06.01.2020 Лілія Кулик

Як проводити закупівлі до та після введення в дію нового Закону

Коротко про основні зміни в Закон та про те, як тепер планувати та проводити закупівлі

19 квітня 2020 року вводиться в дію нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі” (далі - Закон). Всі ми знаємо, що Закон не має зворотної дії.

Також відповідно до пункту 5 Розділу Х “Прикінцеві та перехідні положення” нової редакції Закону процедури закупівель товарів, робіт та послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону.

А тепер давайте спробуємо розібратись, що це означає для Замовників. 

Які кардинальні зміни чекають на процедури закупівлі.

Зміна порядку оскарження

Ці зміни передбачають зменшення строку розгляду скарг, повернення плати за подання скарги в разі її задоволення, неможливість відкликати скаргу тощо. Але цей функціонал буде доступний лише в тих закупівлях, які розпочнуться після 19 квітня 2020 року. Нагадаємо, що початком процедури закупівлі є  оголошення закупівлі.

Зміни в статтю 16

В Закон знову повертається такий кваліфікаційний критерій, як наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Але при цьому в Законі чітко зазначено, що у разі встановлення цього критерію Замовник не має права вимагати надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмета закупівлі (пропорційно очікуваній вартості частини предмета закупівлі (лота) в разі поділу предмета закупівель на частини).

Це те чим грішили колись Замовники та по чому є досить велика практика АМКУ. Тож, якщо Вам дійсно важливо побачити баланс та звіт про фінансові результати Постачальника, то можете після 19 квітня 2020 року використовувати цей критерій. Але майте на увазі, що якихось обмежень щодо прибутку чи виручки Постачальника Ви не повинні встановлювати.

Нагадаємо також, що в Законі залишається норма про те, що Замовник може установлювати один або декілька кваліфікаційних критеріїв.

Зміни в статтю 17

В статтю 17 до переліку підстав для відмови в участі в процедурі закупівлі додано декілька нових пунктів.

Що це за пункти:

Пункт 11. Учасник процедури закупівлі є особою, до якої застосовано санкцію у виді заборони на здійснення у неї публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України "Про санкції";

Пункт 12. Службова (посадова) особа учасника/фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми;

Пункт 13. Учасник процедури закупівлі має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), крім випадку, якщо такий учасник здійснив заходи щодо розстрочення і відстрочення такої заборгованості у порядку та на умовах, визначених законодавством країни реєстрації такого учасника.

Як ми бачимо, тепер Ви зобов’язані будете відхилити пропозицію Постачальника, який має податкову заборгованість. Проте, він може надати вам докази того, що погашення цієї заборгованості розстрочене/відсрочене і тоді це не буде підставою для його відхилення.

Відповідно передбачати підтвердження Постачальником відсутності наведених вище підстав для відхилення необхідно тільки якщо Ваша закупівля розпочинається після 19 квітня 2020 року.

Який тип закупівлі проводити та зазначати в річному плані

Замовник вже почали планувати свої закупівлі і відповідно у багатьох виникає питання. До 19 квітня згідно діючого Закону, якщо вартість закупівлі допорогова, то Замовник може провести допорогову закупівлю або ж укласти договір та опублікувати звіт про укладений договір. 

З 19 квітня, якщо вартість закупівлі перевищує 50 тисяч, але є меншою визначених Законом порогів, то він зобов’язаний провести спрощену (допорогову) закупівлю. 

То яку закупівлю проводити і як планувати закупівлі зараз?

Все просто. Якщо Ви закуповуєте щось до 19 квітня то можете це зробити через прямий договір та опублікували звіт про це. Проте, якщо Ви не встигли це зробити до вступу в дію Закону, відповідно Вам потрібно буде проводити спрощену закупівлю

Створення річного плану не є початком проведення закупівлі, відповідно просто створення на початку року річного плану на 150 000 грн з зазначенням типу закупівлі “звіт про укладений договір” не є підставою для проведення прямої закупівлі та публікації звіту після 19 квітня 2020.

