07.02.2020 Лілія Кулик

Аномально низька ціна в Прозорро

Як визначається аномально низька ціна тендерної пропозиції, як можна її обгрунтувати та в яких процедурах це поняття застосовується

В новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступить в дію 19 квітня 2020 року з’явилось поняття аномально низької ціни. 

Насправді це введено в Закон, щоб вирішити проблему, яка виникала у Замовників. Іноді Постачальник надавав занадто низьку ціну в аукціоні, а потім не міг виконати свої зобов’язання та розривав договір або вимагав укладати додаткові угоди, щоб підвищити ціну за одиницю товару до ринкової. Наразі це питання буде вирішене запровадженням аномально низької ціни.

Що таке аномально низька ціна

Аномально низька ціна тендерної пропозиції (далі - аномально низька ціна) - ціна/приведена ціна найбільш економічно вигідної пропозиції за результатами аукціону, яка є:

  • меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону, 

та/або 

  • меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону. 

Система автоматично розраховує аномально низькі ціни/приведені ціни тендерних пропозицій та інформує про це учасника процедури закупівлі та Замовника.

Як ми бачимо, аномально низька ціна може бути в двох випадках, давайте розберемо кожен з них.

Як розраховується аномально низька ціна

Перший випадок, коли ціна менша на на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону.

Наприклад, для участі в тендері подали пропозиції 4 компанії. В таблиці наведені їхні ставки на етапі подання пропозицій та за результатами аукціону:


Назва компанії Ціна на етапі поданняЦіна за результатами аукціону
Компанія 1
300 000 грн
270 000 грн
Компанія 2
350 000 грн
285 000 грн
Компанія 3
310 000 грн
300 000 грн
Компанія 4
200 000 грн
150 000 грн


Ми бачимо с цифр, що найбільш економічно вигідною ціною за результатами вукціону є 150 000. Тож її і перевіримо. Спочатку розрахуємо середньоарифметичне значення цін тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону 

(300 000 + 350 000 + 310 000) : 3 = 320 000 грн.

Тепер подивимось наскільки вартість найбільш економічно вигідної ціни нижча за середньоарифметичне цін конкурентів. 

100% - (150 000 * 100 : 320 000) = 53,13 %

Тобто найбільш економічно вигідна пропозиція за результатами аукціону на 53,13% менша від середньоарифметичного значення цін тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону.

Можна зробити висновок, що ціна Компанії 4 - 150 000 грн є аномально низькою ціною.

Другий випадок, коли може бути надана аномально низька ціна - після аукціону. Там аномально низькою буде ціна, що є меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону. 

Тобто якщо у нас, наприклад, є 2 учасники аукціону. Перший надав ціну за результатами аукціону 300 000 грн, а другий - 150 000 грн, то ціна другого учасника є аномально низькою, адже є на 50 % меншою від наступної ціни тендерної пропозиції (від 300 000 грн).

Насправді це все ми вам розписали просто для розуміння логіки розрахунку. Замовнику нічого не доведеться розраховувати самостійно, адже це за нього зробить система. Також система підсвітись в потрібний момент повідомлення про те, що пропозиція Постачальника N є аномально низькою.

Дії Постачальника, який надав аномально низьку ціну

Згідно Закону, Учасник, що надав аномально низьку ціну, повинен надати протягом одного робочого дня з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції обгрунтування в довільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг пропозиції.

Тут важливо також зазначити, що найбільш економічно вигідна тендерна пропозиція/пропозиція - тендерна пропозиція/пропозиція, що визнана найкращою за результатами оцінки тендерних пропозицій/пропозицій відповідно до статті 29 цього Закону.

Тобто найбільш економічно вигідна пропозиція є пропозиція, яка була найдешевшою в аукціоні. І тоді днем визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції буде день аукціону. Відповідно від нього відраховується 1 робочий день протягом якого постачальник має надати обгрунтування.

Обґрунтуванням аномально низької ціни може бути:

1) підтвердження застосування технологічного процесу виробництва товарів, порядку надання послуг чи технології будівництва, завдяки яким була досягнута економія;

2) підтвердження сприятливих умов, за яких учасник може поставити товари, надати послуги чи виконати роботи, зокрема спеціальна цінова пропозиція (знижка) учасника;

3) підтвердження отримання учасником державної допомоги згідно із законодавством.

