08.10.2020 Оксентія Груба

Покроково — як відбувається кожен з етапів переговорної процедури

Переговорна процедура закупівлі – неконкурентна процедура закупівлі, згідно з 13 статтею Закону, застосовується як виняток, відповідно до умов, визначених у частині другій статті 40 Закону.

Загальна схема проведення переговорної процедури виглядає так: 

Зараз розгляньмо, як відбувається кожен з етапів переговорної процедури більш детально. Цю інформацію ви також знайдете у листі Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки за покликанням. 

Вибір процедури закупівлі та оприлюднення річного плану або змін до нього

 Замовник обирає переговорну процедуру закупівлі та підставу відповідно до частини другої статті 40 Закону, вносить закупівлю до річного плану та оприлюднює в електронній системі закупівель протягом 5 робочих днів.  

Запрошення на переговори

Замовник готує запрошення та надсилає учаснику/учасникам. В запрошенні замовник може передбачити:  місце, спосіб, дату та час проведення переговорів;  умови договору про закупівлю або проект договору про закупівлю (або узгодити на переговорах);  необхідні вимоги стосовно спроможності учасника (учасників) виконати роботи, надати послуги, поставити товар, наприклад, в частині наявності техніки, обладнання, працівників, досвіду, фінансової спроможності; іншу інформацію, яку замовник вважає за необхідне передбачити в запрошенні. Оскільки частиною третьою статті 40 Закону передбачено обов’язкове підтвердження про відсутність підстав для відмови йому (їм) в участі у процедурі закупівлі відповідно до частини першої статті 17 цього Закону у випадках, передбачених пунктами 1, 3, 6, 7 частини другої статті 40 Закону, замовник може передбачити в запрошенні вимогу щодо надання учасником/учасниками під час проведення переговорів підтвердження відповідної інформації.  

Проведення переговорів

Замовник проводить переговори з учасником або учасниками. Під час проведення переговорів учасник надає інформацію та/або документи, які були зазначені в запрошенні. Замовник з учасником/учасниками узгоджують ціну та умови договору про закупівлю. 

Прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю та оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Згідно з частиною четвертою статті 40 Закону за результатами проведених переговорів з учасником (учасниками) процедури закупівлі замовник приймає рішення про намір укласти договір про закупівлю. Повідомлення про намір укласти договір про закупівлю повинно містити обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі з посиланням на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі та обов’язково безоплатно оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом одного дня після ухвалення рішення. 

Укладення договору про закупівлю

Відповідно до частини сьомої статті 40 Закону замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через 10 днів (п’ять днів - у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених пунктом 3 частини другої статті 40 Закону, а також у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування) з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. 

Оприлюднення договору про закупівлю

Відповідно до пункту 10 частини першої статті 10 Закону замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме: договір про закупівлю та всі додатки до нього - протягом трьох робочих днів з дня його укладення.  

Відміна переговорної процедури закупівлі

Замовник відміняє переговорну процедуру закупівлі у разі наявності підстав, вказаних у частині восьмій статті 40 Закону.  

Звіт про результати проведення закупівлі

Звіт про результати проведення закупівлі формується електронною системою закупівель автоматично. 

Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору

Згідно з пунктом 11 частини першої статті 10 Закону замовник оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 

Звіт про виконання договору про закупівлю

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 10 Закону замовник оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання. 

Із матеріалами щодо переговорної процедури закупівлі можете ознайомитись за покликаннями: Переговорна процедура закупівлі, Переговорна процедура закупівлі: відповіді на запитання, Підстави для переговорної процедури в новому Законі

переговорна процедура, етапи переговорної, мерту, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЧУГУЇВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ ІМ. М.І. КОНОНЕНКА" ЧУГУЇВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 2020-11-14 12:27:56
Вітаю Вас! Поясніть мені будь ласка, в тому випадку коли проведення переговорної процедури відбувається з підстав визначених у п. 1 ч. 2 ст. 40 Закону, чи повинен учасник документально підтверджувати що він відповідає вимогам які були зазначені у тендерній документації 2-х попередніх (скасованих) закупівель... Наприклад завірені авторизаційні листи, аналогічний договір, копію висновку санітарно-епідеміологічної експертизи і т.і... Іншими словами яким можна вважати повний "пакет документів" по переговорній процедурі, щоб питання з боку контролюючих органів були відсутні? Одразу зізнаюсь, я вперше проводжу закупівлю таким чином ) Заздалегідь вдячний Вам, З Повагою, Дмитро !
Victor 2020-10-16 14:48:53
а Укрпошта відноситься до цієї процедури (я відсутність конкуренції з технічних причин)?
Оксана Груба 2020-11-10 19:23:49
Victor, так, маєте рацію. Якраз таки переговорна за наявності випадку відсутності конкуренції з технічних причин. Пропоную розглянути такий кейс: https://infobox.prozorro.org/articles/keys-pro-zakupivlyu-poshtovih-poslug
Ірина Вікторівна 2020-10-14 21:00:34
кажется совсем несложно
Оксана Груба 2020-11-10 19:55:17
Ірино Вікторівно, добре. Раді, що вам зрозуміло. Дякуємо за відгук.
Джон 2020-10-13 17:32:19
Ні для кого не секрет що якраз таки на переговорній багато корупції