планування, допорогові закупівлі,

Коментарі

Лариса 2020-08-28 11:21:33
Доброго дня, Лілія! Проводилась процедура закупівлі відкритих торгів. Переможець торгів має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), але згідно ст.17 Закону України, такий учасник повинен здійснити заходи щодо розстрочення і відстрочення такої заборгованості. Учасник надав листи в податкову, має копії цих листів з вхідними номерами, що податкова їх зареєструвала, але не отримав відповідь, щодо реструктуризації боргу. Чи можна вважати, що на підставі цих листів учасник здійснив заходи, щодо щодо розстрочення і відстрочення такої заборгованості.
Лев 2020-08-12 11:51:37
Доброго дня. Підскажіть будь ласка, чи є приклад довідки необхідної для відповідності умовам п.11 ст. 17 Закону Україним "Про санкціїї"
Олена 2020-07-16 14:26:03
Доброго дня.Підкажіть якщо договір був укладений на оплату послуг на суму 4000 грн., ми використали кошшти, нам видідлили ще кошти на оплату послуг, то потрібно укладати новий договір по новому закону чи можна додаткову угоду до діючого договору
Тетяна 2020-06-22 12:42:38
Доброго дня! В січні 2020 року було заплановано закупівлю по коду 44110000-3 конструкційні матеріали на суму 50 тис. грн., та 17.01.2020р. укладено договір на 50 тис. грн.з організацією, яка постачає профільний прокат. 20.01.2020 року знову заплановано закупівлю по вищевказаному коду для закупівлі покрівельних матеріалів на 29 тис. грн., але до 19.04.2020 року договір не було укладено. Чи можна наразі укласти договір по коду 44110000-3 без застосування електронної системи уже по плану на 29 тис. грн? Заздалегідь Дякую!
Тетяна 2020-06-18 16:30:53
Доброго дня! До 19.04.2020 року було укладено договір по коду 44160000-9 з ПАТ «N» на суму 50 тис. грн., але фактично товарів було закуплено на 2.5 тис. грн.( під час карантину ПАТ «N» не працювали), на разі є можливість закупити матеріали за вказаним кодом з іншим постачальником по нижчій ціні. Чи можна укласти з ПАТ «N» додаткову угоду на зменшення договору на 10тис. грн. та укласти договір без застосування електронної системи з іншим постачальником на таку саму суму з іншим постачальником ? Заздалегідь Дякую!
Ліля 2020-06-19 13:14:30
Тетяна, добрий день. спірний момент. Якби ви розірвали цей договір, тоді так, у вас би були кошти додаткові у зв'язку з розірванням договору і це можна було б вважати новим предметом закупівлі, але зараз... Я б про всяк випадок зробила спрощену
Тетяна 2020-06-22 12:58:23
Ліля, якщо ми зменшуємо ціну договру на 10 тис.грн. то можна зменшити і план на такуж суму , топ-то план 40 тис. грн.? А потім запланувати 9.5тис. грн по вказаному коду і провести закупівлю без застосування електронної системи? Буду вдячна за відповідь!
Катя
Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якщо в моїй організації заплановано закупівлю господарчих товарів для першого об'єкту на суму 25 тис. грн. і для другого на суму 30 тис. грн. чи можна здійснити дві різні закупівлі? шляхом укладання звіту про укладений договір ?
Ліля
Катя, ні, не можна. Якщо у вас один і той самий код на обидві закупівлі. У вас на товари сумуються абсолютно всі товари, що куплені по одному коду і об'єкти ролі не грають
Ігор
Лілю, доброго дня! Підкажіть будь ласка , до 19.04.2020 р. за кодом ДК було укладено договорів на суму 164 тис. грн. із запланованих 199 тис. грн. Отже сума в 164 тис. грн. після 20.04.2020 "обнулюється"? Або ж залишок суми в 35 тис. грн. - спрощена процедура, а далі - відкриті торги? Дякую!
Ліля
Ігор, в Законі немає поняття обнуляється. Відповідь така. Замовник планує свої закупівлі на початку року. Відповідно він здійснював закупівлі на початку року у відповідності до тих правил, які діяли на той момент, після 19 квітня він діє у відповідності до тих правил, які існують на даний момент. Приклад, Замовник планував здійснити закупівлю на 190 тис. грн. Він купив на 100 тис. в січні звітом, відповідно, після 19 квітня він купить на 90 тис. грн через спрощену закупівлю. Або на 40 тис, а потім на 50 тис. грн через спрощену закупівлю. Приклад 2, Замовник планував на 190 тис, в січні купив на 170 тис. грн, в травні купує на 20 тис грн звітом. Також роз'яснення МЕРТ з цього приводу https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=8933b204-73b3-4987-b6b1-0d865abacc4f&lang=uk-UA Але потрібно також зважати, що плануєте ви на рік. не можна, наприклад, якщо у вас в фінансовому плані чи кошторисі 500 тис грн на певний товар, а ви кожного кварталу в план вносите по 125 тисяч і проводите спрощену закупівлю, це, звісно, порушення
Ігор
