10.04.2020 ДП "Прозорро"

ЕСКО: як закупити енергосервіс в Прозорро

Умови застосування і етапи проведення процедури енергосервісу.

Що таке ЕСКО?

Енергосервіс - це комплекс заходів, які спрямовані на економію коштів за рахунок підвищення ефективності використання енергоресурсів.

До таких заходів можна віднести все: від простої заміни лампочок на більш економні до зовнішнього утеплення стін тощо.

Концепція енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях бюджетних установ впроваджуються приватними інвесторами – енергосервісними компаніями (ЕСКО). При цьому ЕСКО, вкладаючи власні кошти, несе фінансові ризики, бере повну відповідальність за якість робіт та зацікавлена в максимальній економії витрат на оплату комунальних послуг.

Замовник, зі свого боку, оплачує ці послуги не власним коштом, а за рахунок економії енергоресурсів, досягнутої в результаті здійснення такими компаніями енергоефективних заходів.

Хто може оголошувати ЕСКО процедуру?

Замовниками енергосервісу можуть бути установи, організації, заклади, які мають на балансі приміщення і платять рахунки за комунальні послуги – опалення, освітлення тощо.

Саме для замовників модель енергосервісу передбачає найбільше бонусів: не вкладаючи власні кошти, вони отримують суттєве скорочення своїх енерговитрат, а також продовження експлуатаційних строків.

Чим регулюється проведення ЕСКО процедури?

Закупівлі енергосервісу здійснюються за процедурами публічних закупівель у порядку, встановленому Законом України "Про публічні закупівлі" для закупівлі послуг, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації.

Закупівлі енергосервісу здійснюються шляхом застосування процедури відкритих торгів або переговорної процедури закупівлі. Переговорна процедура закупівлі застосовується виключно у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 40 Закону України "Про публічні закупівлі" (двічі відмінені відкриті торги (у тому числі за лотом) у зв’язку з відсутністю пропозицій).

Якщо Ви бажаєте провести ЕСКО-процедуру, то при створенні закупівлі Вам необхідно обрати з випадаючого списку “Відкриті торги із закупівлі енергосервісу”.

Якщо дивитися на процес та послідовність етапів процедури, то вона найбільш схожа на процедуру “Відкриті торги з публікацією англійською мовою”.

Етапи процедури "Відкриті торги із закупівлі енергосервісу"

Загальна схема процедури “Відкриті торги із закупівлі енергосервісу” виглядає так:

Етапи закупівлі енергосервісу

Тож давайте більш детально розглянемо кожен етап процедури.

Оголошення закупівлі

Головною відмінністю оголошення процедури енергосервісу (або ESCO-процедури) від усіх інших процедур закупівель є відсутність очікуваної вартості закупівлі. Чому її немає, розповімо трохи згодом.

В оголошенні про закупівлю Ви маєте вказати:

  • мінімальний крок підвищення ефективності енергосервісного договору під час аукціону. Він встановлюється в межах 0,5-3% від пропозиції постачальника;
  • облікову ставку НБУ на момент оголошення процедури закупівлі. Актуальна інформація щодо облікової ставки НБУ доступна за посиланням.
  • Даний показник має бути в межах від 0 до 0.99 (0 - 99% відповідно), точність вказання - 3 знаки після коми (00,000).

    Ви маєте право коригувати облікову ставку НБУ під час періоду подання пропозицій. Це прирівнюється до зміни умов закупівлі і тягне за собою продовження термінів періоду подання пропозицій в разі внесення змін менше, ніж за 7 днів до завершення відповідного періоду.
  • джерело фінансування закупівлі;
  • Може бути:

  • співфінансування з бюджетних коштів;
  • фінансування виключно за рахунок Постачальника.
  • На prozorro.gov.ua інформація щодо джерела фінансування відображається лише у тому випадку, якщо Ви обрали значення “співфінансування”. В іншому випадку дане поле не відображається в формі оголошення на порталі.
  • поле “місце постачання або виконання робіт, надання послуг” є необов’язковим до заповнення.

