08.02.2020 Ольга Нос

З Prozorro Market – Замовнику зручно, ефективно та надійно

Про використання Prozorro Market Замовником (оновлена стаття станом на 22.02.2023)

Електронний каталог «Prozorro Market» – це зручний інструмент для здійснення закупівель державними Замовниками товарів широкого вжитку.  На час дії воєнного стану, Замовники можуть купувати товари без обмежень по сумі.

Електронний каталог Prozorro Market розпочали працювати з квітня 2019 року. З початку роботи й до 1 січня 2023 року за результатами закупівель через е-каталог замовники уклали 37,7 тисячі угод на майже 2 млрд грн, а вже за січень 2023 року кількість угод зросла ще на 1800, а сума ꟷ на 660,4 млн грн.

Зараз Prozorro Market активно масштабується: до каталогів додають нові товарні групи, проходять кваліфікацію десятки нових постачальників.

Prozorro Market на відміну від застосування інших процедур у системі відрізняється швидкістю та зручністю: пряма закупівля через каталог триває в середньому 4 календарні дні, а запит ціни пропозицій ꟷ 9 календарних днів.

Крім того, замовнику не потрібно витрачати час на підготовку кваліфікаційних вимог для постачальників та готувати технічне завдання, адже цю роботу вже зробили адміністратори каталогу ꟷ централізовані закупівельні організації ДУ “Професійні закупівлі” та ДП “Медичні закупівлі України”. 

Всі постачальники, які беруть участь у закупівлях на Prozorro Market мають підтверджений досвід, який перевірили адміністратори. 

Технічна специфікація товару описана у профілях товарів, а товари, які прикріплені до профілів відповідають всім зазначеним у профілі характеристикам. 

В електронному каталозі є 2 види закупівель:

1. Пряма закупівля через е-каталог.

Цей спосіб закупівель Замовники можуть використовувати як альтернативу закупівлі без використання електронної системи. Так пункт Постанови 11 КМУ № 1178 від 12.10.2022р. “Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування” (надалі ꟷ Особливості)  передбачає, що для здійснення закупівель товарів, вартість яких є меншою ніж 100 тис. гривень, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів.

При прямій закупівлі через Prozorro Market замовник купує товари просто як в будь-якому інтернет-магазині: обирає товар, кладе у кошик, робить замовлення. Чернетка звіту формується автоматично. Прив’язки до плану немає, але план на таку закупівлю має бути обов’язково. План такої закупівлі потрібно робити як план на закупівлю без використання електронної системи закупівель з приміткою е-каталог.

Схематично алгоритм закупівлі виглядає так: 


Щодо термінів укладання угоди при закупівлі через е-каталог Prozorro Market, то відповідно до п. 66 Порядку, Замовник укладає договір про закупівлю з переможцем відбору не пізніше ніж через 10 календарних днів з дня отримання від переможця відбору повідомлення щодо наміру укласти договір про закупівлю.

2.Запит ціни пропозицій

Цей спосіб замовники можуть використовувати як альтернативу відкритим торгам з особливостями. Пунктом 10 Особливостей визначено, що придбання замовником товарів, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, здійснюється, шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, та/або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі. Відповідно до п. 12 Особливостей, у разі здійснення закупівлі товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, з використанням електронного каталогу, замовник здійснює відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822.

При закупівлі через запит ціни пропозицій, як і при прямій закупівлі через каталог, замовник не готує тендерну документацію та не проводить розгляд пропозицій.

Для здійснення запиту ціни, Замовник обирає профіль товару і створює запит пропозицій ціни від постачальників.

У запиті потрібно вказати:

  • необхідну кількість товару;

  • строки та місце поставки (графік поставок);

  • спосіб оплати.

Також Замовник може завантажити до закупівлі свій проєкт договору або скористатись шаблоном.

Постачальники отримують запрошення участі у процедурі електронною поштою і протягом не менш як 2 робочих днів подають свої пропозиції.

Система визначає переможця автоматично.

Схематично алгоритм запиту ціни пропозицій виглядає так:

Важливо! При закупівлі через запит ціни пропозицій відповідно до п. 10, 12 Особливостей Замовник має публікувати звіт про виконання договору, укладеного за результатами закупівлі та зміни до такого договору у разі їх наявності.

Для здійснення закупівлі через е-каталог Замовнику потрібно зареєструватись на одному з 7-ти електронних майданчиків, що підключені до е-каталогу:

  • https://zakupki.prom.ua/ecatalog/gov/list 

  • https://www.dzo.com.ua/tenders/catalog/categories 

  • https://smarttender.biz/ 

  • https://zakupki.com.ua/prozorro-market   

  • https://e-tender.ua/prozoro-market 

  • https://playtender.com.ua/prozorro/market/classification/index

  • https://public-bid.com.ua/market/classification/index  



e-каталог, замовник, Закон України про публічні закупівлі, допорогові закупівлі,

Коментарі

Ковбасюк Олена
Доброго дня. Я хочу закуповувати у е-каталозі зареєстрована на іншому майданчику. Я роблю на своєму майданчику додаток до річного плану а на іншому сайті де є е-каталог там формую звіт по договору так має бути чи на свому майданчику робити звіт по договору також?
Микоал
Поки каталог ще сирий. Хотілось би бачити постачальників запасних частин до автомобілів а також господарсько-будівельних.
Ліля
Микоал, каталог продовжує наповнюватись. Ці товари обов'язкво будуть додані
Олена
Коли робити ріний и як зв'язати його зі звітом через систему? Які сроки публікації договору та звіту?
Ліля
Олена, зв'язувати звіт з каталогу з планом не обов'язково. Правилами використання Prozorro Market не визначені стандартні строки на укладання договору
Олена
Ліля, тобто договір може бути укладено і через тиждень? я Закон ст.10 не порушую?