21.05.2020 Ольга Драпогуз

Допорогові закупівлі

Етапи проведення допорогових закупівель

Що таке допорогові закупівлі

Допорогова закупівля в системі Прозорро – придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за 50 тисяч гривень або суб’єктом підприємницької діяльності, що не є замовником в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", на будь-яку суму.

Передумови проведення допорогових закупівель

Допорогові закупівлі через систему Прозорро після 19 квітня 2020 року проводяться лише у двох випадках:

  • якщо очікувана вартість закупівлі менша 50 тис. грн, але ви хочете скористатися функціоналом електронної системи закупівель;
  • якщо закупівлю через систему здійснює не Замовник у розумінні Закону*.

*Не замовник в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі" - юридичні особи, інші суб’єкти підприємницької діяльності, що не відповідають критеріям, визначеним у статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі".

Проведення допорогових закупівель регламентується Інструкцією про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини першої статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" (зі змінами, внесеними наказом ДП "Прозорро" № 18).

Для того, щоб Ви мали уявлення, які етапи проходить допорогова закупівля, пропонуємо розглянути загальну схему.

Етапи допорогових закупівель

Допорогова закупівля є не дуже тривалою, адже період уточнень складає лише 3 робочих дні, а період подання пропозицій - 2 робочих дні. Також перевагами допорогової закупівлі є те, що вона може дати максимальну конкуренцію та зниження ціни.

А тепер розглянемо на практиці.

Оголошення закупівлі

Для проведення допорогової закупівлі необхідно:

· Увійти до особистого кабінету на Майданчику, з якого Ви вирішили оголошувати торги.

· Створити закупівлю, обравши серед переліку видів закупівель “Спрощена/допорогова закупівля” та заповнивши наступну інформацію:

  • найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;
  • назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);
  • інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі;
  • кількість та місце поставки товарів або обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг;
  • строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;
  • умови оплати;
  • очікувана вартість предмета закупівлі;
  • період уточнення інформації про закупівлю (не менше трьох робочих днів);
  • кінцевий строк подання пропозицій (строк для подання пропозицій не може бути менше ніж два робочі дні);
  • перелік критеріїв та методика оцінки пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв;
  • розмір та умови надання забезпечення пропозицій учасників (якщо замовник вимагає його надати);
  • розмір та умови надання забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає його надати);
  • розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону в межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків або в грошових одиницях очікуваної вартості закупівлі.
  • Також Ви можете вказати ідентифікатор річного плану, що відповідає цій закупівлі (у форматі UA-P-2020-00-00-000000).

    · Прикріпити всі необхідні документи (проект договору, технічні вимоги до товару, вимоги до Постачальників тощо).

    Під час проведення допорогових закупівель створення тендерної документації, застосування кваліфікаційних та інших вимог до Постачальників є необов'язковим. Крім цього, немає чітких вимог до тендерної документації, і Замовник сам вирішує, прикріпляти ці документи до оголошення чи ні.

    · Опублікувати закупівлю.

    Після заповнення форми та публікації Вашої закупівлі вона виглядатиме так, як на малюнку нижче*


    * Інформація із сайту prozorro.gov.ua

    В полі "Розмір мінімального кроку пониження ціни" - зазначається мінімальна сума, на яку Постачальник може понизити вартість своєї пропозиції в ході одного раунду аукціону.

    Після цього закупівлі присвоюється унікальний номер ID вигляду UA-2020-00-00-000000, який відображається на сторінці тендеру, і за яким його можуть знайти Постачальники. Протягом 30 хвилин після створення оголошення воно повинно з'явитись на сайті Уповноваженого органу prozorro.gov.ua та на всіх Майданчиках-учасниках ProZorro.

    Якщо Ви хочете запросити Постачальника в торги, відправте йому ID тендеру. Окрім цього, Майданчики можуть надавати додатковий безкоштовний сервіс - запрошення Постачальника в торги: щоб ним скористатися, необхідно просто звернутися до представників Вашого Майданчика.