Це не виключний перелік обґрунтувань, можуть бути і інші.

Дії Замовника, якому в тендері запропонували аномально низьку ціну

А далі вже Замовник приймає рішення з приводу того чи відхиляти аномально низьку тендерну пропозицію. Він може відхилити таку пропозицію, якщо:

  • учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості;

  • обґрунтування так і не було надане учасником протягом протягом одного робочого дня з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції.

Підставою для відхилення в такому разі буде абз. 7 п. 1 ч. 1 статті 31.

В яких процедурах закупівлі визначається аномально низька ціна

Аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі. Відповідно, це не розповсюджується на спрощені закупівлі, так як спрощена закупівля не є процедурою закупівлі згідно Закону.

Закон України про публічні закупівлі, аномально низька ціна, пропозиція,

Коментарі

Олександр 2021-11-12 16:02:01
Скажіть будь-ласка, якщо всі учасники торгів подали аномально низьку ціну, то хто буде переможцем?
Олексій 2021-03-29 16:26:16
Вітаю! А як вирішується сітуація, коли є ДВІ пропозиції з аномально низькою ціною? Наприклад "переможець " виставив ціну 6500грн., другий учасник 6549грн. а кілька інших від 11тис до 12тис. Як буде розглядатись питання в такому випадку ? Будуть порівнювати з "другою", такою-ж АНЦ, чи з більш реальними ?
Виталий Талавира 2021-04-01 22:54:05
На мою думку втакому випадку треба на етапі кваліфікації подати переможцю запит на підтвердження спроможності виконання умов закупівлі за аномально низькою ціною. Як зможе -- чудово. Як ні то дискваліфікувати у з'вязку з відсутністтю підтвердження і подати анологічний запит наступному претенденту.
Марина 2021-02-13 00:02:01
Підкажіть, будь-ласка, в яких статтях Закону про публічні закупівлі говориться про аномально низьку ціну. Дякую.
Марина 2021-02-12 23:57:26
тут якась помилка "Підставою для відхилення в такому разі буде абз. 7 п. 1 ч. 1 статті 31". Адже Стаття 31. Відміна замовником торгів чи визнання їх такими, що не відбулися
Наталья 2021-01-18 15:09:56
Скажите пожалуйста в статье сказано что отклонение по аномально низкой цене согласно абз.7 пункту 1 частини1 статьи 31 Это ошибка? Отклонение по аномально низкой цене прописано в абз.6???
Руслан 2020-12-09 13:19:13
Підкажіть! Якщо учасник надав письмово обгрунтування АНЦ замовнику на протязі 1 робочого дня (тобто вклався в терміни), але не завантажив до пояснення до системи, то має право замовник прийняти позитивне рішення, чи ні?
Ліля 2020-12-09 13:42:42
Руслан, учасник має надати цю інформацію через систему. Якщо він не завантажив підтвердження в систему = він не надав підтвердження
Руслан 2020-12-09 13:49:33
Ліля, а не підкажете, де це чітко прописано? Можу я його лист до свого прокотолу щодо прийняття рішення приєднати? Це буде вважатись, що надане пояснення?
SERHIY puzenko 2020-11-30 12:36:01
якщо деякі учасники виставляють високі початкові ціни та потім взагалі не торгуються - це що, і чому середнеарифметичне значення враховує таку незрозумілу поведінку учасників. Взагалі закон такий дирявий, що АМКУ буквально ночами не спить. Хіба чіткі правила мають викликати стільки скарг?
Igor 2021-05-12 19:50:36
SERHIY puzenko, якщо Замовник провів коректну оцінку ринкових цін, випадків, де необхідну продукцію/послугу хтось пропонує за 100 грн., а хтось за 50 грн., в 9 із 10 випадків, не може бути. А для одного випадку є процедура запиту пояснень аномальної ціни. Але при цьому я погоджуюсь з Вами, що АМКУ працює на надриві, але за моєї думки, це пов'язано з відсутністю покарання Замовника, рішення якого відміняє АМКУ. Не має бути так: Замовник, розпоряджаючись грошима громадян України, порушив Закон, АМКУ ситуацію виправило, а Замовник посміхнувся і пішов далі, в той час коли Скаржник за свою позицію ризикує своїми грошима. Забрав час у держ. органу (АМКУ) = сплати кошти державі. І це має працювати в обидва боки. Якщо би Замовник розумів, що в разі успішного оскарження відхилення пропозиції учасника, як приклад: через відсутність у пропозиції реєстру поданих документів в форматі Замовника, у АМКУ було би менше звернень в рази.