В оголошенні про закупівлю Ви НЕ вказуєте:

  • кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг, оскільки постачальник самостійно визначає, яким чином він виконуватиме енергосервісний договір;
  • термін постачання/виконання робіт/надання послуг, терміни виконання енергосервісного договору визначає Постачальник у складі тендерної пропозиції;
  • очікувану вартість закупівлі, оскільки вартість буде визначена після підписання енергосервісного договору (на етапі “Укладення договору”);
  • мінімальний крок аукціону у грошовому виразі, оскільки відсутня очікувана вартість, та, як зазначалося вище, мінімальний крок визначається лише у % відносно пропозиції Постачальника.

В оголошенні Ви можете встановлювати додаткові до показника ефективності енергосервісного договору якісні фактори оцінювання пропозиції для визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції. При цьому сума цих додаткових (нецінових) за питомою вагою не перевищує 25 % від показника ефективності енергосервісного договору.

Період подання пропозицій

(мінімально триває 30 днів)

Перший період - період подання пропозицій. З першого дня і протягом всього періоду подання пропозицій Ви можете вносити зміни до оголошення та тендерної документації, а Постачальники - подавати свої пропозиції та звертатися до Вас із запитаннями/вимогами (крім останніх 10 днів, як показано на схемі вище). Також, починаючи з дати початку приймання пропозицій і закінчуючи за 4 дні до закінчення приймання пропозицій, будь-які зареєстровані користувачі системи (окрім Замовників) можуть подавати скарги на умови Вашої тендерної документації.

Тож давайте з'ясуємо, що таке запитання, вимога та скарга.

Запитання. Із запитанням будь-який зареєстрований користувач Системи звертається до Замовника, щоб уточнити якусь інформацію про закупівлю. Запитання ставиться в період з моменту оголошення закупівлі і закінчується за 10 днів до закінчення періоду подання пропозицій.

Вимога. Будь-який зареєстрований користувач Системи може звернутися до Замовника з вимогою усунути порушення, яке, на його думку, виникло в процесі закупівлі. Період подання вимоги є аналогічним до запитання.

Скарга. Скарга - це офіційне звернення до органу оскарження (АМКУ). На етапі подання пропозицій подати скаргу можна з дати оголошення закупівлі, а за 4 дні до закінчення подання пропозицій можливість подати скаргу зникає. Детальніше про оскарження Ви можете прочитати ТУТ.

Тож давайте детальніше. Якщо протягом періоду подання пропозицій Постачальник звертається із запитанням/вимогою через систему, у Вас буде 3 робочі дні з моменту постановки питання для того, щоб відповісти на нього. Ви не будете бачити назву компанії, яка поставила питання, лише зміст звернення.

Всі відповіді на питання надаються через Майданчик, через який Ви розмістили оголошення.

Закупівля автоматично блокується і не переходить в наступний статус (аукціон), якщо на момент закінчення періоду подання пропозицій залишилися запитання без відповіді Замовника. Щоб розблокувати тендер, Замовник повинен самостійно внести зміни до кінцевого терміну періоду подання пропозицій, продовживши цю дату не менше, ніж на 7 днів, внести свою відповідь на запитання/вимогу, і тоді процедура розблокується.

Протягом усього періоду подання пропозиції у Вас залишається можливість вносити зміни до оголошення та тендерної документації. Проте варто знати: якщо Ви вносите зміни до оголошення чи тендерної документації, то терміни закупівлі необхідно продовжити таким чином, щоб до дати завершення приймання пропозицій залишилося не менш, ніж 7 календарних днів.

Підсумуємо. На етапі подання пропозицій Ви:

  • можете змінювати оголошення та тендерну документацію. Але якщо Ви вносите такі зміни, то дату закінчення терміну періоду подання пропозицій необхідно перенести таким чином, щоб до дати завершення приймання пропозицій залишалося не менше 7 календарних днів;
  • зобов'язані відповідати на питання Постачальників через систему протягом 3 робочих днів з дня отримання запитання. Запитання можуть бути поставлені Вам не пізніше, ніж за 10 днів до завершення приймання пропозицій.

