12.05.2020 Оксентія Груба

Спрощені закупівлі. Відповіді на запитання

відповідаємо на запитання про спрощені закупівлі

Зі вступом у дію нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» у вас з'являється багато запитань щодо різних аспектів публічних закупівель. І ми намагаємось ваш інтерес задовольнити. Зокрема, надходять безліч коментарів про спрощені закупівлі. Нагадаємо – що це?

Спрощена закупівля – нова процедура, що повністю замінила допорогові закупівлі, та яку можна застосовувати з 19 квітня 2020 року.

Відповідно до п. 28 ч. 1 ст. 1 Закону «Про публічні закупівлі» спрощена закупівля придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у  пунктах 1 і  2 частини першої статті 3 цього Закону. 

*для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень; для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Згідно зі статтею 11 нової редакції Закону відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі є Уповноважена особа. 

Детальніше про спрощені закупівлі можете прочитати в статтях  Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових та Спрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитання.

Також ви можете прочитати цю тему в роз'ясненні Мінекономрозвитку за покликанням.  

Тепер відповідаємо на запитання щодо спрощених закупівель. 

Хто може бути УО в спрощених закупівлях

Чи можу я, як заступник директора, бути Уповноваженою особою в спрощених закупівлях без досвіду роботи у публічних закупівлях?

Так, можете. Детальну інформацію щодо цього питання знайдете в статті https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba-v-novomu-zakoni-vidpovidi-na-pitannya

Хто планує та оприлюднює спрощені закупівлі

Скажіть будь ласка, чи правильно зазначити в положенні про ТК, що він здійснює планування закупівель, складання та затвердження річного плану, а УО, яка буде проводити виключно спрощені закупівлі - планує та оприлюднює спрощені закупівлі. Чи ТК зараз може планувати лише процедури? І хто в такій ситуації затверджує річний план? 

 Уповноважена особа, яка проводитиме виключно спрощені закупівлі - планує та оприлюднює спрощені закупівлі відповідно до нової редакції Закону. Інші типи закупівель може проводити тендерний комітет. 

Документи в спрощеній закупівлі

Якщо спрощені закупівлі можна проводити без тендерної документації, то які документи прикріпляти до закупівлі?

Створити закупівлю можна, заповнивши всі обов'язкові поля в формі. Прикріпити всі необхідні документи (проект договору, технічні вимоги до товару, кваліфікаційні вимоги до Постачальників тощо*).

Звертаємо Вашу увагу та не, що під час проведення спрощених закупівель створення тендерної документації, застосування кваліфікаційних та інших вимог до Постачальників є необов'язковим. Крім цього, немає чітких вимог до тендерної документації, і Замовник сам вирішує, прикріпляти ці документи до оголошення чи ні.

Чи можливе оскарження спрощеної закупівлі в АМКУ

Підкажіть, як Учасник спрощеної закупівлі має оскаржити в АМКУ дискримінаційну та таку, що обмежує конкуренцію вимогу в документації Замовника? Вимогу подавали, але Замовник відхилив вимогу.

Спрощені закупівлі оскаржити в АМКУ не можна.

Період уточнення інформації в спрощеній

Скажіть, скільки часу в мене, як Постачальника, є можливість уточнити інформацію в Замовника, що стосується спрощеної закупівлі?

Період уточнень має тривати не менше трьох робочих днів. У цей час у Постачальника є можливість через систему звертатись до Замовника за роз’ясненням щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до Замовника з вимогою щодо усунення порушення.

 При цьому Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі.

У разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

Коли укладати договір у спрощеній

На який день можна укласти договір після визначення переможця у спрощеній закупівлі ?

Договір потрібно укласти не пізніше ніж через 20 днів. Тобто несуттєво, на який саме день, аби дотриматись вимоги щодо терміну.

Визначення АНЦ в аукціоні спрощеної

Чи може система визначати аномально низьку ціну в аукціоні спрощеної закупівлі?

