19.03.2020 Лілія Кулик

Підстави для переговорної процедури в новому Законі

Детальний розгляд підстав для проведення переговорної процедури закупівлі згідно з новою редакцією Закону

В Новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступить в дію 19 квітня 2020 року є новинки також в підставах для проведення переговорної процедури закупівлі. 

Давайте докладно розглянемо всі підстави і подивимось, що саме змінилось. Тож підставами для проведення переговорної процедури закупівлі є:

Двічі відмінені відкриті торги через відсутність учасників

Якщо було двічі відмінено процедуру відкритих торгів, у тому числі частково (за лотом), через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій, визначеної цим Законом. 

Зверніть увагу на те, що переговорну процедуру закупівлі можна провести і після двох відмін лоту. Наприклад, Замовник оголошував відкриті торги по лотах. І в обох відкритих торгах на 1 з лотів приходив 1 Учасник. Відповідно, після 2 таких відкритих торгів Замовник може провести на цей лот переговорну процедуру закупівлі.
При цьому не змінилась вимога щодо того, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника процедури закупівлі не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації.

Можливість постачання предмета закупівлі одним суб'єктом господарювання

Якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. Раніше  це все було різними підставами для переговорної процедури закупівлі, зараз в цій підставі об’єднали:

  • придбання творів мистецтва, 

  • договори з переможцями архітектурних конкурсів, 

  • захист прав інтелектуальної власності, 

  • відсутність конкуренції з технічних причин,

  • укладення договору з постачальником "останньої надії" на постачання електричної енергії або природного газу.
    Тож тепер Законом чітко визначено, що для закупівлі у Постачальника останньої надії потрібно проводити переговорну процедуру закупівлі.

Нагальна потреба в закупівлі

Якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю.

Цю підставу теж трохи розширили. Тепер нагальною потребою вважається:

  • виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, через які неможливо дотриматись строків тендера;
  • надання Україною гуманітарної допомоги іншим державам;
  • розірвання договору про закупівлю з вини учасника. Якщо договір про закупівлю був розірваний з вини Постачальника, то Замовник може провести переговорну процедуру закупівлі і укласти договір на не більше ніж 20% від суми договору, який був розірваний.
  • оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника щодо триваючого тендера після оцінки тендерних пропозицій учасників. Тут знову ж таки у Замовника є можливість укласти договір не більше ніж на 20% від очікуваної вартості тендера, що оскаржується;
    Особливу увагу варто звернути на можливість провести переговорну процедуру закупівлі на 20% в разі оскарження тендеру чи в разі розірвання договору з вини Постачальника. Це нові підстави для проведення переговорної процедури закупівлі і вони покликані уникнути відсутності поставок в разі непередбачуваних ситуацій (оскарження та розірванні договору)
  • здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб оборони під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях замовниками, визначеними у частині першій статті 2 Закону України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони". 
    Тобто Замовники, що здійснюють закупівлі для потреб оборони можуть проводити під час дії воєнного стану не тільки переговорну процедуру закупівлі для потреб оборони, але й звичайну переговорну процедуру закупівлі.
    Особливості укладення договору про закупівлю при застосуванні цієї підстави для проведення переговорної процедури закупівлі регулюються Законом України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони".

Додатковий обсяг закупівлі товарів

Якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника.
При застосуванні цієї підстави Замовник повинен мати обгрунтування, що в разі зміни постачальника замовник він був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням. 

Проте тепер закупівлю додаткового обсягу товарів Замовник може здійснити тільки:

  • протягом трьох років після укладення договору про закупівлю;
    та

  • якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 відсотків ціни договору про закупівлю.

Додаткова закупівля робіт та послуг

Якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника.
Ця підстава є аналогічною до тієї, що наведена вище, але стосується робіт та послуг. 

І в даному разі так само закупівлю додаткового обсягу робіт та послуг Замовник може здійснити тільки:

  • протягом трьох років після укладення договору про закупівлю;
    та

  • якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 відсотків ціни договору про закупівлю.

