18.04.2020 Лілія Кулик

Що потрібно врахувати Замовникам при закупівлях після 19 квітня 2020

Що необхідно знати Замовникам, щоб успішно проводити закупівлі в Прозорро після 19 квітня 2020 року

Давайте розберемось по пунктах, що очікувати Замовнику 19 квітня 2020 року. Та де додатково можна прочитати про нововведення в Закон.

Закупівлі до 50 тисяч гривень

  • Замовник має опублікувати звіт про договорів про закупівлю, якщо вартість предмета закупівлі складає від 1 копійки до 50 тисяч гривень
  • Проведення закупівель до 50 тисяч гривень може здійснювати Уповноважена особа, тендерний комітет або відповідальна особа, якщо таку призначить Замовник.
  • Не Замовники в розумінні Закону та Замовники, що здійснюють закупівлі до 50 тисяч мають проводити допорогову закупівлю, а не спрощену. Як обрати такий вид закупівлі ви можете уточнити у служби підтримки свого майданчика.

Спрощені закупівлі

  • Замовники мають проводити спрощену закупівлю, якщо вартість предмета закупівлі більше 50 тис. до "порогів" та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті 3 Закону,
  • Спрощені закупівлі з 19 квітня мають проводити тільки Уповноважені особи. Ні, тендерний комітет не може цього робити, ні, виключень немає. Детальніше про це в статті  Хто має проводити спрощені закупівлі з 19 квітня 2020 року
  • Спрощені закупівлі має планувати Уповноважена особа
  • Функціонал 24 годин на виправлення помилок не розповсюджується на спрощені закупівлі
  • Під час оголошення спрощеної закупівлі на майданчику серед переліку видів закупівель ви маєте обрати Спрощена/допорогова закупівля і після цього додатково поставити позначку "Спрощена закупівля". Якщо ви не знайдете де саме можна поставити цю позначку - зверніться до служби підтримки вашого майданчика, адже на різних майданчиках може бути різна реалізація даного функціоналу.

Уповноважена особа

  • Уповноважена особа має пройти тестування до 1 січня 2022 року. Тестування не потрібно проходити до 19 квітня 2020 року, воно ще не розроблене. Детальніше про це в статті  Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на питання
  • Уповноважена особа повинна мати вищу освіту, але не принципово яку саме - економічну, юридичну, технічну тощо
  • Не обов’язково призначати Уповноважену особу саме 19 квітня, якщо у вас найближчим часом не буде спрощених закупівель. Але при проведенні перших спрощених закупівель УО має бути офіційно призначена.
  • Наразі немає нового Наказу про затвердження Примірного положення про ТК та УО, тому Замовники можуть користуватись старим та відповідно внести в них зміни за потреби.
  • Не забудьте змінити в ваших внутрішніх документах, наприклад, таких як положення про ТК/УО, Положення про здійснення допорогових закупівель тощо назви процедур. Адже тепер змінені умови проведення закупівель і десь доведеться змінити, наприклад, допорогову закупівлю на спрощену, звіт про укладений договір на спрощену закупівлю тощо.

Prozorro Market

До затвердження Постанови КМУ по Електронних каталогах, закупівлю через Prozorro Market можна проводити тільки якщо вартість закупівлі не перевищує 50 тисяч гривень або якщо закупівлю здійснює не Замовник в розумінні Закону. Детальніше про це в статті Prozorro Market після 19 квітня 2020 року

Відкриті торги

  • При оголошенні відкритих торгів після 19 квітня 2020 року ви можете використовувати ще один кваліфікаційний критерій - наявність фінансової спроможності. 
  • При оголошенні закупівлі після 19 квітня 2020 року обов’язково передбачте  в тендерній документації нові підстави для відмови в участі в процедурі закупівлі, що наведені в статті 17 Закону. Детальніше про це в нашій статті.
  • Замовник має не пізніше ніж за 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, має опублікувати повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель. Детальніше про це в статті 24 години на виправлення помилок
  • В разі надання Учасником аномально низької ціни, Замовник має дочекатись спочатку обгрунтування АНЦ від Постачальника і лише після цього приймати рішення по прийняттю/відхиленню пропозиції Учасника. Детальніше про цей функціонал у статті Аномально низька ціна