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 Закону проведення аукціону в спрощеній закупівлі не передбачає визначення системою аномально низької ціни.

спрощені закупівлі, Закон України про публічні закупівлі, уповноважена особа, закупівлі,

Коментарі

Наталія 2021-12-06 15:43:29
Доброго дня. У спрощеній закупівлі при визначенні переможця було прикріплено але не підписано протокол, закупівлю закінчувати можно? чи це порушення?
Юля 2021-11-04 20:26:50
Чи є підставою відхилення пропозиції учасника спрощеної закупівлі,якщо цінова пропозиція відрізняється у реєстрі пропозиції на майданчику і ціну у тендерній пророзиції в переліку документів
Инна 2021-10-20 10:06:06
Доброго дня,підскажіть як правильно заключити договір прямий по спрощеной системе , що потрідно зробити в першу чергу ,так як подавали публікацію 3 рази і ніхто не війшов на торги,
Наталія 2021-07-30 10:31:14
День добрий. Після останніх змін в ЗУ "Про публічні закупівлі" знову постає питання щодо строків укладання договору про закупівлю у спрощених закупівлях, а саме: частина 15 статті 14. Замовник може укласти договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, на наступний день після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, але не пізніше ніж через 20 днів. Частина 5 статті 33. З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника до органу оскарження договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Тепер читаємо що ж таке договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Виникає питання коли ж можна укладати договір саме спрощеної закупівлі? Чи застосовувати статтю 33?
Ліля 2021-10-04 18:55:40
Наталія, Уповноважений орган вже максимально уточнив. Договір про закупівлю за результатами спрощеної можна укласти одразу. Стаття 33 не застосовується до спрощених, адже там зазначено "до Органу оскарження", а спрощені до органу оскарження не оскаржуються
Людмила 2021-06-10 14:11:14
Підкажіть, будь ласка, на послугу з виготовлення ПКД на суму 130 тисяч за 4 об'єкти проводити спрощену процедуру закупівлі чи окремо по кожному об'єкту прямий договір заключати ?
Ліля 2021-10-04 18:56:41
Людмила, предмет закупівлі для робіт визначається за об'єктом будівництва, тому це різні закупівлі
Татьяна 2021-04-27 13:24:15
Доброго дня. Підскажіть, будь ласка, в спрощенній закупівлі, в оголошені, в списку пропозицій було двічі прописано одне і теж найменування товару, як можна виправити цю помилку? протоколом чи додатковою угодою? Дякую за відповідь. З повагою, Тетяна.
Світлана 2021-04-16 15:01:24
Проведено тендер по спрощеній процедурі. Монополіст на виконання будівельних робіт виграв торги. Чи маємо ми право, як Замовник перевіряти кошторис та надавати рекомендації щодо цін на матеріали та обладння, якщо вони завищені, віже після підписання Договору?
Геннадій 2021-04-15 16:14:23
Учасник спрощеної процедури у витягу ЄДР в переліку видів економчної діяльності не має виду, якому відповідає послуга, що є предметом закупівлі. Але цей вид діяльності є у Статуті Учасника. Чи є зазначена огбставина законною підставою для дискваліфікації учасника.
Ліля 2021-10-04 18:58:57
Геннадій, Якщо ви в вимогах зазначали таку вимогу. Інакше у вас немає підстави для відхилення
Тетяна 2021-04-14 11:12:59
Доброго дня! Замовник спрощеної закупівлі не надав відповідь, у зазначені терміни згідно з ЗУ "Про публічні закупівлі", на вимогу Учасника, пропозиція якого не розглядалася. До якого органу необхідно звернутися Учаснику
Тетяна 2021-04-14 09:35:13
