16.04.2020 Олексій Краснощоков

Prozorro Market після 19 квітня 2020 року

Як використовувати електронні каталоги до прийняття Постанови КМУ, що визначить порядок закупівлі через електронний каталог

Всі пов’язані із державними закупівлями учасники знають, що вже за три дні (19 квітня 2020 року) відбудеться введення в дію нової редакції Закону України «Про державні закупівлі» (далі - Закон).

Цією редакцією вводиться багато змін до процесу закупівель. Про більшість із них ви можете прочитати в інших статтях на Інфобоксі Prozorro. Я ж хочу порушити тему електронних каталогів або, як ми називаємо цей інструмент, – онлайн-магазин Prozorro Market.

Що таке Prozorro Market?

Це перший державний онлайн-магазин, в якому ви можете придбати безліч товарів для широкого спектра потреб вашого підприємства. У наявності є товари від засобів особистої гігієни до бензину та комп’ютерної техніки.

Які результати роботи Прозорро Маркету?

За рік свого існування Prozorro Market скористались майже 500 замовників. Всього укладено майже 1000 угод на більш як 26 млн грн. Ємність ринку оцінюється у 23 млрд грн. Таким чином, Prozorro Market являє собою зручний механізм здійснення закупівель замовниками, а також додатковий та простий канал збуту для постачальників. Він не потребує тендерної документації, тривалого очікування та інших складних бюрократичних процедур. Відповідальність за наповнення магазину несуть адміністратори системи – Центральні закупівельні організації. Тому замовник може бути певним, що всі наявні пропозиції являються перевіреними та ринковими.

Що змінюється 19 квітня 2020 року?

Частиною 15 статті 11 Закону встановлюється, що структура, порядок формування та використання електронних каталогів (далі – Порядок) визначається Кабінетом Міністрів України. На даний момент Порядок проходить погодження з органами державної влади.

Поки не буде затверджено Порядок, ви можете здійснювати через Prozorro Market закупівлі, у більшості випадках, на суми до 50 тисяч гривень.

Зокрема, до затвердження Порядку відтерміновується реалізація можливостей передбачених:

- у пункті 7 частини 7 статті 3, що передбачало здійснення закупівлі через електронний каталог замість проведення спрощеної закупівлі, якщо очікувана вартість закупівлі перевищувала 50 тис. грн.

- у пункті 8 частини 1 статті 1, що визначало електронний каталог як інструмент, що використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону; 

- у частині 15 статті 11 Закону, де визначались відповідальними за формування і супровід електронних каталогів - централізовані закупівельні організації. А також зазначалось, що структура, порядок формування та використання електронних каталогів визначається Кабінетом Міністрів України.

На кого розповсюджується обмеження?

Це дві основні категорії замовників, а саме:

  • замовники, визначені пунктами 1-3 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів) дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та не перевищує 200 тисяч гривень;
  • замовники, визначені пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів) дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та не перевищує 1 мільйон гривень.

Обмеження не розповсюджується на тих, хто не являється замовником у розумінні Закону.

Що із закупівлями COVID-19?

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» закупівлі, спрямовані на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» виводяться з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі».

Порядок їх здійснення встановлюється Кабміном. Це зроблено шляхом прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225. Пунктом 2 цієї постанови встановлено, що за результатами проведених з 19 квітня 2020 р. закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно із затвердженим переліком замовник в електронній системі закупівель оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Prozorro Market підпадає під зазначені критерії. Разом із тим, оскільки у постанові Кабміну від 20.03.2020 № 225 прямо не вказана можливість здійснення закупівлі через електронні каталоги, а також відсутній Порядок роботи електронних каталогів, здійснення таких закупівель являється нормативно не врегульованим. Однак, у Prozorro Market є перелік постачальників відповідної продукції з контактами, які можна використовувати з метою здійснення закупівель за механізмом, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Висновок: до набрання чинності Порядком ви можете продовжувати користуватися Prozorro Market, який є чудовим інструментом для здійснення невеликих швидких закупівель. Ви можете укладати угоди на постачання товарів сумою до 50 тисяч гривень без обмеження щодо кількості таких угод. А у окремих випадках, які я виклав вище, укладати ці угоди і на більші суми.

Тому сподіваємось на швидке затвердження Порядку аби Prozorro Market перейшов з рівня впровадження на рівень сталого розвитку. Впевнений, що цей інструмент має великий потенціал та майбутнє!

Примітка: ми додатково повідомлятимемо щодо затвердження Порядку у соціальних мережах та на офіційному сайті Prozorro. 

e-каталог, постанова,

Коментарі

Ольга
Ми теж користувалися Prozorro Market - інструментом для здійснення закупівель. Дуже сподобалося, надіємося на швидке затерждення Порядку