02.02.2021 Оксентія Груба

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо спрощених закупівель+ звітування

запитання та відповіді щодо спрощених закупівель та звітування

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: спрощені закупівлі та звітування.

 Ознайомитись з опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо  Уповноваженої особи та аномально низької ціни, У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації, У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню, У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях, У коментарях: ваші запитання та кейси щодо договору про закупівлю+оскарження закупівель,  У коментарях: ваші запитання та кейси щодо оскарження закупівель та спрощені закупівлі, У коментарях: ваші запитання та кейси щодо вибору виду закупівлі +переговорна процедура. 

Отож, перейдімо до ваших запитань, які ви ставили, щодо спрощених закупівель.

Кваліфікація в спрощеній закупівлі

Учасник спрощеної закупівлі на аукціон надав цінову з ПДВ, хоча згідно з вимогами Замовника мав надати цінову без ПДВ. Чи можна допускати такого учасника до «Кваліфікації переможця»?

 На ваш розсуд. Загалом, якщо у вас все це було прописано в вимогах до учасників, то можна вважати, що учасник порушив ваші вимоги.

Оскарження спрощених закупівель

Чи вже можна спрощені оскаржити в АМКУ? 

Ні, не можна. Порядок проведення спрощеної процедури закупівлі не передбачає застосування порядку оскарження процедур закупівлі, визначеного статтею 18 Закону. Відповідно, спрощені закупівлі не підлягають оскарженню в АМКУ.

Відсутність учасників в спрощеній

Підкажіть, якщо у спрощеній закупівлі нема жодного учасника, які дії далі?

Закупівля відміняється автоматично, ви можете оголосити наступну закупівлю, якщо і на неї ніхто не прийде, тоді можна укласти прямий договір і відзвітувати.

Оскарження рішення замовника

Що робити в такій ситуації? 1. Відбувся аукціон по спрощеній закупівлі. Наша компанія - переможець. 2. Замовник дискваліфікує нас за формальною причиною - відсутність однієї довідки. 3. В другого учасника взагалі нема половини документів і пропозиція не підписана КЕП - і замовник її приймає. В АМКУ оскаржити не можна. Чи можливо взагалі десь оскаржити це рішення, коли замовник діє всупереч власним вимогам до документації?

Можна написати в Дозорро щодо цієї закупівлі. Насправді невідповідність вимогам документації є підставою для відхилення, тим більше наразі спрощені закупівлі регулюються Законом.

Забезпечення договору в спрощеній закупівлі

Чи правомірно вимагати забезпечення виконання договору в спрощених закупівлях?                                               

Так. Згідно з п.9 ч.1 статті 1 забезпечення виконання договору про закупівлю — надання забезпечення виконання зобов'язань учасником перед замовником за договором про закупівлю. Адже договір, що укладається за результатами спрощеної закупівлі є договором про закупівлю в розумінні Закону. Тому ви можете використовувати в спрощеній закупівлі і забезпечення виконання договору і забезпечення пропозиції. 

А тепер перейдімо до запитань та відповідей на них щодо звітування.

Один договір – на дві закупівлі

Ми юридична особа (соціальна служба), заключили з фірмою договір на послуги з розподілу води та на послуги з постачання електроенергії. При створення нової закупівлі в Прозорро, система не пропускає цю закупівлю, пише «Не дозволяється розташовувати лоти з різних груп CPV класифікатора в одному тендері» (оскільки вода і електроенергія мають різні ДК). Питання: Чи можна один договір розбити на дві окремі закупівлі – одна на воду, другу – на електроенергію?

Іншого виходу у вас нема, тому розбивайте і в вартість закупівлі вписуйте не загальну суму договору, а частини, тобто окремо воду, а окремо електроенергію.

Чи звітувати в Прозорро про відшкодування

Чи потрібно відшкодування коштів за товар публікувати на майданчику?

Відшкодування не є закупівлею в розумінні Закону, значить, його публікувати в Прозорро не потрібно.

Отже, на прикладі конкретних кейсів та поставлених запитань Ви можете дізнатись нове, побачити те, про що не знали або ж упевнитись, що мали рацію. Тож читайте і закупівельних успіхів Вам!

спрощені закупівлі, звітування,

Коментарі

Юля 2021-02-25 11:20:15
Купили блок туалетного паперу для установи- відзвітуйте і оприлюдніть! І бажано з фото-фіксацією його використання :)))) Все повинно бути прозоро! Шановна команда фахівців ДП ПрозоРРо, Вам не видається оце все оприлюднення на копійчані суми смішним і безглуздим?
Ірина Миколаївна 2021-02-10 15:19:03
в мене нема запитань до цих тем. Але є до відкритих торгів багато
Оксана Груба 2021-02-16 14:01:04
Ірино Миколаївно, дяка за ваш фідбек. Візьмемо до уваги запит. А ось актуальні статті щодо відкритих торгів: https://infobox.prozorro.org/articles/procedura-vidkriti-torgi https://infobox.prozorro.org/articles/vidkriti-torgi-vidpovidi-na-zapitannya https://infobox.prozorro.org/articles/procedura-vidkriti-torgi-dlya-uchasnikiv
Ірина 2021-02-04 01:56:54
Оце у коментарях ваше полюбила проглядати
Оксана Груба 2021-02-04 19:03:27
Ірина, дяка за ваш фідбек.