Договір про закупівлю

  • Тепер інформація про договір про закупівлю наведена в статті 41 Закону. Тож, якщо у вас в шаблонах договорів були посилання на стару статтю 36, то не забудь їх змінити, перш ніж використати ці шаблони в тендерах після 19 квітня 2020 року. Детальніше в статті  Нове в укладанні договору про закупівлю
  • Також були змінені трохи випадки, які  є підставою для внесення змін в договір про закупівлю після його підписання. Тому перш ніж оголошувати закупівлі після 19 квітня 2020 року, оновіть ці випадки в своїх ТД/договорах. Тендерів, що оголошені до 19 квітня 2020 року це не стосується та вносити зміни в них не потрібно.

Оскарження закупівель

Закон України про публічні закупівлі, відкриті торги, спрощені закупівлі, аномально низька ціна,

Коментарі

Олена 2022-01-04 19:54:29
Комунальному підприємству, у статутному капіталі якого органу місцевого самоврядування належить частка в розмірі більше ніж 50 відсотків, необхідно закупити електроенергію - на 350000 грн. за кошти місцевого бюджету для забезпечення потреби територіальної громади ; - на 500000 грн. для забезпечення виробництва, транспортування та постачання питної води . чи можна провести ці закупівлі шляхом спрощеної процедури закупівлі як підприємству, що здійснює діяльність в окремій сфері господарювання, передбаченої пунктом 4 частини 1 статті 2 Закону "Про публічні закупівлі"
Світлана 2021-07-14 11:02:01
За одним кодом класифікатору вже придбано послуги SEO. Але планується ще додатково придбати послуги за цим кодом але в іншого постачальника. Сума нового договору до 50 тис. Все одно потрібно сумувати з попереднім договором і проводити спрощену процедуру, якщо разом сума по коду більша 50 тис?
Марія 2021-05-18 11:05:42
Добрый день. Подскажите, пожалуйста, будет ли являться ошибкой то, что все документы по упрощенной закупке (спрощена закупівля), которые формируются лично участником обращены тендерному комитету?
Світлана 2021-05-18 10:47:57
Добрий день. Підкажіть, будь-ласка, під час оприлюднення закупвлі невірно вказала джерело доходу( Чи буде це порушенням???
Анастасія 2021-03-24 16:05:47
Доброго дня. Підкажіть будьласка чи можливо укласти кілька договорів з різними організаціяни до 50 тис. гривень за одним кодом ДК?
Ліля 2021-03-24 16:08:15
Анастасія, все залежть від загальної вартості предмета закупівлі, якщо це більше 50 тис. грн, то має бути спрошена чи запит ціни пропозиції. Якщо менше, то ви можете укладати договори будь з ким
таня 2020-12-28 17:11:42
я працюю в прозорро вже третій рік.а тепер не знаю що робити.я маю економічну освіту,але не вищу.що я далі маю робити.кандидатів не маю на цю посаду.
Марина 2020-12-22 13:31:55
при створенні плану ми вибираємо тип процедури спрощена/допорогова закупівля , потім коли створюємо саму закупівлю ( сума наприклад 60 тис) нам пропонуеться поставити крапку у виборі це допорогова чи спрощена , помилково було поставлено допорогова (якщо я правильно розумію спрощена це більше 50 тис, а допорогова до 50 тис якщо це тендер) , сама закупівля уже на стадії пропозиції , внести зміни вже не можу, на сайті дозоро у нас вказано що це допорогова закупівля. ця помилка якось впливає на саму процедуру, за це буде якась відповідальність ?
Марина Риженко 2020-08-05 17:02:48
Доброго дня. Одним рішенням сесії сільської ради була прийнята субвенція для НУШ та були розподілені залишки освітньої субвенцї. ЗЗСО подали свою потребу на комп'ютерну техніку, якщо об'єднувати два джерела фінансування, то випливають Відкриті торги. Якщо їх розділяти, то по одному буде спрощена закупівля, а по іншому - Відкриті торги. ПИТАННЯ: Чи потрібно їх об'єднувати, чи можна проводити кожну процедуру окремо?
