17.02.2020 Лілія Кулик

24 години на виправлення помилок в Прозорро

Як Постачальник може виправити помилки в Прозорро на кваліфікації

В новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі”, яка вступить в дію 19 квітня 2020 року є ще одна новинка - можливість Постачальникам виправити помилки на кваліфікації, прекваліфікації. Тож як це відбувається. 

Перш ніж розглянути покроково, як це відбувається, хочемо звернути увагу на декілька важливих моментів:

  • Виправити помилки можна лише в процедурах закупівлі, тобто у відкритих торгах, конкурентному діалозі;

  • Постачальник не у всіх документах може виправляти помилки, це стосується лише деяких документів про які ми поговоримо нижче;

  • Замовник має чітко зазначити, що саме має виправити в тендерній пропозиції. Тобто не просто написати, наприклад, виправити документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям, а зазначити в чому невідповідність та якому пункту ТД не відповідає пропозиція.

А тепер більш детально про те, як все відбувається.

В яких документах можна виправляти помилки

1. Замовник розглядає тендерну пропозицію Постачальника та виявляє невідповідність в тендерній пропозиції. 

Постачальник може усунути невідповідності в інформації та/або документах:

- що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону;

- на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Як та коли Замовник сповіщає про невідповідності в тендерній пропозиції

2. Замовник не пізніше ніж за 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, має опублікувати повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель.

Повідомлення має містити таку інформацію:

  • перелік виявлених невідповідностей;
  • посилання на вимогу (вимоги) тендерної документації, щодо якої (яких) виявлені невідповідності;
  • перелік інформації та/або документів, які повинен подати учасник для усунення виявлених невідповідностей.

В які строки Постачальник має виправити помилки

3. Постачальник завантажує в електронну систему закупівель уточнені або нові документи протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

4. Замовник розглядає подані тендерні пропозиції з урахуванням виправлення або невиправлення учасниками виявлених невідповідностей.

Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції, крім випадків, пов’язаних з виконанням рішення органу оскарження.

