10.04.2020 Лілія Кулик

Внесення змін до договору та публікація звіту про виконання договору

Детально про особливості внесення змін до договору та звітування про його виконання

Порядок зміни умов договору

Згідно з частиною 4 статті 41 Закону Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами аукціону (зокрема, ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі або ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури.

В складі тендерної документації має бути проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов.

Істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків:

1) зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника;

2) збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії;

3) покращення якості предмета закупівлі, за умови, що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

4) продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови, що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;

5) погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг), зокрема у разі коливання ціни товару на ринку;

6) зміни ціни в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування - пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування;

7) зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS регульованих цін (тарифів) і нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни;

8) зміни умов у зв’язку із застосуванням положень частини шостої цієї статті.

Також, згідно з частиною 6 статті 41 Закону дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Важливим моментом є документальне обґрунтування внесення змін до договору.

Судова практика щодо внесення змін до договору

Додатково зверніть увагу на те, що норми Закону України "Про публічні закупівлі" є спеціальними нормами, які визначають правові підстави внесення змін та доповнень до договорів, укладених за наслідком публічних закупівель та повинні застосовуватися переважно щодо норм Цивільного кодексу України (статті 651) та Господарського кодексу України (стаття 188), які визначають загальну процедуру внесення змін до договору.

Відтак, якщо спеціальною нормою права (частиною 4 статті 41 Закону) заборонено укладення умов договору про публічні закупівлі, які відрізняються від умов тендерної пропозиції, та заборонено вносити зміни до договору, окрім певного переліку таких змін, то внесення змін до такого договору поза межами переліку, передбаченого частиною 4 статті 41 Закону, означатиме нікчемність таких змін до договору відповідно до частини 1 статті 43 Закону (відповідна правова позиція наведена у постанові Верховний Суду від 30.01.2018 у справі №916/1491/17).

Таким чином, Законом України "Про публічні закупівлі" встановлено імперативну спеціальну норму, згідно з якою зміна істотних умов договору про закупівлю може здійснюватись виключно у випадках, визначених статтею 41 Закону. 

При внесенні змін до договору обов’язково має бути укладена додаткова угода до договору.  Також в системі необхідно опублікувати повідомлення про внесення змін до договору протягом трьох днів з дня внесення змін.

Приклади додаткової угоди до договору з різних підстав Ви можете переглянути  за посиланням.

Звіт про виконання договору

Згідно з ст. 10 Закону звіт про виконання договору Замовник має опублікувати протягом 20 робочих днів з дня настання однієї з підстав, а саме:

  • закінчення строку дії договору;

  • виконання договору;

  • розірвання договору.

В законодавстві немає чіткої вимоги публікувати звіт на тій підставі, що настала раніше за інші. Замовник самостійно обирає, за настання якої саме з підстав публікувати звіт про виконання договору. Якщо з публікацією звіту про виконання договору в разі розірвання договору все зрозуміло, то по інших можуть бути питання.

Це може бути зроблено, наприклад, після завершення строку дії договору, як правило, у бюджетників визначається 31 грудня поточного року.І тут треба врахувати, що іноді на перші числа січня припадають вихідні дні,що, тим не менше, не знімає з Замовника зобов’язання публікувати звіт про виконання договору.

Друга підстава для публікації звіту про виконання договору -виконання договору. Договір вважається виконаним і звіт про його виконання потрібно оприлюднювати після того як сторони повністю виконали свої права та обов’язки. Тобто, був поставлений весь товар/роботи/послуги та за них була здійснена оплата. І тоді не має значення чи закінчився строк дії договору,важливо чи він виконаний у повному обсязі сторонам.

І ще раз наголосимо, що після публікації звіту про виконання договору, договір вважається завершеним і в нього неможливо внести зміни.

Додатково можна прочитати роз’яснення Мінекономрозвитку з цього приводу за  посиланням.

