26.05.2020 Олексій Краснощоков

Закупівлі на допорогові суми: Prozorro Market та запит цінових пропозицій

Як Замовникам здійснювати закупівлі на допорогові суми, коли можна використовувати Prozorro Market, а коли потрібно закуповувати через запит цінових цінових пропозицій

Щодо «розбивки» закупівель

Після вступу в дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), в експертній спільноті активно обговорюється питання трактовки частини 10 статті 3, якою забороняється розділення предмету закупівлі на частини з метою уникнення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону. У цій статті я розберу питання поділу на частини саме допорогових закупівель і ми з’ясуємо чи дійсно вам обов’язково потрібно купувати однією великою закупівлею річний обсяг паперу для своєї організації, чи, все ж таки, це можна зробити декількома закупівлями

Скажімо, вам потрібно протягом року закупити паперу на 180 тисяч гривень. Або комп’ютерної техніки. Або бензину. Або взагалі чого завгодно. Чи означає згаданий вище пункт, що ви не можете зробити три закупівлі по 60 тисяч чи 6 закупівель по 30? І якщо можете, який спосіб закупівлі вибрати? Адже існує спрощена закупівля, але також вам доступний Prozorro Market, в якому є пряме замовлення товарів. Також зараз у  Prozorro Market реалізується процедура запиту цінових пропозицій (аналог спрощеній процедурі, але лише в Маркеті), яка буде доступна вже найближчим часом після затвердження постанови Кабміну про електронні каталоги. Таким чином, у вашому арсеналі є такі варіанти: пряма закупівля через систему, спрощена закупівля і закупівля через Prozorro Market. Окремо варто виділити можливість проведення закупівлі та укладання договору за заявочним принципом, коли договір укладається на загальну суму у 180 тисяч гривень, але оплачується частинами за фактично поставлений за заявкою замовника товар. Також, чисто теоретично, у вас є можливість купувати все поза системою шляхом прямого замовлення. Чотири варіанти. Давайте розберемося які з них ви можете використовувати.

Всі ліміти за цими процедурами наводяться у відповідності до частини першої статті 3 Закону для допорогових закупівель.

При річному плануванні потреби маєте вказати у плані предмет закупівлі, процедуру закупівлі, а також обсяг закупівлі. Після чого можете проводити закупівлі будь-яким з перелічених вище методів, окрім прямої закупівлі поза системою. Логіка проста – пороги були понижені аби ваші закупівлі обсягом більше 50 тисяч гривень на рік за одним кодом CPV всі могли побачити. Різноманітні способи закупівель було створено для вашої зручності. Тому ви цілком можете закупити папір або інший товар у декілька етапів аби не створювати на робочому місці склад, а також врахувати поступовість виділення фінансування.

Пряма закупівля через Prozorro Market

Зручна при закупівлі невеликих партій товарів (як правило, до 50 тисяч гривень). Вона відрізняється тим, що оголошувати закупівлю не потрібно. Просто обираєте товар на одному з майданчиків і купуєте його. Доставка відбувається протягом семи робочих днів. Для здійснення такої закупівлі у примітках плану зазначаєте, що закупівля здійснюється через е-каталог. Після оформлення замовлення система самостійно створює чернетку звіту. Після укладання договору вам залишається внести його реквізити у чернетку і сформувати чистовик звіту.

Важливо: прив’язувати план до звіту не потрібно.

Запит цінових пропозицій

Це новий метод закупівлі в електронних каталогах Prozorro Market для допорогових закупівель обсягом, як правило, вище 50 тисяч гривень. Вона буде доступною після затвердження Кабміном постанови про електронні каталоги, а також технічної реалізації. Орієнтовно запуск має відбутися у червні 2020 року.

Процедура теж доволі проста. Ви вказуєте який саме товар та у якій кількості хочете закупити, а всі постачальники з обраної категорії надають свої пропозиції і система автоматично визначає переможця з найбільш вигідною ціновою пропозицією. Строки проведення процедури складають мінімум 2 робочих дні. Вона не потребує підготовки тендерної документації.

Спрощена закупівля

Застосовується лише уповноваженою особою для закупівель більше 50 тисяч гривень поза Prozorro Market, наприклад, якщо потрібного вам товару у маркеті немає або ви закуповуєте послуги чи роботи.

Висновок

1. Ви можете здійснювати допорогові закупівлі за одним кодом CPV частинами в розмірі не більшому за визначений частиною першою статті 3 Закону. Якщо сума буде вищою, вам потрібно проводити відкриті торги (процедуру закупівель).

2. Ви можете використовувати будь-яку із наведених у цій статті процедур, включаючи процедури передбачені у Prozorro Market, але не виходити за межі системи (не дробити закупівлю задля подальшого укладання прямих договорів поза системою із звітуванням).

e-каталог, спрощені закупівлі, допорогові закупівлі,

Коментарі

Яна 2021-01-29 13:04:03
Доброго дня. Підкажіть будь ласка. Якщо в мене є потреба в закупівлі товару за одним CPV на 100000 можу я закупити його частинами на Prozorro Market та відображати також частинами в плані закупівель?
Андрій 2020-11-25 15:58:07
Доброго дня! З тексту статті стає зрозуміло, що запит цінових категорій це є процедура закупівлі! Питання, а де вона описана в Законі про публічні закупівлі!
Миколай
Доброго дня. Перший раз чую про таку закупівлю, як - пряма закупівля через систему. Що це таке? Наскільки я розумію питання, якщо потреба від 50 тис. до 200 тис., єдині правильні варіанти, це: спрощена процедура та прозоро маркет.
Олексій
Миколай, через Prozorro Market доступні два види закупівель - пряма закупівля (її я названо прямою закупівлею через систему) і запит цінових пропозицій.
Андрій
Олексій - дякую! Підтримую вас. Ви і Оксана Груба гарно переконали нас купувати через маркет.
Виктория Семененко
Господи, владоооооо зупиніться, який ще запит цінових пропозицій??????????????????????????????? то відміняємо запит в 2020 році тепер заново. Що відбувається, голова вже лопається від ваших нововведень. Кашмааарррр.
Ольга
Виктория Семененко, где тут лайкнуть.... поддерживаю!Нововведения есть, а на практике - не все так радужно.
Василь
Доброго дня Олексію. В Законі немає прямої вимоги щодо зазначення в Річному плані "обсягу закупівлі", однак Ви про це зазначаєте. Така вимога є лише в Оголошенні. Питання - це описка чи все ж таки вимога Закону? Далі. Якщо ми "розіб'ємо" річну суму 180 тисяч гривень на придбання паперу на 6 закупівель по 30 тисяч зі складанням "звіту про договір про закупівлю" ми порушуємо вимоги Закону. Якщо 3 закупівлі по 60 тисяч через проведення спрощеної закупівлі - ні. Чи правильно я Вас зрозумів?
Aleks
Доброго дня! Хочу уточнити деякі нюанси. Замовник - бюджетна установа. На 2020 рік кошторисом передбачено 160 000 грн. на закупівлю паперу. Чи законно буде здійснити три прямі закупівлі через прозоро Маркет: одну закупівлю на 60 000 грн. і потім через кілька місяців ще дві по 50 000,00? Чи це буде розцінюватися, як розбиття предмета на частини? Цікавить саме пряма закупівля через Маркет. Дякую)
Aleks
І ще одне питання: якщо законно здійснювати закупівлі на прозоро Маркеті не на всю суму кошторису відразу (кошторис на 160000 - три закупівлі 60 тис , 50тис і 50тис). Хто має проводити ці закупівлі: уповноважена особа чи будь-хто з представників замовника?