Ирина 2020-07-09 16:18:17
Підкажіть будь ласка, чи потрібно змінювати додаток до річного плану закупівель на річний план закупівель, адже наказом МЕРТ № 490 й досі передбачено, що "Додаток до річного плану закупівель, до якого вноситься інформація про закупівлі, очікувана вартість яких не перевищує сум, зазначених в абзацах другому і третьому частини першої статті 2 Закону, складається за формою річного плану закупівель шляхом заповнення відповідних полів в електронній системі закупівель"
Олексій
Якщо протягом року було проведено декілька закупівель по одному предмету закупівлі загалом до 50 тисяч, а під кінець року такі закупівлі перевищать 50 тисяч, спрощені закупівлі потрібно буде провести лише щодо останньої закупівлі?
Ліля
Олексій, ні, спрощені потрібно проводити одразу. Сутність планування в тому, що ви плануєте на рік. І у вашого підприємства є фінплан, відповідно має бути річний план на рік, де ви зазначите все, що будете купувати
Виктория Семененко
Ліля, так відповідно до ст. 4 Закону "планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг." Підскажіть, можно не одразу на рік планувати прямо всі закупівлі. Наприклад ті закупівлі які не будуть перевищувати 50 тис. грн. планувати за потребою?
Ліля
Виктория Семененко, звісно можна. Я про те, що на початку року ви маєте розуміти чи перейдете якісь пороги, щоб визначити одразу який тип закупівлі проводити. А от затверджувати та публікувати план ви можете коли вам зручно
Вікторія 2020-06-30 14:19:08
Ліля, подскажите пожалуйста в каком пункте можно почитать о том что если больше 50 тыс по одному коду ДК за весь год то нужно проводить спрощену закупку
Ірина 2020-07-08 12:13:29
Ліля, у нас аналогічна ситуація, є ще таке поняття непередбачуваної потреби згідно листа мінекономіки це є як новий предмет закупівлі, то як бути??
Валерия
Добрый день! Если в январе провели закупку допороговую на118 тыс.грн. Но позже выяснилось, что смету бюджетной организации выдали на 3 месяца. Мы сделали доп.угоду на уменьшение. Сейчас пришла смета на оставшийся 9 месяцев. Что делать? Эту закупку надо провести на 80 тыс. грн. Делать план на 80 тыс грн и проводить спрощену закупку?
Марина
Доброго дня! Підскажіть будь ласка, Учасник у складі ТП не надав довідку частина 2 ст.17. Треба відхилити цього учасника? На який пункт ст. 31 Закону треба зіслатися? Дякую за відповідь!
Наталія
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, якщо уповноважена особа відповідає лише за спрощені закупівлі, як оформляти річний план? Окремо річний план ТК для процедур закупівель та річний план УО для спрощених закупівель?
Ліля
Наталія, як вам зручно. Цілком нормально буде і якщо ви зробите спільний план. Але УО має затвердити свої закупівлі, а ТК свої
Наталія
Добрий день, закупівля до 50тис , по COVID19, чи можна проводити допорогову закупівлю, чи спрощену???
Ігор
Ліля, 5 хвилин назад зрозумів чому дана закупівлі Укрпошти є не правильно оголошеною. Помилка заключається в тому, що вона оголошена для сум менше 50 тис. грн. Просто геніальний хід. Взяти і назвати тип процедури: "Спрощені/допорогові закупівлі". При цьому, для правильності оголошення закупівлі, потрібно обрати "метод обрання процедури закупівлі" (термін взагалі не зрозуміло звідки взявся. І при чому тут процедура закупівлі до спрощеної?). Однак про такий підхід нікому не сказати. Хоча і результати не такі вже й плачевні, всього 1200 із 2900 закупівель (на 9 травня) не правильно оголошені. Однак, всі вони (потенційно) провальні. В плані будуть проблеми з завершенням закупівлі або перевіряючі органи будуть турбувати і тд. З джерелом фінансування була така ж проблема. Хоча ні. Там, напевне, кожна друга не містила його. Пам’ятаю, в яку відмінену закупівлю не зайду, пише моніторинг ДАСУ і відсутність джерела фінансування.