Лілю, доброго дня! Підкажіть будь ласка , до 19.04.2020 р. за кодом ДК було укладено договорів на суму 164 тис. грн. із запланованих 199 тис. грн. Отже сума в 164 тис. грн. після 20.04.2020 "обнулюється"? Або ж залишок суми в 35 тис. грн. - спрощена процедура, а далі - відкриті торги? Дякую!
Наталія
Доброго дня, скажіть будь ласка, а якщо договір на суму 100 тис. буде укладено до 19 квітня, а оплата по договору буде здійснена в травні, то чи не буде це порушенням що це буде просто звіт про укладений договір, а виконання його буде в травні?
Ліля
Наталія, добрий день. Ні, не буде
Андрій
Доброго дня Ліля. Два запитання. 1. Якщо тендер обявили до 19 квітня, а зміни внесли після чому Тендер проводиться по старому Закону? 2. ЕЦП було накладено на частину документів, після чого в пропозицію догрузили ще декілька документів і на стадії накладання ЕЦП програмний комплекс дав збій - результатом чого склалась ситуація що не усі документи підписані ЕЦП. Програмний комплекс фіксує фактичний час спроби підпису? Як діяти в такій ситуації?
Оксана
А як бути з зпридбанням товарів вартістю від декількох гривень до декількох сотень для приватного акціонерного товариства?невже тепер тільки за договорами??
Галина
Добрий день. Я вибачаюсь, але я не зрозуміла дії з придбанням канцтоварів на суму 1500,00 грн.
Катерина
Підскажіть будь-ласка якщо наша організація не є замовником згідно закону ми публікуємо звіт згідно ст 75 ГКУ. 1.То чи потрібна нам уповноважена особа? 2 Які згідно нового закону діятимуть межі для публікації звіту про підписаний договір???
Ліля
Катерина, ті, хто публікують звіти, згідно з вимогами ГКУ і не підпадають під дію Закону не мають призначати УО, для них нічого не зміниться
Катерина
Доброго вечора! Підкажіть будь-ласка, який документ є офіційним визначенням учасника таким, що відповідає п.2. ч. 2 ст. 40 ЗУ "Про публічні закупівлі"?
Анна
Доброго дня. Підкажіть, як бути з допороговими закупівлями, які були розпочаті до 19.04.2020? Очікувана вартість закупівлі складає 150,0 тис. грн. Аукціон відбувся 17.04.2020. Наразі переможця ще не визначено. У світлі нового Закону я маю відмінити процедуру не зважаючи на те, що Закон зворотної дії не має? Оскільки процедуру було розпочато до введення в дію нового Закону, хіба я не маю завершувати її по старому?
Даніїл
Де брати довідку для підтверження ст.17 п.12
Ліля
Даніїл, реєстр так і не запустили, відповідно Замовник має вимагати поки цю довідку в довільній формі
Євген
Добрий день. Підскажіть будь-ласка, якщо допорогову закупівлю на суму понад 50 000 грн. було розпочато до 19 квітня, але період прийому пропозицій якої завершується вже після 19 квітня, чи законно буде завершити таку процедуру підписанням договору із переможцем ?
Ліля
Євген, насправді тут кожен Замовник вирішує сам. Але якщо дивитись на Закон, то Допорогова закупівля не підпадала під дію Закону, відповідно, закупівлею в даному випадку можна вважати лише укладений договір. Тому на вашому місці ми в відмінили допорогову закупівлю і оголосили спрощену після 19 квітня 2020
Катерина
Доброго дня. Підкажіть, почали допорогову закупівлю на 90 тис. грн. до 19 квітня, але після 19 квітня буде період подачі пропозицій, тобто завершити процедуру ми не встигли. Чи буде помилкою закінчити цю процедуру як звичайну допорогову, чи як завершити її правильно?
Тетяна
Ліля,доброго дня! Дуже цікаво: банківська гарантія + комісія банка + оплата участі у тендері і ... скасовано тендер...
Ліля
Катерина, як я вже писала вище Євгену - краще відмінити і оголосити спрощену.
Ольга
Доброго дня!Стаття 35 Закону №922-VIII та стаття 40 Закону №114-IX містять майже ідентичні норми щодо умов застосування переговорної процедури закупівлі, а саме, що переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі якщо замовником було двічі відмінено тендер через відсутність достатньої кількості учасників. У нашому випадку торги двічі відмінено через подання для участі в них менше двох тендерних пропозицій (До 19 квітня ). Чи можна зараз провести переговорну процедуру згідно нової редакції Закону?
Данііл
Уповноваженою особою може бути керівник , наприклад голова ОСББ?
Ліля
Данііл, обмежень з приводу призначення УО керівника немає. Керівник може бути УО, також про це ви можете прочитати в статті https://infobox.prozorro.org/articles/upovnovazhena-osoba-v-novomu-zakoni-vidpovidi-na-pitannya
Марта
Доброго дня!!! Ми управління соціального захисту і обслуговуєм інвалід( придбання протозів,ортопедичне взуття,коляски) заключались тристоронні договори,які видаються мінсоцполітики у них спеціальна база,коли приходить черга хворого і є фінансування,до 19 квітня ми публікували звіти про договір і здійснювали проплату,які зараз наші дії,чи так само, чи інша процедура
