11.02.2020 Лілія Кулик

Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових

Детальний розгляд спрощеної процедури закупівлі

Що таке спрощені закупівлі

В новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступить в дію 19 квітня 2020 року з'являється поняття спрощених закупівель. Почнемо з того, що ж таке спрощені закупівлі. Згідно статті 1 нової редакції Закону

Спрощена закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону*;

*для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2  Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;
для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Детальна інформація про те, як проводяться спрощені закупівлі наведена в статті 14 нової редакції Закону.

Ця процедура дуже схожа на допорогову закупівлю, але має багато особливостей, тож давайте по них і пройдемось.

Публікація оголошення про проведення спрощеної закупівлі

Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проект договору про закупівлю - не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

Тут варто звернути увагу, на те, що разом з оголошенням про закупівлю вам потрібно одразу публікувати і проект договору, чого не було в допорогових закупівлях.

Період уточнень

Період уточнень має тривати не менше трьох робочих днів. В цей час постачальники мають право звернутись з питанням чи вимогою до Замовника.

При цьому, Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі. 

Тож тепер відповідь на питання та вимогу є обов’язковою.

Ще одна новинка - в разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

Період подання пропозицій

Як і в допороговій процедурі закупівлі, в період подання пропозиції вже немає можливості вносити зміни в умови тендеру. А в разі подання 1 пропозиції, процедура одразу переходить на стадію розгляду пропозиції постачальника.

Розгляд пропозицій

Якщо ж пропозицій 2 або більше, то розгляд пропозицій розпочинається після проведення аукціону.

Строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати п’ять робочих днів з дня завершення електронного аукціону.

Якщо Замовник відхиляє найбільш економічно вигідну пропозицію, то система надає йому наступну за ціною пропозицію і Замовник знову має 5 робочих днів на розгляд пропозиції. При цьому, він, звісно, може це зробити і швидше, наприклад, за 1 день.

Відхилення пропозиції

Серед досить стандартних підстав для відхилення, таких як пропозиція не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про закупівлю, ненадання тендерного забезпечення та відмова постачальника від укладання договору, є одна нова:

учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю (у тому числі через неукладення договору з боку учасника) більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Тож, Замовник може відхилити такого недобросовісного Постачальника, який протягом 1 року до дня оголошення спрощеної закупівлі брав участь в торгах Замовника та потім більше 2 разів відмовлявся від підписання договору. 

Інформацію про відхилення пропозиції Замовник має опублікувати в системі протягом одного дня з дня прийняття рішення. Ну і звісно, коли Замовник застосовує таку підставу, то в протоколі він може дати номери закупівель в яких Постачальник відмовився від підписання договору, як обгрунтування відхилення.

Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі.

Замовник зобов’язаний надати відповідь на таке звернення не пізніше ніж через три робочих дні з дня його надходження.

Укладання договору про закупівлю

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. В Законі також немає обмеження стосовно строку раніше за який не можна укласти договір. Тож Замовник може укласти договір, наприклад і на 3 день після повідомлення про намір укласти договір.

Головне не забути опублікувати договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Договір про закупівлю укладається згідно з вимогами статті 41 цього Закону.

Відміна спрощеної закупівлі

Замовник відміняє спрощену закупівлю, якщо:

  • відсутня подальша потреба в закупівлі
  • неможиво усунути порушення законодавства
  • були скорочені видатки

В такому разі Замовник протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення публікує на порталі повідомлення про відміну.

Процедура відміняється автоматично в разі:

1) відхилення всіх пропозицій;

2) відсутності пропозицій учасників для участі в ній.

В цьому разі повідомлення про відміну публікується електронною системою закупівель протягом одного робочого дня з дня автоматичної відміни спрощеної закупівлі.

Внесення змін до договору та звіт про виконання

В новій редакції Закону договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару.

Відповідно договір за результатами проведення спрощеної закупівлі укладається згідно з вимогами статті 41 Закону.

Потрібно публікувати:

  • повідомлення про внесення змін до договору та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін

  • звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання;