Ігор
Ліля, Чому, на мою думку, це помилка? Відповідно до п. 5 ч.2 ст. 4 «У річному плані повинна міститися така інформація: … 5) вид закупівлі та орієнтовний початок проведення» Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 19 «1. У звіті про результати проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель обов’язково зазначаються: … 4) вид закупівлі;» При цьому, виходячи із положень цих статей «вид закупівлі» це сумарний перелік публічних закупівель до яких входять надпорогові та допорогові закупівлі( відкриті торги, конкурентний діалог, спрощена закупівля і тд.) Наразі, форма річного плану публікується з полем «7. Процедура закупівлі:» замість «вид закупівлі», а «ЗВІТ про результати проведення процедури закупівлі» з «2. Вид предмета закупівлі:», так як це було за Наказу МЕРТУ № 490. Однак, враховуючи зміни до Закону, які мають вищу юридичну силу над Наказом МЕРТУ № 490. Звіт та план має містити саме вид закупівлі. Тому, у разі не зазначення поля «метод обрання процедури закупівлі» під час оголошення закупівлі, звіт про результати проведення закупівлі не буде містити «вид закупівлі: спрощена закупівля».
Ігор
Зроблю ще одне доповнення. Ситуація, яка сьогодні назріває не буде аналогічна до ситуації, що була 2016 році( коли запроваджувався прозоро і ще не все працювало), адже зараз закупівлі моніторить ДАСУ. І як практика показує, відсутність обов’язкової інформації, визначеної Наказом МЕРТУ № 490, у документах про публічні закупівлі, це суворе порушення, яке тягне за собою обов’язок розірвання договору. Наприклад, відсутність п.14 та п.15 повідомлення про зміни до Договору, яке може заповняти замовника, під час цих змін, однак воно не публікується з незалежних від нього підстав( напевне ДП «Прозорро» не реалізувало такий функціонал). Тому, в такій ситуації, необхідно було в ручному режимі зазначати цю інформацію. Наприклад в описі змін. Тому, маючи вихідні дані, ми можемо прогнозувати, що буде найближчим часом. Таким чином, якщо ДП «Прозорро» не приведе у відповідність форми документів з публічних закупівель, що визначені для них Законом. Така не відповідність ляже на плечі Замовника і хто попаде під моніторинг, буде мати тяжкі наслідки: відміна закупівлі або розірвання договору (пригадуємо відсутність джерела фінансування). Якщо так буде, то у Замовника є один вихід: додавати інформацію у ручному режимі.( Взяти наприклад, останні моніторинги по відсутності п.14 та п.15 повідомлення про зміни до Договору, то зазначення цієї інформації у дод. Угоді, не вирішить цю проблему. Якщо керуватись логікою ДАСУ, то ця інформація, повинна міститись саме у формі документа з публічних закупівель. А це означає, що якщо Замовник оприлюднить «вид закупівлі» в складі окремого документу, який буде називатись звіт про результати проведення закупівлі, то це буде порушення. Тим більше, адже Законом визначено, що цей звіт оприлюднюється автоматично електронною системою закупівель після оприлюднення договору про закупівлю. Як варіант, ДП «Прозорро» може звернутися до МЕРТУ, щоб вони звернулись до ДАСУ, щоб ті відтермінували моніторинги закупівель, що оголошені за новим Законом, у зв’язку із складністю впровадження змін та неготовності ел. Системи закупівель. І зазначити, у випадку не відтермінування Замовники будуть нести відповідальність за ті порушення, які не могли не порушити (якось так) І я скажу вам, що така практика досить поширена. Пригадайте Е-дата, як довго в офіційне поле приходила. Перехід від місячного до добового балансування на ринку природного газу, коли щоб провести процедуру закупівлі, потрібно 40 днів до укладення договору. Чи наприклад, коли до квітня 2017 року не було продавців газу у кого була ліцензія за нерегульованим тарифом, а Замовників змушували проводити конкурентні процедури закупівель і тд.
