10.04.2020 ДП "Прозорро"

Як написати відгук на порталі Dozorro

Дозорро: можливість залишити відгук про закупівлю, замовника.

Під час участі у тендері постачальник може стикатися з різними перепонами. Наприклад, непрозорі умови закупівлі, відсутність тендерної документації, відхилення з надуманих причин, “кабальні” контракти тощо. Але не факт, що кожен такий випадок це “зрада”, це може бути банальний людський фактор.

Тому постало актуальне питання, за допомогою якого інструменту можна дати оцінку якості тендеру, впливати на дії замовника, як пояснити свою точку зору, якщо Ви не згодні з позицією Замовника. Саме для цього і було розроблено новий онлайн-інструмент - Дозорро.

Що таке моніторинговий портал Dozorro?

Портал Dozorro – платформа, де кожен учасник системи (постачальник, замовник, контролюючий орган, громадянин) може дати зворотній зв’язок державному замовнику по конкретному тендеру.

Залишаючи відгук, учасник має заповнити опитувальний лист, де оцінить параметри закупівлі. Під кожну відповідь можна додати описову частину. Крім того, даний портал покликаний допомогти у захисті інтересів того чи іншого учасника шляхом інформування про можливі шляхи оскарження та підготовки звернень до правоохоронних та контролюючих органів.

Як написати відгук в Dozorro?

Для того, щоб залишити відгук на порталі Dozorro по закупівлі потрібно:

1. Знайти закупівлю, щодо якої Ви хочете залишити відгук.

Це можна зробити одним з двох способів:

  • Через портал Dozorro. Для цього необхідно натиснути на головній сторінці порталу “Подати відгук” Потім, скориставшись пошуком за відповідними параметрами (ID закупівлі, замовник тощо) вибрати бажаний тендер та натиснути “Залишити відгук”.
  • Знайти закупівлю на prozorro.gov.ua. Як це зробити - показано на малюнку нижче.
Пошук тендера

Далі відкрити знайдену закупівлю і на картці тендеру натиснути на кнопку “Відгук про закупівлю на Dozorro”, як це показано на малюнку далі.

Інформація про закупівлю

Після цього відкриється сторінка цього тендеру на порталі Dozorro.

2. Авторизуватися на порталі Dozorro. При натисненні на кнопку залишити відгук (на dozorro.org і prozorro.gov.ua) Вам буде запропоновано авторизуватись. Це можна зробити через Facebook, Google. Як авторизуватись на сайті, показано на малюнку нижче.

Відгук на Дозорро


3. Натиснути кнопку “Залишити відгук" на порталі Dozorro на картці тендеру.

Залишити відгук

4. Обрати етап закупівлі, до якого виникли питання. Вам портал запропонує 4 етапи, як на малюнку нижче.

На що можна подати відгук

5. Заповнити форму відгуку, що буде запропоновано. Форма буде іншою, в залежності від обраного етапу закупівлі. Вам потрібно буде відповісти на питання у вигляді “Так” чи“Ні”. Ви можете також в полі “Ваш коментар” обґрунтувати свою оцінку. У прикладі нижче наведено форму, яку Ви матимете заповнити, якщо захочете подати відгук на оцінку процесу кваліфікації.

Як подати відгук на Дозорро

Після публікації Відгуку він відображається в картці тендеру на Дозорро в розділі “Відгуки”.

Які наслідки написаного відгуку?

Далі за роботу береться Dozorro-спільнота*. Активісти, які працюють саме з Вашим регіоном/замовником, опрацьовують відгук і, в разі обґрунтованості звернення, беруть його в роботу.

* Dozorro-спільнота - це об’єднання громадських організацій (ГО), які здійснюють відкритий та публічний моніторинг закупівель за відгуками, які залишаються на порталі Dozorro. Перелік таких організацій можна знайти на сторінці www.dozorro.org у вкладці Dozorro-спільнота.

Побачити, що відгук взятий в роботу, можна на картці тендеру на Дозорро у розділі “Робота ГО”.

Що можуть зробити ГО в разі виявлення порушення:

  • направити листи замовнику/Головному розпоряднику;
  • направити листи до контролюючих органів;
  • направити листи до правоохоронних органів тощо.

При цьому всі ці листи прикріплюються на порталі Dozorro й відображаються у вкладці “Робота ГО”. Приклад на малюнку.

Робота ГО з відгуком

Якщо порушення підтверджується під час аналізу відгуку, то відповідна ГО готує та направляє листи до контролюючих органів. З текстом відправлених листів, а також відповіддю контролерів, Ви можете ознайомитись у вкладці “Робота ГО”.

Реакція Замовника на відгук

У відповідь на відгук чи лист громадської організації замовник може змінити свої рішення. Що саме він робить:

1. Вносить зміни до тендерної документації. Це можна подивитись на прикладі тендеру №UA-2017-11-24-001885-b Комунальної установи "Юр'ївський районний центр з обслуговування закладів освіти "Юр'ївської районної ради Дніпропетровської області. Громадська організація відправила замовнику лист 26.11.2017 і на підставі цього листа були знесені зміни в закупівлю, а саме: опублікована тендерна документація до закупівлі.

Рішення по відгуку

Але, якщо Ви бачите якусь, на Вашу думку, дискримінаційну умову в тендерній документації, то перш за все необхідно через власний кабінет на майданчику поставити вимогу замовнику внести зміни в тендерну документацію. Як ставити вимогу, Ви можете прочитати в статті "Як постачальник може впливати на якість тендерної документації".