Пре-кваліфікація

(максимально триває 20 робочих днів)

Після завершення періоду подання пропозицій розкриваються всі деталі пропозицій Постачальників. Ви оцінюєте пропозиції на відповідність вимогам тендерної документації і по кожній пропозиції Ви маєте прийняти рішення:

  • відхилити (обґрунтувавши, чому);
  • допустити до аукціону.

Після того, як ви оцінили всі пропозиції і поставили відповідний статус до кожної з них, натискаєте кнопку “Сформувати протокол розгляду пропозицій”. Коли Ви сформували протокол, у Вас більше немає можливості змінити статус по комусь із Постачальників. Після цього система самостійно розсилає повідомлення Постачальникам про допуск до аукціону або про відхилення пропозиції.

Відповідно до участі в аукціоні допускаються лише ті Постачальники, які були підтверджені Вами як ті, що відповідають усім вимогам.

Система планує аукціон таким чином, щоб час до початку аукціону становив не менше 5 днів.

Процедура вважається неуспішною та відміняється системою автоматично, якщо до аукціону було допущено (кваліфіковано) менше 2 постачальників.

Аукціон

(не раніше, ніж через 5 днів після завершення пре-кваліфікації)

В процедурі енергосервісу, на відміну від інших процедур закупівель, аукціон відбувається на підвищення. Постачальники підвищують показник ефективності енергосервісного договору не менше, ніж на один мінімальний крок від свого попереднього значення шляхом зміни пропонованого терміну енергосервісного договору та/або Фіксованого відсотку щорічних платежів на користь Постачальника.

Стартовим визначається найнижчий показник ефективності енергосервісного договору серед постачальників. По завершенню аукціону оприлюднюється інформація про пропозиції постачальників.

Визначення переможця

Визначення переможця відбувається по значенню Показника ефективності енергосервісного договору від вищого до нижчого.

В повідомленні про намір укласти договір поле “Ціна договору” заповнюється системою автоматично. Воно визначається як сума щорічних виплат переможцю.

Енергосервісний договір. Як та коли укласти

(до 60 робочих днів з дня оприлюдення повідомлення про намір укласти договір)

Після визначення переможця та відображення повідомлення про намір укласти договір не пізніше, ніж за 10 днів, Ви маєте у встановленому порядку подати на затвердження ЦОВВ, що забезпечує формування державної бюджетної політики (щодо об’єктів державної власності), відповідній місцевій раді (щодо об’єктів комунальної власності) істотні умови енергосервісного договору*, що укладатиметься з переможцем. Відповідний керівний орган затверджує або відмовляє у затвердженні істотних умов енергосервісного договору в термін, що не перевищує 60 робочих днів з дати звернення головного замовника енергосервісу.

* примірний енергосервісний договір доступний за посиланням

Як опублікувати додаткові угоди до енергосервісного договору

Для публікації додаткових угод до енергосервісних договорів потрібно відправити електронний лист на   з файлом додаткової угоди та короткою інформацією про закупівлю, назву замовника тощо. І відповідно цю додаткову буде опубліковано на веб-порталі Уповноваженого органу prozorro.gov.ua в роздала Дадаткові угоди по ЕСКО договорах .


ЕСКО, енергосервіс, процедури, аукціон, договір, процедура,

Коментарі

Катерина 2021-03-17 11:44:04
Просимо надати інформацію щодо закупівель енергосервісу. Та чи станом на сьогоднішній день можливе проведення таких закупівель? Так як, у ЗУ "Про публічні закупівлі" та у ЗУ "Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації" наявні колізії та невідповідність статтей.
Анастасія
Чи маю право Замовник вносити зміни (додаткові угоди) до вже вкладеного договору ? На даний момент на майданчику відстуня ця можливість.
Ліля
Анастасія, так, може. Додаткові угоди Ви можете присилати на електронну адресу служби підтримки ДП "Прозорро" і вони будуть опубліковані в розділі https://prozorro.gov.ua/news/group/dodatkovi-ugodi-po-esko-dogovoram