10.04.2020 Ольга Драпогуз

ProZorro RoadMap. Над чим працюємо і що плануємо реалізувати в системі електронних закупівель

Вдосконалення системи, які були реалізовані, що в процесі реалізації (станом на 2019 рік)

Команда ProZorro впевнена, що відкритість та прозорість збереже здорову екосистему публічних закупівель, та рухаємося у цьому напрямку.
Наразі ми особливо сконцентровані над роботою в кількох напрямках:

- Автоматизація. Прагнемо максимально автоматизувати та спростити роботу користувачів (як замовників, так і Постачальників) із системою на всіх етапах тендеру.

- Відкритість публічних даних. Прагнемо зменшувати технічні бар’єри та спрощувати спосіб взаємодії з розробниками-партнерами, що працюють на базі сервісів публічних закупівель.

- Надійність та безпека. Продовжуємо робити систему максимально надійною в роботі та дбати про безпеку даних всіх її користувачів.

Вдосконалення в Прозорро: що ми зробили

ЗАВЕРШЕНО реалізацію таких важливих доробок:

Кабінет для контролюючих органів (Державної аудиторської служби України) - для забезпечення можливості онлайн-моніторингу публічних закупівель і підвищення прозорості їхньої роботи.

Інтеграція з реєстром лікарських засобів МОЗ -перелік ліків з Державного реєстру лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я України потрапляє в ProZorro автоматично, що дозволяє замовнику при оголошенні тендера обирати назву ліків з актуального списку, а не вводити дані вручну.

Закупівлі із зовнішнім фінансуванням - це процедури закупівель з фінансуванням третьою стороною (наприклад, коштом Світового Банку).

Процедура закупівель за енергосервісним договором - державні заклади можуть закуповувати онлайн послуги компаній, які займаються підвищенням енергоефективності будівель.

Інтеграція з ЄДР - реалізовано функціонал швидкої та зручної перевірки реальності компанії, що пришвидшило реєстрацію постачальників у системі і полегшило роботу майданчиків.

Перегляд відгуків закупівель на Dozorro - можливість прямого переходу на моніторинговий портал DoZorro безпосередньо з картки конкретного тендера. Тепер кожен бажаючий може подивитись, чи були зауваження до  даної закупівлі з боку інших учасників системи, та залишити свій відгук на моніторинговому портал і скориставшись прямим переходом з картки тендера.

Реалізація в системі процедури рамкових угод. Рамкові угоди - це процедура довгостврокової закупівлі. Її найчастіше використовують Замовники для придбання товарів в яких є потреба щороку. Тобто, Замовник проводить одну закупівлю, укладає рамкову угоду і надалі щороку проводить процедуру відбору серед постачальників у "рамці".

Використання даної процедури дозволить замовникам протягом строку дії такої угоди скоротити час від виникнення потреби в закупівлі до фактичного підписання договору за рахунок зменшення затрат часу на кваліфікацію постачальників (що відбудеться на 1-му етапі).

ПДВ - можливість відкоригувати суму договору в залежності від наявності/відсутності ПДВ.
Наразі замовник не міг вказувати, є переможець платником ПДВ чи ні, на момент заповнення інформації про договір. Інформація дублювалась-підвантажувалась автоматично з даних про наявність/відсутність ПДВ в очікуваній вартості закупівлі. В свою чергу, при поданні тендерної пропозиції в постачальника була відсутня технічна можливість обрати показник з/без ПДВ. Тобто в пропозиції Постачальника інформація про ПДВ відображалась відповідно до тих даних, які вказав Замовник.

Тепер Замовники мають можливість коригувати показник ПДВ/без ПДВ під час внесення в системі Prozorro інформації щодо контракту. 

Е - Каталоги Prozorro Market- електронний магазин для товарів, що часто закуповуються Замовниками.

Електронний каталог – це систематизована база актуальних пропозицій, яка формуэться Центральною закупівельною організацією (ЦЗО) в Системі та використовуватиметься для закупівель Замовником з метою відбору Постачальника товару замість проведення спрощених закупівель. Структура, порядок формування та використання електронних каталогів визначається Уповноваженим органом - Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Це є таким собі аналогом інтернет-магазинів, якими ми всі звикли користуватися. Замовники мають можливість на наступний день після подання заявки в електронному каталозі отримати свого Постачальника та оперативно закупити товар.

