12.11.2020 Оксентія Груба

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо вибору виду закупівлі + переговорна процедура

запитання-відповіді про типи процедури та переговорну процедуру закупівлі

Знову в межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: переговорна процедура закупівлі та вибір типу процедури. 

Ознайомитись з опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо Уповноваженої особи та аномально низької ціни, У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації, У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню, У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях, У коментарях: ваші запитання та кейси щодо оскарження закупівель+спрощені закупівлі. 

Отож, перейдімо до ваших запитань, які ви ставили, щодо вибору типу процедури закупівлі.

Нам потрібні послуги телефонного зв'язку на суму 120 тисяч гривень. Хочемо провести звітування.                                                                           

Вам слід проводити спрощену закупівлю. А Звіт про договір про закупівлю можна застосувати лише за наявності підстав ч.7 ст. 3 Закону — відсутність конкуренції з технічних причин, проведення двічі спрощеної, коли жоден учасник не прийшов. 

Ми провели відкриті торги на закупівлю робочих столів на суму 350 тисяч гривень. Уклали договір про закупівлю на суму 300 тисяч гривень. На ці зекономлені 50 тисяч гривень ми подумали ще купити столів. Також у нас ще є додатково виділені 35 тисяч гривень на цю потребу. Яку закупівлю слід нам провести?                                           

 У вас новий предмет закупівлі на суму 85 тисяч гривень. Ви можете здійснити спрощену закупівлю або закупити через Prozorro Market (якщо ваш товар є в наявності). Або без застосування спрощених закупівель, у випадках визначених частиною сьомою статті 3 Закону, з обов'язковим оприлюдненням в електронній системі закупівель Звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.  

Яку закупівлю оголошувати на проведення поточного ремонту вартістю 113 тисяч гривень?

Якщо сума перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону, застосовується спрощена закупівля.

Ми-монополісти. Маємо закупити товари на суму 700 тисяч гривень. Хочемо провести відкриті торги.                                                                                               

Ні. Вам слід вибрати спрощену закупівлю або за наявності підстав ч.7 ст.Закону Звіт про договір про закупівлю або запит ціни пропозицій (після реалізації цього виду закупівлі).      

Ми запланували закупівлю комп'ютерного обладнання на суму 25 тисяч гривень. Провели Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Тепер в нас є додатково виділені кошти, а саме 60 тисяч гривень, на які б хотіли купити той самий товар. Яку процедуру ми можемо застосувати? 

На ці додатково виділені кошти ви можете здійснити спрощену закупівлю, закупити через електронні каталоги і у випадках визначених частиною сьомою статті 3 Закону оприлюднити в електронній системі закупівель Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.       

Про вибір типу процедури закупівлі читайте у статтях: На бізнес-сніданку: вибір типу процедури, Види закупівель. Який вид закупівлі обрати замовнику.

 Чи може переговорну процедуру проводити уповноважена особа чи необхідний тендерний комітет?

Так, УО особа проводить переговорну процедуру закупівлі, до 1 січня 2022 року переговорну процедуру може проводити і тендерний комітет. 

Наша установа має філії — не юридичні особи, за які здійснювала оплату за централізоване опалення по 4 договорах (один предмет закупівлі), загальна сума договорів перевищувала 50 тисяч гривень і була меншою за 200 тисяч гривень. На початку 2020 року ми опублікували 4 звіти про укладені договори, що робити нам 2021? Публікувати звіти чи проводити переговорну? 

Якщо сума буде нижчою за 200 тисяч, то звіти, якщо вищою, то застосовуйте переговорну процедуру, адже у вас постачальник- монополіст.

На час проведення туристичної виставки необхідно орендувати виставкову площу на території виставкового центру. Вартість договору оренди - 88 тис. грн. Чи можна в цьому випадку застосувати переговорну процедуру закупівель на підставі абз.4 п.2 ч.2 ст.40 Закону(відсутність конкуренції з технічних причин)?

Згідно з пунктом 4 частини п'ятої статті 3 Закону дія Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі та інше нерухоме майно.

Про переговорну процедуру закупівлі читайте у статтях: Переговорна процедура закупівлі, Переговорна процедура закупівлі. Відповіді на запитання, Покроково як відбувається кожен з етапів переговорної процедури.

Отже, на прикладі конкретних кейсів та запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

переговорна процедура, вибір процедури закупівлі,

Коментарі

Ольга Степура 2021-06-07 09:14:21
Добрий день! Допоможіть розібратись, будь ласка! В грудні 2019 року Замовник закупив роботи з реконструкції будівлі (процедура відкриті торги) в рамках програми НКПВУ. Даною програмою передбачалась закупівля послуг з технагляду шляхом проведення конкурсу (без проведення спрощеної закупівлі або відкритих торгів), як наслідок, договір про надання послуг з технагляду завантажений в ЕСЗ як прямий договір (опубліковано звіт). Дозвіл на початок робіт отримано, договори укладені, все виконується. Тепер закуповуєм додаткові аналогічні роботи шляхом застосування ПП на підставі п.5 ч.2 ст. 40 Закону. А як тепер бути з технаглядом? Застосувати п.5 ч.7 ст. 3 (додаткові аналогічні роботи) неможливо, оскільки в ЕСЗ був оприлюднений прямий договір , а спрощена не була проведена. Проводити спрощену недоцільно - оскільки може виграти інший інженер з технічного нагляду, а дозвільні документи діють з тим, що уклали договір в 2019 році. Як бити в такій ситуації?
Аліна 2021-02-07 16:35:22
Скажіть, будь ласка, постачальник м'яса беручи участь у декількох закупівлях, на одній і тій же території, ціни виставив на один і той же товар різні, аукціону не було, оскільки зайшов лише 1 учасник, що робити у такому випадку?
Інна Сергіївна 2020-11-25 15:31:51
Якщо брати до уваги статистику : то яка з процедур чесніша переговорна чи відкриті торги?
Ярослав 2020-11-23 14:12:43
Доброго дня. А якщо установою було у 2019 році проведено переговорну процедуру на теплопостачання на підставі бюджетного запиту на суму 1 800 000 грн і укладено договір який діє з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2020 року. Але на кінець року прийшло коштів на 25 000 гривень. Як можна використати ці кошти у 2020 році? Укласти прямий договір за тим самим кодом на суму додаткових коштів з публікацією звіту в системі?
Ліля 2020-11-23 14:26:25
Ярослав, якщо це додатвоко виділені кошти, то ви можуту скористатись листом Мінекономіки https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 та провести пряму закупівлю відзвітувавшись в системі
Ярослав 2020-11-24 08:05:05
Ліля, Дякую! А є різниця в тому як прийшли ці кошти? Одразу 1825000 грн., чи 1800000 і потім ще 25000 і це буде рахуватись додатковими коштами? чи роль грає те, що ми не знали, що взагалі виділять ще додаткові 25000 гривень?
Ліля 2020-11-24 21:22:49
Ярослав, роль грає якраз те, що це непередбачувати витрати. Якраз листі, що я вам скинула про йдеться
Миша 2020-11-16 15:50:37
Ви можете бути собі дуже оптимістично настроєні що ми дійсно ростем в знанням про публічні закупівлі, але те що я бачу серед колег то це повне нерозуміння всіх моментів. І вони все придумують на свій лад. Ніхто не любить коли цитують закон. А люблять переказувати свої здогадки і бажані для себе речі.
Олексій 2020-11-17 15:47:43
Шановний/а Миша, Ви можете надіслати їм посилання на Інфобокс Prozorro ;)