10.04.2020 Лілія Кулик

Умови договору про закупівлю, строки укладення та оприлюднення договору

Детально про умови/особливості договору про закупівлю, його терміни укладення та оприлюднення в різних типах процедур

Договір про закупівлю та його особливості

Відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі” (далі - Закон) договір про закупівлю -  господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару.

Під час проведення процедури закупівлі договір має бути вже на етапі формування тендерної документації. Адже, згідно з ст. 22 Закону тендерна документація має містити проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. Тож зрозуміло, що всі умови договору мають бути сформовані на етапі підготовки до тендеру.

Під час створення договору Тендерний комітет/Уповноважена особа Замовника має залучати не тільки юридичний відділ підприємства, але й відділ, який по суті є замовником даного предмета закупівлі. Адже договір може  містити, не тільки інформацію про: Предмет договору, Ціну договору, Порядок здійснення оплати тощо, але й такі специфічні умови, як умови поставки, пакування, підтвердження якості кожної поставки тощо. Тож, для обговорення проекту договору важливо залучити максимальну кількість зацікавлених осіб підприємства.

Умови договору про закупівлю

Згідно з ч. 1 ст. 41 Закону: договір про закупівлю укладається відповідно до  норм  Цивільного кодексу України та  Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Тож давайте поглянемо, що про умови договору написано в обох Кодексах.

Згідно статті 638 Цивільного Кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору згідно ГКУ та ЦКУ є:

  • умови про предмет договору (ч. 1 ст. 638 ЦКУ). 
    Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості (ч. 3 статті 180 ГКУ)

  • ціна договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ);

  • строк дії договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ). Строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору. Закінчення строку дії господарського договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору;

  • умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ст. 638 ЦКУ).

Замовнику завжди варто пам’ятати про вимоги ч. 4 ст. 41 Закону України “Про публічні закупівлі”, а саме: в укладеному договорі про закупівлю умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті та/або випадків перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

Строки укладання та оприлюднення договору

Процедура закупівлі переходить в статус “Завершена” після публікації укладеного договору. Статус процедури закупівлі Ви можете побачити на картці тендеру, як це показано на малюнку нижче.

Статус процедури закупівлі

Строки укладання договору в різних типах закупівлі різні, тож давайте розглянемо ці строки для кожного типу процедури окремо.

Спрощені закупівлі

У новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступила в дію 19 квітня 2020 року з'явилось поняття спрощених закупівель. Відповідно до статті 1 нової редакції Закону:

Спрощена закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону (п. 28 ч. 1 ст. 1 Закону).

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. У Законі також немає обмеження стосовно строку раніше за який не можна укласти договір. Тож Замовник може укласти договір, наприклад і на 3 день після повідомлення про намір укласти договір.

Головне не забути опублікувати договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Договір про закупівлю укладається згідно з вимогами статті 41 Закону.

Відкриті торги/відкриті торги з публікацією англійською мовою/ конкурентний діалог

При проведенні відкритих торгів Замовник укладає договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

У разі порушення строків укладення договору, тобто, укладення договору раніше чи пізніше визначених в Законі строків - договір є недійсним (ст. 43 Закону).

Згідно з ст. 10 Замовник має опублікувати договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

Візуально строки укладення та оприлюднення договору про закупівлю за результатами відкритих торгів та конкурентного діалогу можна зобразити так, як на малюнку нижче


Переговорна процедура закупівлі

Замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через 10 днів (5 днів*) з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір, але не пізніше, ніж через 35 днів (20 днів*) з дня дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір.

Згідно з ст. 10 Замовник має опублікувати договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.

*у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених  пунктом 3 частини другої цієї статті, а також у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування) з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Візуально строки укладення та оприлюднення договору про закупівлю за результатами проведення переговорної процедури закупівлі можна зобразити так, як на малюнку нижче.


Про порядок зміни умов договору та публікацію звіту про виконання договору Ви зможете прочитати в нашій наступній статті  за покликанням.

Переходьте на сторінку форуму Прозорро Інфобокс за покликанням і ставте свої запитання щодо договору.

договір, Укладення договору, відкриті торги, переговорна процедура,

Коментарі

Наталія 2021-08-25 13:20:17
Доброго дня, договір укладається в термін не раніше 10 днів, яких - календарних чи робочих, чому в Законі не прописано? Система порахувала робочі дні, коли опубліковували договір за результатами переговорної процедури з надання послуг по розподілу електоренергії
Наталія 2021-07-16 12:53:01
Доброго дня, прошу Вашої допомоги, чи потрібно проводити цивільно-правову угоду з електоромонтером у прозоро.Дякую.
Катерина 2021-05-19 15:10:33
Ліля, доброго дня. Підкажіть, будь-ласка, чи є порушенням те, що в тендерній документації на відкрити торги є істотні умови, які обов'язково включаються до договору, а в проекті договору такі істотні умови не зазначено? І чи треба їх включати при підписанні з переможцем? Дякуємо
Уляна 2021-05-14 14:17:35
Доброго дня , підкажіть будь-ласка, чи потрібно публікувати договір цивільно-правового характеру (психолог надає послуги у школі)
Олександр 2021-03-31 13:48:14
Як боротись з тим, що договори принципово не публікують. Чому система допускає відсутність публікації договору або публікацію електронного підпису замість договору? Чому немає найпростішого - можливості вказати на відсутність публікації договору?
Ліля 2021-04-22 12:32:49
Олександр, в яких саме закупівлях не публікують договір? Якщо мова про закупівлю без використання електронної системи, то там договір не обов'язково підвантажувати
Лев 2021-02-09 16:00:28
Доброго дня. Якщо договір про закупівлю був укладений та був виконаний учасником. Але учасник передав свое право вимоги до замовника, щодо сплати грошових коштів третій особі. Чи буде порушенням законодавства про закупівлі платіж замовника новому кредитору
Ліля 2021-04-22 12:34:34
Лев, якщо мова не про правонаступництво, то ви не можете платити просто третій особі
Анастасія 2020-11-09 14:11:33
Доброго дня, якщо відбулися торги(спрощена процедура), прийшов час підписання договору, але так склалося, що у постачальника немає в наявності товару, можемо ми не підписувати договірЮ чи обов'язковим є підписання,а лише потім розірвання?!
Ліля 2021-04-22 12:33:24
Анастасія, можете не підписувати
Людмила 2020-09-25 15:01:46
Якщо була додаткова угода про розірвання договору протокол не склали і її не оприлюднили в прозоро. Що робити?
Анастасия Сачко 2020-08-20 19:27:16
Підкажіть будь ласка що робити якщо переможець закупівлі вчасно не надав договір для укладення. Як правильно його відхилити і що писати в протоколі
Ганна 2020-07-14 11:39:38
що робити, якщо договір не було опубліковано вчасно, тобто в триденний термін, дякую
Ліля 2020-07-14 12:06:32
Ганна, це є порушенням. Ви можете його розірвати, наприклад, укласти новий та опублікувати. Або опублікувати цей з порушенням термінів. Дивіться як вам зручніше