22.10.2020 Оксентія Груба

У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених закупівлях+оприлюднення інформації про закупівлю

запитання-відповідь щодо спрощених закупівель та оприлюднення інформації

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: спрощені закупівлі та оприлюднення інформації про закупівлі.

 Ознайомитись з опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо  Уповноваженої особи та аномально низької ціниУ коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документаціїУ коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуваннюУ коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях.

Отож, перейдімо до ваших запитань, які ви ставили, щодо спрощених закупівель.

Спрощена не відбулась 2 рази — як бути

Як діяти, якщо спрощена закупівля не відбулась 2 рази в зв'язку з відхиленням всіх пропозицій? 

Знову проводити спрощену закупівлю. Бо підставою для звітування є дві спрощених, що відмінені через недостатню кількість учасників, а не відхилення всіх пропозицій.

Відсутні учасники у спрощеній

Скажіть, якщо у спрощеній закупівлі нема жодного учасника, які наші дії?

Закупівля відміняється автоматично, ви можете оголосити наступну закупівлю, якщо і на неї ніхто не прийде, тоді можна укласти прямий договір і відзвітувати.

Скільки триває спрощена закупівля

Спілкуючись з колегами, у кожного існує своя думка по строках тривалості спрощеної закупівлі. Деякі вважають, що відповідно до ст. 10 закупівля повинна тривати 6 робочих днів (3 д. уточнення і 3 д. подача документів), інші — що відповідно до ст. 14 цей строк повинен бути 8 робочих днів (3 д. на уточнення і 5 днів на подачу документів ), але якщо повернутися до ст. 10 і вважати, що в 6 робочих днів, які там зазначені не входять 3 дня на уточнення, то виходить, що спрощена закупівля повинна тривати 9 робочих днів. Які насправді строки проведення спрощених закупівель?

Згідно з роз'ясненням Уповноваженого органу, загальна тривалість етапів уточнень+подання пропозицій має тривати не менше 6-ти робочих днів.

Зміна переліку вимог у спрощеній

Підкажіть, будь ласка, як бути в ситуації, коли спрощена закупівля не відбулась через відсутність пропозицій? Чи можливо оголосити ще одну таку спрощену закупівлю, але змінити перелік вимог до учасників (документів, які необхідно подати у складі пропозиції)? Чи не буде це вважатись порушенням?

Так, можна. Але у разі зміни вимог, якщо на другу спрощену не прийде достатня кількість учасників, то не можна буде просто відзвітувати і скористатись виключенням з Закону, що наведене в частині 7 статті 3.

АНЦ у спрощеній?

Можете, будь ласка, уточнити інформацію: аномально низька ціна не стосується спрощеної закупівлі?

Аномально низька ціна визначається лише в конкурентних процедурах закупівлі. Відповідно, це не розповсюджується на спрощені закупівлі, оскільки спрощена закупівля не є процедурою закупівлі згідно з Законом.

Чи наявне поняття строку дії пропозиції?

Який строк дії пропозицій у спрощеній закупівлі?

У спрощеній закупівлі такого поняття нема.

Ознайомитись із інформацією щодо спрощених закупівель можна в статтях:  Спрощені закупівліХто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 рокуСпрощені закупівлі. Відповіді на запитанняСпрощені закупівлі в новій редакції Закону: відповіді на запитанняСпрощені закупівлі для постачальниківЩо таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових

Тепер перейдімо до запитань та відповідей на них на тему оприлюднення інформації про закупівлю. 

Договір на оренду приміщення — чи оприлюднюється

Чи потрібно оприлюднювати договір на оренду приміщення? Чи підпадає оренда приміщення під виключення п.п.4 п.5 ст.3 ЗУ «Про публічні закупівлі»?

Згідно з частиною третьою статті 4 Закону України «Про публічні закупівлі» до річного плану не включаються закупівлі, для здійснення яких цей Закон не застосовується у випадках, визначених у частинах п’ятій і шостій статті 3 цього Закону.

