Як бачите, на прикладі конкретних кейсів та поставлених запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

Закон України про публічні закупівлі, спрощені закупівлі, звіт,

Коментарі

Олеся 2021-11-16 14:15:09
Доброго дня! Надайте, будь ласка, роз'яснення наступної ситуації. Двічі відмінено спрощену закупівлю у зв'язку з відсутністю учасників. На підставі ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" укладаємо прямий договір з постачальником та обов’язково оприлюднюємо в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" визначено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як це розуміти? вимагати від потенційного постачальника всі документи, які вимагали про проведенні спрощеної закупівлі?
Катерина 2021-11-02 09:33:29
Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка. Як розуміти " Якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку" Це стосується продовження договору на 20 %
Юлія 2021-10-12 16:26:13
Доброго дня! Підскажіть, будь ласка, у нас на початок року була проведена спрощена закупівля природного газу, у жовтні постачальник розриває підписаний договір, на якому ще залишилися невикористані кошти. Чи можу я після розірвання договору укласти прямий договір на закупівлю природного газу і на яку суму? Дякую
katez 2021-05-03 20:27:41
Тендер під ключ - звертайтесь в компанію «Електронні закупівлі» https://ezakupivli.com.ua/ru/suprovid-publichnih-zakupivel
Олена 2021-04-29 13:45:43
Доброго дня! Надайте, будь ласка, роз'яснення наступної ситуації. Двічі відмінено спрощену закупівлю у зв'язку з відсутністю учасників. На підставі ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" укладаємо прямий договір з постачальником та обов’язково оприлюднюємо в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. ч.7 ст.3 Закону України "Про публічні закупівлі" визначено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як це розуміти? вимагати від потенційного постачальника всі документи, які вимагали про проведенні спрощеної закупівлі? договір повинен бути такий, як в документації до спрощеної закупівлі чи може бути інша редакція договору? Чи буде цей договір "договором про закупівлю" в розумінні закону? як вносити зміни в такий договір? як до прямого договору чи тільки у випадках, визначених у статті 41 Закону України "Про публічні закупівлі" ?
Анастасія 2021-03-26 15:17:25
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо процедуру закупівлі проведено невірно у 2019 році (замість відкритих торгів, провели переговорну процедуру) це можно оскаржити? чи відмінити закупівлю?
Павлюк Христина 2021-03-12 12:04:29
Доброго дня! Підскажіть будь ласка як що проводиться закупівля товарів , наприклад 50 найменувань одним договором для ремонту сантехніки , чи можемо ми зробити один план та один звіт із загальною сумою договору і вказати в специфікації що є 50 найменувань. а в назві перелічити всі найменування через кому?
Лілія 2020-12-18 08:11:28
Доброго ранку! Підкажіть, будь ласка, наскільки серйозним порушенням буде визнання замовником переможцем спрощеної закупівлі учасника (який був єдиним), який не наклав на пропозицію КЕП? У оголошенні замовник зазначав про необхідність накладання КЕП на пропозицію, або на кожен електронний документ пропозиції окремо, але на етапі кваліфікації та перевірки документів учасника цей факт залишився непоміченим та було оприлюднено рішення про визнання учасника переможцем. Усі документи пропозиції подані у вигляді сканкопій оригіналів документів, відповідають вимогам оголошення і технічним характеристикам. Пропозиція учасника замовника повністю задовільняє. Як правильно поступити в даному випадку після встановлення факту відсутності КЕП? Відміняти рішення про визнання переможця та оголошувати нову закупівлю, чи залишити як є? Яку відповідальність несе у даному випадку уповноважена особа замовника? Заздалегідь дякую за відповідь!
Анастасия Сачко 2020-12-08 21:04:00
Доброго вечора. Цікавить питання чи можна змінити кількість товару по договору без використання електронної системи, якщо по цій закупівлі було двічі оголошено спрощену закупівлю і вона не відбулася за відсутності учасників. Тому вирішили заключити договір без використання електронної системи, але вирішили змінити кількість товару. Чи є це рішення правомірним?
Ліля 2020-12-09 14:13:18