Розробки, над якими ми працюємо

Зараз активно РОЗВИВАЄМО наступні електронні інструменти:

Електронна тендерна документація -електронізація тендерної документації та пропозиції: поля в системі замість підвантаження документів та сканкопій. Легше готувати, легше шукати, легше аналізувати

Її впровадження забезпечить:

  • пришвидшення створення “безпаперових”закупівель;
  • зменшення документів, які потрібні підприємствам для роботи з Prozorro;
  • підвищення “чистоти” інформації, оскільки не дозволить вносити некоректні дані.

Створення закупівлі з річного плану -автоматичне перенесення частини інформації з річного плану в оголошення про проведення процедури (прив’язка за допомогою ідентифікатору плану).

Це допоможе:

- Замовникам простіше та швидше створювати закупівлі, адже частина інформації буде підтягуватись з річного плану закупівель;

- Постачальникам та тим, хто займається моніторингом - відстежувати зв'язки між річним планом та закупівлею.

Інтеграція з ДФС (Державною фіскальною службою України) - автоматична перевірка відсутності податкової заборгованості постачальників.
Взаємодія електронної системи закупівель Prozorro та інформаційних систем ДФС здійснюватиметься на центральному рівні в електронній формі, що дозволить забезпечити під час проведення торгів автоматичну перевірку відсутності або наявності в постачальника у процедурі закупівлі заборгованості (податкового боргу) зі сплати податків, зборів платежів,контроль за якими покладено на органи ДФС.

До запровадження інформаційної взаємодії в автоматизованому режимі перевірка замовником фактичного стану розрахунків платника податків з бюджетом здійснюється виключно на підставі документа,поданого постачальником у процедурі закупівлі.


Які вдосконалення системи Prozorro ми плануємо реалізувати

В 2019 році ми плануємо реалізувати: 

Об’єднані контракти - у багатолотовій закупівлі можливість укладання з переможцем одного договору на кілька лотів (вразі його перемоги по кількох лотах).

Один і той самий постачальник може бути переможцем по двох і більше лотах процедури закупівлі. У такому випадку, згідно реалізації в Системі, замовник повинен прикріпити два та більше договорів, тобто до кожного лоту - окремий договір.

Після реалізації розробки замовник зможе завантажувати один договір до кількох лотів.

Інтеграція із Держказначейством (Державною казначейською службою України - ДКСУ) - моніторинг витрат платників податків від бюджетування та планування до сплати кінцевому виконавцю.

На сьогоднішній день є три можливості публікації звітності та баз даних, що стосуються використання публічних коштів.Вся звітність, що обробляється казначейством, публікується на e-Data та ProZorro. Після об’єднання цих трьох порталів розпорядники бюджетних коштів двічі не вноситимуть договорів — вони будуть автоматично спрямовуватися із порталу https://prozorro.gov.ua/ до ДКСУ.

Інформація про державні фінанси, яка сьогодні розосереджена між кількома ресурсами, буде доступна в одному місці. Весь ланцюжок державних витрат можна буде відслідкувати від проведення тендеру до оплати замовника.

Кабінет ЦЗО - створення електронного кабінету Централізованої закупівельної організації (ЦЗО) для  оптимізації та делегування процесу проведення публічних закупівель ЦЗО.

Централізована закупівельна організація (ЦЗО)‒ юридична особа, що визначена Кабінетом Міністрів України,  як замовник, який організовує і проводить процедури закупівель та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників відповідно до Закону "Про публічні закупівлі" та Постанови КМУ"Про продовження реалізації пілотного проекту з організації діяльності централізованої закупівельної організації". ЦЗО набуває усіх прав та обов’язків замовників, що визначені Законом, та несе відповідальність згідно із законами України.

Перевагами впровадження ЦЗО стали:

1) Для Замовників:

- спрощення процедур;
- економія часу та коштів;
- зниження ризиків оскаржень, перевірок і звинувачень у корупції;

- позбавлення невластивих функцій.

2) Для Постачальників:

- менше процедур, в яких потрібно брати участь;
- “смачні” обсяги закупівель;
- більш професійний покупець, який розмовляє однією мовою з ринком;

- довгострокові стратегічні відносини.

Перелік актуальних розробок команди ProZorro та інформацію про них Ви завжди можете переглянути за посиланням: https://prozorro.gov.ua/roadmap.


дксу, пдв, рамкові угоди, цзо, дозорро, ЕСКО,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.