допорогові закупівлі, спрощені закупівлі, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Анастасія 2021-09-14 13:27:58
В результаті спрощеної закупівлі учасник не надав документ який вимагався умовами оголошення. А саме: Контактну інформацію учасника (реквізити, назву, код ЄДРПОУ, місцезнаходження, поштову адресу, телефон, ел.адресу, відомості про контактну особу). Чи визначати його переможцем або відхилити на підставі п.1 ч.13 ст.14 ?
Денис 2021-08-06 19:02:04
замовник відхилив тендерну пропозицію,в спрощеній закупівлі ( лот був 800 к!!) за таким критеріем: " лист - згода , яка надана у тендерній процедурі , як спрощена закупівля, не є процедурною закупівляю у розумінні Закону Укрвїни про публічні закупівлі!!! це просто жах! замовник КП "Харківські теплові мережі. Як це можете прокоментувати?
Ігор 2021-09-26 13:32:49
Денисе, пришліть будь ласка посилання на закупівлю, цікаво почитати.
НАТАЛІЯ 2021-06-18 12:47:50
Доброго дня! Допоможіть будь ласка розібратися. Селищна рада уклала договір на постачання електричної енергії на суму 49990 грн.(на дві точки обліку енергії). Тепер на баланс приймається та під’єднюється ще одна точка обліку енергії для якої до кінця року потрібно 15000 грн. Що нам тепер робити, укладати новий договір на суму 15000 грн проводячи спрощену закупівлю, чи можна додатковою угодою збільшити суму раніше укладеного прямого договору?
Людмила 2021-05-12 13:21:57
Доброго дня! Підскажіть будь ласка, потрібно оголосити процедуру на роботи по ліфтам, сума 600 000,00 тисяч. Можна за спрощеною процедурою?? Дуже дякую за вілповідь.
Ольга 2021-04-26 13:26:07
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо за результатами спрощеної закупівлі було укладено договір на суму 150000 грн, але згодом такий договір було розірвано з причини неможливості учасником виконати свої зобов'язання у строк (замовником не було ні отримано, ні сплачено жодної одиниці товару за цим договором), чи має замовник надалі обрати процедуру відкритих торгів для закупівлі такого товару, чи може повторно провести спрощену закупівлю?
Ліля 2021-05-06 13:53:58
Ольга, якщо не зазначено робочих, то завжди маються на увазі календарні. Тому і тут мова про 20 календарних днів
Ольга 2021-05-06 17:25:51
Ліля, Дуже дякую, але моє питання стосується вибору між спрощеною закупівлею та відкритими торгами. можливо мені адресована відповідь помилково.
Ліля 2021-05-07 11:03:43
Ольга, точно, не вам. По вашому питанню не буде відкритих торгів, а знову спрощену можна провести. Додатково можете скористатись листом https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 7) розірвання договору про закупівлю та необхідності здійснення нової закупівлі; 8) інших подібних випадках, замовник може вносити відповідні зміни до річного плану закупівель, шляхом створення нових та/або редагування/видалення існуючих рядків річного плану з інформацією про закупівлі. Водночас, ураховуючи поняття «предмет закупівлі», такий предмет закупівлі (у новоствореному чи відредагованому рядку річного плану) у вищевказаних випадках вважатиметься новим предметом договору і новим предметом закупівель. Тому вид закупівлі для такого предмету закупівлі повинен визначатись замовником з урахуванням вартісних меж визначених Законом та з урахуванням категорії замовника.
Ольга 2021-05-07 11:06:11
Ліля, Ваші відповіді дуже цінні для нас! Дякуємо!
Самчук Вікторія 2021-03-16 19:42:29
Доброго вечора! Підскажіть,якщо у відкритих торгах відхилено двох учасників, за причиною,що не надали певних документів через який термін можна знову робити відкриті торги,відразу чи коли пройде період оскарження?
Людмила 2021-02-25 13:53:53
Добрий день! Допоможіть мені будь ласка) на рівні ОТГ хочуть придбати "квитки для оздоровлення дітей пільгових категорій" на суму 100 тис. грн., за КЕКВ це код 2730. Чи не могли б ви підсказати, потрібно проводити спрощену процедуру? Чи спрощену процедуру не проводити і заключити прямий договір?
Валентина Костюк 2020-12-23 13:10:43
Ліля, Доброго дня! Було двічі відмінено спрощену процедуру через відсутність учасників, очікувана вартість 150 000.00 грн, прямий договір можно укласти на суму меншу ніж очікувана?
наталія 2021-01-05 12:11:55
Валентина Костюк,
Оля 2020-12-17 10:46:54
Доброго дня.скажіть будь ласка процедуру на 1млн. послуги органом місцевого самоврядування (ОТГ) за якою процедурою проводити ?і де можна покроково прочитати які документи готувати і взагалі що за чим?
Федір 2021-01-31 11:27:29
Оля, для ОТГ послуги 200 і більше тисяч - це відкриті торги. https://infobox.prozorro.org/articles/prikladi-protokoliv-upovnovazhenoji-osobi-u-vidkritih-torgah
Вікторія 2020-11-27 11:08:17