договір, Укладення договору,

Коментарі

Сергей 2021-12-02 00:48:12
Подскажите пожалуйста. Заключили договор на поставку эл.энергии на 150 000 грн. до 31.12.2021...бюджет нам утвердят уже в 2022 году..можем ли мы продлить срок действия договора в 2021 году...а затем после утверждения бюджета...увеличить сумму на 20% ? или это обязательно сделать одновременно ?
Наталія 2021-09-24 14:29:19
Доброго дня. Скажіть будь ласка чи можна вносити зміни в специфікацію до прямого договору (до 50 тис. грн. ) ?
галина 2021-08-28 11:13:32
Доброго дня. Скажіть будь даска чи можна продовжити термін поставки товару(додатковою угодою внести зміни) якщо постачальник не встигає поставити товар.(Спрощена закупівля)
Ліля 2021-11-25 17:10:22
галина, це договір про закупівлю в розумінні Закону, строк поставки істотна умова договору, істотні умови змінюються лише відповідно до ч. 5 статті 41. В даному випадку, наприклад, відповідно до пункту 4) продовження строку дії договору про закупівлю та строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю;
Людмила 2021-05-19 16:27:28
Доброго дня! Як показати в системі додаткову угоду до договору, який укладений у 2018 році сума договору 4000. В січня цього року була додаткова угода на суму 6000. Чи можна зараз її показати в системі і як?
Марія 2021-05-13 17:01:11
Добрий день! Прошу надати мені консультацію. Замовником у 2018 році було затверджено та «зіграно» тендер на будівництво амбулаторії вартістю 8500000 грн. Профінансовано та витрачено було 6017000 грн. В квітні 2021 року Замовника було ліквідовано, його права та обов’язки перейшли до іншої установи. Чи потрібно при зміні Замовника «грати» новий тендер, чи можливо лише опублікувати допугоду? Як опублікувати допугоду коли код ЄДРПОУ був Замовника, а доїгрує Правоприємник з іншим кодом ЄДРПОУ? Чи можливо зіграти тендер та опублікувати пояснювальне обгрунтування?
Liliya 2021-05-07 08:57:56
Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, якщо пройде спрощена процедура закупівлі (встановлення сцени, звукового обладнання на день міста) на певну дату, а через карантин в цей час захід не відбудеться, потрібно буде скасовувати спрощену процедуру? Чи вносити зміни додатковою угодою?
Ліля 2021-11-25 17:14:25
Liliya, якщо закупівля вже відбудеться і укладете договір, то укласти додаткову угоду і розірвати договір, якщо закупівля триватиме, то відмінити у зв'язку з відсутністю подальшої потреби в закупівлі
Олена 2021-04-23 11:56:03
За результатами процедури відкритих торгів з закупівлі робіт між Замовником та Учасником було укладено договір підряду. Протягом дії договору та виконання робіт Замовник звернувся до Підрядника з проханням розглянути можливість комплектації резерву устаткування, яке не було передбачено договірною ціною, без збільшення загальної суми договору. Проаналізувавши ринок такого устаткування Підрядник дійшов висновку що така можливість існує. Чи відповідає вказана обставина пункту 3 частини четвертої статті 41 Закону , а саме покращення якості предмета закупівлі за умови, що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі, та які необхідні документи на підтвердження ?
Геннадій 2021-04-14 15:23:42
Доброго дня. Підкажіть будь-ласка що робити в такій ситуації. У 2020 році був підписаний договір на розробку програмного забезпечення, у звязку із технічними проблемами договір було подовжено на 2021 рік терміном до 31.03.2021. Виконавець повністю виконав свої зобовязання, а ми як замовник оплати лише 85% від суми договору, а залишок 15% не можемо оплати із за відсутності бюджетного фінансування. Термін дії договору закінчився, і його не подовжували. В договорі прописано, що договір в частині розрахунків діє до повного виконання. Разом з тим, відповідно до 10 Закону - звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання. Термін дії договору закінчився, але оплачений не повністю. Як правильно прозвітуватися у системі прозоро.
