30.01.2020 Лілія Кулик

Нове в укладанні договору про закупівлю

Стаття про те, як змінились строки на укладання договору, які оновлення в укладанні додаткових угод до договору про закупівлю

В цій статті ми розберемось з тим, які зміни очікують на Замовників при укладанні договору про закупівлю після 19 квітня 2020 року.

Строки на укладання договору

Першою важливою зміною стосовно договору є те, що тепер у Замовників є право продовжити строк укладання договору до 60 днів. Звісно якщо є обґрунтована необхідність це зробити. Що є обґрунтованням? Наприклад, на підприємстві довгий період погодження договору, постачальник знаходиться в іншій країні тощо. 

Тобто договір має бути укладено не раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю та не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір. І у випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів.

Надання документів під час укладання договору

Раніше Пореможець під час укладання договору повинен був надати ліцензію або дозвіл на провадження певного виду діяльності.

Згідно статті 41 нової редакції Закону Переможець процедури закупівлі окрім копії ліцензії/дозволу, під час укладення договору про закупівлю повинен надати відповідну інформацію про право підписання договору. Це може бути наказ про призначення, доручення тощо. Тобто документ, що підтверджує право підпису.

Умови договору про закупівлю

Частиною 4 статті 41 нової редакції Закону передбачено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від:

  • змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі ціни за одиницю товару) переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;

або

  • узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури;

Єдиними випадками, коли умови договору про закупівлю можуть відрізнятись - це в разі визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті та/або у випадку перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

Збільшення ціни за одиницю товару

Як і раніше можна збільшити ціну за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови. При цьому не має збільшуватись сума, визначена в договорі про закупівлю.

Але з’явилась нова вимога, збільшувати ціну за одиницю продукції можна  не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. 

Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії.

Тобто тепер не можна буде укласти 5 додаткових угод на місяць та підняти ними ціну товару на 50 %. 

Особливості договорів для забезпечення потреб оборони

Ще одним випадком, коли можуть бути змінені істотні умови договору - під час дії правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, якщо Замовник здійснює закупівлю для гарантованого забезпечення потреб оборони. Нагадаємо, що здійснювати такі закупівлі мають право тільки певні Замовники, які визначені у частині першій статті 2 Закону України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони"*. 

При цьому, в такому договорі можна змінити: 

  • обсяг закупівлі;
  • суму договору;
  • строк дії договору та виконання зобов’язань щодо передання товару, виконання робіт, надання послуг.

Ну і звісно ця норма не розповсюджується на інші договори про закупівлю, які проводять звичайні Замовники для забезпечення власних потреб.

Додаткова угода на 20%

Додаткова угода на 20 % теж не є новинкою Закону, проте тепер існують певні особливості укладання такої додаткової угоди. 

По-перше, додаткову угоду можна укласти на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Раніше ця норма не була прописана в Законі стосовно спрощених (тоді допорогових закупівель), тож розповсюджувалась тільки на проведення процедур закупівель (понадпорогових). Зараз Замовник може укласти додаткову угоду на 20 %, щоб тим часом провести в тому числі і спрощену закупівлю.

Вартість в додатковій угоді не має перевищувати 20% суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку. При цьому 20 відсотків відраховується від остаточної (кінцевої) вартості укладеного договору про закупівлю з урахуванням змін внесених до нього (у разі наявності). Додатково ви про це можете прочитати в роз'ясненні Уповноваженого органу  за посиланням.

Строки публікації договору та додаткових угод

 Згідно зі статтею 10 нової редакції Закону договір про закупівлю та всі додатки до нього мають бути опубліковані - протягом трьох робочих днів з дня його укладення;

Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону  публікується протягом трьох робочих днів з дня внесення змін. 
Тут ми бачимо уточнення з приводу того, що необхідно публікувати зміни до договору тільки у випадках, що передбачені статтею 41. Адже до цього було багато суперечок з приводу того чи потрібно оприлюднювати абсолютно всі зміни до договору. Тепер в Законі чітко вказано, що не потрібно публікувати зміни до договору, у випадках, що не передбачені статтею 41.