Доброго дня! В спрощеній процедурі закупівлі приймали участь два учасника. Після розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції Замовник визнав переможцем учасника, пропозиція якого повністю не відповідає вимогам оголошення та технічним, якісним та іншім харакетристикам предмета закупівлі, викладених у додатку до оголошення. Учасник, тендерна пропозиція якого не розглядалася подал вимогу Замовнику ,в період оскарження, стосовно даного рішення. Коли Замовник повинен надати відповідь на вимогу Учасника, та якщо Замовник не надає відповідь на вимогу, то які дії повинен зробити Учасник з цього приводу? Дякую.
НАТАЛІЯ 2021-10-04 09:13:04
Чи є обов'язковим вносити зміни до оголошення коли є запитання для уточнення предмету закупівлі? Чи достать описати в відповіді?
Ірина 2021-03-29 09:36:08
Доброго дня! Спрощена процедура, 2 учасники. Чи є суттєвою помилкою, що в Проекті договору один учасник вказав суму пропозиції і не надав прописку в ІД-картці?
Ліля 2021-04-05 17:36:18
Ірина, все залежить від умов вашої закупівлі, якщо ви чітко такі вимоги ставили, то це невідповідність, якщо це чітко не було прописано, то може й не невідповідністю
Олексій 2021-03-26 14:17:04
Доброго дня! Спрощена закупівля не відбулася 2 рази через відсутність пропозицій (учасників). Скажіть будь ласка, чи можна заключити прямий договір з різними постачальниками, якщо в закупівлі було декілька предметів закупівлі (процедура не лотова)
Ліля 2021-04-05 17:38:57
Олексій, цікаве питання, бо ніби прямої заборони в законодавстві немає, але з іншого боку це вже буде іншим прдметом закупівлі і під питанням буде чи можна звітуватись. Тому краще щоб був 1 звіт
Світлана 2021-04-07 15:52:07
Олексій, Ви самі дали відповідь, чому закупівля не відбулась. Потрібно зразу ділити товар на лоти.
Тетяна 2021-03-26 10:57:41
Доброго дня! В спрощеній процедурі закупівлі приймали участь два учасника. Після розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції Замовник визнав переможцем учасника, пропозиція якого повністю не відповідає вимогам оголошення та технічним, якісним та іншім харакетристикам предмета закупівлі, викладених у додатку до оголошення. Які дії учасника, тендерна пропозиція якого не розглядалася? закупівлізазаначеним вимогам
Ліля 2021-04-05 17:42:04
Тетяна, ви можете звернутись сюди https://dozorro.org/ Знайдіть закупівлю замовника через пошук і залиште про неї відгук. Також можете написати в вищестоячу організацію Замовника. Додаткове про це є ось тут https://dozorro.org/complaints/below
Олексадр 2021-03-24 09:58:06
Виправлення до питання (підписувати)
Олексадр 2021-03-24 09:43:34
Добрий день. В спрощеній закупівлі приймали участь два учасника. Одного учасника дискваліфіковано, відповідно другий визнаний переможцем, але він відмовився піписувати договір. Що робити? Дякую за відповідь.
Ліля 2021-03-24 15:30:44
Олексадр, якщо більше учасників не було, то проводити нову закупівлю
Самчук Вікторія 2021-03-16 19:30:51
Доброго дня! Підскажіть,якщо процедура відкриті торги на товар,відбулася,але дискваліфіковано усіх( 2 учасників) , так як вони не надали певні документи, через який термін можна знову закидати відкриті торги,відразу чи коли пройде період оскарження і процедура буде так,що не відбулася?
Вікторія 2021-03-11 11:17:42
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, якщо першою відбулася спрощена закупівля, а пізніше за цим же кодом CPV необхідно провести аналогічну закупівлю (але сума до 50000,00 грн.), чи можна підписати прямий договір без оголошення спрощеної закупівлі?
галина 2021-12-21 14:17:31