Ліля 2021-04-14 15:36:26
Геннадій, краще було б. якби ви продовжили дію договору. А зараз прозвітуєте коли будуть виконані всі зобов'язання. в Законі є кілька підстав для публікації звіту і ви можете скористатись будь-якої з них
Геннадій 2021-04-14 15:50:11
Ліля, дякую.
Оксана 2021-03-02 09:47:20
Доброго дня! 1. Якщо укладаємо додаткову угоду на зменшення суми договору через зменшення ціни на газ, чи можна зекономлені гроші вважати новим предметом і (до 50 тис.) укласти прямий договір на газ? 2. Якщо ціна на газ збільшилася, ми кількість товару зменшуємо. Врезультаті нам бракне газу в кінці року. Чи можна вважати збільшеня ціни за одиниця товару непередбачуваною обставиною і укласти прямий договір до 50 тис.?
Ліля 2021-04-14 15:37:46
Оксана, відповідь на 1 питання так, по другому, якщо вам виділяють на це додаткові кошти чи ви перерозподіляєте кошти з інших предметів закупцівлі, тоді це новий предмет закупівлі
Оксана 2021-04-19 14:55:50
Ліля, Дякую. а якщо за результатами спрощеної закупівлі ми зекономили 40 тис грн. То на ці кошти можна укласти прямий договір на закупівлю того самого предмету закупівлі?
Ліля 2021-04-21 17:31:41
Оксана, так, даний кейс розглянуто в листі Мінекономіки https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1
Іванна 2021-02-10 15:32:12
Доброго дня, підкажіть буд ласка чи потрібно публікуати звіт про виконання договору в системі після виконання договорів на допорогові закупівлі?
Ліля 2021-04-14 15:38:57
Іванна, на допорогові не обов'язково, а на спрощені звісно потрібно, як і публікувати додаткові угоди, як це передбачено статтею 41, бо договір за результатами спрощеної є договором про закупівлю
Віка 2021-11-25 10:11:01
Ліля, доброго дня, підкажіть будь ласка якщо по спрощеній закупівлі вибрали видатковими товар на меншу суму ніж був заключений договір чи потрібно підписувати додаткову угоду на зменшення суми чи можна звітувати про виконання і вказати фактичну суму оплати? .
Ліля 2021-11-25 17:12:23
Віка, на ваш розсуд. Вимоги внести зміни в Законі немає. Достатньо буде звіту про виконання з сумою фактичних оплат
Ірина 2021-01-18 11:33:08
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, істотні умови договору це всі умови, вказані в договорі? Чи бувають неістотні умови, які можна змінити? Потрібно видалити 1 пункт договору, чи маємо на це право?
Олена 2021-01-12 22:47:20
Виникла така ситуація, договір про постачання товару закінчився 31.12.2020 та у зв'язку з карантином потреби у постачані товару не було потреби і, відповідно, залишились кошти на залишку, як діяти у такому випадку та як правильно відобразити це у системі при закриті договору?
Ліля 2021-04-14 15:39:56
Олена, можете прозвітувати, там вказуєте суму фактичних проплат
Моторна Ірина Сергіївна 2021-01-04 13:14:56
Підкажіть, чи потрібний протокол на звіт про виконаний договір ?
Ліля 2021-04-14 15:40:41
Моторна Ірина Сергіївна, все залежить від вашого внутрішнього порядку, в Законі такої вимоги немає, якщо у вас в положенні про УО вимоги немає, то не потрібен
Іванна 2021-05-07 20:13:07
Моторна Ірина Сергіївна,
Влад 2020-12-16 14:12:29
Добрий день! Скажіть будь-ласка, якщо у договорі на виконання робіт за спрощеною закупівлею помилково вказали неправильний розрахунковий рахунок, на якій нормативній підставі має бути укладена додаткова угода ?
Каміла 2020-12-24 20:13:47
Влад, так
Каміла 2020-12-31 11:50:08
Згідно ст. 638 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору
Олена 2020-12-13 02:14:00