Доброго дня!Якщо вносити зміни по спрощеній закупівлі і день оголошення, чи потрібно продовжувати строк подачі пропозиції в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.????
Катерина 2021-03-11 10:45:34
Вікторія, так,треба продовжувати на 2 дні
Наталія 2020-11-18 12:58:56
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи Наказ від 15.04.2020 №710 "Про затвердження Переліку формальних помилок" стосується спрощених закупівель?
Юлия 2020-10-07 10:14:47
Доброго дня. Підкажіть, будь-ласка, чи може Замовник здійснювати кваліфікацію Переможця більше ніж 5 днів, спрощена закупівля? Які підстави та чим регулються дане питання? Дякую
Ярослав 2020-09-08 09:34:14
Доброго дня! Як діяти, якщо спрощена закупівля не відбулась 2 рази в зв'язку з відхиленням всіх пропозицій? Буду вдячний за відповідь.
Ліля 2020-09-28 21:52:35
Ярослав, знову проводити спрощену закупівлю. Бо підставою для звітування є дві српощених, що відмінені через недостатню кількість учасників, а не відхилення всіх пропозицій
Ванюк 2020-12-05 18:39:55
наталья
Александр 2020-08-02 22:05:01
Будь ласка поясніть таку річ. Є два автомобіля які обслугувуються на СТО. Роботи не заплановані тому як не можливо передбачити скільки витратиш на СТО і які роботи будуть проводитись. Якщо на початку року по одному авто сума становила 30.000 грн в середені літа ще перерахували 15.000. і я так передачаю що в кінці року ще близько 20.000 перерахується. Як рахувати ці витрати. Це прямі договори чи все ж таки треба проводить спрощену угоду??? дякую
Альона 2020-07-29 13:14:13
Підскажіть, будь ласка, якщо було проведену спрощену закупівлю на суму в 46 тис. грн. це порушення? Дякую.
Ольга 2020-07-23 20:45:10
Доброго дня! Підскажіть будь-ласка, під час періоду уточнень ми не встигли надати роз’яснення на звернення учасника спрощеної закупівлі та не встигли подати зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та не надали відповіді до вимог до предмета закупівлі, нам потрібно відміняти закупівлю?
Світлана 2020-07-22 10:42:50
Доброго дня! Підкажіть проведено спрощену закупівлю, один учасник, кваліфікувати чи відхиляти. Документи надав в повному обсязі.
Ліля 2020-07-22 13:59:27
Світлана, в спрощеній може бути й учасник. Кваліфікуйте його
Ганна 2020-07-13 10:43:39
Учасник спрощеної закупівлі на аукціон надав цінову з ПДВ, хоча згідно з вимогами Замовника мав надати цінову без ПДВ. Чи можна допускати такого учасника до "Кваліфікації переможця"? дякую
Ліля 2020-07-22 14:00:46
Ганна, це вже ви дивіться. Загально, якщо у вас все це було прописано в вимогах до учасників, то можна вважати, що учасник порушив ваші вимоги
Ілона 2021-01-29 23:16:40
Ліля, доброго дня .Провели спрощену закупівлю.Уклали договір на 150 000 по закупівлі мяса.Кошторису виділили менше ніж планували.Казначейство відмовляється реєструвати в межах кошторисних призначень,змушує зменшити вартість договору.Я к правильно реєструють такі договори?
Ганна 2020-07-10 15:50:08
Учасник спрощеної закупівлі на аукціон надав цінову пропозицію з ПДВ і переміг. Чи можна надати йому статус "Кваліфікація переможця" або це буде вважатися порушенням?
Ліля 2020-07-22 14:01:19
Ганна, відповіла вам вище
Ганна 2020-06-24 15:48:37
Що робити, якщо уповноважена особа не встигла надати відповідь учаснику закупівлі в звязку з закінченням періоду уточнення, але термін надання відповіді (1роб. день) ще не закінчився?
Ольга 2020-06-24 11:21:10
В нас кожного дня здійснюються безліч дрібних закупівель на різні предмети по ДК 021:2015. Але майже всі вони (сумарно за рік!!!) більше 50 тис.грн. Інфобокс рекомендує краще провести спрощену закупівлю, якщо не зможете довести, що це новий предмет, що це нова потреба!!! А як уповноваженій особі пояснити відділам, що процедура йде три тижні, а потім не відбувається, бо не вийшли учасники. І на третій раз, коли є підстава застосувати переговорну процедуру (двіччі не відбулися торги) учасника я маю притягнути за вуха заключити договір і надати необхідні документи. В е-каталог (Прозорро-маркет) товари необхідні нам відсутні. Лабораторії не можуть виконувати свою роботу, бо чекають результати закупівель. Що робити??? Я і тендерний комітет, і УО за спрощені, і відповідальна за закупівлі через Прозорро-маркет, і розумію всю відповідальність (і розміри штрафів), але як це можна реалізувати практично не відомо. Оголошувати з 17,80 грн до 2367,00 грн закупівлі по двадцять кожного дня. А як же максимальна економія та ефективність? Чи як??
Федір 2020-06-24 09:22:59
Якщо система не пропускає спрощені закупівлі менше 3000грн., то у мене ПРОБЛЕМА!!! Наш заклад являється відокремленим структурним підрозділом і процедуру закупівлі нам визначає головна організація (університет). До вступу в дію нового закону я публікував звіти про укладений договір на суму 20 грн., що значно менше 3000грн. Як бути в такій ситуації, коли треба щось купити на дрібну суму і змушують проводити закупівлю???