помилки, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

Ірина 2021-08-05 16:00:48
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо замовник визначивши переможця випадково розмістив не той протокол це вже неможливо змінити?
Маряна 2021-07-20 15:24:39
Доброго дня! А чи потрібно вимогу про усунення невідповідностей протягом 24 год. відображати протоколом тендерного комітету.Якщо так, то будь-ласка, зорієнтуйте де можна знайти зразок такого протоколу)) Дуже дякую.
Анастасія 2021-06-23 13:08:56
Підскажіть, будь ласка, чи являється довідка з банку про відсутність простроченої заборгованості кваліфікаційним критерієм? Чи можна дану довідку додати протягом 24 годин?
Людмила 2021-06-24 12:06:55
Анастасія,
Ліля 2021-07-28 16:28:44
Анастасія, довідка з банку вочевидь не є кваліфікаційним критерієм
Роман 2021-08-13 08:30:28
Ліля, Стаття 16. Кваліфікаційні критерії процедури закупівлі 1. Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. 2. Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: 1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; 2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; 3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів); 4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. 3. У разі встановлення кваліфікаційного критерію фінансової спроможності замовник не має права вимагати надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмета закупівлі (пропорційно очікуваній вартості частини предмета закупівлі (лота) в разі поділу предмета закупівель на частини). Якщо для закупівлі робіт або послуг замовник встановлює кваліфікаційний критерій такий як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, учасник може для підтвердження своєї відповідності такому критерію залучити спроможності інших суб'єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців. Довідка з банку є документом, який свідчить про фінансову спроможність учасника
Ірина 2021-05-17 17:54:11
Доброго дня підкажіть. Якщо учасник у складі своєї пропозиції надав договір у старій редакції. Чи може цей Постачальник завантажити в електронну систему закупівель уточнені або нові документи протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей?
Ліля 2021-07-28 16:29:15
Ірина, так, може
Олег Миколайович 2021-03-09 16:03:12
UA-2021-01-28-011757-b Прокоментуйте, будь ласка відповідь Замовника на вимогу учасника.
Роман 2020-12-07 10:15:45
Замовники дуже часто публікують зауваження для усунення недоліків у п'ятницю після закінчення робочого дня, а одже учасники як правило ці зауваження не бачать, що робить саму ідею про можливість усунення недоліків недієвою. Також на мою думку піблікація зауважень у п'ятницю після закінчення робочого дня не відповідає вимогам ст. 45 Конституції Украіни та ст. 66 Кодексу законів про працю України і змушує учасників працювати у вихідні дні, хоча на підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень. Вважаю за необхідне внести поправки у ст.26 та ст.31 Закону України "Про публічні закупівлі" з формулюванням "...протягом 24 годин у робочі дні..."
Олена 2020-12-01 10:49:46
Добрий день, Учасник не надав копію договору по аналогічному досвіду, Чи можливо підвязати це під кваліфікаційний критерій і виправити правом 24 годин?
Ігор Кунілін 2021-01-19 16:29:42
Олена, звичайно можна!
Олександр 2021-03-19 22:01:05
Олена,
Ірина 2020-11-26 10:53:37
Доброго дня, будь-ласка підскажіть, як можна перезагрузити в систему протокол розгляду тендерних пропозицій, якщо там була допущена технічна помилка
Ліля 2021-03-09 16:09:54
Ірина, на жаль, це зробити неможливо
Денис Експерт із Закупівель 2020-06-17 17:03:58
Замовник може і не повідомляти Учасника про помилку, і навіть більше, ніхто з Замовників не буде повідомляти про помилку Учасника. Замовник коли підійде термін просто дискваліфікує пропозицію Учасника і буде розглядати наступну пропозицію). І це факт. Тому що за не повідомлення Учасника про помилку, не має штрафів або якоїсь відповідальності для Замовника. Безглузда новинка, якою ніхто не зможе скористуватись.
Ярослав 2020-09-24 08:22:36
Денис Експерт із Закупівель, Доброго дня! Ось подивіться закупівля https://www.dzo.com.ua/tenders/6287566 в цій закупівлі ФОП КРАЙНИК АРТЕМ ІГОРОВИЧ надав підроблений договір замовник на це не вказав а учасник попався такий нахабний, що навіть подав скаргу до АМКУ. А ось посилання https://www.dzo.com.ua/tenders/6455348 на закупівлю де учасник взяв та скористався цим договором для підробки документів він вирізав печатки та підписи та тупо наложив на свої документи. Підкажіть а, що зробилиб ви в такій ситуації.
Артем
Як щодо можливості завантаження документів для переможця ? Замовники часто прописують вимогу додавати підтверджуючі документи згідно ст. 17 (довідки мвс, дфс та інші). Такі довідки формуються декілька днів, та замовляти їх учаснику до визначення переможцем - це дуже ускладнює процес та навантажує відповідні органи, особливо ,коли приймаєш участь в багатьох тендерах.
Віталій
Якщо учасник взагали не надав в складі тендерної пропозиції документ, який вимагався умовами тендерної документації, наприклад аналогічний договір, то чи може замовник вимагати дозавантаження відсутнього документу? Чи ст. 29 нового закону дозволяє лише виправляти невідповідності в тих документах, що були надані?
Andrii Babtenko
Віталій, ТД містить кваліфікаціїні критерії. Одним з таких критеріїв може бути наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Якщо учасником не завантажено аналогічний договір, тоді ТП не відповідає ТД. У зв'язку з тим, що Законом дозволяється виправити помилку відносно кваліфікаційного критерію, то певно замовник може надати 24 годити на виправлення помилка - завантаження аналогічного договору
Віталій