    Етапи проведення допорогових закупівель

    Загальний процес проведення допорогової закупівлі можна розділити на 5 етапів. Далі розглянемо всі ці етапи та Ваші дії під час кожного з них.

    Період уточнень

    Період Уточнень триває мінімум 3 робочих дні. Даний термін “зашито” в Систему, тобто поставити термін періоду менше (наприклад, 1-2 години) неможливо.

    Протягом періоду уточнень Ви можете, за необхідності, змінювати умови закупівлі, додавати/змінювати документи.

    В той же час Постачальники мають можливість через Систему звертатися до Вас із питаннями та/або вимогами. Запитання, вимоги та Ваші відповіді на них оприлюднюються в Cистемі, і їх може бачити кожен, хто відкриє Вашу закупівлю.

    Всі відповіді на питання надаються через особистий кабінет на Майданчику. Ви не будете бачити назву компанії, яка ставила питання, лише зміст звернення.

    Період подання пропозицій

    Період подання пропозицій триває мінімум 2 робочих дні. Аналогічно до періоду уточнень мінімальний термін “зашито” в Систему.

    В даний період Ви вже не можете вносити зміни до оголошення, а Постачальники - ставити запитання.

    На цьому етапі Постачальники подають пропозиції, які залишаються конфіденційними. До початку аукціону Ви не бачите кількість поданих пропозицій. Проте, якщо по закінченню періоду подання пропозицій Система призначає дату та час Вашого аукціону, то для участі у Вашій процедурі закупівлі подано мінімум 2 пропозиції. Майданчики проінформують Вас та Постачальників про дату та час початку аукціону.

    Якщо на етапі подання пропозицій не було подано жодної пропозиції, то закупівля автоматично відміняється системою.
    Якщо на етапі подання пропозицій було подано лише 1 пропозицію, то закупівля автоматично переходить на етап кваліфікації, а Ви її оцінюєте.

    Аукціон

    Після завершення періоду подання пропозицій система планує дату та час аукціону. Він може бути призначений лише на робочий день та на робочий час. Дата та час аукціону відображатиметься в оголошенні про проведення закупівлі. Понижувальний аукціон (редукціон) відбувається за єдиним критерієм - ціна/приведена ціна* та складається з 3 раундів. На початку аукціону Ви можете бачити лише кількість Постачальників, які називатимуться "Учасник 1", "Учасник 2" і т. д., як показано на малюнку.


    * Приведена ціна - це ціна, зазначена Постачальником у своїй пропозиції та перерахована з урахуванням показників інших критеріїв оцінки за математичною формулою, що визначена Замовником в умовах закупівлі. Приведена ціна = Ціна пропозиції / Коефіцієнт корекції (КК). Детальніше про це Ви можете прочитати в статті Нецінові критерії оцінки

    Протягом аукціону Постачальники можуть зменшувати вартість своєї цінової пропозиції у кожному раунді не менше, ніж на крок, який був вказаний в оголошенні (відносно своєї попередньої ставки) або ж залишати вартість своєї пропозиції незмінною. По завершенню аукціону всі дані про Постачальників, без виключення, оприлюднюються в Системі.

    У Вашому особистому кабінеті відображатиметься посилання на аукціон. Ви можете перейти за посиланням та прослідкувати за перебігом аукціону як спостерігач. Детально про аукціон Ви можете прочитати за посиланням.

    Кваліфікація постачальників і визначення переможця

    На цьому етапі Ви проводите активні дії, а саме: послідовно перевіряєте отримані пропозиції, починаючи з найменшої запропонованої ціни до найвищої. Якщо пропозиція Постачальника з найменшою ціною відповідає Вашим вимогам, така пропозиція оголошується переможцем. Якщо не відповідає - Ви дискваліфікуєте таку пропозицію і оцінюєте наступну.

    Інформацію про відхилення пропозиції учасника Ви маєте оприлюднити протягом 1 дня з дня прийняття рішення.