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, якщо першою відбулася спрощена закупівля, а пізніше за цим же кодом CPV необхідно провести аналогічну закупівлю (але сума до 50000,00 грн.), чи можна підписати прямий договір без оголошення спрощеної закупівлі?Вікторія,
МАРІЯ ХІТА 2021-01-28 18:00:54
Якщо в поданих дукумента немаэ проэкту договора що э невідэмною частиною договору,а замовник невідхиляє пропозицію.3) Невід’ємною частиною частиною документації «Оголошення про проведення спрощеної закупівлі» дійсно є Додаток №2, а саме Проект договору. Порядок змін умов договору про закупівлю, але по тексту документації «Оголошення про проведення спрощеної закупівлі» не міститься вимоги для подання Учасниками в складі пропозиції вищезазначених документів в будь-якій формі. Відповідно не подання Учасниками вищезазначеного документу в складі пропозиції не є підставою для відхилення. Відповідь замовника: 28.01.2021 13:18 Тип відповіді: Не задоволено
Юлія 2020-12-23 17:57:17
Якщо було запитання від учасника і ми не надали вчасно відповідь. Функціоналом можливість вже відстутня. Почався період прийому пропозицій. На питання відповіли в телефонному дзвінку. Що тепер робити? чи можна далі продовжувати закупівлю чи потрібно відміняти через те, що ми не надали вчасно відповідь?
Віктор 2020-11-26 09:15:21
Доброго ранку! Підскажіть як діяти.... оголошена спрощена закупівля, пропозиції подав лише один учасник, після прийому пропозицій без аукціону один учасник перейшов до кваліфікації..... далі питання в прикріплених документах (проект договору, цінова пропозиція, у розрахунках) учасник зазначив одну ціну а на електронному майданчику у вкладці остаточна пропозиція зазначив ціну меншу на 58 грн (каже що помилково), що робити - відхилити чи визнати переможцем (інших недоліків немає... процедура відбувається втретє)).... учасник погоджується укласти договір за цією ціною... але питання чи це правомірно???? відповідь дайте будь ласка якнайшвидше
Віка Щаслива 2020-11-12 23:51:33
Чи вже можна спрощені оскаржити в АМКУ? Це б хотілося
Оксана Груба 2021-02-02 15:09:22
Віка Щаслива, ні, не можна. Порядок проведення спрощеної процедури закупівлі не передбачає застосування порядку оскарження процедур закупівлі, визначеного статтею 18 Закону. Відповідно, спрощені закупівлі не підлягають оскарженню в АМКУ.
Женя 2020-09-04 15:23:32
здравствуйте. Подскажите пожалуйста, если по спрощенной процедуре закупки нет ни одного участника, какие дальше действия?
Ліля 2020-10-15 11:39:08
Женя, закупівля відміняється автоматично, ви можете оголосити наступну закупівлю, якщо і на неї ніхто не прийде, тоді можна укласти прямий договір і відзвітувати
Лілія 2020-08-25 10:18:07
Доброго дня! Спілкуючись з колегами у кожного існує своя думка по строкам тривалості спрощеної закупівлі. Деякі вважають що відповідно ст 10 закупівля повинна тривати 6 робочих днів (3 д. уточнення і 3 д. подача документів), інші що відповідно ст. 14 цей строк повинен б ути 8робочих днів (3 д. на уточнення і 5 днів на подачу документів ), але якщо повернутися до ст. 10 і вважати що в 6 робочих днів які там зазначені не входять 3 дня на уточнення, то виходить що спрощена закупівля повинна тривати 9 робочих днів. Які насправді строки проведення спрощених закупівель і чи можна знайти якесь роз'яснення МЕРТУ по цьому питанню?
Ліля 2020-10-15 11:42:24
Лілія, в цьому листі є, там зазначено, що загальна тривалість періоду уточнень + подання пропозицій має тривати не менше 6 робочих днів
Анастасія 2020-08-19 09:23:32
Доброго дня! Якщо Замовник у спрощених закупівлях відхилив пропозицію, не маючи на це підстав, чи можна це рішення оскаржити? І яка процедура оскарження?