Andrii Babtenko, згоден, Законом дозволяється виправити помилку відносно кваліфікаційного критерію, але в ч. 16 ст. 29 вказано "Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника ВИЯВЛЕНО НЕВІДПОВІДНОСТІ В ІНФОРМАЦІЇ та/або ДОКУМЕНТАХ, ЩО ПОДАНІ учасником У ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ та/або подання яких вимагалось тендерною документацією". Тобто мова йде про документи та інформацію які/яку було подано. Також другий абзац цієї частини говорить "Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення НЕВІДПОВІДНОСТЕЙ В ІНФОРМАЦІЇ ТА/АБО ДОКУМЕНТАХ", тобто мова не йде про те що в повідомленні можна вимагати дозавантаження ненаданих документів. А в останньому абзаці сказано "Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, ЩО ПОДАНІ УЧАСНИКОМ У ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ.... ". Також абз. 5 п. 1 ч. 1 ст. 31 говорить, Замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, якщо: 1) учасник процедури закупівлі: НЕ ВИПРАВИВ виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій НЕВІДПОВІДНОСТІ в інформації та/або документах, ЩО ПОДАНІ НИМ У СВОЇЙ ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей". Можу зробити висновок, що закон не дозволяє вимагати дозавантаження відсутніх документів/інформації!? Прошу надати відповідь з цього питання!
Василь
Віталій, мабуть, одні будуть твердити що закон не забороняє, а інші - що не дозволяє - ось і нова тема, по якій будуть усім рекомендувати що?! - звісно АМКУ :)
Александр
Віталій, повністю підтримую Вашу точку зору, що виправити помилки можна лише в інформації/документах, що вже ПОДАНІ учасником. Гарний аналіз змісту норм Закону, який підтвердив можливість двуякого трактування норм Закону. Проте, ключовими словами щодо підтверження НЕМОЖЛИВОСТІ учасником додати (дозавантажити) відсутні документи, які він прозявив (того, що відстуне в тенлерній пропозиції), є абзац шостий пункту 1 частини першої статті 31 Закону "не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що ПОДАНІ ним у своїй тендерній пропозиції...". Давати роз'яснення до Закону може лише Мінекономрозвитку, які не встановлюють норм права. Прозоровці не роблять такого глубокого аналізу через поверхневе відношення до цього.
Александр
Василь, хіба це одна тема для розтлумачень виключно через АМКУ? Відсутність системного підходу у законотворців та неможливість охопити ВЕСЬ Закон як одно єдине ціле, а також викоритсання в Законі сленгових (жаргоних) понять створили підстави для подібних зверень для розтлумачень (маркУвання/маркОвання; гаранатійне обслуговування/гарнатія; "технічна" специфікація до послуги (консультаційної) тощо).
Євген
Andrii Babtenko, а Ви уважніше гляньте на нову редакції ст. 31 там немає такої підстави як "ТП не відповідає вимогам ТД". Нижче гарний аналіз по виправленню ПОДАНИХ учасником документів. Але, на мою, думку, тепер Замовники взагалі в патових ситуаціях адже фактично можна відмовляти тільки як - не відповідає квал. критеріям та не відповідає умовам тех. специфікації
Александр
Євген, зато з'явилась універсально-безмежно-необгрунтована "зазначив у тендерній пропозиції недостовірну інформацію, що є СУТТЄВОЮ...". А що є суттєвою - лише самому замовнику відомо! Крім того є п. 2 частини перної статті 31: "тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації". І все одно, відсутність відповідного документу в тендерній пропозиціє не дає права його дозавантажити, оскільки його не було відразу.
Олег Борисович Столяров
Віталій, невідповідність інформаціїї - це також відсутність необхідної інформації. Якщо Ви прийшлі до рауту без кроватки, то Ваш зовнішний вигляд не "відповідає" формату. Це питання більше не до АМКУ, а до тлумачного словника української мови
Василь Біскупський 2021-03-07 08:39:34
Василь,
не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації; 2021-03-30 01:07:19
Євген, а щодо абз.1, ч.2, ст31,«не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації»??
Василь
"...Замовник не пізніше ніж за 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій.." Чи може замовник дану інформацію розмістити не за 2 дні а , наприклад, за 2 години до закінчення терміну розгляду пропозицій і тим самим обмежити потенційного постачальника у часі на виправлення помилок?
Ліля
Василь, Ні, не може, так само як і не може не дати Постачальнику виправити помилки. Це порушення Закону і за таке порушення на нього буде накладено штраф
Кучерук Анастасия Анатольевна 2020-09-02 15:44:49
Ліля, доброго дня! як оформити таке порушення?
Олег
Цікаво виходить, якщо є тендерна документація в якій замовник вимамагає багато різних документів, учаснику достатньо загрузити статтю 17 для прикладу і прописати ціну в екранну форму кабінету та накласти електроний підпис тай усе. Інші документи можна і негрузити за умови якщо ти маєш за результатами аукціону найменшу ціну, замовник зобовязаний вказати що ще не вистачає по пунктах учасник просто догружає все в продовж 24 годин. І ти переможець. Я правильно розумію?
Юрий
Ліля, а якщо не виправив помилки то відхиляти по ст. 16 чи тому що не виправив помилки. Навіщо взагалі відхилення по ст. 16 якщо їх можна виправляти?
Ліля
Олег, не зовсім так. Адже Постачальник може виправити лише документи по кваліфікаційних критеріях та по підтвердженню повноважень. Не можна виправити тендерне забезпечення, підтвердження відповідності технічним характеристикам тощо
Тетяна 2020-12-24 11:43:27
Ліля, а де написано, що тільки цих два пункта можна виправляти в період 24 годин? Бо таку інформацію бачу тільки на інфобоксі.
Ліда
Як виправити помилку ??? В річний звіт помилково поставила не ту суму
Ліля 2020-09-25 11:31:13
Ліда, на жаль, в системі вже нічого не можна виправити. Ви можете хіба що оформити це протоколом ТК/УО, але це питання на розсуд контролерів, в разі перевірки
Ростислав
1. Якщо учасник допустив якусь невідповідність, замовник не замітив цього взагалі і визнав його переможцем. Інший учасник замітив це і подає вимогу відхилити пропозицію даного переможця. Чи можуть відхилити дану тендерну пропозицію? 2. У замовника є 5 робочих днів для розгляду одної пропозиції, чи правильно я розумію що не пізніше як на ТРЕТІЙ день він має розмістити оголошення про виправлення невідповідності? Якщо так, то як поступати, якщо він замітив невідповідність на 4 або 5 день??
Євген Вознюк
Ростислав, тоді треба спочатку продовжити строк розгляду тендерної прпозиції
Ростислав
Євген Вознюк, якщо замовник взагалі не замітив невідповідності і визнав учасника переможцем - а інший учасник це замітив після цього і подав вимогу, як тоді?
Марина
Повідомлення про виправлення помилок учаснику-це право або обо вязок замовника?
Ганна
Доброго дня! Підкажіть будь ласка, який вигляд повинен мати документ "Повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей"? Та хто його повинен підписати?Тендерний комітет або голова тендерного комітету або секретар тендерного комітету?