Закупівля за процедурою відновлення платоспроможності боржника 

Закупівлі товарів за процедурою відновлення платоспроможності боржника згідно із законодавством. Новою підставою для переговорної процедури є закупівля товарів на особливо вигідних умовах в особи, яка займається процедурою відновлення платоспроможності (банкрутством) за законодавством. Цей випадок можна буде застосовувати в разі придбання майна на аукціонах із продажу майна, зокрема збанкрутілих банків.

Захист прав та інтересів України

Закупівлі юридичних послуг, пов’язаних із захистом прав та інтересів України. Тобто закупівлю юридичних послуг для захисту інтересів України в закордонних юрисдикційних органів як і раніше закуповується за переговорною процедурою закупівлі. 

Також до цієї підстави додано було закупівлі товарів, робіт і послуг у разі участі замовника на підставі рішення Кабінету Міністрів України в міжнародних виставкових заходах.

Замовник (крім випадків, зазначених у пунктах 2, 4, 5 частини другої цієї статті) під час проведення переговорів вимагає від учасника (учасників) надати підтвердження про відсутність підстав для відмови йому (їм) в участі у процедурі закупівлі відповідно до частини першої статті 17 цього Закону.

Підстави для відміни переговорної процедури закупівлі

Переговорна процедура закупівлі відміняється замовником у разі:

1) якщо замовником допущено порушення, що вплинуло на об’єктивність визначення переможця процедури закупівлі;

2) неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства щодо закупівель;

3) відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг;

4) скорочення видатків бюджету на закупівлю товарів, робіт чи послуг;

5) непідписання договору про закупівлю у строк 35 днів (20 днів - у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених пунктом 3 частини другої цієї статті, а також у разі закупівлі нафти, нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування) з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

переговорна процедура, замовник, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

людмила 2021-01-07 10:02:05
Відкриті торги не відбулись два рази по електроенергії ( пропозицію подав один і той самий 1 учасник у двох проведених процедурах), то проводимо переговорну процедуру. З ким? З тим учасником, який подавав пропозицію чи з місцевим енегрозбутом чи на розсуд установи? Дякую.
людмила 2021-01-07 09:33:11
Доброго дня! проведена спрощена закупівля , є один учасник, визнаний переможцем, але у пропозиції переможця перепутані ціни, тобто товар 1- ціна 56,00, товар 2- ціна 72,00, а має бути наоборот, товар1- 72,00, товар 2-56,00. Які наші дії? Дякую.
Сергій 2020-06-24 16:17:16
Чи можно застосувати переговорну процедуру закупівлі у разі, якщо було двічі відмінені відкриті торги через відсутність учасників за старою редакцією закону lj 19.04 та 1 раз вже за новою редакцією після 19.04.2020?
Сергій 2020-06-30 15:01:34
Аудитори підтримують позицію Мінекономіки про те, що не можна проводити переговорної процедури закупівлі після проведення двох відкритих торгів до 19.04.2020, які були відмінені через відсутність достатньої кількості ТП учасників. До прикладу процедури закупівлі за оголошеннями UA-2020-04-21-000367-a, UA-2020-04-23-000697-c, UA-2020-04-27-000676-c. На думку аудиторів, вимоги до учасника переговорної процедури закупівлі відрізняються від умов відкритих торів у частині вимог, визначених новою редакцією статті 17 Закону. Такі переговорні процедури закупівель замовники були змушені відмінити.
Юрій
Чи застосовується підстава для проведення переговорної процедури, передбачена п. 1 ч. 2 ст. 40 Закону, якщо було двічі відмінено процедуру відкритих торгів проведених за "старим Законом"?
Людмила
Також цікавить це питання
Тетяна
Людмила, однозначно ви продовжуєте дії які почали до 19.04.2020 року, переговорна як наслідок двох торгів, що не відбулися
елена
Чи можна провести переговорну процедуру на нестандартне приєднання до електричної мережі ( сумарна вартість 4 договорів -352000,00 грн.) з ліцензіантом а не монополістом