17.01.2021 ДП "Прозорро"

На форумі: відповіді на запитання щодо вибору типу процедури закупівлі

запитання та відповіді щодо вибору виду закупівлі

Щоб посприяти вам у задоволенні закупівельних інтересів та запитів — місяць тому ми започаткували форум з публічних закупівель. Це платформа для спілкування, де ви можете ставити свої запитання, відповідати на запитання інших, ділитись своїм досвідом та отримувати думки консультантів в сфері публічних закупівель. 

Зібрали для вас актуальні на форумі запитання щодо вибору типу процедури та відповіді на них:

Щодо закупівлі на додатково виділені кошти

З державного бюджету було виділено фінансування на теплопостачання в сумі 198 000 грн. На території району діє один виробник теплової енергії. У січні було укладено договір на цю суму і на сьогодні вся сума сплачена. Рішенням сесії з районного бюджету ще виділено 74000 грн субвенції на теплопостачання, так як саме цієї суми не вистачає на 2020 рік. Як провести закупівлю?

Додатково виділені кошти — це новий предмет закупівлі, і тут вже або спрощена або звіт, якщо це монополіст.

Чи можна провести закупівлю без використання електронної системи закупівель

Чи можемо ми придбати програмне забезпечення у розробника на суму більше 50 тис. грн, керуючись п.3 ч.7 ст.3 ЗУ "Про публічні закупівлі", якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків: відсутність конкуренції з технічних причин? Тобто за прямим договором опублікувавши закупівлю без використання електронної системи. Якщо так, то які підтверджуючі документи потрібно мати, аби обгрунтувати рішення?

Можете. Підставою може бути якийсь патент від розробника та, наприклад, докази того, що ви не можете змінити постачальника.

Чи застосовувати переговорну процедуру

Відкриті торги відмінено 2 рази з причини відсутності достатньої кількості учасників. Термін поставки товару в перший раз з 01.01.21 до 31.12.21, другий раз - до 31.12.21. Чи можна вважати, що не змінилися технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі і вимоги до учасників та застосувати переговорну процедуру?

Так. строк поставки не є технічними чи якісними характеристиками предмета закупівлі. Тож можна провести переговорну, якщо не змінились саме технічні чи якісні вимоги.

Закупівля електроенергії через звітування

Ми організація з потужністю до 50 кВт. Чи можемо ми в 2021 році закупити ЕЕ, а саме універсальну послугу, на суму 70000 грн без застосування ЕСЗ, оприлюднивши звіт про договір про закупівлю (згідно з ст. 3 ч. 7 як у монополіста)?

Так, можете. 

Чи можна провести відкриті торги

Ми провели ремонт техніки за 170 тисяч гривень. Але тепер через непередбачувані обставини потрібно поремонтувати ще на 40 тисяч гривень. Чи можна провести відкриті торги?

Це потреба, яку ви не могли передбачити. Тож це новий предмет закупівлі. Це означає, що ви маєте право обрати звітування або ж можете провести допорогову закупівлю. 

Запитання щодо вибору типу процедури закупівлі на форумі знайдете за покликанням.

вибір процедури закупівлі, переговорна процедура, закупівельний процес, закупівля електроенергії,

Коментарі

Ольга Степура 2021-06-07 10:04:15
Добрий день! Допоможіть розібратись, будь ласка! В грудні 2019 року Замовник закупив роботи з реконструкції будівлі (за процедурою «відкриті торги») в рамках програми НКПВУ. Даною програмою передбачалась закупівля послуг з технагляду шляхом проведення конкурсу (без проведення спрощеної закупівлі або відкритих торгів), як наслідок, договір про надання послуг з технагляду завантажений в ЕСЗ як прямий договір (опубліковано звіт). Дозвіл на початок робіт отримано, договори укладені, все виконується. Тепер закуповуєм додаткові аналогічні роботи шляхом застосування ПП на підставі п.5 ч.2 ст. 40 Закону (роботи з реконструкції). А як бути з технаглядом? Застосувати п.5 ч.7 ст. 3 Закону (додаткові аналогічні роботи) неможливо, оскільки в ЕСЗ був оприлюднений прямий договір , а спрощена/тендер не були проведені. Проводити спрощену недоцільно - оскільки може виграти інший інженер з технічного нагляду, а дозвільні документи діють з тим, що уклали договір в 2019 році. Як бути в такій ситуації?
Тетяна 2021-04-26 12:34:33
Доброго дня! Ми установа з потужністю до 50кВт, бюджетна, На початку року , вз"вязку із різними негараздами , договір уклали з постачальником універсальних послуг на 20%, на 20.04.2021 використали 11%, але залишилося кошторисних призначень 84тис. до кінця 2021 р,Яку процедуру закупівлі потрібно вибрати? Дякую, вибачте, що може щось недорозуміла,
Світлана 2021-01-19 11:19:53
Добрий день! Таке питання, закупівля без використання електронної системи закупівель на суму 86000 грн у випадку відсутності конкуренції на ринку. Підкажіть будь ласка хто затверджує план по цій закупівлі тендерний комітет чи виключно УО, бо сума від 50 до 200 тис. та це не спрощена закупівля? Дякую
Людмила 2021-04-14 16:29:16
Світлана, на Ваш вибір. Це не буде помилкою ні в одному, ні в другому випадку