Доброго дня. Ліля, підкажіть будь ласка, у такому питанні. Договір укладений за новою редакцією Закону, також були внесені зміни на зменшення суми договору. 20% (продовження терміну дії договору на 2021 рік ) рахуються від суми укладеного договору чи від суми із врахуванням останніх змін щодо зменшення суми договору? Заздалегідь дякую за відповідь.
Анастасія 2020-10-21 16:50:46
Підкажіть будь ласка, була проведена процедура закупівлі відкриті торги. В ТД був проект договору, в якому було зазначено розрахунковий рахунок. На даний момент він змінився. Тепер питання я можу опублікувати договір з новим діючим розрахунковим рахунком, чи повинна публікувати зі старим та робити додаткову угоду на зміну реквізитів??? Чи потрібно публікувати дану угоду в системі і за якою підставою?
Ольга 2020-10-15 09:14:22
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, постачальник відмовляється поставити товар за ціною, яка була прописана в договорі та вимагає внести до нього зміни та змінити суму договору через те, що ціни на товар зросли. Чи є правові підстави для такої зміни?
Віктор 2020-10-05 16:48:59
Чи можна в специфікації до договору провести поділ предмета закупівлі на частини для коректного відображення ціни за одиницю. Наприклад, ціна договору 10 грн. за 3 одиниці товару, то виходить ціна товару 3,3333333....грн. що при округленні вийде 9,99 грн. (втратили 1 копійку). Чи можу я в специфікації поділити товар 2 одинці товару прописати за 3,32грн. а 1 одиницю за 3,36 грн.
Ольга 2020-09-17 13:12:16
Доброго дня! Якщо договір виконаний частково (оплатили та отримали не весь товар), як правильно продовжити термін дії такого договору на наступний рік на 20%?
Ліля 2020-09-17 13:46:16
Ольга, для вас не має значення яка сума оплачена. Важливіше сума, що визначена в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році. Це якщо договір у вас укладений за новою редакцією Закону
Ольга 2020-09-17 13:50:49
Ліля, дякую! Договір укладено за старою редакцією, наприклад, на 500 000,00 грн., виконаний на 400 000,00. Додаткову угоду на продовження строку дії договору укладати на 100 000,00?
Ліля 2020-09-17 16:15:30
Ольга, В старій редакції працювало так - за остаточною ціною ціною договору. Але якщо у вас не було додаткових угод на зменшення вартості договору, то 20% ви маєте відрахувати від 500 тис. грн
Вікторія 2020-09-17 11:53:15
Доброго дня! підкажіть будь ласка, чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору, який було укладено за результатами переговорної процедури?
Ліля 2020-09-17 11:57:22
Вікторія, так, звісно. Переговорна процедура є процедурою закупівлі і за її результатами укладається договір про закупівлю. Відповідно, необхідно публікувати свю інформацію, що передбачена Законом, в тому числі додаткові угоди
Світлана 2020-08-28 13:24:30
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, чи можна збільшити ціну послуги до 10 відсотків Договору про закупівлю за державні кошти послуг з харчування дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи відповідно ст.41 п.5.2?
Аліна 2020-09-14 21:35:30
Доброго дня. Світлана, пункт 2 частини 5 статті 41 ЗУ "Про публічні закупівлі" стосується збільшення ціни за одиницю товару. У Вашому випадку це послуги, тому внесення змін до договору за цією підставою неможливо.
Наталія 2020-08-27 15:11:53
Доброго дня! Чи можна змінити умови договору,якщо процедура закупівлі відбулась в березні 2020 договір підписано та опубліковано в ківітні. А саме: 1. В договорі предмет закупівлі "Транспортні послуги для перевезення команд спортсменів під час проведення чемпіонату України з футболу "-потрібно добавити в предметі ".Транспортні послуги для перевезення команд спортсменів під час проведення чемпіонату України з футболу, товаристських матчів,турнірів ,інших спортивних змагань" 2. В обсязі виконання послуг вказані маршрути і дати(квітень-червень), але у зв'язку з карантином змагання і турніри перенесені на вересень-листопад і змінені маршрути (наприклад був вказаний маршрут Київ -Суми-Київ, а зараз потрібно Київ -Чернігів-Київ відповідно зміниться ціна (зменшиться) Чи можна провести такі зміни через додаткову угоду з опублікуванням в системі. Чи небуде це порушенням. Яку частину статті 41 ЗУ про закупівлі вказати, Якщо по ЦКУ ст.653 ч.ч.1.3 - змінення предмету, місця, строків виконання - сторони мають право внести ці зміни. Дякую за допомогу!