Віктор 2020-07-27 09:13:37
Федір, і далі проводити публікацію угод по типу закупівля без проведення процедури
Федір 2020-06-23 14:44:07
Доброго дня! Підкажіть будьласка, чи є якийсь НЕОБХІДНИЙ перелік документів, які необхідно вимагати від учасників в спрощеній закупівлі (наприклад свідоцтво про реєстрацію, свідоцтво платника податків і т.п.), чи достатньо цінової пропозиції і підписаного пректу договору?
Ліля 2020-06-23 23:33:10
Федір, немає. Ви можете вимагати ті, документи, які вважаєте необхідними. Цінової пропозиції і договору цілком достатньо, якщо вас більше нічого не цікавить :) Я б іще попросила технічні характеристики товару тощо
Федір 2020-06-24 09:11:41
Ліля, Може відповідність технічним характеристикам, котрі вказані у оголошенні?
Жанна 2020-06-17 09:13:27
Доброго дня. Така ситуація: Виставили спрощену закупівлю період уточнень згідно Закону, але система не прийняла вказану нами дату тобто висвітилось віконечко з написом "поставте дату не раніше такої то" Відповідно змінивши дату періоду уточнень збільшився період прийому пропозицій і закупівля зайняла більше часу. Питання 1) В зв'язку з чим система не пропускає дати якщо вони відповідають Закону? 2) Як в такій ситуації спрощену закупівлю можна зробити коротшою по терміну проведення?
Ліля 2020-06-19 13:18:27
Жанна, уточніть, будь ласка, які дати ви хотіли поставити
Жанна 2020-06-19 14:40:05
Ліля дивіться період уточнень від 12.06.2020 по 17.06.2020 , система перекинула на 18.06.2020 Прийом пропозицій вийшов від 18.06.2020 09:00 до 23.06.2020 23:00 Хоча по логіці прийом пропозицій повинен закінчуватись теж о 9 ранку. Виходить прийом пропозицій захопив зайвий день.
Ліля 2020-06-23 23:24:10
Жанна, система рахує по ЦК, відповідно у вас відлік строку починається з наступного дня
Володимир
Доброго дня! Як бути в даній ситуації, якщо хочуть призначити Уповноваженою особою замовника (військової частини) - військовослужбовця, а нова редакція Закону, а саме стаття 11 передбачає, одним з способів призначення Уповноваженої особи, являється покладення на "працівника" (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з "відповідною доплатою" згідно із законодавством. Не вказую два інших способи, так як вони не можуть бути застосовані до даної ситуації. В свою чергу, Прикінцевими положеннями Закону встановлено, що тендерний комітет - "службові (посадові) та інші особи" замовника, призначені відповідальними... Законодавець прямо передбачив, що Уповноваженою особою можуть бути тільки "працівники", а членами ТК більш розширений перелік осіб, а саме службові (посадові) та інші особи. Також в разі призначення Уповнаваженою особою - військовослужбовця, згідно чинного законодавства, військовослужбовцям - заборонено займатися іншою оплачуваною діяльністю, окрім деяких випадків, наприклад викладацької, наукової і творчої діяльності... Тобто норма про доплату згідно Закону в даній ситуації є Нездійсненною. Питання наступне: Чи можливо призначити Уповнаваженою особою (військової частини) - військовослужбовця? В разі, якщо можливо, як бути з доплатою?
Каміла
Володимир, шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);
Володимир
Каміла, я ж написав, що інші варіанти не розглядаються, щодо призначення УО згідно статті 11 (так як, ввести до штатного розпису посаду військові частини не встигнуть до 19 квітня та навіть до 19 червня, мені так здається, укладати трудову угоду також ніхто не буде), питання моє було стосовно конкретної ситуації, а саме: Чи можливо згідно п.1 ч.1 ст.11 Закону покласти на "військовослужбовця" обов'язки УО, якщо так, то як бути з доплатою (яку виплачувати військовому, також ніхто не буде, згідно чинного зак-ва )???
Каміла
Володимир, я військовослужбовець, але на відповідній посаді (яку було введено 2 роки назад). Військовослужбовець ніяк не відносится до "працівників". Доплати, в вашому випадку, не буде. Тому моя відповідь вище, як уповноважити військовослужбоця, є актуальною
Володимир
Каміла, військовослужбовець не відноситься до "працівників" це вірно, але чи є якісь офіційні роз'яснення чи відповіді МЕРТ з приводу заданого мною питання ?(бо я не знайшов, нічого такого)
Вікторія
Добрий день!Підскажіть, якщо в січні місяці було здійснено ремонт кабінету на 48 тис. грн, а зараз виникає додаткова потреба в ремонті, чи треба проводити спрощену процедуру і складати все в одину суму? Чи можно зробити звіт, якщо сума не перевищить 50 тис.
Ольга
