10.04.2020 Ольга Драпогуз

Корисні ресурси в сфері публічних закупівель

Ресурси, що стануть у нагоді при роботі в сфері публічних закупівель. Де пройти безкоштовне онлайн-навчання, як проаналіщувати закупівлі, як написати скаргу до АМКУ тощо.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку сфери публічних закупівель є професіоналізація - підвищення рівня знань Замовників та запровадження такої спеціальності у ВНЗ як “закупівельник”. Цьому сприяє величезний обсяг інформації, яких з паперового вигляду перейшов в електронний формат. На основі цих даних створено багато навчальних ресурсів. Про них і йтиме мова в нашій статті.

Інформаційний ресурс infobox.prozorro.org


PROZORRO інфобокс - це інформаційний ресурс, створений командою ProZorro, щоб допомогти Вам якомога швидше увійти в роботу в системі електронних закупівель. Сайт: https://infobox.prozorro.org/

Інфобокс Прозорро

Він складається з таких блоків:

Специфікації (Бібліотека примірних специфікацій) - приклади специфікацій, які дозволять Вам швидше і якісніше готувати опис предмету закупівлі, сформувавши технічну специфікацію у Конструкторі специфікацій, покроково обираючи характеристики та їх значення або завантажити в 1 клік специфікації із найпопулярнішими параметрами; Як користуватись бібліотекою можна прочитати тут

Статті, створені максимально простою мовою стосовно про процедури закупівель,

організацію закупівельної діяльності, оскарження тощо для Замовників і Постачальників та їх технічною реалізацією в Системі;

Оновлення - новини та нововведення в сфері публічних закупівель;

Законодавство - роз’яснення та накази Міністерства економічного розвитку і торгівлі України стосовно публічних закупівель;

FAQ - розділ, де Ви можете побачити відповіді на питання, які найчастіше ставлять користувачі або ж поставити питання команді ProZorro;

Онлайн-курси - каталог курсів з набором статей за різними тематиками та тестуванням для перевірки засвоєних знань;

Форум - спілкування онлайн, обмін досвідом, практичні поради від учасників спільноти, у тому числі команди Прозорро.


Онлайн-курси на платформі Prometheus


Prometheus («Публічні закупівлі» та «Публічні закупівлі для бізнесу») -безкоштовні онлайн-курси на платформі Prometheus. Сайт: https://prometheus.org.ua/courses

«Prometheus» – український громадський проект масових відкритих онлайн-курсів (МВОК). Його мета – безкоштовно надати найкращі навчальні можливості кожному громадянину України. У співпраці з викладачами кращих ВНЗ України створені та розміщені МВОК на онлайн-платформі Prometheus та забезпечено безкоштовну можливість університетам,організаціям та провідним компаніям публікувати та розповсюджувати курси на цій платформі. Всім охочим в Україні відкритий безкоштовний онлайн-доступ до найкращих навчальних курсів університетського рівня.

Курси презентовані Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Проектом ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС». У доступних у межах курсів матеріалах (відеолекції,додаткові текстові і графічні матеріали, слайдові презентації,інтерактивні завдання та форум) буде достатньо інформації для цікавого проходження і успішного завершення. Все, що Вам знадобиться, – доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. Користувачі, які успішно складуть всі проміжні та фінальні завдання,зможуть отримати сертифікати про завершення курсів із підписами викладачів.

Курси читають українські та міжнародні провідні експерти в закупівлях,юристи, фахівці Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС», «Transparency International" в Україні та Центру протидії корупції», проекту USAID «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» та ГО «Громадський контроль».

Курс «Публічні закупівлі. Поглиблений» створений для спеціалістів-закупівельників, а також всіх, хто цікавиться, як правильно проводити закупівлі та ефективно витрачати кошти платників податків.

    Програма курсу включає наступні теми:

    • Особливості закупівель товарів, робіт і послуг
    • Нові інструменти закупівель
    • Контролююча діяльність, відповідальність і судова практика щодо закупівель
    • Міжнародні зобов’язання України у сфері державних/публічних закупівель

    Курс «Публічні закупівлі для бізнесу» тривалістю 2 тижні розповість про всі  нюанси функціонування системи публічних закупівель, які необхідно знати постачальникам, щоб почати працювати на ринку публічних закупівель.

    Програма курсу включає наступні теми:

    • закон «Про публічні закупівлі» - що необхідно знати постачальникам;
    • електронна система закупівель
    • оскарження
    • коли виникає #зрада та як її перемогти;
    • міжнародні закупівлі, перспективи розвитку ринку;
    • прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах.

    Модуль аналітики ВІ ProZorro


    ВІ ProZorro- модуль аналітики, який в онлайн-режимі відображає усі закупівлі, що проводяться через електронну систему Prozorro. Сайт: https://bi.prozorro.org/

    Модуль аналітики

    Щоб підвищити продуктивність роботи із закупівлями, як замовнику так і Постачальнику стане у нагоді якісна та вичерпна аналітика. За допомогою інформації із Публічного модуля аналітики BI ProZorro ви зможете оцінити стан ринку та своє положення на ньому, оцінити позиції конкурентів та поведінку партнерів, а також знайти кращі практики з закупівель. Зокрема, в модулі доступна інформація про кожен оголошений тендер, кожного замовника, постачальника (їхні коди ЄДРПОУ та контактна інформація), скарги, суми контрактів, будь-який документ, який завантажується користувачем у систему та багато іншого.

