10.04.2020 Тетяна Мішта

Професії закупівельника в Україні бути

Підготовка професійних закупівельників

 Реформі державних закупівель виповнилося три роки. За цей час стало зрозуміло, що професійний підхід до держторгів завжди виграє. На часі – питання про підготовку професійних закупівельників.

Чому потрібно відмовитися від тендерних комітетів, як проводять торги в інших країнах і куди піти навчатися на закупівельника?

Протягом останніх 15 років професіоналізації закупівельника приділялося мало уваги. Основними проблемами були відсутність доступних джерел інформації та наявний формат роботи тендерних комітетів. Йдеться про численні комітети, до складу котрих входять не фахові закупівельники, а працівники бухгалтерій, лікарі, вчителі тощо. Тобто люди, які не мають відповідної освіти та практичних навичок, щоб здійснювати закупівлі компетентно та ефективно. 

За 2017-2018 роки показник закупівель, які не відбулися чи були відмінені організатором, перевищив 30%. Серед основних причин – подання менше двох тендерних пропозицій, неможливість усунення порушень, відсутність подальшої потреби у закупівлі, скорочення видатків, порушення порядку оприлюднення інформації та допущені замовником помилки.

Робота з організації та проведення торгів є додатковим навантаженням до основних посадових обов’язків. До того ж вона не оплачується. Крім того, де-юре до складу комітету входять щонайменше п’ятеро членів, однак де-факто за всю внутрішню паперову роботу відповідає секретар. Звісно, в такій ситуації про мотивацію не йдеться.

Професія – офіцер з публічних закупівель

Практика інших країн стосовно професії закупівельників значно відрізняється від нашої. Там замовники працюють у форматі тендерних комітетів (комісій), до яких входять фахівці різних напрямів. 

У Сербії замовник, чий річний бюджет перевищує 200 тисяч євро, зобов’язаний взяти на роботу принаймні одного «контрактного офіцера з публічних закупівель», який має відповідний сертифікат. У Хорватії є професія «фахівець із публічних закупівель». Умовою роботи такого спеціаліста є проходження 50-годинної програми навчання та отримання сертифікату, який треба підтверджувати кожні три роки.

У Словенії існує професія «Експерт з укладення контрактів у сфері публічних закупівель». При цьому сертифікація не обов’язкова. Також у цій країні здійснювати закупівлі може спеціальний експертний комітет.

У Грузії працівник замовника займає посаду відповідно до трудового законодавства. Водночас у Словенії та Чорногорії професійний закупівельник може суміщати таку роботу з іншою оплачуваною діяльністю, а от в Туреччині є заборона на сумісництво.

Щодо особливостей найму персоналу, то, наприклад, у Хорватії фахівець у сфері публічних закупівель може працювати у штаті на постійній основі чи тимчасових засадах. У Сербії – співпрацювати із замовником як на підставі трудових правовідносин, так і на умовах цивільно-правової угоди.

Механізми вдосконалення роботи закупівельника

Ми розуміємо, що аби якісно провести тендер, фахівець має знати законодавство, вміти дослідити ринок, провести консультації з потенційними постачальниками, встановити коректні вимоги до предмета закупівель і до учасників, обґрунтувати рішення у випадку оскарження та здійснення заходів контролю.

А також відмовитися від формату роботи тендерних комітетів і залишити можливість створювати спеціальні робочі групи.

Щоб підвищити ефективність торгів, ми плануємо встановити три нові способи визначення уповноважених осіб, відповідальних за організацію та проведення закупівель.

Перший спосіб полягає у покладенні функцій уповноваженої особи на штатного працівника (працівників) як додаткової роботи, але з обов’язковою відповідною доплатою. Це підійде невеликим замовникам.

Другий спосіб – введення окремої (окремих) посади, на яку будуть покладені функції уповноваженої особи (осіб). Цей підхід вдало працюватиме в організаціях, що проводять системні циклічні закупівлі щороку і мають велике навантаження з адміністрування.  

Третій спосіб – укладення трудового контракту з фахівцем із закупівель. Його доцільно використовувати замовникам, які мають потребу у проведенні специфічних, вузькоспеціалізованих тендерів.

Навчання вже сьогодні

У 2018 році Мінекономрозвитку створило робочу групу, до якої увійшли знані фахівці-практики, експерти, представники вищих навчальних закладів. Метою діяльності було розроблення стандарту для професії «Фахівець з публічних закупівель».

Для зручності користувачів ми узагальнили інформацію про вищі навчальні заклади на сайті Міністерства  www.me.gov.ua у рубриці «Публічні закупівлі», розділі «Професіоналізація».

Програми підвищення кваліфікації для закупівельників мають також Центр вдосконалення закупівель Київської школи економіки  cep.kse.org.ua та Центр компетенцій Державної установи «Професійні закупівлі»  cpb.org.ua.

За час реформи у галузі закупівель ситуація з професіоналізацією вже має суттєві позитивні зрушення. Сподіваємося, що вони продовжаться. У 2019 очікуємо на масштабування централізованих закупівельних організацій та змін до законодавства. Це створить передумови для переходу на професійний формат роботи закупівельників та поліпшить ситуацію на ринку закупівель.

Стаття з сайту  evo.business


замовник, тендерний комітет, уповноважена особа,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.