Таким чином, оскільки Законом встановлена конкретна сфера правового регулювання, дія цього Закону та підзаконних нормативно-правових актів, розроблених на його виконання, в цілому не поширюється на випадки, передбачені частинами п'ятою та шостою статті 3 Закону, крім пунктів 19 та 21 частини п'ятої статті 3 Закону, які передбачають оприлюднення визначеної Законом інформації.

Тому інформація про такі закупівлі не включається до річного плану, не оприлюднюється та не потребує звітування.

Чи оприлюднюється авансовий звіт

Підкажіть, якщо придбані свідоцтва, як оприлюднити авансовий звіт в Прозорро, адже там система запитує договір якого нема, і пройшло більше ніж три дні з моменту надходження квитанцій до бухгалтерії?

Авансові звіти публікувати не потрібно.

Звітування по видатковій накладній

Чи можна звітувати по накладній у випадку, коли був укладений договір на канцтовари по ДК 3019, але крім канцтоварів за даним кодом була здійснена закупівля швидкозшивачів по іншому коду ДК, що не було передбачено планом?

Договір ви уклали, але план не зробили? Насправді так не правильно. У вас має бути спочатку план, потім укладений договір і опублікований по ньому звіт. Або ж ви можете й не укладати договір, а відзвітувати по видатковій накладній тощо. Але план має бути обов'язково. Також хочу зазначити, що договір у вас може бути на кілька кодів ДК, при цьому у вас буде по цьому договору кілька планів і кілька звітів.

У які строки публікується договір про закупівлю

Коли потрібно публікувати договір про закупівлю?

Договір про закупівлю та всі додатки до нього публікуються протягом трьох робочих днів з дня його укладення відповідно до ст.10 Закону. 

Оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель

Підкажіть, в мене є договір на суму 20000 тис гривень, я його вношу в плани закупівель, вибираю Звіт і повторно в закупівлі не вношу, я так розумію? Договір залишається тільки в плані?

Ні, неправильно. Обов'язково потрібно ще опублікувати звіт про договір про закупівлю укладений без використання електронної системи закупівель.

Отже, на прикладі конкретних кейсів та запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

спрощені закупівлі, оприлюдненння інформації, закупівлі, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Василь 2020-10-28 12:13:49
Чи поширюються вимоги "Закону про публічні закупівлі" на придбання товарів, робіт, послуг (в рамках програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад) за кошти, які отримані в рамках секторальної підтримки ЄС?
Дмитро 2020-10-25 14:17:11
хорошо
Світлана 2020-10-23 16:23:17
Вітання! Ніби все зрозуміло. Але... Чому "аномально низька ціна" не стосується спрощеної, якщо там проводиться аукціон?
Оксана Груба 2020-11-10 19:00:28
Світлано, спрощена закупівля є конкурентною закупівлею, але не є процедурою закупівлі. АНЦ визначається лише у процедурах закупівлі.
Назар Мельничук 2020-10-23 00:35:01
Прозорро, вам повинні медаль за відвагу давати що ви з нами так возитесь і все це робите. Мало того що даєте люду такий продукт, так ще й по-всякому стараєтеся нам припіднести інформацію, розжувати закон. Респект велитенський вам то нічого не сказати!!!!!
Олена Шкарпова 2020-10-23 12:01:03
Назар Мельничук, величезна подяка вам від усієї команди Прозорро!
Оксана 2020-11-03 11:30:24
Назар Мельничук, а авторів Закону про закупівлі треба закидати тухлими яйцями. Чому все так складно і не прозоро написано? Чому потрібно купу роз'яснень? Для чого оприлюднення від 0,01 гривні?
Віталій 2020-11-10 00:06:02
Назар Мельничук, так ваша правда. Прозорро є молодці. Мені вони серед всіх державних структур подобаються більше всіх