2. Відміняє процедуру закупівлі. У випадку, якщо дії чи рішення замовника вже неможливо виправити в рамках конкретної процедури, він може відмінити процедуру закупівлі. Як це показано на прикладі тендеру КП "Дніпропетровський планетарій".

Результати по відгуку

3. Розриває договір. Якщо тендер вже відбувся з порушенням, і був підписаний договір, то замовник може розірвати договір.

Крім того, для окремих великих замовників, створено відповідні кабінети на порталі Dozorro, що дозволяє їм контролювати закупівлі, які здійснюються їхніми структурними підрозділами, та реагувати на них. До таких великих замовників відносяться ПАТ “Укрпошта”, ПАТ "Укргазвидобування", Державне підприємство "НЕК "Укренерго", Маріупольська міська рада та інші.

Такі великі замовники можуть відповідати на відгуки учасників, як це показано на прикладі ПАТ “Укрпошти”.

Як виглядає відгук

Додаткові функції порталу Dozorro

Що ще?

Окрім того, що у Вас є можливість писати відгуки, спеціалісти Дозорро-спільноти підготували шаблони скарг. Грамотно сформульована та оформлена скарга - це вже майже половина успіху :-) Далі її ще потрібно відправити у відповідні організації/органи, та спочатку про самі шаблони.

Наприклад, Ви брали участь у спрощеній закупівлі, вийшли за результатами аукціону з найкращою ціною, а замовник відхилив Вашу пропозицію з надуманих причин. Як поскаржитись? Яку інформацію слід вказувати в тексті скарги? Звичайно, Ви можете самостійно написати скаргу з нуля, або ж проходите за посиланням https://dozorro.org/complaints обираєте розділ “Порушення на допорогових закупівлях”, а далі з запропонованих причин подання обираєте “Безпідставна дискваліфікація”, як показано на малюнку нижче.

Оскарження допорогових закупівель на Дозорро

Далі відкриваєте запропонований шаблон, завантажуєте його і заповнюєте, вказавши інформацію про тендер, а також інформацію про дискваліфікацію, та чому вона є безпідставною на Вашу думку.

Куди направляти таку скаргу?

По-перше, її можна направити самому замовнику на ім’я керівника організації. Порада здається очевидною і не дуже логічною, директор же може бути “в темі”. Однак зауважте, що директор об’єктивно не завжди має можливість перевіряти від А до Я кожну закупівлю, делегуючи цю задачу тендерному комітету. Тому своєчасний та аргументований лист від Вас може суттєво вплинути на процедури закупівель організації.

По-друге, скаржитись на рішення можна до керівної організації замовника. У деяких замовників без проблем можна зрозуміти, хто є їхньою керівною організацією, наприклад, якщо замовником є ПАТ "Укрпошта" в особі Львівської дирекції, то керівною організацією в даному випадку є ПАТ “Укрпошта”.

Як ще можна знайти, хто є керівною організацією замовника - подивитись в ЄДР. Весь процес перегляду показаний на малюнку нижче. Для цього необхідно зайти в розділ “Безкоштовний пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” на сайті Мінюсту за посиланням: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. Ввести в поле пошуку ЄДРПОУ (крок 1) замовника та розгорнути інформацію з ЄДР, натиснувши кнопку “Детальніше” (крок 3).

Перевірка інформації з ЄДР

Тож, Вас у звіті цікавить поле “Перелік засновників”. І, виходячи з вищенаведеного алгоритму, можна зробити висновок, що у замовника - Комунального закладу охорони здоров’я “Синельниківський центр первинної медико-санітарної допомоги Синельниківської міської ради” є Синельниківська міська рада. Тому в разі бажання написати скаргу на замовника в його керівну організацію можна писати в Синельниківську міську раду.

Практика оскаржень в АМКУ

У закупівлях завжди актуальним є питання "а як контролери ставляться" до такої вимоги/ситуації тощо? Спеціалісти Дозорро-спільноти зібрали для Вас у вигляді кейсів практику Антимонопольного комітету України (органу оскарження в понадпорогових закупівлях).

У цьому розділі Ви можете ознайомитись з прикладами скарг, які подавали постачальники в різних закупівлях, побачити які рішення з цього приводу приймав АМКУ. Це допоможе зрозуміти що, з точки зору АМКУ, може вважати дискримінаційними умовами, а що є необхідними технічними вимогами.

Зверніть увагу на те, що наведені в розділі рішення носять виключно інформаційний характер, адже при розгляді скарг АМКУ виходить з позиції конкретного суб'єкта оскарження та його обгрунтування.

Приклади рішень АМКУ

Але не завжди учасники залишають тільки негативні відгуки та скарги на закупівлі. Іноді там є і подяки замовнику, якщо закупівля була оголошена правильно, вимоги в тендерній документації були виписані якісно та зрозуміло, а замовник оцінив пропозиції постачальників чесно та справедливо. Як, наприклад, Ви можете бачити на скріншоті нижче.

Позитивні відгуки на Дозорро

Тож бажаємо Вам хороших закупівель та щоб ви заходили на портал Дозорро саме з бажанням подякувати добросовісному замовнику.

дозорро, закупівлі, оскарження, відгук, моніторинг, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.