27.04.2020 Оксентія Груба

Аномально низька ціна. Відповіді на запитання

запитання-відповіді щодо аномально низької ціни

 У новій редакції Закону України «Про публічні закупівлі», яка вступила в дію 19 квітня, введено нове поняття, як аномальна низька ціна. Що ж це і як воно реалізовуватиметься?

Аномально низькою ціною тендерної пропозиції є ціна/приведена ціна найбільш економічно вигідної пропозиції за результатами аукціону, яка є:

  • меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону, 

та/або 

  • меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону. 

Поняття АНЦ з'явилося в Законі, аби розрішити проблему Замовників, яка виникала, коли Постачальник надавав занадто низьку ціну в аукціоні, а потім не міг виконати свої зобов'язання та розривав договір або вимагав укладати додаткові угоди, щоб підвищити ціну за одиницю товару до ринкової.  

Детальніше про аномально низьку ціну, і зокрема її розрахунок, можете прочитати в статті Аномально низька ціна в Прозорро. А також до вашої уваги актуальні запитання щодо цієї теми. 

 Навіщо з'явилося це поняття?

Поняття аномально низької ціни введено для того, щоб була змога для автоматичного відхилення аномально низьких цінових пропозицій, для боротьби з демпінгом цін, який призводить до закупівель неякісних товарів і послуг або змушує бюджетні установи погоджуватись на менший обсяг закупівлі. 

Аномально низька ціна визначається у всіх закупівлях?

Аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі. Тобто не розповсюджується на спрощені закупівлі, так як спрощена закупівля, згідно з Законом, не є процедурою закупівлі. 

Скажіть, розраховувати аномально низьку ціну має Замовник?

Ні, аномально низькі ціни/приведені ціни тендерних пропозицій на всіх етапах електронного аукціону автоматично розраховує електронна система закупівель, а також інформує про це учасника процедури закупівлі та замовника.

Якщо система вкаже, що я, як постачальник, надав аномально низьку ціну, що робити?

У такому разі Вам потрібно протягом одного робочого дня (з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції) надати обгрунтування у вільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг пропозиції. 

Яке може бути обгрунтування аномально низької ціни ?

Обгрунтування можуть бути дуже різні. Зокрема, підтвердження отримання державної допомоги згідно із законодавством,  підтвердження сприятливих умов, за яких учасник може поставити товари, надати послуги чи виконати роботи, як спеціальна цінова пропозиція (знижка) учасника, підтвердження застосування технологічного процесу виробництва товарів, порядку надання послуг чи технології будівництва, завдяки яким була досягнута економія та інші обгрунтування. 

Якщо обгрунтувати аномально низьку ціну Замовник може все одно відхилити мою пропозицію?

Замовник приймає рішення чи відхиляти тендерну пропозицію, з огляду на належне чи неналежне обгрунтування Учасником вказаної у ній ціни або вартості.

аномально низька ціна, аукціон, відхилення тендерної пропозиції,

Коментарі

Руслан 2020-12-09 13:22:17
Підкажіть! Якщо учасник надав письмово обгрунтування АНЦ замовнику на протязі 1 робочого дня (тобто вклався в терміни), але не завантажив пояснення до системи, то має право замовник прийняти позитивне рішення, чи ні?
Руслан 2020-12-09 13:21:50
Підкажіть! Якщо учасник надав письмово обгрунтування АНЦ замовнику на протязі 1 робочого дня (тобто вклався в терміни), але не завантажив пояснення до системи, то має право замовник прийняти позитивне рішення, чи ні?
Каріна 2020-09-22 16:13:51
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, що може вважатися належним доказом для підтвердження аномально низької цінової пропозиції для виробника певного товару? Якщо він просто надає довідку, в тексті вказує, що дані ціни його влаштовують і що він є виробником, цього досить?
Марія 2020-08-27 08:03:45
В спрощеній закупівлі переможець надав остаточну пропозицію - ціну без пдв, а в формі цінова пропозиція - сума з пдв. Як вийти із ситуації, якщо зараз сума договору не співпадатиме з сумою на аукціоні???
Оксана 2020-07-17 13:52:59
Доброго дня, підкажіть будь ласка, що роботи коли учасник запропонував аномально низьку ціну на спрощених закупівлях?
Ліля 2020-07-22 13:36:26
Оксана, нічого, анц в спрощених закупівлях не використовуються
Олег
Навіщо Прозорро зробили цю аномальну ціну ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ліля 2020-07-22 13:41:02
Олег, щоб уникнути ситуацій, коли Постачальник виграє з занадто низькою ціною, а потім відмовиться від підписання договору, або підпише договір, а потім відмовиться від постачання товару
Олександр
Олег, на мою думку, як Замовника, це не поганий функционал, який реально буде захищати нас вiд демпiнгу збоку Учасникiв
Олександра
Доброго дня. Підкажіть як надати обгрунтування щодо аномально низької ціни, якщо завантажити будь які файли до обрання переможця процедури закупівлі неможливо?
Ліля 2020-07-22 13:42:15
Олександра, можливість завантажити обгрунтування АНЦ є. Тобто можливість завантажити документи-обгрунтування є тільки якщо спрацює АНЦ
Юлія
1."Аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі. Тобто не розповсюджується на спрощені закупівлі, так як спрощена закупівля, згідно з Законом, не є процедурою закупівлі". 2. "Тепер же вони закупівлі від 50 тис. грн мають провести через конкурентний вид закупівлі - спрощену закупівлю". Взяла з іншого розділу, не зрозумуло подано інформацію, щодо спрощеної закупівлі
Іринка Миколаївна
Юлія, я теж нічого не можу зрозуміти в спрощених. Краще б її відмінили...
Ліля 2020-07-22 13:45:52
Іринка Миколаївна, Спрощена не є процедурою закупівлі. Це ж різні площини. Є процедури закупівлі і не процедури закупівлі. Також є допорогові і понадпорогові закупівлі Також є конкурентні і неконкурентні Спрощена є допороговою, конкурентною закупівлею (не процедурою закупівлі) Відкриті торги є понадпороговою конкурентною процедурою закупівлі Звіт про договір є допороговою неконкурентною закупівлею