Доброго дня. Є декілька питань: 1.Чи має право замовник у спрощеній закупівлі скасувати рішення про відхилення пропозиції учасника? 2.Чи можна писати вимогу-незгоду з рішенням щодо обрання переможця
Лера
Ліля, Доброго дня! Питання про початковий строк укладання договору про спрощену закупівлю: У журналі «Держзакупівлі» за січень 2020 наявна стаття Ярослави Дуброви, в якій вона акцентує на тому, що у частині 5 ст. 33 Закону немає згадки про, те що заборона укладати договір про закупівлю поширюється тітьки на процедури закупівлі, зокрема відкриті торги. Тож Вона, робить висновок, що обмеження щодо строку неукладання договору про закупівлю в частині 5 ст.33 Закону поширюється й на спрощені закупівлі. А саме, що договір за результатами спрощеної закупівлі укладається не раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення у Рrozorro повідомлення про намір. Надайте роз’яснення, на який день, можна укладати договір після публікації повідомлення про намір укласти договір за результатом спрощеної закупівлі?
Денис
Лера, слово ‚тітьки‘ на процедуру було дуже цікаво)))
Лариса 2020-08-27 19:53:05
Доброго дня! Також шукаю відповіді на дане питання.
Віктор
пояснять, будь ласка, різницю між "протягом одного робочого дня" та "протягом одного (іноді додають "календарного") дня" ?
Анна
Віктор, к календарним дням відносять і вихідні, робочі це лише пн-пт
Катя
Доброго дня! Дуже потрібна допомога новачку у закупівлях. Бюджетній організації виділено кошторисом на рік 120 000 грн. по КЕКВ 2210 та 50 000 грн. по КЕКВ 2260 на закупівлю автозапчастин. За ДК-021:2015 це коди 3431, 3432 та 3433. Питання: 1.Потрібно укладати окремо договір під кожний код? 2.Якщо сумарна (тобто річна) сума закупівлі за кожним кодом окремо буде більша за 50 тис. грн., то проводити спрощену закупівлю? Чи можна до 19.04.2020 провести закупівлю, виклавши Звіт про укладений договір? Чи це вже є помилкою?
Юрій
Катя,
Тетяна
Катя, хочу уточнити, ви зараз про КЕКВ чи про предмети закіпівель, адже це різні речі
Вікторія
Чи буде існувати така процедура як "допорогова закупівля"? Наприклад якщо ми хочемо проводити закупівлю на суми менші ніж 50 тис грн? І як бути з тими держ.підприємствами, які ініціативно використовують Прозорро в рамках Інструкції №10 від 19.03.2019?
Світлана
Вікторія, Так, допорогова процедура залишається від 0,01 грн до 50 тис. грн. З 50 тис. грн до 200 тис. грн сапрощена процедура закупівлі
Вікторія
Ліля, питання більше стосується тих ДП які не є замовниками, які ініціативно використовують Прозоро, як бути їм, яку процедуру використовувати?
Оксана
Ліля, тобто, для суми, наприклад, 1500 гр. (все, що виділено на рік на канцтовари комунальній неприбутковій установі) - все одно треба проводити спрощену закупівлю????
Ліля
Вікторія, допорогової не буде. Замість неї буде спрощена
Тетяна К
Районна лікарня заключила до 19.04.2020р прямий договір за рахунок коштів місцевого бюджету на продукти харчування на 200 тис.по двадцяти різним кодам ,які не перевищували 50 тис. Цей договір дійсний після 19.04.20р? А в подальшому,при надходженні коштів з НСЗУ - це потрібно заключати двадцять договорів і щоб постачальник виписував 20 накладних при кожній поставці товару?Таке саме питання і по господарських товарах.
Ліля
Тетяна К, договори, що укладені до 19 квітня 2020 року виконуються до кінця за тими нормами, які діяли на момент укладання
Тетяна К
Ліля, договір до 19.04.2020р заключений за рахунок коштів місцевого бюджету,їх недостатньо на весь рік.Тому хвилює питання - як в подальшому будемо діяти-заключати 20 договорів, кожен по окремому коду,і відповідно до кожного 20 накладних при поставці товарів.
Валентина
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, у оголошенні про спрощену закупівлю вимагать від фізичних осіб, фізичних-осіб підприємців паспорт та код, чи не вимагать?
Ліля
Валентина, не вимагайте. В законі таких вимог немає, і тим більше така вимога може тільки відлякати потенційних учасників
Тетяна
На який день можна укласти договір після визначення переможця у спрощеній закупівлі ?
Ліля
Тетяна, на будь-який. Хоч на другий, хоч на перший, головне, щоб не пізніше над через 20 днів
Анна
Тетяна, згідно ч.5 ст.33 З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.
Міла 2020-07-01 16:37:46
Анна, але ст.33 в розділі IV "Відкриті торги"
В'ячеслав 2020-10-05 14:52:45
Ліля, Якщо, договір не укладено на протязі 20 днів з вини переможця торгів
Марина 2021-05-06 13:40:00
Ліля, доброго дня! Договір можна укласти не пізніше ніж через 20 днів, мається на увазі робочих чи календарних?
Валентина
Де можна взяти оновлену примірну документацію на спрощену закупівлю і на інші закупівлі?
Ліля