Анастасия Сачко, є думка уповноваженого органу з цього приводу. Змінювати очікувану вартість та кількість можна https://www.me.gov.ua/inforez/Print?id=4444ee23-8893-46ee-9369-0718549e9ca5&tagId=7758c77b-e410-44ea-a07d-37f1799e11e5&tag=ZapitiKoristuvachiv&lang=uk-UA
Катерина 2020-09-16 12:23:55
На початку року була закупівля на 38 тис грн, а зараз ціна на товар зросла і більше ніж на 10%, це нова закупівля буде?
Юлія 2020-07-20 18:48:24
Відповідно до абз. 2 ч.14 с. 14, учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Скажіть, будь ласка, протягом якого строку такий учасник може звернутися за додатковою аргументацією?
Ліля 2020-12-09 13:37:17
Юлія, цей строк не визначений Законом, але у нього буде така можливість до публікації договору і переходу закупівлі в статус "завершена"
Мари 2020-07-20 15:51:56
Для мене не зрозуміла відповідь по останньому питанню. Чи необхідно обов"язково заключати та мати договір по предмету закупівлі вартістю 700 грн. на рік, коли суми мізерні, щоб зробити звіт про закупівлю.
Анна 2020-07-22 10:32:56
Юлія, Замовник по допороговій може оприлюднювати звіт на підставі рахунку або видатковій. Можна договір не укладати. Але краще прописати умови неукладання договору та суми у своїх внутрішніх положеннях. Так мені доповіли у консультації
Александр 2020-07-07 11:33:48
Чи може замовник, маючи і тендерний комітет і уповноважену особу, закріпити внутрішніми положеннями здійснення закупівель, які не регулюються Законом, за відповідальною особою? Наприклад, відповідним наказом розподілити по видам закупівлі: Тендерний комітет – процедури закупівель (відкриті торги, торги з обмеженою участю, конкурентний діалог, переговорна процедура закупівлі); Уповноважена особа – спрощені закупівлі; Відповідальна особа – закупівлі без використання електронної системи закупівель з оприлюдненням звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель (частина 3 та 7 статті 3 Закону). Як що ні, то прошу вказати яку норму Закону порушує наявність у замовника разом з тендерним комітетом і уповноваженою особою такої відповідальної особи. Дякую за відповідь
Вікторія 2020-07-09 08:58:52
Александр, гарне питання. Нас теж це цікавить. Ми думаємо що можна. І нічого ви не порушуєте.
Ольга 2020-07-06 15:12:12
Доброго дня. Виникло питання: в березні закуплено туберкулін на 79,0 тис.грн.-оприлюднено звіт; в червні виділили ще 30,0 тис. грн. на туберкулін - чи необхідно проводити спрощену процедуру, чи можна укласти договір і оприлюднити звіт (посилання на мінекономрозвитку не відкривається). Як правильно вчинити в ситуації що склалась?
Семененко Виктория 2020-07-06 13:03:54
Підскажіть будь ласка, чи можно наприклад на початку року заключити договір на канцтовари на суму 40 тис. по звіту але без специфікації. (Так як кожен місяць міняється потреба в канцтоварах та ціна). Якщо заключити догоір із специфікацією тоді дод уг каждий тиждень прийдеться робити.
Олександра 2020-07-06 12:38:41
Корисно! Спасибі велике-велике. Насправді вчуся тут на статтях. Без інфобоксу важкувато було б не те слово.
Оксана Груба 2020-11-10 20:32:46
Олександро, дякуємо за фідбек. Нам важливо знати.
Сергій 2020-07-06 10:56:48
https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=8933b204-73b3-4987-b6b1-0d865abacc4f&lang=uk-UA. Ця ссилка не працює 2) Але знову ж таки, тут у контролюючих органів може виникнути запитання, чому ви одразу не провели весь ремонт чи дійсно це додаткова потреба тощо. Тому ми б радили завчасно підготувати про всяк випадок обгрунтування своєї позиції з цього приводу. Або ж для повного убезпечення себе провести спрощену закупівлю. Чоми Ви пишете, що можно але необхідні документи для перевіряючих органів. Ви ж даєте пояснення, тому тут або можна або ні, а можно, но якось мені не зрозуміло.
Ірина 2020-07-03 08:46:31
Чи можна звітувати по накладній у випадку, коли був укладений договір на канцтовари по ДК 3019, але крім канцтоварів за даним кодом була здійснена закупівля швидкозшивачів по іншому коду ДК, що не було передбачено планом
Ліля 2020-07-03 14:25:43
Ірина, Тобто договір ви уклали але план не зробили? Насправді, так не правильно. У вас має бути спочатку план, потім укладений договір і опублікований по ньому звіт. Або ж ви можете й не укладати договір, а відзвітувати по видатковій накладній тощо. Але план має бути обов'язково. Також хочу зазначити, що договір у вас може бути на кілька кодів ДК, при цьому у вас буде по цьому договору кілька планів і кілька звітів