06.04.2020 Лілія Кулик

Як зміняться публічні закупівлі для Постачальника після 19 квітня 2020

В статті ми розглянути основні зміни в публічних закупівлях, які покращать життя Постачальника

19 квітня 2020 року вступає в дію нова редакція Закону “Про публічні закупівлі”. В ньому є багато змін. Ми поговоримо про основні зміни для Постачальника, а вони дійсно є досить позитивними.

Збільшиться кількість закупівель в яких ви зможете взяти участь

Перше і досить важливе, конкурентних закупівель, тобто тих в яких може взяти участь будь-який Постачальник стане більше. Чому? Тому що Замовники зобов’язані проводити спрощену закупівлю  (аналогічна допороговій закупівлі) від 50 тис. грн.

Раніше Замовники, якщо вартість закупівлі була нижча за 200 тис. грн могли або провести або допорогову закупівлі або укласти прямий договір і просто опублікувати звіт. Тепер же вони закупівлі від 50 тис. грн мають провести через конкурентний вид закупівлі - спрощену закупівлю. А це значно збільшить ринок для Постачальників, адже минулого 2019 року закупівель від 50 тис. грн до порогів було більше 300 000. Тобто Постачальникам відкриється ще велика частина закупівель, які раніше були недоступними.

Можна буде виправити помилки в своїй пропозиції

Ще одним плюсом Нової редакції Закону є те, що Постачальники тепер при проведенні процедур закупівель зможуть виправити помилки, які вони допустили в тендерній пропозиції.

На це у Постачальника буде 24 години. З особливостей:
- можна буде виправити помилки тільки в кваліфікаційних критеріях та документах, що підтверджують повноваження на підписання тендерної пропозиції та/або договору;

- можливість виправити помилки буде тільки в процедурах закупівлі, що перераховані  в статті 13 Закону. Тобто такої можливості немає в спрощених закупівлях. 

Детальніше про можливість те, як працюватиме механізм виправлення помилок в системі ви можете прочитати в статті 24 години на виправлення помилок в Прозорро

Можуть дискваліфікувати конкурентів з аномально низькою ціною

Чи стикались ви з випадками, коли ваші конкуренти дуже сильно знижували ціну в аукціоні і вигравали його. І при цьому ви розуміли, що за таку ціну неможливо поставити такий/надати послугу/виконати роботу. 

Тепер в Прозорро буде механізм, який убезпечить всіх від таких випадків. Якщо хтось з постачальників надасть аномально низьку ціну, тобто ціну, що є меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону та/або меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону, то система автоматично сповістить про це Замовника. І у Постачальника, який надасть аномально низьку ціну, буде 1 робочий день, щоб надати обґрунтування такої ціни. Якщо обгрунтування не буде або воно  буде недостатнім то таку пропозицію Замовник відхилить. Детальніше про аномально низьку ціни можна прочитати в статті Аномально низька ціна в Прозорро

Можна стати Постачальником в Прозорро Маркет

Ще одна можливість для Постачальника продати свій товар, стати Постачальником першого державного інтернет-магазину Prozorro Market. Це надасть змогу Постачальникам отримувати державні замовлення на свої товари не готуючи тендерні пропозиції. Для того, щоб стати Постачальником Прозорро Маркет потрібно 1 раз надати свої документи, виставити ціну на свій товар та чекати просто чекати на замовлення.

Детальніше про як стати Постачальником в Прозорро Маркет ви можете проситати за посиланням https://prozorro.gov.ua/postachalnyky-prozorro-market.

Вам повернуть кошти за оскарження

Тепер кошти, які Постачальник буде платити за оскарження будуть йому повертатись, якщо:

  • АМКУ приймає рішення про задоволення або часткове задоволення такої скарги;

  • АМКУ залишає скаргу без розгляду у випадку, якщо Замовником усунено порушення, зазначені в скарзі;

  • АМКУ приймає рішення про припинення розгляду скарги у випадку, якщо замовником усунено порушення, зазначені в скарзі.

