19.10.2022 Ірина Литвинчук

Кабінет Міністрів України запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану

коротко про нову Постанову №1178

Уряд прийняв постанову №1178, що визначає нові правила закупівель держави на час війни. 

Відтепер основною процедурою в системі Prozorro є відкриті торги з особливостями. Завдяки скороченню строків провести повноцінний тендер у Prozorro замовники зможуть удвічі швидше, ніж раніше.

Крім того, уряд зняв цілу низку обмежень, які в нинішніх умовах часто призводили до переоголошення торгів або розривання договору. Так тендер може відбутися з пропозицією лише від одного учасника (а не двох, як раніше). Також відсутнє обмеження в 10 % при піднятті ціни за одиницю в разі обґрунтованого коливання цін на ринку. 

Водночас проведення відкритих торгів передбачатиме можливість оскарження умов та результату тендера в Антимонопольному Комітеті, тож у підприємців буде можливість захистити свої порушені права.

Крім того, нова постанова запроваджує нові пороги для обов’язкового здійснення закупівель у Prozorro. Для закупівель товарів і послуг відкриті торги з особливостями необхідно буде проводити від 100 тис. грн, для послуг з поточного ремонту — 200 тис. грн, робіт — 1,5 млн грн.

Постанова також дозволяє максимально використовувати переваги Prozorro Market. Так, знімаються обмеження щодо максимальної суми закупівлі в каталогах. Тож замовники зможуть в необмеженій кількості купувати типові товари (пальне, електроенергію, продукти харчування, ліки та медвироби тощо) за принципом електронного магазину або використовуючи запит цінових пропозицій. Такий крок значно зменшить адміністративне навантаження на закупівельників.

“Зараз, під час війни, потреба в ефективному та прозорому використанні кошті є як ніколи актуальною. Але не менш критичною стала швидкість процедур. Тож уряд максимально адаптував процедури закупівель під нові реалії: скоротили строки, зняли зайві обмеження, але водночас забезпечили максимальну прозорість процедур і можливість захищати свої права на тендерах”, — прокоментував директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

Водночас замовники матимуть широкий перелік підстав для укладання прямих договорів для задоволення нагальних та оборонних потреб. У такому випадку достатньо буде прозвітувати про укладений договір (від 50 тис. грн) у системі Prozorro. При цьому чутливу інформацію про місце постачання, чи місцезнаходження замовника та постачальника можна буде приховати. 

Крім того, нова постанова накладає заборону на купівлю товарів з Росії та Білорусі, як і укладання контрактів з компанії, які мають бенефіціарів із цих країн. 

Нагадаємо, що 10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення. 

постанова, вибір процедури закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.