Єгор 2020-07-20 16:58:02
ч. 14 ст.22 Закону "Замовник може відхилити аномально низьку тендерну пропозицію, у разі якщо учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості, та відхиляє аномально низьку тендерну пропозицію у разі ненадходження такого обґрунтування протягом строку, визначеного абзацом першим цієї частини." Тобто МОЖЕ відхилити якщо обгрунтування неналежна та обовязково відхиляє, якщо не надано
Ліля 2020-12-09 13:43:30
Єгор, так, все вірно. У замовника є обидві підстави для відхилення в системі
Моторна Ірина Сергіївна
Добрий день ! А що значить -"учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості". Хто визначає належне чи неналежне обгрунтування???
Ліля
Моторна Ірина Сергіївна, Замовник
Моторна Ірина Сергіївна
Ліля, я розумію що замовник) Мене цікавить критерії по яким буде визначено належне обгрунтування чи ні! Чи просто надав будь-яке той добре. А якщо ми (Замовник) визначимо що неналежне то чим аргуметувати?
Ліля
Моторна Ірина Сергіївна, тут же все суб'єктивно. Наприклад, Учасник сказав в довідці, що його ціна і є ринковою, але при цьому Ви скрізь бачите, що ціни значно вищі, ніж надав Учасник
Ірина
Доброго дня! в Законі визначено, що анамально низьку ціну визначає система, наразі технічно такої можливості не має, як в цьому випадку бути тендерному комітету, рохраховувати аномально низьку ціну самим? дякую за увагу та сподіваюсь на відповідь)))
Ольга
Чи підлягає оскарженню рішення Замовника щодо відхилення обгрунтування як неналежного?
Ліля
Ольга, так, ця підстава для відхилення може бути оскарженою, як і всі решта
Сергій
Надане неправильне пояснення з приводу дій Замовника, якому в тендері запропонували аномально низьку ціну. Потрібно бути наступне. Замовник зобовязаний відхилити (обовязково) пропозицію учасника, який зовсім не надав обґрунтування аномально низької ціни в установлений термін ( п. 1 ч. 1 статті 31 - Там вказано, "Замовник відхиляє тендерну пропозицію - далі по тексту..", та абз. 2 ч. 14 Статті 29 - Там вказано : "та відхиляє аномально низьку тендерну пропозицію у разі ненадходження такого обґрунтування ). Замовник може відхилити (не обовязково) пропозицію учасника, у разі якщо учасник надав неналежне обґрунтування аномально низької ціни. (абз. 2 ч. 14 Статті 29 - Там вказано : Замовник може відхилити аномально низьку тендерну пропозицію, у разі якщо учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості). Я правильно розумію ????
Віктор
Підскажіть будь ласка, як рахується ось ця "доба"? Якщо аукціон закінчився умовно в середу в 15.01, то "1 доба" триває до четверга до 15.00?
Андрей
Очередной фарс для того, что бы убрать неугодного участника закупки и пропихнуть "своего". Ну и, конечно, очередная статья для того, что бы "подоить" участников на обжалование решения Заказчика. Лучшем бы ответственность и компенсацию для участников за неправомерные действия заказчика ввели. Это система не прозорро, а мутттно.
ВАСИЛЬ 2020-08-14 14:47:32
Андрей, Ви праві 100%, абсурд на всій стадії участі...
Володимир 2021-02-24 14:41:58
ВАСИЛЬ, Ви не праві. Ви так вважаєте рівно до того моменту поки це вам не допоможе. Ви просто не стикалися з РЕАЛЬНИМ Депінгом. Коли конкурент спеціально занижує ціни що б продати. Він поставить погану продукцію, а замовнику нічого не залишається як її прийняти тільки тому що терміни тиснуть