Ліля 2021-10-04 18:59:24
Анастасія, спрощена закупівля оскаржується до суду тільки
Катерина 2020-08-06 11:38:02
Щодо строку укладання договору: як і у відкритих торгах, в спрощених закупівлях казна наполягає на десятиденному періоді оскарження. Важелів впливу на таку позицію немає, до того ж, це явище стає поширеним. Тому, інформацію щодо 20-тиденного терміну треба оновлювати(
Ліля 2020-10-15 11:43:23
Катерина, дану інформацію оновлять в Законі при змінах в Закон
Денис 2020-08-05 16:37:46
Доброго дня. Чому на майданчиках після визначення переможця у спрощених закупівлях існує період оскарження в 2 доби? Це якесь ноу-хау від прозорро?
Ліля 2020-10-26 10:49:04
Денис, це був залишок старого функціоналу з допорогових, який вже прибрали
Александр Шмырев 2021-04-05 16:53:34
Ліля, 2021 год та же самая проблема на дали всего два дня
Денис 2021-04-05 18:18:56
Ліля, Пройшов майже рік. 2 доби оскарження у спрощених закупівлях. У зв'язку з цим 2 питання: 1. Наведіть пункт та статтю Закону України "Про публічні закупівлі" або витяг з Наказу 10(18) ДП прозорро де є ці 2 доби оскарження. 2) Поясніть, яким чином можна оскаржити рішення Замовника протягом цих 2-х діб. Для прикладу Замовник відхилив Учасника через довідку, яка була надана (безпідставне відхилення). Які є можливості у Учасника змусити Замовника скасувати рішення та повернути Учасника на кваліфікацію та яким функціоналом Замовник може скористатись для цього?
Oleksandra Antonova 2020-07-17 11:13:55
Добрий день, підскажіть будь ласка: чому укладання договору по спрощеній процедурі 2-20 робочих днів? за Законом до 20 робочих днів. Чому є ті 2 робочих дня після наміру укласти договір?
Оксана 2020-07-05 14:45:30
Доброго дня! У нас відбувся аукціон по поточному ремонту тротуру. В оголошенні ми вимагали від учасників підготовати кошторисну документацію під їх ціну, але після аукціону відбулося зниження ціни. Яким чином попросити у переможця переробити кошторисну документацію під нову ціну? Чи він відкориговану кошторисну документацію зможе завантажити в систему? Дякую.
Ліля 2021-04-05 17:43:16
Оксана, в систему завантажити ні, але він може надати її вам при укладанні договору
Оксана 2020-07-01 11:47:03
Доброго дня, чи маємо ми право відхилити пропозицію Учасника в спрощеній закупівля, якщо ним запропоновано іншу марку обладнання, хоча за технічними характеристиками воно ідентичне? В оголошенні вказано конкретну марку обладнання.
Юлія 2020-06-28 06:54:28
Доброго ранку підкажіть ? Переміг дії пропозиції при проведені спрощеної має бути також не меньше 90 днів, як і при відкритих торгах. Що приписувати в гарантії на пропозицію при спрощеній, ст. 25 та 14 нібито нічого не вимагають?
Світлана 2020-06-24 10:31:58
Доброго дня. Підкажіть будь ласка, якщо два учасники є представниками (дилерами) однієї і тієї самої компанії, чи можна їх відхилити як пов'язаних осіб при проведенні спрощеної закупівлі?
Світлана 2020-06-15 15:29:39
Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, якщо згідно п.17 ст.14 Закону "Про публічні закупівлі" замовник може відмінити спрощену закупівлю, то на якому етапі це можно зробити?
Олена
Добрий день! Підкажіть будь-ласка, якщо відкриті торги запустили в 2019 році,, а договір заключений в 2020 році, ( в січні 2020) на суму 770 тис.грн. На даний момент виділено кошти в сумі 110 тис. грн, на аналогічний товар, що потрібно робити грати спрощені/ допорогові, чи знову тендер?
Людмила
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи необхідно складати протокол на відповіді, поставлені учасниками спрощених процедур чи лише на їх вимоги?