Павло 2020-08-11 12:16:27
Доброго дня! Підскажіть будласка згідно сучасних змін в законодавстві є зміни , що до додаткових довідок ? Є обовязок до нових довідок квалівікаційної відповідності? Буду дуже вдячний!!)
Ліля 2020-09-17 11:59:35
Павло, додався тільки 1 кваліфікаційний критерій, наявність фінансової спроможності. Але Замовники можуть його не використовувати
Іван 2020-08-01 21:08:29
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, як бути з технічно допущеними помилками в договорі, який вже опубліковано. Наприклад замовник помилився в реквізитах або ж в специфікації вніс недостовірні дані. В системі взагалі не передбачено виправлення технічних помилок, лише через зміни в договорі, лише з завантаженням додаткової угоди. Як в такому випадку бути замовнику, яку з причин потрібно вибирати, чи вирішується якось це питання у функціоналі на майданчиках. Дякую за Вашу відповідь.
Аліна Клименко 2020-09-14 21:45:04
Доброго дня. Іван, згідно пункту 11 частини 1 статті 10 ЗУ "Про публічні закупівлі" Замовник самостійно оприлюднює в електронній системі закупівель повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. Я так розумію, що публікувати в Прозоро ДУ потрібно лише в тому разі, якщо зміни до договору вносились на підставі ч. 5 ст. 41 Закону. Якщо у Вашому випадку це зміна реквізитів або зміна умов, що не зачіпаються частиною 5 ст. 41 Закону то таку ДУ не потрібно публікувати в Прозоро.
Андрей 2020-06-25 23:17:08
Подскажите пожалуйста,звіт про виконання договору..публикуется по допороговым закупкам ..по спрощеным..по закупкам без використання системи? Или это касается только переговорых процедур и открытых торгов?
Kevlar
У практиці не все так просто, яка викладено у статті та у роз'ясненнях МЕРТУ. Вже не перший рік між спеціалістами у сфері публічних закупівель відбувається спір щодо внесення змін у договір про закупівлю за ч. 4 ст. 36 закону, а саме: перші вважають, що випадки, визначені у частині 4 статті 36 потрібно читати дослівно, і якщо, наприклад, часитна говорить про обсяги, то можна змінити лише обсяг, якщо про покращення - то лише ТТХ. Інші ж спеціалісти читають частину 4 статті 36 закону також дослівно, але у поєднанні з її першим абзацом: за їх твердженням даний припис закону, за умови настання передбаченого ним випадку, дозволяє сторонам договору про закупівлю змінювати не лише істотну умову, про яку йдеться у самому випадку, але і інші істотні умови пов'язані з тою, про яку йдеться у ст. 36 закону. Іншими словами: зменшуючи обсяг робіт, напркилад, з проектування, сторни мають право змінити і інші істотні умови, тому що в абз. 1 ч. 4 ст. 36 так викладений текст: і ТТХ (що нерозривно пов'язаний з предметом договору), і права та обов'язки в цій частині, і ціна, і її розрахунок. Інший приклад, покращуючи якість товару, що постачається, сторони мають можливість змінити і місце поставки, тому що покращений товар (допустимо, частина товару покращується) доцільно використати на іншому виродництві, а не на тому, про яке йшлося в умовах тендеру. МЕРТУ мовчить.
Ольга
Звіт про виконання договору припадає на вихідні дні 18.04.-20.04- чи переноситься на робочий день?
Ігор
Ольга, відповідно до ч.5 ст. 254 ЦКУ (Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.)