Валентина, в спрощеній закупівлі немає ТД. Відповідно ви можете зазначити там просто вимоги, які вважаєте за потрібне + надати проект договору. Ми б радили в спрошеній закупівлі вимагати якомога менше документів і не робити прям ТД для спрощеної закупівлі
Валентина
Ліля. Дякую.
Андрій
Не доброго коронавірусного дня! Вважаю, що тому хто придумав оприлюднювати зміни договорів та звіти про виконання договорів по спрощених закупівлях треба вбити цвях в голову. Це найдурніша зміна до Закону. Нажаль набрані профани в державних органах часто поняття зеленого не мають щодо наслідків прийнятих ними рішень
Анжела
Якщо двічі проводилась спрощена закупівля, то у випадку її неуспішності скільки є часу, щоб укласти прямий договір?
Капінус Олександр 2021-04-15 08:59:33
немає визначеного Законом строку: як тільки відмінилася спрощена закупівля маєте право укладати прямий договір Стаття 3. Сфера застосування Закону 7. Придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі: 1) якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. При цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю;
Олена
Доброго дня! не можу знайти відповідь на запитання: "Як діяти у разі, якщо спрощена процедура на закупівлю одного одного і того ж предмета закупівлі двічі не відбулась у разі відсутності пропозицій учасників для участі в ній?"
Ліля
Олена, відповідь на ваше запитання є в іншій нашій статті https://infobox.prozorro.org/articles/osoblivosti-provedennya-zakupivel-na-doporogovi-sumi В такому разі можна опублікувати звіт про договір про закупівлю.
Анна
Якщо спрощенна закупівля була відмінена автоматично, коли можна її повторно опублікувати
Капінус Олександр 2021-04-15 09:01:44
Хоч в той же день (день відміни першої)
Оксана
Згідно закону Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та проект договору про закупівлю публікується – не пізніше ніж за шість робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій, період уточнень повинен тривати – не менше 3 роб.дні, і строк подання пропозицій не менше 5 роб.дні з дня оприлюднення оголошення. Чи правильно розуміється, що строк подання пропозицій не може бути більше 3 роб.дні, за умови що період уточнень теж 3 робочі дні?
Оксана
Ліля, збиває з толку, не те що зазначено 5 роб.дні, а те що вказано що з дня оприлюднення оголошення.... в той час як є обмеження в 6 роб.днів до кінцевого строку подання пропозицій для публікації оголошення
Ольга
Ліля, в Законі сказано «кінцевий строк подання пропозицій (строк для подання пропозицій не може бути менше ніж п’ять робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель)». Будь ласка роз’ясніть, а який початковий термін подання пропозицій в спрощеній закупівлі? Чи може учасник подавати пропозиції на наступний (чи на третій) день після оприлюднення оголошення, в період уточнень? Тоді в нього буде 5 робочих днів на подання пропозицій, а у замовника не менше 6 робочих днів з моменту оголошення до кінцевого дня прийому пропозицій? Тобто період подання пропозицій не менше 5 робочих днів.
Ліля
Оксана, період подання в спрощеній закупівлі має тривати не менше 5 р. днів
Оксана
Ліля, ст 14. п 3 ч.9 - строк для подання пропозицій не може бути менше ніж 5 робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної процедури закупівель. Враховуючи, що період уточнення не менше 3 робочих днів з дня оприлюднення оголошення, а саме оголошення публікується не пізніше ніж за 6 робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій, все ж таки строк подання пропозицій не може бути 5 робочих дні??? чи я не правильно розумію???
Ліля
Оксана, так, наразі саме 5 р.днів, в Закон плануються зміни, щоб зменшити цей термін, але поки там 5 робочих днів. Найближчими днями вийде роз'яснення МЕРТУ по спрощених закупівях, там буде про це інформація
Семененко Виктория 2020-06-22 09:33:53
Ліля, Підскажіть будь ласка період подання в спрощеній закупівлі має тривати не менше 5 р. днів з дня оприлюднення оголошення???????????????? Чи з дня кінця періоду уточнень?????????????????
Марина
Доброго дня! "Ще одна новинка - в разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні." Це обов'язково продовжувати на два дні, чи тільки тоді, коли залишилось менше двох днів, потрібно збільшувати.
Ліля
Марина, судячи з тексту Закону - обов'язково
Лера
Відповідно до частини 5 ст. 33 Закону № 144-ІХ, договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, а згідно п.6 частини 1 ст. 1 цього Закону, договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Підкажіть будь ласка, чому Ви вважаєте, що п.5 ст. 33 Закону не відноситься до спрощенної процедури?
Ліля
Лнра, ну, це особиста думка Ярослави. Я навмисне запитувала у колег з департаменту з цього приводу і вони мають таку саму думку, як і те, про що я вам написала вище. Також плануються зміни в Закон, щоб біль точно про це написати саме в Законі, щоб не було подвійного трактування цієї норми