Миколай
Договір укладений в рамках спрощеної процедури – це договір про закупівлю. В ст.33 Закону зазначено - З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Тобто виходить, що договір у рамках спрощеної процедури не можна укладати протягом 10 днів з дати повідомлення про намір укласти договір. Це так?
Юрій
Олександр Олещенко, Так, звичайно, учасник спрощеної процедури має право звернутися до суду з оскарженням спрощеної закупівлі. Але різниця в тому, що при цьому терміни самої процедури закупівлі не зупиняються. Тому яка різниця, якщо учасник звернеться до суду через 7-9 днів після оголошення про намір укласти договір? Чи Ви вважаєте, що суд 1-2 дні розгляне справу і винесе рішення?
Олександр Олещенко
Юрій, повністю згоден з Вашою думкою. Але, в ст. 33 ч. 5 є слово "оскарження" і чітко не визначено, чи це тільки оскарження до АМКУ чи до суду , бо звернення до суду, в розумінні ст. 14 Закону теж буде оскарженням. А поки існує така невідповідність в нашому любимому Законі, держ аудитори будуть використовувати її проти нас - Замовників і щиро дякувати тим, хто писав цей Закон.
Вікторія
Миколай, ні. Договір укладається будь коли, але не пізніше 20 днів
Миколай
Хотілося би почути відповідь Оксани Груби
Оксана Груба
Миколай, можна укласти договір про закупівлю за результатами спрощеної закупівлі у будь-який день з дня прийняття рішення про намір, але не пізніше ніж через 20 днів. Ось консултація МЕРТу щодо Вашого запитання: https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=ee2f05b8-ef61-4f17-8c08-fbccb55ad17a&lang=uk-UA Успіхів!
Андрій
Вікторія, а таки так, Микола правий. ст. 33 стосується як процедур закупівель, так і спрощених закупівель, а ч. 5 ст. 33 таки передбачає укладення договору про закупівлю через 10 днів після оприлюднення повідомлення про намір.
Ірина Степанівна
Андрій, це не так. протягом 20 днів так 20 днів ...
Олександр Олещенко
Оксана Груба, чомусь ніхто не бажає зрозуміти вимоги ч.5 ст.33 Закону, Миколай все вірно зазначає – мова йде про договір про закупівлю, укладений за результатами проведення спрощеної закупівлі в розумінні Закону. А консультація МРЕТ носить інформативний характер, і чому це МРЕТ вирішило, що обмеження, передбачені ст.33 Закону розповсюджуються тільки на процедури закупівлі? Хіба Учасник спрощеної закупівлі не має права звернутися до суду і оскаржити дії Замовника? Так, має повне право на оскарження, я підкреслюю на оскарження – тоді в чому справа, чому не застосовуємо ст.33 до спрощеної закупівлі. А якщо рішення суду буде не на користь Замовника, а договір вже підписаний і кошти перераховані за товар (послугу), чим тоді допоможе МРЕТ цьому Замовнику. І водночас, в цьому роз’ясненні МРЕТ повідомляє, що у Верховній Раді України зареєстрований проект Закону «Про внесення змін…» від 20.12.2019 №2652, яким передбачено внесення змін в ст.14 Закону стосовно терміну на укладання договору по спрощеній закупівлі. Виходить так, що до прийняття цих змін необхідно все таки застосовувати ч.5 ст.33 Закону до спрощених закупівель. В період перевірки цього питання органами Держаудитслужби, як правило роз’яснення МРЕТ до уваги не будуть братися (інформативний характер), на першому місці завжди буде Закон.
Сергій
Андрій, Я згоден з Вами та Миколою на 100 відсотків. Норми Закону носять імперативний характер не містять умов та відсилаючих диспозицій
Наталія
Андрій, то все таки, коли тоді укладати договір по спрощеній не пізніше 20 днів чи через 10 днів?
Оксана 2020-07-03 17:43:54
Олександр Олещенко, який строк оскарження до суду у спрощенної закупівлі
Єва
