10.07.2020 Анна Ачкасова

Як формується асортимент Prozorro Market

інформація щодо асортименту на Prozorro Market

Ви у нас багато запитуєте про асортимент товарів е-каталогу. Так ось, розповідаємо.

Prozorro Market — це маркетплейс для державних замовників. Тому є певні особливості в роботі з асортиментом каталогів. На звичайному маркетплейсі постачальники розміщують великий асортимент товарів. Наприклад, якщо це світильники, то кількість їх видів може сягати тисяч: від дорогих дизайнерських до дешевих базових. Державні ж замовники, зазвичай, купують більш-менш стандартні товари. Тому, на основі аналізу закупівель, ми створили уніфіковані профілі саме тих товарів, які найчастіше купують бюджетні організації. Постачальники у ці профілі вже додають свої пропозиції. Мета ЦЗО – задовольнити потреби державних замовників у найбільш потрібних товарах. Тобто таких, які закриють потреби 90% замовників.

Що таке профіль товару? Уніфікована технічна специфікація (або «профіль» товарів) — це опис технічних, якісних та експлуатаційних характеристик товарів різних виробників однієї товарної групи, з однаковими базовими характеристиками. Простіше кажучи, опис типового товару. До одного типу товарів може бути кілька профілів: наприклад, макаронні вироби однієї марки одного виробника можуть продаватись в упаковках по 1; 2; 3 або 5 кг. Це буде 4 профілі товарів. Якщо ці самі макарони можуть мати різне пакування (наприклад, паперові коробки та поліетиленові пакети), то це буде вже 8 профілів для одного товару. Те саме стосується й інших товарів: від паперу до принтерів.

Перед початком роботи з категорією ЦЗО аналізує закупівлі замовників та створює профілі товарів з тими технічними характеристиками, які найчастіше купують державні замовники. При цьому, з усього різноманіття аналогічних товарів під технічні характеристики профілю товарів підходять не всі. 

Наприклад, серед тих же макаронних виробів є також листи для лазаньї, фетучіні, тальятелле та багато інших виробів. Проте, замовники зазвичай купують іншу продукцію (звичайні макарони, вермішель, тощо), тому профілі нетипових для замовників товарів ми не створюємо. Те саме стосується паперу, світильників та навіть комп’ютерної техніки. І навряд чи для дитячого садочку або табору відпочинку будуть купувати пармезан або горгонзолу. Державні замовники, не зважаючи на їх велику кількість та різні види діяльності, купують більш-менш однакові товари з типовими характеристиками. 

При створенні профілів товарів ЦЗО керується потребами основної маси замовників і додає до каталогу товари, які мають найбільший попит. Це означає, що ракетне пальне на Prozorro Market поки що продаватись не буде навіть якщо знайдуться охочі його продавати у каталозі. Бо замовник, який може таке придбати поки що тільки один — Державна космічна агенція.

Ще одна особливість роботи Prozorro Market — це те, що ми маємо працювати згідно з принципами Закону про публічні закупівлі та забезпечити конкуренцію для кожного товару. Для постачальників це означає те, що якщо вони планують розмістити у каталозі, наприклад,  унікальний авторський стіл, ми не зможемо цього зробити тому що немає іншого постачальника такого ж товару. Другим принципом Закону є максимальна економія, ефективність та пропорційність. Тому розміщення в каталозі унікальних дорогих товарів типу коштовних подарункових годинників, телефонів зі стразами, тощо, є недоцільним, тому що будь-які бюджетні кошти це кошти платників податків. І, їх раціональне та ощадне використання має бути пріоритетом для будь-якого державного замовника. З тих же причин, на Prozorro Market не планується продавати алкоголь та тютюнові вироби.

e-каталог,

Коментарі

Анна 2020-07-22 10:43:08
Скажіть будь ласка, чи повинен Замовник обов'язково укладати договір із "найдешевшим" Постачальником зі списку пропозицій Маркету (при умові, що всі пропозиції Постачальників на однакових умовах). Чи потрібно у випадку закупівлі через Маркет проводити та оформлювати письмово (як у інших випадках допороговій закупівлі) моніторинг цін на потрібний товар?