20.02.2020 Лілія Кулик

Нове в оскарженні закупівель в Прозорро

Які зміни в оскарженні чекають на користувачів системи Прозорро з 19 квітня 2020 року

Також з 19 квітня 2020 року на всіх чекають зміни в оскарженні закупівель в Прозорро. Серед кардинальних змін - зміна системи оплати, неможливість відкликати скаргу та можливість оскаржити відміну закупівлі. Але давайте про все по порядку.

Подання скарги

Тепер за подання скарги до органу оскарження справляється плата через електронну систему закупівель в день подання скарги. І тільки після цього скарга автоматично вноситься до реєстру скарг і формується її реєстраційна картка.

Раніше ж Скаржник мав оплатити через банк і підвантажити платіжку про оплату разом зі скаргою. А далі вже в АМКУ перевіряли чи є платіжка і в разі її відсутності не приймали скаргу до розгляду. Тепер постачальник взагалі не зможе подати скаргу не внісши оплату за її подання.

Ще одна новинка - якщо скарга внесена до реєстру скарг і щодо неї сформована реєстраційна картка, така скарга не може бути відкликана.

Скарга на етапі розгляду пропозицій (після аукціону)

Раніше виникала проблема з оскарженням, коли Замовник відхиляв всі тендерні пропозиції. У Постачальника в такому разі не було можливості оскаржити своє відхилення через те, що не було сформоване повідомлення про намір укласти договір.
Зараз же в Законі зазначено, що “скарги, що стосуються прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після оцінки тендерних пропозицій учасників, подаються протягом десяти днів з дня, коли суб’єкт оскарження дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав".

Відповідно скарга може бути подана навіть якщо не сформоване повідомлення про намір укласти договір. Тобто 10 днів на оскарження відраховується від  дня, коли суб’єкт оскарження дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав. Це може бути день відхилення пропозиції Постачальника або ж день визначення Переможця.

Що можна оскаржити 

Однією з особливостей нової редакції Закону є те, що тепер Постачальник може оскаржити відміну тендеру, раніше такої можливості не було.

Згідно з новою редакцією Закону Постачальник може оскаржити:

  • умови тендерної документації;

  • рішення, що прийняті Замовником (відхилення пропозиції, прийняття пропозиції тощо);

  • дії та бездіяльність Замовника;

  • відміну тендеру.

Повернення плати за подання скарги

Тепер плата за подання скарги може бути повернена Скаржнику. Тож, якщо Скаржник певен в порушенні своїх прав, він може без проблем подати скаргу і потім в разі її задоволення, гроші повернуться йому.
Плата за подання скарги повертається Скаржнику в разі якщо:

  • орган оскарження за результатами розгляду скарги приймає рішення про задоволення або часткове задоволення такої скарги;

  • орган оскарження залишає скаргу без розгляду у випадку, якщо замовником відповідно до цього Закону усунено порушення, зазначені в скарзі;

  • орган оскарження приймає рішення про припинення розгляду скарги у випадку, якщо замовником відповідно до цього Закону усунено порушення, зазначені в скарзі.

Вартість подання скарги буде визначена окремою постановою Кабінету Міністрів України та складатиме певний % від вартості закупівлі.

Прийняття скарги до розгляду

Орган оскарження у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дня внесення скарги до реєстру скарг, повинен розмістити в електронній системі закупівель рішення про:

  • прийняття скарги до розгляду із зазначенням дати, часу і місця розгляду скарги;

  • обґрунтоване рішення про залишення скарги без розгляду;

  • рішення про припинення розгляду скарги.

Орган оскарження залишає скаргу без розгляду в разі якщо:

1) суб’єкт оскарження подає скаргу щодо того самого порушення, у тій самій процедурі закупівлі та з тих самих підстав, що вже були предметом розгляду органу оскарження і щодо яких органом оскарження було прийнято відповідне рішення;

2) скарга не відповідає вимогам частин другої - п’ятої та дев’ятої статті 18 Закону;

3) замовником відповідно до цього Закону усунено порушення, зазначені в скарзі;

4) до дня подання скарги замовником прийнято рішення про відміну тендеру чи визнання його таким, що не відбувся, відміну переговорної процедури закупівлі, крім випадку оскарження будь-якого з цих рішень.

Орган оскарження приймає рішення про припинення розгляду скарги в разі, якщо обставини, зазначені в пунктах 1-3 частини дванадцятої цієї статті, установлені органом оскарження після прийняття скарги до розгляду.

Строк розгляду скарги

Строк розгляду скарги органом оскарження становить 10 робочих днів з дати початку розгляду скарги, який може бути аргументовано продовжено органом оскарження до 20 робочих днів.

Датою початку розгляду скарги є дата оприлюднення реєстраційної картки скарги в електронній системі закупівель.

Відміна процедури закупівлі, що оскаржується

Після того, як подана скарга до АМКУ, Замовник може усунути порушення, що зазначені у скарзі. Після усунення порушень замовник протягом одного робочого дня з моменту усунення порушення повинен повідомити про це орган оскарження та розмістити в електронній системі закупівель підтвердження.

При цьому, згідно оновленої статті 18 Закону Замовнику заборонено не тільки укладати договір, а й  відміняти процедуру закупівлі.

Відповідно Замовнику забороняється:

  • приймати рішення про відміну тендера;

  • визнавати тендер таким, що не відбувся;

  • відміняти переговорну процедуру закупівлі;

  • укладати договір про закупівлю.

При цьому після подання скарги електронна система закупівель:

- автоматично призупиняє початок електронного аукціону;

- не оприлюднює рішення замовника про відміну тендера чи визнання його таким, що не відбувся, відміну переговорної процедури закупівлі;

- не оприлюднює договір про закупівлю і звіт про результати проведення закупівлі.

Виконання рішення Органу оскарження

Рішення органу оскарження набирають чинності з дня їх прийняття та є обов’язковими для виконання замовниками, особами, яких вони стосуються.

Якщо рішення органу оскарження, прийняте за результатами розгляду органу оскарження, не було оскаржене до суду, таке рішення має бути виконано не пізніше 30 днів з дня його прийняття органом оскарження.

Також, за невиконання рішення АМКУ на керівника Замовника накладається штраф в розмірі  від 34 000 до 85 000 гривень

Рішення органу оскарження може бути оскаржене суб’єктом оскарження, замовником до окружного адміністративного суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, протягом 30 днів з дня його оприлюднення в електронній системі закупівель.

Закон України про публічні закупівлі, Кваліфікація і оскарження, оскарження,

Коментарі

Pavel 2021-02-18 10:50:43
Это касается тендеров на поставку товаров от 200 тыс. грн? А что на счет тендеров на поставку товаров до 200 тыс. грн.?
Вікторія
п. 20 ст. 14 нового закону: оскарження спрощеної закупівлі: "... та/або до органу, що здійснює контроль над замовником.." - кого мали на увазі???
Оксана
Після 19.04.2020 функціонал системи Прозорро не дозволяє відмінити торги, незважаючи на те, що скарги не поступали. Законні підстави маємо. Протоколом ТК рішення затвердили, опублікувати протягом одного дня та відмінити закупівлю не змогли (згідно роз"яснень фахівців майданчика, з 19.04.2020 система перепрограмована та не дозволяє відмінити торги взагалі до закінчення періоду оскаржень умов закупівлі). Які подальші дії замовника?