Доброго дня, а строк дії пропозицій у цій процедурі який?
Ліля 2020-10-15 11:46:03
Єва, в спрощеній закупівлі немає такого поняття
Світлана
Чи потрібно проводити спрощену закупівлю, якщо виникла додаткова потреба у певних послугах на суму 20,0 тис грн. ,що не передбачені у звіті на 2020 рік, якщо до 19.04.2020 вже закуплено їх на суму 200,0 тис грн ( замовник здійснює діяльність у окремих сферах господарюванна, допоріг до 1 млн.грн)?Дякую
Ліля 2020-10-26 10:50:47
Світлана, Якщо це додаткова потреба, яку замовник не міг передбачити, то на 20 тис. гре можна відзвітувати. Докладніше про це тут https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1
Вікторія
Доброго дня! Скажіть будь-ласка, якщо СП не відбулася за відсутністю учасників, потрібно робити знову зміни до річного плану, чи можна зробити прив'язку до попередніх змін по цій закупівлі?
Ліля
Вікторія, потрібно робити новий рядок плану
Вікторія
Ліля, дякую!
Вікторія
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, як бути в ситуації, коли спрощена закупівля не відбулась через відсутність пропозицій? Чи можливо оголосити ще одну таку спрощену закупівлю, але змінити перелік вимог до учасників (документів, які необхідно подати у складі пропозиції)? Чи не буде це вважатись порушенням?
Оксана Груба
Вікторія, так, можна. Але у разі зміни вимог, якщо на другу спрощену не прийде достатня кількість учасників, то не можна буде просто відзвітувати і скористатись виключенням з Закону, що наведене в частині 7 статті 3. Успіхів!
Володимир
Можете будь-ласка уточнити інформацію: аномально низька ціна не стосується спрощеної закупівлі? Як так?
Оксана Груба
Володимире, аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі. Відповідно, це не розповсюджується на спрощені закупівлі, оскільки спрощена закупівля не є процедурою закупівлі згідно з Законом. Успіхів!
Андрійко
Сьогодні під час бізнес-сніданку для замовників щодо спрощених зікупівель задавав питання, однак його не зачитали. Прошу роз'яснити: якщо у спрощеній закупівлі не можна відхилити пропозицію учасника за ст. 17 , то як бути, якщо учасник має заборгованість по податках, чи перебуває в процесі банкрутства або ж пропонує товар виробника з РФ?
Вікторія
Андрійко, можно просити листи в довільній формі. Головне щоб він поставив товар і договір закрився
Андрійко
Вікторія, а Ви не допускаєте, що у листах може бути подано неправдиву інформацію, чи у подальшому переможець не зможе поставити товар через вищезгадані обставини (податковий борг, вимоги кредиторів, банкрутство). Окрім того, ми принципово не купуємо товар з Росії.
Ліля
Андрійко, насправді ви можете просити документи, які вважаєте необхідними або ж перевіряти цю інформацію у відкритих реєстрах, просто не посилатись на статтю 17 в своїх вимогах
Віка Семененко
підскажіть будь ласка якщо спрощена закупівля не відбулася - що ми робимо далі? Можно закупити напряму та оприлюднити звіт чи заново проводим спрощену закуп. Дякую
Ліля
Віка Семененко, добрий день, щоб провести пряму закупівлю і відзвітувати потрібно провести 2 спрощених закупівлі з відсутністю учасників. Детальніше про це ви можете прочитати в статті https://infobox.prozorro.org/articles/osoblivosti-provedennya-zakupivel-na-doporogovi-sumi
Віталій
Доброго дня. Якщо двічі не відбулась Спрощена закупівля через відсутність учасників можна укладати пряму угоду чи проповодити переговорну процедуру згідно ст. 40?
Ліля
Віталій, звіт. Додатково можете прочитати про це в статті https://infobox.prozorro.org/articles/osoblivosti-provedennya-zakupivel-na-doporogovi-sumi
Наталія 2020-08-28 11:48:51