Ігор
Є перші жертви https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-29-000891-b. Як і очікувалось ДАСУ відреагувало на невідповідність оголошення, що публікує прозорро, тому що зазначено у Законі. Даному замовнику ще повезло, так як, якщо його моніторили після завершення процедури закупівлі. То там тільки розривати договір потрібно було б. (є декілька варіантів, однак оскаржувати прийдеться тільки в суді). Тому, замовникам в даний час, буде неабияк важко, провести закупівлю, враховуючи зміни до законодавства та неготовність електронної системи закупівель. При цьому, що Замовник може й не знати, на момент оголошення, що якась з необхідної інформації, може не оприлюднитись в процесі проведення закупівлі. Тобто абсурд. Хоча, кому як повезе.
Ліля
Наталія, зараз в змінах до Закону написано імперативно, тільки звіт. Проте, Укрпошта, наприклад, оголосила спрощену закупівлю, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-23-001597-c для відбору постачальника
Анна
Добрий день. Відповідно до нового Закону вже немає такого поняття як «додаток до річного плану закупівель…». На підприємстві було затверджено тільки додаток до плану. Якщо зараз необхідно вносити нові закупівлі, чи треба спочатку затвердити Річний план, а потім вносити до нього зміни?
Ліля
Анна, так, краще спочатку затвердити річний план, а потім створювати закупівлі
Анна
Ліля, дякую за відповідь
Клавдія
Закупівля деззасобів. Сума не більше 2 млн грн. Якою має бути процедура закупівлі
Ліля
Клавдія, якщо це під Ковід-19, то це звіт під Ковід, якщо ні, то відкриті торги
Наталія
Замовником 16.04.2020 року було оголошено допорогову закупівлю на суму 55 тис. грн. Чи можна буде за результатами такої закупівлі укласти договір після 19.04.2020? Чи потрібно заново з 19.04.2020 проводити спрощену закупівлю?
Ліля
Наталія, си не можемо вас змушувати відміняти закупівлю, але допорогова закупівля не є процедурою, а значить по суті закупівлею у вас буде вважатись вже укладання договору. Тож якщо не встигли укласти договір, то краще заново оголосити вже спрощену
Олена
А якщо договір вже уклали після 19.04. Які наслідки для Замовника?
Василь
Шановна пані Ліля, а як, на вашу думку, краще зробити із річним планом. Скасувати і добавити новою стрічкою, чи відкорегувати.
Ольга
Наталія, коли ми були на семінарв, пані Наталя Шимко пояснювала стосовно закупівель до введення Нового Закону після 19 квітня. все , що було оголошено до вступу в силу Закону, завершувати по старому Закону.
Неллі
Ліля, хто має відмінити допорогову закупівлю? За логікою закону - тендерний комітет, оскільки він її оголошував.
Ліля
Неллі, так, хто стврив, той і відміняє. Якщо інше не передбачено вашими внутрішніми документами. Наприклад, якщо ви не прописали, що з 19 квітня всіма закупівлями займається, наприклад, УО і вона має право чинити будь-які дії по відношенню до всіх закупівель, що знаходяться наразі в процесі проведення тощо
Ліля
Василь, можете внести зміни в старий або той скасувати і зробити новий
Вiталiй
"Не забудьте змінити в ваших документах назви, наприклад, допорогову закупівлю на спрощену, звіт про укладений договір на спрощену закупівлю тощо." Чому "звiт" треба замiнити на "спрошену", а не на "договiр про закупiвлю, укладений без використання ел. сист"?
Ліля