    Постачальник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до Вас із вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам в оголошенні про проведення закупівлі та вимогам до предмета закупівлі, а Ви зобов’язані надати йому відповідь не пізніше, ніж через 3 робочих дні з дня надходження такого звернення.

    Укладання договору

    Ви можете прикріпити договір не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця (по завершенню періоду оскарження для Постачальників).

    Сума в договорі не може перевищувати ціну пропозиції Переможця торгів, яку він запропонував в останньому раунді аукціону. Прикметно, у Законі нема визначених вимог та правил щодо того, яким договір у допорогових закупівлях має бути. 

    Після прикріплення договору процедура вважається завершеною.

    Ви, як Замовник, можете відмінити процедуру у будь-який момент до її завершення, але при цьому обов’язково повинні зазначити та обґрунтувати причини відміни закупівлі.
    допорогові закупівлі,

    Коментарі

    Артем 2021-05-14 13:36:39
    є ли кінцеві терміни укладання договорів за допоміжним закупкам?
    Артем 2021-05-14 13:39:48
    виправлення: чи є кінцеві терміни укладення договору по допороговим закупівлям?
    Ліля 2021-05-14 14:26:27
    Артем, так, відповідно до пункту 15 статті 14 Закону 15. Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю.
    Артем 2021-05-14 14:43:25
    Ліля, дякую, но мова йде про допорогові закупівлі (наказ № 10 від 19.03.2019 Інструкція про порядок використання електронної системи закупівель уразі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в частині 3 статті 3 Закону України ”Про публічні закупівлі”)
    Ліля 2021-05-14 15:10:01
    Артем, в допомогових немає таких обмежень
    Артем 2021-05-14 15:27:18
    Ліля, дякую!
    Олександр 2021-03-23 11:57:47
    Доброго дня а що протокол про визначення переможцем протягом 1 дня не треба робити з моменту прийняття такого рішення?
    Ольга 2020-09-16 16:47:45
    Доброго дня!Підкажіть будь ласка, чи є можливість у Учасника допорогової закупівлі оновлювати документи після проведення аукціону? Маю я право їх враховувати при кваліфікації?
    Ліля 2020-09-16 17:14:45
    Ольга, Ні, немає. І при цьому пропозиція має бути подана до завершення строку подання пропозицій. Документи, що подані після аукціону - не є частиною пропозиції
    Іван
    "Ви можете прикріпити договір не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця". А укладати теж можна не раніше ніж через 2 дні після визначення переможця?
    Ольга Лаврова
    Іван, договір може бути підписаний в будь-який період, проте може бути опублікований не раніше, ніж через два робочі дні, оскільки після оголошення рішення замовника учасник може подати вимогу, яку замовник має розглянути.
    Олександр Олещенко
    Ольга, поясніть, будь-ласка, чому Замовник може прикрепить договір не раніше, ніж через 2 дні після визначення переможця, а також про який період оскарження для допорогової закупівлі йде мова? В наказі 10 (зі змінами) не визначені терміни для укладання договору по допороговій закупівлі, який розміщується в ЕСЗ протягом двох р. д. з дня його укладення. Можливо я помиляюсь. Дякую.
    Ольга Лаврова
    Олександр Олещенко, замовник може підписати договір будь-коли, але він має врахувати, що на його рішення про переможця можуть подати вимогу, тому і варто утриматись від підписання протягом двох днів. Адже якщо вимога буде обгрунтована, і він з нею погодиться, то муситиме розглядати іншого потім.
    Анатолій
    Де в Законі України "Про публічні закупівлі" говориться про допорогові закупівлі?
    Ольга Лаврова
    Анатолій, в Законі "Про публічні закупівлі" таке поняття було відсутнє і в редакції до 19.04.2020. Допорогові закупівлі через систему Прозорро після 19 квітня 2020 року можна проводити, якщо очікувана вартість закупівлі менша 50 тис. грн, але ви хочете скористатися функціоналом електронної системи закупівель