Володимир
Доброго дня! Підскажіть будь ласка , до 19.04.2020 р. коли ми оприлюднювали план закупівель ( наприклад на закупівлю рукавичек ) на суму 30,00 грн. ми вибирали "без використання електронної системи." А зараз? На 30,00 грн нам потрібно робити звіт?? Наша сума по цьому коду не перевищує 50000,00 грн. Дякую
Анатолій
Володимир, так, виходячи з вимог Закону, необхідно публікувати звіт (від 1 коп до 49999,99 грн) https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-potribno-vrahuvati-zamovnikam-pri-zakupivlyah-pislya-19-kvitnya-2020 - роз'яснення щодо закупівель до 50 тис грн.
Валентина
Добрий день. Підкажіть будь-ласка, як законно діяти: Допорогові закупівлі на суму до 50 000 грн. було розпочато до 19 квітня, але по одній триває період прийому пропозицій, якій завершується вже після 19 квітня, по другій аукціон відбувся 17 квітня, триває кваліфікація, тобто допорогові закупівлі не завершені на момент змін у законодавстві, чи законно буде завершити таку процедуру підписанням договору із переможцем?
Tanya
Валентина, теж дуже цікавить відповідь на це питання. Сподіваюсь нам нададуть відповідь
Наталія
Доброго дня! Підскажіть будь-ласка, якщо до 19 квітня було оголошено Допорогову процедуру закупівлі, до 19 квітня розглянуто пропозиції учасників і прийнято рішення про визначення переможця, але ще не встигли укласти договір, як завершувати таку процедуру???
Максим
Добрий день. Скажіть, будь ласка, як бути в наступній ситуації. Допорогова закупівля на суму понад 50 тис.грн відбулась 9 квітня 2020р. Протокол про переможця опрелюднено 16 квітня. Чи може Замовник підписати договір з переможцем торгів з 21 квітня. Дякую
Владислав
Добрий день, є частина "7. У разі якщо учасник процедури закупівлі має намір залучити спроможності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців в обсязі не менше ніж 20 відсотків від вартості договору про закупівлю у випадку закупівлі робіт або послуг для підтвердження його відповідності кваліфікаційним критеріям відповідно до частини третьої статті 16 цього Закону, замовник перевіряє таких суб’єктів господарювання на відсутність підстав, визначених у частині першій цієї статті." Які дії у замовника якщо субпідрядник не відповідає встановленим кваліфікаційним критеріям? Чи має право замовник відхилити цю пропозицію?
Ірина
доброго дня. Підкажіть будь ласка, як проводити закупівлі, вартість яких від 1 грн до 50000грн? Без застосування системи електронних закупівель, чи це вже буде звіт про укладений договір?
Ксенія
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, чи потрібно заново планувати закупівлі, тобто робити річний план з початку дії нового закону? І надалі це будуть Зміни до річного плану?
Наталія П
SOOS, День добрий. Потрібна порада: Був оголошений аукціон на 2 лоти з яких один не відбувся (зайшов лише один учасник) . На лот який не відбувся планували заключити прямий договір (сума 200тис (окрема сфера господарювання)) не встигли до 19.04.20 спрощені провести не можемо Уповноваженої особа, на даний момент, не затверджена. Питання: чи можна оголосити знову тендер на лот що попередньо не відбувся і укласти договір по переговірній?????
Леся
Доброго дня. Нам необхідно в лютому місяці придбати канцтовари на суму 8000,00 грн. (код за ДК 3019000-7). Чи можемо ми запланувати (річний план) без застосування електронних закупівель? Чи все ж необхідно оприлюднювати Звіт про укладений договір?
Ліля
Леся, до 19 квітня Ви можете укласти прямий договір
Людмила
Ліля, я можна уточню, скажіть будь ласка, під статтею "ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬ НА ДОПОРОГОВІ СУМИ" ви писали такий коментар - "наразі плани потрібно вносити від 1 копійки, а звіти від 50 тис. грн, якщо інше не визначено рішеннями місцевих органів влади". В мене ось таке питання - в новому законі ми до 50 тис.грн. зможемо прямі договори чи як?? Я щось не до кінця зрозуміла цей ваш коментарій і в попередній статті! Дякую!!
Ліля
Людмила, можливо неправильно зрозуміли і я говорила про стару редакцію Закону
Наталія
Ліля, доброго дня. Підкажіть будь ласка, як проводити закупівлі, вартість яких менша 50000 грн? Без застосування системи електронних закупівель, чи це вже буде звіт про укладений договір?
Софія
Доброго дня, скажіть будь-ласка, якщо Замовником було двічі відмінено тендер (через відсутність учасників) до 19 квітня 2020 року, то чи може Замовник провести після 19 квітня переговорну процедуру? Враховуючи те, що ця норма Закону не змінювалась. Дякую