Ліля, Підкажіть будь ласка, хто формує цей звіт УО чи ТК?
Тетяна
Підскажіть, будь-ласка, хто затверджує річний план та оприлюднює його, якщо в установі є тендерний комітет та уповноважена особа, яка відповідає виключно за спрощені закупівлі?
вика
Тетяна, будь хто
Ліля
вика, УО затверджує та публікує план по спрощених, ТК по понадпорогових
ОЛЬГА 2020-06-11 11:15:14
Ліля, тобто, має бути 2 плана? Я маю на увазі паперових. Окремо по спрощеним, окремо по допорогам і процедурам? Чи можно все в одному плані, який підписує голова ТК, секретар ТК та УО
Ігор
Шукаємо логіку в спрощених закупівлях. Відповідно до а.4 ч. 7 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі» (У разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.) Тобто, замовник, за 20 хвилин до кінцевого строку подання пропозицій вносить максимально не зрозумілі зміни до Оголошення спрощеної закупівлі. При цьому, виходячи із а.5 даної частини, Замовник не повинен публікувати документи які містять перелік внесених змін( як у відкритих торгах), а тільки нову редакцію ( крім того, якщо замовник не завантажить вимоги до предмету закупівлі у формі документів, ( оскільки Закон не змушує його це робити) (також в статі 10 не зазначено, що проект договору повинен бути у формі документа завантажений в електронну систему закупівель), то він не повинен оприлюднювати нову редакцію документів, так як старої не існує.). Тому учаснику залишається 5 робочих днів на подання пропозицій( без можливості задання питання) з максимально не зрозумілими умовами. Тут взагалі, можна сказати, що період уточнень не потрібен, так як він нівелюється необхідністю продовження подання пропозицій, а не періоду уточнень, у випадку змін.
Ігор
Маленька поправка. Не за 20 хвилин до кінцевого строку подання пропозицій, а за 20 хвилин до закінчення періоду уточнень.
Вікторія
Скажіть будь ласка, учасник визнаний переможцем спрощеної процедури закупівлі відмовився від підписання договору, так як передумав. Що робити уповноваженій особі? повідомлення про намір оприлюднено.
Ліля
Вікторія, відхилити та перейти до розгляду наступної пропозиції
Анна 2020-07-31 09:10:48
Ліля,
Вікторія
Доброго дня! Скажіть будь-ласка чи є в спрощеній закупівлі авторизаційний лист-підтвердження від офісного дистриб'ютора дискримінаційною та неправомірною вимогою. Закупівля принтерів.
Гопанчук
Доброго дня!Чи може Замовник в кваліфікаційних вимогах ,вимагати від Учасника Позитивний лист відгук від контрагента,з яким співпрацював учасник на договірній основі за предметом закупівлі - виконання робіт з капітального ремонту та вимагати щоб лист відгук був виданий у 2018-2020 році????
Вікторія
Доброго дня! Скажіть будь-ласка чи є дискримінаційною та неправомірною вимога в спрощеній закупівлі на принтери вимога авторизаційного листа-підтвердження від офісного дистриб'ютора
Ольга
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, чи можливе, наприклад, в разі зміни потреби ще до початку аукціону або після його закінчення (спрощена закупівля) внесення змін до специфікації до договору, адже разом з оголошенням було опубліковано інший варіант проєкту договору та відповідно специфікації до нього
Ліля
Ольга, можливість внести зміни в Оголошення та умови спрощеної закупівлі є лише на періоді уточнень
Антоніна
Як бути при укладенні договору на авторський нагляд за об’єктом будівництва? Згідно із Законом України "Про архітектурну діяльність" авторський нагляд проводить архітектор - автор проекту.
Ліля
Антоніна, це може бути звітування чи переговорка на підставі того, що надати послугу може тільки певний суб'єкт господарювання