Тому тепер, якщо Постачальник впевнений в своїй правоті, то може без проблем подавати скаргу, адже сплачені за скаргу гроші йому повернуться.

Замовник не зможе відмінити процедуру закупівлі при оскарженні

Чи бували у вас випадки, коли ви подавали скаргу в процедурі закупівлі і поки АМКУ розглядав вашу скаргу - Замовник відміняв закупівлю. І ніякої відповідальності потім у Замовника не було, він оголошував нову закупівлю і успішно укладав договір.

Новий Закон унеможливить такі ситуації. Тепер, якщо АМКУ прийняв скаргу до розгляду, то Замовник не має можливості відмінити закупівлю.

Більше того, якщо рішення АМКУ буде на вашу користь, то Замовник повинен буде його виконати. Адже за невиконання рішення АМКУ тепер на директора Замовника буде накладений штраф в розмірі від 34 000 грн до 85 000 грн. Та й взагалі суми штрафів для Замовників значно зросли. Детальніше про оновлені суми штрафів ви можете прочитати в статті Штрафи в Прозорро відповідно до нової редакції Закону

Ви зможете оскаржити відміну закупівлі

Ще одна ситуація, коли Замовники могли зловживати - відхилення всіх пропозицій Постачальників і відміна торгів, яку потім не було можливості оскаржити. Наразі ж у Постачальника є можливість оскаржити не тільки своє відхилення чи невідхилення пропозиції конкурента, але й оскаржити відміну торгів. 

Детальніше про це можна прочитати в статті Нове в оскарженні закупівель в Прозорро

Замовник зобов’язаний відповідати на питання та вимоги в спрощених закупівлях

Тепер Замовник повинен обов’язково відповісти на ваше питання чи вимогу в спрощеній закупівлі протягом 1 робочого дня. Чого не було, наприклад, в допороговій закупівлі. Якщо ж Замовник не відповість, то процедура не зможе перейти на наступний етап.

Тож ставте запитання та вимоги Замовнику, якщо чогось не розумієте в вимогах Замовника або ж хочете, щоб він вніс зміни в свою документацію. 

Детальніше про спрощені закупівлі ви можете прочитати в статті Що таке спрощені закупівлі і чим вони відрізняються від допорогових.