Оксана
Ліля, Повідомлення про намір укладання договору стосується спрощеної закупівлі в тому числі. Єдина стаття, яка регулює повідомлення про намір це 33. Там йдеться і про процедурні торги і в тому числі про спрощену (незважаючи на те, що це розділ про ВТ) Тож, ймовірно все ж таки заборона укладання договору раніше ніж 10 дн. стосується і спрощених закупівель
Ліля
Лнра, Це особиста думка Ярослави. Уповноважений орган має іншу думку з цього приводу, я написала, яку саме. Також, щоб уникнути різних трактувань цієї норми будуть внесені зміни в Закон: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67739
Ліля
Оксана, подивіться, будь ласка, на формулювання. 10 днів дається на оскарження, в спрощених закупівлях немає оскарження. Також, щоб уникнути різних трактувань цієї норми будуть внесені зміни в Закон: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67739
Александр
Ліля, є таке прислів'я: "сім разів відмір, один раз відріж". Отже, ще раз переконуюсь у відсутності у законотворців цілістного бачення питання щодо публічних закупівель та вісутніості систмного підходу до нього. Підтвердженням є висновок Головного науково-експертного управління від 31.01.2020 до зазначеного законопроекту http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67739. Вже відверто співчуваю цим "номотворцям", які не володіють а ні предметом, а ні механізмом регулювання цього предмету.
Олександр Олещенко
Ліля, на сьогоднішній день оскарження в спрощених закупівлях передбачені п.20, ст.14 Закону. Тому і виникають питання щодо вимог ст.33, п.5, де учаснику надається право на оскарження рішень замовника.
Олександр Олещенко
Ліля, Так, ст.33 знаходиться в розділі "Відкриті торги", але вона встановлює порядок прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю як для процедури "відкриті торги" так і для спрощеної закупівлі. В ст.14 Закону не йде мова про порядок прийняття рішення про намір укласти договір, про складові повідомлення про намір укласти договір та інше. Тому, я вважаю, що п.5, ст.33 Закону необхідно застосовувати як до процедури відкритих торгів так і до спрощеної закупівлі і ніяких змін до Закону вносити не треба
Ліля
Олександр Олещенко, я вже писала вище, що законотворці мали на увазі, що цей пункт не розповсюджується на спрощені закупівлі, адже це значно подовжує спрощену закупівлю.
Ліля
Лера, тому що стаття 33 знаходиться в розділі IV ВІДКРИТІ ТОРГИ. Відповідно, вона не розповсюджується на спрощені закупівлі. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/114-20/stru#Stru
Лера
Ліля, Тоді, чому пункти 1,2,3,4,7 відносяться, а 5й ні?
Ліля
Лера, насправді, якщо Ви подивитесь на всі пункти, які Ви пепечислили, то скрізь де мова йде про спрощену закупівлю про це зазначено. Інформація про укладання договору за результатами спрощеної закупівлі якраз наведена в статті 14, а не в статті 33
Лера
Ліля, Якщо розглядати, що за результатами спрощеної закупівлі укладається договір про закупівлю (п.6 частини 1 ст 1 Закону) та вразі укладання договору про закупівлю раніше ніж за 10 днів, виникає питання, щодо нікчемності договору про закупівлю відповідно до п.4 частини 1 ст. 43 Закону: 1 – чи буде вважатися договір нікчемним (відповідно до п.4 частини 1 ст. 43 Закону), 2 - як на це будить дивитися контролюючі органи, бо відповідальність за це лягає на плечі Уповноважених осіб?
Ліля
Лера, не думаю, що договір буде вважатись нікчемним. Якщо подивитись на 5 пункт, то там говориться "З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника". Органом оскарження є АМКУ. А в АМКУ можна подати скаргу тільки в понадпороговій процедурі закупівлі. Відповідно в спрощеній закупівлі немає часу для оскарження. Тобто договір може бути укладений після повідомлення про намір укласти договір А з приводу контролюючих органів, то сподіваюсь, що вони правильно будуть читати нову редакцію Закону :)
Лера
Ліля, Дякую за роз'яснення
Лнра
Ліля, Доброго дня! В продовження мого питання про початковий строк укладання договору про спрощену закупівлю: У журналі «Держзакупівлі» за січень 2020 наявна стаття Ярослави Дуброви, в якій вона акцентує на тому, що у частині 5 ст. 33 Закону немає згадки про, те що заборона укладати договір про закупівлю поширюється тітьки на процедури закупівлі, зокрема відкриті торги. Тож Вона, робить висновок, що обмеження щодо строку неукладання договору про закупівлю в частині 5 ст.33 Закону поширюється й на спрощені закупівлі. А саме, що договір за результатами спрощеної закупівлі укладається не раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення у Рrozorro повідомлення про намір. Надайте роз’яснення, на який день, можна укладати договір після публікації повідомлення про намір укласти договір за результатом спрощеної закупівлі?