    BI ProZorro має великий перелік критеріїв, за якими можна фільтрувати та сортувати закупівлі, плани, постачальників та замовників, щоб отримати потрібну вам інформацію, та складається з 4 додатків:

  • Етап планування (Planning stage) - дозволяє виконувати аналіз річних планів закупівель та додатків до них із застосуванням вибірки по таких статичних даних: % виконання планів, % планів зі змінами, параметри виконання, % виключених планів (тих, в яких очікувана вартість "0" і по яких не планується проведення закупівлі тощо).

  • Етап закупівель (Purchasing stage) - дозволяє виконувати аналіз закупівель в розрізах: групи товарів, тендери, лоти, організатори, постачальники, скарги.

  • Медичні закупівлі (Medical purchasing) - дозволяє виконувати аналіз закупівель медичного обладнання, фармацевтичної продукції, засобів особистої гігієни тощо в різних розрізах.

  • Некоректні пункти плану - дозволяє виконувати аналіз некоректних пунктів річних планів закупівель та додатків до них із застосуванням вибірки по таких статичних даних: некоректні пункти плану, некоректна дата доставки, некоректна очікувана вартість, некоректна дата оголошення, некоректний предмет закупівлі, відсутність КЕКВ (Код економічної класифікації видатків).
  • Щоб завантажити дані з Модулю, Вам необхідно клікнути правою кнопкою миші по інформації, яку вам необхідно зберегти, та обрати формат вихідних даних (зображення, файл PDF або таблиця Excel).

    Пошуковий сервіс CPV-кодів КШE CPV-tool


    Пошуковий сервіс CPV-кодів КШЕ ( https://cep.kse.org.ua/cpvtool/index.html)- онлайн-інструмент, який допоможе правильно обрати код ДК 021:2015(CPV-код).


    Сі-Пі-Ві тул

    Сервіс створено Центром вдосконалення закупівель Київської школи економіки (KSE) для замовників на основі бази даних ProZorro, щоб спростити процес підготовки закупівель та зекономити час. Сервісом легко та зручно користуватися, ввівши в полі пошуку назву товару,роботи чи послуги, які замовник планує придбати/замовити, або вибрати окремий CPV-код.

    Цей сервіс надає конкретну покрокову інформацію, яка буде в нагоді закупівельникам:

    • який CPV-код обрати;
    • на які нещодавні аналогічні тендери слід звернути увагу при підготовці тендерної документації;
    • хто є основними постачальниками на ринку;
    • які метрики ринку потрібно врахувати (сервіс додатково дає метрики, яких не має в модулі аналітики та в пошуку ProZorro).
    • на що треба звернути увагу, щоб тендерні умови не були оскаржені в Антимонопольному комітеті України;

    Відбір відбувається не за абсолютними параметрами, а у порівнянні з ринком, що дозволяє відповісти на питання, чи обрав замовник саме той CPV-код, який для цього товару обирає більшість інших замовників.

    Моніторинговий портал DoZorro


    Моніторинговий портал DoZorro - це платформа, де кожен учасник системи (постачальник, замовник, контролюючий орган, громадянин) може дати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити  та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого державного органу чи установи, підготувати та подати офіційне звернення до контролюючих органів та багато іншого. Сайт: https://dozorro.org/


    Дозорро

    Для громадських активістів та ЗМІ портал надає можливість обговорити конкретний тендер із потенційними та наявними постачальниками,дізнатись їхню експертну думку про правильність формулювань у тендерній документації, отримати професійну експертизу тощо. Та головне - це зручний інструмент для управління моніторингом - адже вести облік проконтрольованих процедур та знайдених порушень завдяки порталу стало надзвичайно просто.

    А державні замовники можуть не лише дати оцінку конкретному постачальнику, але й проаналізувати зворотній зв’язок від постачальників та внести відповідні зміни до закупівельного процесу і створити власну систему ризик-менеджменту.

    В розділі порталу “Інструменти” https://dozorro.org/tools зібрано інформацію про можливості аналітичних інструментів та сервісів в Україні для контролю та моніторингу публічних закупівель та їх учасників, що з’явилися після запуску системи ProZorro та вивантаження великої кількості відкритих даних.

    Інформаційний ресурс Уповноваженого органу у сфері публічних закупівель


    Інформаційний ресурс Уповноваженого органу у сфері публічних закупівель ( http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=8245ceea-6349-45c2-a2cf-35791699407f&title=InformatsiiniiResurs) - ресурс для поширення інформації щодо застосування законодавства про публічні закупівлі.

    Сайт Мінекономіки

    Для отримання безоплатної консультації рекомендаційного характеру з питань закупівель можна скористатися сервісом  « Консультації з питань закупівель» ⇒« Задати питання». В цьому розділі також реалізована можливість пошуку інформації. Якщо аналогічне за змістом питання надходило до Інформаційного ресурсу, відповідь на нього розміщена у розділі « Консультації». Тому можна попередньо користуватися Пошуком у зазначеному розділі.

    Листи Уповноваженого органу з актуальних питань у сфері публічних закупівель розміщені у розділі « Узагальнені відповіді».

    З інформацією щодо формування та реалізації державної політики, нормативною базою,міжнародною діяльністю  та професіоналізацією в сфері закупівель можна ознайомитись у розділах « Політика», « Нормативна база», « Міжнародна діяльність» та « Професіоналізація».


    Вимоги до скарг від АМКУ


    Вимоги до скарг від АМКУ - вимоги до подання скарг, розміщені на офіційному веб-сайті Антимонопольного комітету України до уваги суб’єктів оскарження ( https://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/123950).

    Вимоги до скарг

    Сподіваємося, вам буде корисною та знадобиться в роботі наша добірка корисних ресурсів у сфері публічних закупівель.

    амку, дозорро, CPV (ДК 021:2015), bi, мерту,

    Коментарі

    До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.