Вiталiй, це просто приклади. Малось на увазі, що раніше ви проводили закупівлю до 199 999 допорогами, тепер це має бути спрощена, раніше до 100 000, наприклад, хтось написав в положенні що буде звітувати, тепер це має бути спрощена тощо
Світлана
Доброго дня. Якщо опубліковано план звіт про укладений договір, то залишати
Ліля
Світлана, так, звітувань це не стосується
Світлана
Ліля, скажіть ще, 4 допороги оголосила до 19 числа два до 50 тис. та два більше 50 тис. як тут бути, що відмінити, а що можна продовжити. Дякую.
Ліля
Світлана, я б радила відмінити. Чому - можете прочитати тут https://infobox.prozorro.org/articles/chi-vidminyati-doporogovi-zakupivli-pislya-19-kvitnya-2020-roku
Наталія
Чому саме "Проведення закупівель до 50 тисяч гривень може здійснювати Уповноважена особа, тендерний комітет або відповідальна особа, якщо таку призначить Замовник". В перехідних положеннях визначено, що ТК лише для процедур, а визначення "відповідальна особа" Закон взагалі не містить. Роз'ясніть, будь ласка, цю норму, бо колізія виходить. Дякую
Світлана
Ліля, доброго дня! підкажіть будь ласка чи може й надалі працювать тендерний комітет без доплат? І чи можна на підприємстві без доплати поставить в наказ відповідальна особа за організацію і проведення спрощеної процедури? І чи можна підписувати одним електронним підписом, яким вона підписує торги?
Ліля
Наталія, закупівлі до 50 тис. грн не регулюються Законом, тому їх може проводити будь-хто, кого визначить замовник
Тетяна
Ліля, Ви ж певно розумієте, що будь хто, якому довірять закупівлі до 50 тис.гривень може завалити цю роботу, так як таких договорів для публікації а також видаткових накладних, чеків тощо, які можна опублікувати замість звіту про укладений договір набагато більше ніж скорочених закупівель,Питання - хто буде нести відповідальність і платити штраф за несвоєчасну публікацію звіту про уладений договір протягом трьох робочих днів ?
Марина 2020-06-10 15:35:03
Ліля, будь-ласка, поясніть про відповідальну особу... Якщо Замовник таки її призначив для проведення закупівель до 50 тис. , то з яким планом закупівель вона повинна працювати/або хто такий план затверджує і відповідно хто вносить зміни до плану, якщо це необхідно. Дякую.
Олена
Добрий день. Для оприлюднення звіту про укладений договір, технічно є можливість підтягнути один рядок плану один раз. На початку року ми створили річний план закупівель за одним кодом ДК на річну потребу. оприлюднили даний рядок плану. На протязі року виникає необхідність укладання декількох договорів за данним кодом ДК. Всюди читаю роз'яснення, що одна закупівля - один рядок плану. Як діяти в цій ситуації? В плані за даним кодом ДК оприлюднена сума річної потреби. Які юридичні підстави оприлюднювати ще один рядок плану під конкретну закупівлю? Дякую
Яніна
Уточніть, будь ласка, як бути з оприлюдненим планом на майданчику? Наразі вказано «без використання електронної системи», а треба тепер звітувати по кожному договору, створюючи окремий рядок. Чи потрібно весь план міняти на майданчику на «звіт» по кодам, які ще будуть закуповуватися?
Ліля
Яніна, краще змінити, і також дивіться, як ви його затверджували. Адже вид закупівлі у вас має співпадати в плані і в закупівлі. Тому я сказала, що алгоритм такий - перезатверджуємо все, що не відбулось до 19 квітня як річний план, а не додаток до річного плану, вносите зміни на майданчику і де було без застосування робите звіт, а потім проводите закупівлі
Вікторія
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, якщо уповноважена особа відповідає лише за спрощені закупівлі, як оформляти річний план? Окремо річний план ТК для процедур закупівель та річний план УО для спрощених закупівель?
