17.08.2020 Оксентія Груба

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо Уповноваженої особи+аномально низької ціни

ваші коментарі до статей щодо УО та АНЦ

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях»,  публікуємо відповіді на запитання, які ви нам писали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок.  

 З цієї серії у нас уже вийшли тексти: У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню, У коментарях: по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях, У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації

Цього разу звертаємось до тем: аномально низька ціна та Уповноважена особа. Почнімо із запитань та відповідей на них, що стосуються Уповноваженої особи.

Прийняття рішення УО

Чи може уповноважена особа вимагати складення якогось письмового протоколу (рішення чи висновку) від працівників закладу, які орієнтуються в технічних питаннях, при виборі переможця закупівлі із учасників? Уповноважена особа не має технічної освіти, а проводиться закупівля будівельних робіт. Згідно вимог Закону рішення про переможця має прийняти уповноважена особа одноосібно (а не комітет). Але як вона може кваліфікувати учасників, якщо не орієнтується в самому предметі закупівлі та його особливостях?

Все одно тільки УО відповідає за прийняття рішення. УО може залучити робочу групу, але робоча група не приймає рішення.

Зміна УО

Як документально оформити зміну УО на підприємстві?

Залежно від того, як ви призначали особу. За трудовим договором чи покладали додаткові обов'язки власним розпорядчим рішення. Таким же способом зніміть з УО виконання обов'язків і призначте нову УО. 

Оформлення на роботу УО

Громадська неприбуткова організація потребує проведення процедури спрощених закупівель. У громадської організації всі працюють на громадських засадах - безоплатно. Як оформити уповноважену особу без заробітної плати?

Ваша ГО є Замовником в розумінні Закону? Тоді у вас є можливість укласти трудовий договір з УО. 

Оплата праці УО

Який середній загально-вживаний розмір доплати до окладу (%) штатному працівнику, що виконує обов'язки УО?

Залежить від кількості закупівель, що вона проводить. Для підрахунку ви можете скористатись цим калькулятором, введіть назву своєї організації і побачите скільки закупівель проведе УО та скільки часу на це витратить та яка частина окладу вийде. 

Формування річного плану УО та ТК

Прошу пояснити, як саме формується Річний план при одночасній діяльності у Замовника ТК і УО? Кожен з них затверджує свій окремий план?

У вас в положенні розподілені обов'язки, відповідно, наприклад, на початку року збираються заявки з підрозділів. Збираються ТК та УО, дивляться на всі заявки, компонують та бачать які суми по яких кодах виходять. Далі ТК затверджує план зі своїми понадпороговими закупівлями, а УО затверджує план зі спрощеними закупівлями. Закупівлі до 50 тис. затверджує той, кого ви визначите в Положенні.

Хто оприлюднює зміни до договору в спрощеній закупівлі

УО провела спрощену закупівлю та оприлюднила договір. На теперішній час ця особа звільняється. Чи може секретар ТК оприлюднити зміни до цього договору? Чи це може зробити тільки нова УО?

Відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі є уповноважена особа. Відповідно, це у будь-якому випадку може робити лише УО. 

Матеріали щодо Уповноваженої особи — за покликаннями: 

Уповноважена особа, Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на запитання, 10 запитань щодо Уповноваженої особи, Про перехід від тендерного комітету до УО, Про Уповноважену особу: відповіді на запитання, Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року Приклади протоколів Уповноваженої особи. У коментарях: ваші запитання щодо УО+допорогових закупівлях

Зараз перейдімо до запитань та відповідей на них щодо аномально низької ціни. 

Чи є АНЦ в спрощених

Підкажіть, що робити, коли учасник запропонував аномально низьку ціну на спрощених закупівлях?  

Нічого, АНЦ в спрощених закупівлях не використовується.

Для чого функціонал АНЦ

Навіщо зробили цю аномально низьку ціну?

Щоб уникнути ситуацій, коли Постачальник виграє з занадто низькою ціною, а потім відмовиться від підписання договору, або підпише договір, а тоді відмовиться від постачання товару. Тобто поняття АНЦ введено, щоб була змога для автоматичного відхилення аномально низьких цінових пропозицій, боротьби з демпінгом цін, що призводить до закупівель неякісних товарів і послуг або змушує бюджетні установи погоджуватись на менший обсяг закупівлі.

Коли потрібно обгрунтовувати АНЦ

Підкажіть, як надати обгрунтування щодо аномально низької ціни, якщо завантажити будь-які файли до обрання переможця процедури закупівлі неможливо?

Можливість завантажити обгрунтування АНЦ є. Документи-обгрунтування завантажуються лише, якщо спрацює АНЦ.

Оскарження відхилення обгрунтування як неналежного

Чи підлягає оскарженню рішення Замовника щодо відхилення обгрунтування як неналежного?

Так, ця підстава для відхилення може бути оскарженою, як і всі решта. 

Визначення обгрунтування неналежним

Що означає «учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості». Як визначати належне чи неналежне обгрунтування? Якщо я, як замовник, визначу, що неналежне, то як аргументувати?

Замовник визначає досить суб'єктивно. Наприклад, Учасник сказав в довідці, що його ціна і є ринковою, але при цьому Ви як, Замовник, скрізь бачите, що ціни значно вищі, ніж надав Учасник. Це і буде вашим аргументуванням.

Матеріали щодо аномально низької ціни — за покликаннями: Аномально низька ціна в Прозорро, Аномально низька ціна. Відповіді на запитання

Як бачите, на прикладі конкретних кейсів та поставлених запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

аномально низька ціна, уповноважена особа,

Коментарі

Лідія Михайлівна 2020-08-18 22:18:16
по уповноважені й кейси такі хороші небанальні
Оксана Груба 2020-11-10 19:49:29
Лідіє Михайлівно, дякую за відгук.