14.11.2023 Ірина Литвинчук

Відкриті торги з Особливостями: поетапно

Алгоритм здійснення відкритих торгів під час дії воєнного стану по кожному етапу

На інфобоксі опубліковано вже немало статей, що стотуються специфіки проведення відкритих торгів з Особливостями та те, чим вони відрізняються  від звичайних відкритих торгів. В цій статті ми вирішили більш детально описано такий тип процедури закупівлі як Відкриті торги з Особливостями.

Перш за все, давайте ще раз пригадаємо той факт, що після початку повномасштабного вторгнення (24.02.2022р) був ряд змін, що стосувались всіх методів закупівель. Спочатку вийшла Постанова 169 від 28.02.2022р., якою було передбачено, що в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі». Та вже з виходом Постанова 1178 від  12.10.2022р. конкурентні закупівлі повернулись в Прозорро. Саме після того як Постанова вступила в дію (19.10.2022) - з'явилися відкриті торги з особливостям. А особливі вони тим, що мають більш лояльну та спрощену систему, через воєнний стан в Україні, оскільки не всі замовники та постачальники можуть продовжувати здійснювати закупівлю саме за тими умовами, що були дійсні до війни, тобто по Закону про публічні закупівлі. А тепер пройдемось по перебігу даної процедури.

Пороги для застосування ВТ з Особливостями

Перш ніж перейти до опису відкритих торгів з особливостями, згадаємо пороги для застосування даної процедури.

Отже, відкриті торги з особливостями, проводяться, якщо Ваша закупівля більша за:

  • 100 тис. грн. для товарі та послуг;
  • 200 тис. грн. для поточного ремонту;
  • 1,5 млн. грн. для робіт.

Мінімальна кількість учасників у процедурі закупівлі ВТ з Особливостями

Відкриті торги тепер можуть відбутись, якщо пропозицію подасть навіть 1 учасник. Тобто якщо приходить на торги 1 учасник, то просто не буде проводитись аукціон, а закупівля відразу переходить на період розгляду пропозиції. Це одна з ключових відмінностей, що була прийнята Постановою.

Очікувана Вартість

Замовник може дозволити учасникам подавати пропозицію вище очікуваної вартості, детальніше про це нижче.

Серед інших змін, необов’язковість кваліфікаційних критеріїв та заборона/обов’язковість їх вимагати в залежності від предмета закупівлі, додаткові підстави для відхилення, можливість підвищувати ціну більше ніж на 10% в разі коливання цін на ринку, змінені деякі підстави для внесення змін в договір та інше.

Більш детально про дані зміни ми писали у нашій статті за посиланням.

Ну а тепер розглянемо кожен з етапів проведення даної процедури.

Етапи проведення відкритих торгів з Особливостями

Загально процедуру відкритих торгів з особливостями можна поділити на 5 етапів, при умові класичного* проведення цієї процедури, розглянемо їх на схемі:


*класичного, мається на увазі проведення даної процедури із аукціоном та конкурентною кількістю учасників. Детальніше про це, далі в статті.

Розглянемо кожен етап докладніше.

Період подання пропозицій

(мінімально триває 7 календарних днів)

Перший період - період подання пропозицій. З першого дня і протягом всього періоду подання пропозицій Ви можете вносити зміни до оголошення та тендерної документації, а Постачальники - подавати свої пропозиції та звертатися до Вас (крім останніх 3 днів, як показано на схемі вище). Також, починаючи з дати початку приймання пропозицій і закінчуючи за 3 дні до закінчення терміну приймання пропозицій, будь-які зареєстровані користувачі системи (окрім Замовників) можуть подавати скарги на умови Вашої тендерної документації. Тож давайте з'ясуємо, що таке звернення до Замовника та що таке скарга.

Звернення. Будь-який зареєстрований користувач системи має право звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру (далі - звернення). Усі звернення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дня їх оприлюднення надати відповідь на звернення та оприлюднити його в електронній системі закупівель.
Період, коли можна надіслати звернення, починається з моменту оголошення закупівлі і закінчується за 3 дні до закінчення періоду подання пропозицій.

Скарга. Скарга - це офіційне звернення до органу оскарження (АМКУ). На етапі подання пропозицій подати скаргу можна з дати оголошення закупівлі, а за 3 дні до закінчення подання пропозицій можливість подати скаргу зникає. 

Тож давайте детальніше: якщо протягом періоду подання пропозицій Постачальник звертається із зверненням через систему, у Вас буде 3 дні з моменту надходження звернення для того, щоб відповісти на нього.

Всі звернення до Замовника надаються через Майданчик, через який Ви розмістили оголошення. Ви не будете бачити назву компанії, яка звернулась, доступно для перегляду буде лише зміст звернення.

Закупівля автоматично блокується і не переходить в наступний статус (аукціон), якщо на момент закінчення періоду подання пропозицій залишились звернення без відповіді Замовника. Щоб розблокувати тендер, Замовник повинен самостійно внести зміни до кінцевого терміну періоду подання пропозицій, продовживши цю дату не менше, ніж на чотири дні, внести свою відповідь назвернення, і тоді процедура розблокується.

Протягом усього періоду подання пропозицій у Вас залишається можливість вносити зміни до оголошення та тендерної документації. Проте варто знати, що:

Якщо Ви вносите зміни до оголошення чи тендерної документації, то терміни закупівлі необхідно продовжити таким чином, щоб до дати завершення приймання пропозицій залишилося не менше, ніж 4 дні.