Алла
18.04.2020 відмінено торги оголошені 03.04.2020, через Подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій, для повторного оголошення чи треба змінювати вимоги тендерної документації згідно оновлених ст.16,17 та ст 41 (замість 36).
Ліля
Алла, так
Алла
Процедура закупівлі відбулась,проте термін укладання договору припав на 21.04.2020, але умови договору містять посилання на статтю 36 попередньої редакції Закону, чи правомірне підписання договору? як внести зміни?
Ліля
Алла, ви укладаєте договір з тими умовами, що були у вас в тендері. Якщо у вас процедура закупівлі (не стосується допорогової закупівлі) почалась до введення в дію нового Закону, то ви її завершуєте за правилами старого Закону. Вам нічого не потрібно змінювати
марина
якщо спрощена закупівля не відбулась один раз то проводити ще раз спрощену закупівлю чи укладати прямий договір
Олена
марина, Прямий договір укладається тільки після того, як відмінена спрощена процедура два рази
Евгений
Как на ПРОЗОРРО работать в рамках программы импортозамещения? Раньше мы работали только с предприятиями авиационной промышленности, которые могли изготавливать детали для авиационной техники - с ними у нас есть договоры, в которых оговорены условия, по которым мы предоставляем им чертежи и технологию. На ПРОЗОРРО нет ограничения и вся система импортозамещения "летит к черту" - мастерские из гаражей могут требовать секретные чертежи, а качество изготовленных деталей в таких предприятиях невозможно ни проверить, ни гарантировать.
Оксана
Що робити якщо спрощена процедура не відбулася у зв’язку з відсутністю пропозицій. Проводити повторно по анології відкритих торгів чи одразу прямий договір?
ЄВГЕН
23.04.2020 планується відхилення всіх учасників по відкритим торгам оголошені до 19.04.2020, для повторного оголошення чи треба змінювати вимоги тендерної документації згідно оновлених ст.16,17 та ст 41 (замість 36).
Наталія
Під час створення Звіту про договір про закупівлю в пункті Протокол розкриття була допущена помилка і вказана неправильна сума. Що можно зробити в даній ситуації? У разі відміни закупівлі яку причину обрати?
Виктория Семененко
Підскажіть будь ласка. В спрощених закупівлях ми можемо закупити той товар який ми хочемо "наприклад нам потрібен глюкометр Акучек Актив він і тільки він так, як закуплені під цю марку тест смужки до цього глюкометру" Чи можемо ми не прийняти еквівалент товару поданий учасником. Чи це буде порушення Закону??????????
Олександр Олещенко
Виктория Семененко, в спрощених закупівлях Ви можете не принімати еквівалент товару, за умови, що у вимогах до предмету закупівлі Ви його не зазначали. В ст.14 ч.4 абз.2 Закону мова йде про можливість Замовника вказувати аналоги або еквіваленти, це не обов'язково, на відміну від відкритих торгів.
Олена
Доброго дня! Підскажіть як бути: на початок року по коду ДК було заплановано 75000,00 грн., було розміщено звіт про укладені договори за старою редакцією. Зараз виникла не запланова закупівля за тим же кодом ДК на суму 5000,00 грн. Що робити? Можно через звіт провести закупівлі? Чи обов'язково спрощену закупівлю проводити? Будласка допоможіть!
Ліля
Олена, як на мене можна звіт. По-перше, закупівля не запланована була раніше, по-друге, ви застосовуєте ті норми Закону, які діють на момент проведення закупівлі
Оксана 2020-08-21 22:58:51
Ліля, а якщо на початку року була пооведена допорогова на рік по овочам, Договір на суму 49000грн. Зараз виникла потреба в свіжих помідорах (на початку року не могли включити в річний так як не знали ціни які будуть на сезоні продукти). Ми можемо заключити прямий договір на 23000грн? Дякую