Звіт про виконання договору про закупівлю має бути опублікований- протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання;

Укладення договору, договір, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Віта Бойчук 2021-12-07 09:30:02
Доброго дня. Ми комунальне підприємство... Чи можна укладати договір на більше, ніж рік? З 01.12.2021 до 31.12.2022 (13 місяців)?
Олексій 2021-11-25 17:05:00
Раніше цей абзац був написаний так: "Додаткова угода на 20% Додаткова угода на 20 % теж не є новинкою Закону, проте тепер існують певні особливості укладання такої додаткової угоди. По-перше, додаткову угоду можна укласти на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Раніше ця норма не була прописана в Законі стосовно спрощених (тоді допорогових закупівель), тож розповсюджувалась тільки на проведення процедур закупівель (понадпорогових). Зараз Замовник може укласти додаткову угоду на 20 %, щоб тим часом провести в тому числі і спрощену закупівлю. По-друге, вартість в такій додатковій не має перевищувати 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році. Раніше ці 20 % відраховувались від кінцевої суми договору після укладання всіх додаткових угод." А зараз по іншому. це як розуміти?
Наталія 2021-06-23 15:38:11
Доброго дня!!!Якщо 2-чі відмінено спрощену закупівлю у звязку з відсутністю учасників ,ми уклали прямий договір 26.05.21.Постачальник на деякі припарати збільшив ціну на деякі зменшив керуючись 955 постановою.Чи можемо ми укласти додаткову угоду 24.06.21р.,якщо від підписання договору не пройшло 90 днів
Дмитрий Мильниченко 2020-11-26 10:01:15
Добрый день. Внесите ясность по вопросу базы расчета 20% для заключения дополнительного соглашения на следующий год: в этом посте вы указываете, что база расчета 20% - это размер фактического исполнения договора, а по ссылке https://www.facebook.com/prozorro.gov.ua/posts/2557764974438989 вы указываете совершенно другую базу расчета 20% - именно первоначальная сумма договора, а не размер фактического исполнения по нему.
Ліля 2020-12-03 18:04:35
Дмитрий Мильниченко, було уточнення Уповноваженого органу з цього приводу. Тож сіма відраховується від остаточної суми договору
Юрій 2020-10-20 13:49:56
Підскажіть будь ласка, чи правомірне підняння газопостачальником ціни на газ в одному місяці на 20% якщо у договорі вказано збільшення ціни не більше як на 10% в місяць
Ліля 2020-12-03 18:05:19
Юрій, в одній додатковій угоді не радимо змінювати ціну на 20 % одразу
Таня 2020-09-17 16:07:41
чи можна підписати дві додаткові угоди на збільшення ціни на газ в один місяць
Ліля 2020-12-03 18:06:12
Таня, обмежень з цього приводу немає
Леся 2020-08-06 11:30:51
Підскажіть, будь ласка, якщо під час спрощеної закупівлі на постачання електроенергії учасник задав запитання та сказав, що п. 5.10 "Сторони домовилися, що ціна за 1 кВт/год. електричної енергії може бути змінена з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни, що буде відображено в Додатковій угоді до Договору. Збільшення ціни електричної енергії може бути не раніше ніж через один місяць з дати фактичного початку постачання електричної енергії та з підтвердженням зміни ціни" в проекті договору договору суперечить ст 41 ЗУ чи можимо ми скоригувати або забрати даний пункт договору під час беспосереднього підписання враховуючи, що в Проекті договору є Примітка: - зазначені вище умови договору не є остаточними і вичерпними та можуть бути змінені, доповнені, скориговані під час безпосереднього укладання договору з учасником у переможцем процедури закупівлі. Замовник залишає за собою право змінювати умови договору у випадку та відповідно до зміни діючого цивільного, гоcподарського законодавства і законодавства у сфері публічних закупівель; - у разі згоди з усіма умовами проекту договору, учасник торгів підписує кожну сторінку проекту договору із зазначенням посади, прізвища та ініціалів керівника або уповноваженої особи, скріплює печаткою (за наявності), зіскановує в PDF форматі (бажано одним файлом) і завантажує в розділі «Документи, що підтверджують відповідність»?? Дякую за відповідь.
Галина 2020-08-03 17:26:24
Підкажіть яким чином мають бути оформлені документи про продовження строку укладання договору на більш пізній термін ніж 20 днів? Які документи потрібні і чи потрібно це рішення оформлювати протокольно. Чи достатньо листа, що надійшов від Переможця про неможливість підписати договір?
світлана
в якому вигляді переможець під час укладання договору повинен надати документи на право підпису і копію ліцензії - паперовому?
Ліля
світлана, так, в паперовому. Як варіант можна також просити ці документи разом з документами по статті 17
Алла
Після спливу 10-ти денного терміну для укладання договору за процедурою закупівлі відкриті торги у Переможця знизилась ціна порівняно з кінцевою тендерною пропозицією, чи правомірне укладання договору за ціною нижче тендерної пропозиції
Марія
Доброго дня! Поясніть, будь ласка, який газ мається на увазі у ст. 41 п. 5 пп. 2, природний газ чи заг пропан-бутан? Чи, можливо, обидва варіанти?