аномально низька ціна, оскарження, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Олена 2020-09-10 13:07:09
Якщо потрібно зробитиВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК В елект. Формі оголошенні вже опублікованому на майданчику ПРОЗОРРО А В Тендэр. Документ. Все вірно вказано - чи потрібно продовжувати термін на 7 днів?
Валентина
Доброго дня. Допоможіть будь ласка розібратися в слідуючому питанні. З 19.04.2020року у нас поточний ремонт буде відбуівтися по спрощеним закупівлям. Якщо це плановий - то питань не виникає. А що робити, якщо наприклад прорвало трубу і чекати поки відбудеться спрощена - не має часу???
Ліля
Валентина, в Законі ж є можливість провести пряму закупівлю, 3) якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із: виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі; Це стаття 3 пункт 3 підпункт 3
Юлія 2020-07-29 11:49:57
Ліля, Тоді якщо виникла аварійна ситуація, укладається прямий договір, і публікується звіт про укладений договір без використання ел.системи? дякую.
Андрій
Доброго дня. Працюю на видавництві. Склалась така ситуація. Одне із міський управлінь освіти бажає оформити редакційну передплату на наші журнали і при цьому наполягають на застосуванні переговорної процедури. Загальна сума передплати становить 306 грн. Чи потрібна в цій ситуації переговорна процедура?
Сергій
Доброго дня , підкажіть будь ласка чи можливо по новому законі наприклад догружати банківську гарантію? Якщо термін подачі пропозиції був до 25.04 , сам тендер відбувався 27.04 і вже не було можливості догрузити гарантію , а банк нам її надав тільки 27.04 , якщо ми станем на розгляді чи можливо його догрузити так як воно есть , але замовник каже що ні не можна ..як бути в ций ситуації?
Ліля
Сергій, дійсно довантажити нічого не можна, адже всі документи пропозиції ви мали подати до завершення періоду подання пропозицій, тобто до 25 числа в вашому випадку
Сергій
Ліля, але ж починаючи з 19 квітня змінився закон ? Законом дозволяється виправити помилку відносно кваліфікаційного критерію, але в ч. 16 ст. 29 вказано "Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника ВИЯВЛЕНО НЕВІДПОВІДНОСТІ В ІНФОРМАЦІЇ та/або ДОКУМЕНТАХ, ЩО ПОДАНІ учасником У ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ та/або подання яких вимагалось тендерною документацією". Тобто мова йде про документи та інформацію які/яку було подано. Також другий абзац цієї частини говорить "Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення НЕВІДПОВІДНОСТЕЙ В ІНФОРМАЦІЇ ТА/АБО ДОКУМЕНТАХ", тобто мова не йде про те що в повідомленні можна вимагати дозавантаження ненаданих документів. А в останньому абзаці сказано "Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, ЩО ПОДАНІ УЧАСНИКОМ У ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ.... ". Також абз. 5 п. 1 ч. 1 ст. 31 говорить, Замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, якщо: 1) учасник процедури закупівлі: НЕ ВИПРАВИВ виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій НЕВІДПОВІДНОСТІ в інформації та/або документах, ЩО ПОДАНІ НИМ У СВОЇЙ ТЕНДЕРНІЙ ПРОПОЗИЦІЇ, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей". Тобто якщо замовник вкаже що в нас відсутня банк гарантія , а вона в нас є ..то чому не можна догрузити ?
Ліля
Сергій, ви трохи не дочитали Закон, адже в частині 16 статті 29 сказано: Замовник розміщує повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах: 1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 цього Закону; 2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю. Тендерне забезпечення не підпадає під жоден з цих пунктів
Сергій
Ліля, тобто якщо замовник нас дискваліфікує то буде правий ? чи можливо їх попрахит щоб надав нам можливість її догрузити , але це вже будет порущення з їх сторони що до інших учасників?
Виктория Семененко
Доброго дня. Оксано підскажіть будь ласка. До 19.04.2020 року вже були проведені закупівлі наприклад будівельних матеріалів на суму 40 000,00 грн. Після 19 квітня потрібно буде закуповувати будівельні матеріали ще на 20 000,00 грн. Підскажіть, 20 000,00 грн. буде вважатися як новий предмет закупівлі чи сума буде сумуватися і потрібно буде обов'язково проводити спрощену закупівлію на 20 000,00 грн. так, як річна вартість перевищує 50 000,00 грн. ........Дякую.....
Валентина
Ліля, відповідно якого документа або листа? потім отстоювати свою позицію
Марина Євтушенко
Ліля, дайте, будь-ласка більш детальні роз"яснення. В усіх джерелах інформація про те, що предмет закупівлі - річний (тобто один і не ділить по Законах). Як розібратись?
Ліля
Виктория Семененко, сума не буде сумуватись, адже згідно прикінцевих положень нової редакції Закону його дія не розповсюджується на закупівлі, які були зроблені до введення його в дію
Игорь
Доброго дня. Наша кампанія надала мінімальну ціну на Поточний ремонт. Дати вказані нижче. ЗАКУПІВЛЯ ОГОЛОШЕНА 15.04.20 ПЕРІОД УТОЧНЕНЬ до 21.04.20 ПОДАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ до 26.04.20 АУКЦІОН 27.04.20 КВАЛІФІКАЦІЯ ПЕРЕМОЖЦЯ з 27.04.20 Сума закупівлі до 100 000 грн з ПДВ. Чи вправі замовник відмінити закупівлю, у зв’язку з введенням в дію 19 квітня 2020 року нової редакції Закону “Про публічні закупівлі”? Чи можна виконати роботу за умовами старого закону?