Якщо Ви внесли зміни в тендерну документацію, то нову версію тендерної документації та окремий файл із переліком змін потрібно оприлюднити (прикріпити до оголошення) через Майданчик, на якому Ви опублікували закупівлю. Зауважимо, що попередня версія документу із системи не видаляється, а відмічається як не актуальна. При цьому зберігається можливість її переглянути або завантажити, як показано на малюнку нижче.


Постачальники можуть подавати свої тендерні пропозиції на участь у Вашій процедурі закупівлі з моменту публікації оголошення і до терміну завершення приймання пропозиції.

Підсумуємо. На етапі подання пропозицій Ви:

  • можете змінювати оголошення та тендерну документацію. Але якщо Ви вносите такі зміни, то дату закінчення періоду подання пропозицій необхідно перенести таким чином, щоб до дати завершення прийому пропозицій залишалося не менше 4 днів;
  • зобов'язані відповідати на звернення Постачальників через систему протягом 3 днів з дня отримання такого звернення. Звернення можуть бути поставлені Вам не пізніше, ніж за 3 дні до завершення приймання пропозиції.

Аукціон

Для початку нагадаємо - проведення аукціону у відкритих торгах з особливостями є опціональним. Це означає, що при створенні закупівлі, за замовчуванням буде створюватись аукціон. Проте, у замовників є можливість провести закупівлю без аукціону, при наявності певних підстав. Про дані зміни до Постанови та оновлення системи більш детально ми писати в статті про " Опціональність проведення відкритих товіргів з особливостями з аукціонами".

Та уявімо, що ви проводите закупівлю із аукціоном. Отже, як і раніше, для проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону повинно бути подано не менше двох тендерних пропозицій. Електронний аукціон проводиться електронною системою закупівель відповідно до статті 30 Закону.

Та слід пам`ятати, що якщо до вас прийде лише один учасник - він відразу перейде до періоду кваліфікації, оскільки йому не буде з ким виходити на аукціон. Тобто в такому випадку закупівля відбудеться, але все одно без аукціону.

Отже, після завершення періоду подання пропозицій системою автоматично визначається дата та час аукціону (в робочий день).

У Вашому особистому кабінеті відображатиметься посилання на аукціон. Ви можете перейти за посиланням і спостерігати за перебігом аукціону.

Також посилання на аукціон буде загальнодоступним на веб-порталі prozorro.gov.ua (як показано на малюнку нижче).


З більш детальною інформацією про аукціон та етапами його проведення Ви можете ознайомитися в статті за посиланням  Як працює модуль "Аукціон".

Розкриття та розгляд пропозицій

На етапі розкриття та розгляду пропозицій Ви проводите розгляд поданих пропозицій. При цьому Ви не розглядаєте одразу всі пропозиції, а починаєте з мінімальної пропозиції за результатом аукціону (із загальним механізмом проведення оцінки можна ознайомитися на малюнку):

Розгляд пропозицій

Якщо ж пропозиція першого в черзі Постачальника Вам підходить, інші пропозиції Ви вже не розглядаєте.

Термін розгляду пропозиції Постачальника не повинен перевищувати 5 робочих днів. Однак даний термін може бути аргументовано продовженим до 20 робочих днів. Повідомлення про продовження терміну розгляду пропозицій публікується в системі.

Особливості:

Тепер переможець має надати оригінали документів протягом 4 днів з дня визначення переможця. Які саме документи потрібно надати - ті, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 3, 5, 6, 12 частини першої та частиною другою статті 17 Закону. При цьому Замовник не вимагає підтвердження, якщо інформація міститься у відкритих реєстрах чи в формі відкритих даних.  

Все ніби як і раніше, але наразі прописали в Особливостях, що це правило не розповсюджується, якщо доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів. 

Тобто якщо по суті реєстр відкритий, але на момент оприлюднення оголошення реєстр закритий, тоді можна вимагати підтвердження.

Застосування кваліфікаційних критеріїв

Тепер час здійснення закупівлі товарів замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені статтею 16 Закону. 

Винятком є закупівля робіт та послуг. У разі закупівлі послуг або робіт замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційному критерію (кваліфікаційним критеріям) відповідно до статті 16 Закону.

А в разі проведення відкритих торгів згідно з цими Особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовується. Тобто кваліфікаційні критерії не вимагаються до перших двох пунктів.

Укладання договору

Отже, Ви визначили переможця. В той же день Ви приймаєте рішення про намір укласти договір і протягом 1 дня після прийняття такого рішення оприлюднюєте його на веб-порталі Уповноваженого органу (не забувайте, що Ви це робите через майданчик, через який оголошували закупівлю) повідомлення про намір укласти договір. Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладення договору може бути продовжений до 60 днів. У разі подання скарги до органу оскарження після оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю перебіг строку для укладення договору про закупівлю зупиняється.

У разі відміни відкритих торгів, при наявній одній або декількох причин, що перераховані в ст.50 Постанови 1178, замовник протягом одного робочого дня з дати прийняття відповідного рішення зазначає в електронній системі закупівель підстави прийняття такого рішення.

Внесення змін до договору регулюються п.19 Постанови 1178.

Корисні статті на цю тему:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЗАПРОВАДИВ НОВІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ НА ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

постанова 1178, відкриті торги,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.