Ольга
Якщо застосування спрощеної закупівлі відбувається з =>50 тисяч гривень, який тип процедури обирати уповноваженій особі після 19.04.2020 р. при купівлі предметів закупівель, вартість яких менше 50 тис.грн. на момент оголошення, але враховуючи суми (договори вже укладені) до вспупу Закону в дію перевищують 50 тис. грн. Наприклад, установа закупила бензин на суму 35 тис.грн. в січні 2020 р. В липні 2020 р. буде закупівля бензину на 30 тис. грн. Оголощувати спрощену на 30 тис. грн. чи прямий договір зі звітом?
Ліля
Ольга, по суті, лдія Закону не розповсюджується на закупівлі, що були проведені до його введення в дію
Ольга
Ліля, Ліля, тобто, з 19.04.2020 р. по всім предметам закупівель по ДК "обнуляти" сумарну вартість і визначати тип процедури закупівлі по вартості предмету закупівлі на даний момент за одним кодом ДК????? Конкретизуйте, будь ласка. Як нам бути науково-дослідній установі? В процесі роботи, виконання дослідів, лабораторних досліджень у відділах виникає необхідність у різноманітних реактивах (близько сотні найменувань). Спрогнозувати, що знадобиться науковці не можуть. В залежності від результату досліджень може виникнути або відпати потреба в одному чи іншому. Але це точно будуть предмети по одному коду за ДК. І вартість їх до одної тисячі гривень. Хоча за рік набігає більше 50 тисяч. І на 19.04.2020 р. вже є безліч таких предметів. Як проводити такі закупівлі, щоб не порушувати Закон? Якщо проводити по 3 000 грн. (бо менше система суму не пропустить) значну кількість спрощених, допорогових закупівель, або якщо викладати Звіти по 200-300 грн, то як пояснити перевіряючим органам, що це не поділ предмета закупівель? Наприклад, 24310000-0 Основні неорганічні хімічні речовини, даному коду відповідають і 24311411-1 Сірчана кислота, і 24313122-2 Сульфат заліза (ІІІ), і 24313320-0 Бікарбонат натрію, і 24315300-8 Пероксид водню, і багато інших. Крім того, для різних дослідів знадобляться дані речовини в різних дозуваннях і різних формах випуску (стане відомо в залежності ходу досліджень). Як бути?
Ліля
Ольга, тут складно сказати, як саме вам закуповувати. Більше 50 тис точно має бути спрощені закупівля, інакше це поділ. Тож старайтесь закуповувати основні реактиви завчасно, поєднувати їх
Федір 2020-06-24 09:18:06
Ольга, а система точно не пропускає спрощені закупівлі менше 3000грн.?
Ольга 2020-06-24 10:02:38
Федір, вже пропускає.
Екатерина
Добрий день! Якщо на один предмет закупівлі виділено на початку року 65 тис. грн., і вже на 10 тис. грн., заключено прямий договір з процедурою "Звіт про укладений договір" в лютому. Такаж закупівля на 10 тис грн планується наприкінці квітня, та на 45 тис. грн., на початку травня . Скажіть будь ласка, які види процедур потрібно буде обирати на дві інші процедури? Заключити ці два договори до 19 квітня і викласти звіти, чи оголошувати спрощену закупівлю після 19 квітня?
Ольга
Екатерина, якщо до 19.04.2020 р., то Ви можете обирати: або прямий договір зі звітом, або допорогова закупівля через систему. А після 19-го тільки Спрощена обов`язково
Александр
Ірина, а в якому нормативному акті визначена така бредотна єрунда про сумарне визначення на рік вартості предмету закупівлі за одним кодом ДК?
Олександр
Александр, "така бредотна єрунда про сумарне визначення на рік" регламентується Законом "Про публічні закупівлі"
Галина
Галина
Ірина
Екатерина, Якщо сумарна сума закупівлі за кодом ДК буде від 50 до 200 т.грн., то необхідно проводити спрощену закупівлю.
Семененко Виктория 2020-06-18 15:25:01
Ірина, так
Вікторія
Доброго дня. Оксано підскажіть будь ласка. До 19.04.2020 року вже були проведені закупівлі наприклад будівельних матеріалів на суму 40 000,00 грн. Після 19 квітня потрібно буде закуповувати будівельні матеріали ще на 20 000,00 грн. Підскажіть, 20 000,00 грн. буде вважатися як новий предмет закупівлі чи сума буде сумуватися і потрібно буде обов'язково проводити спрощену закупівлію на 20 000,00 грн. так, як річна вартість перевищує 50 000,00 грн. ........Дякую.....
Анатолій
Також цікавить відповідь на дане питання
Ліля
Вікторія, на думку представників Уповноваженого органу це новий предмет закупівлі
Світлана 2020-06-18 13:07:55
Ліля, доброго дня. підкажіть, будь ласка, а яким чином та в якій формі виражається думка представників Уповноваженого органу? Це офіційне роз'яснення, лист? Можна з ним ознайомитися?
Ліля 2020-06-19 15:47:24
Світлана, https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=8933b204-73b3-4987-b6b1-0d865abacc4f&lang=uk-UA