19.10.2022 Лілія Кулик

Особливості здійснення закупівель під час дії воєнного стану

як змінились процедури закупівель при воєнному стані

Нова постанова, що регулює особливості проведення закупівель під час воєнного стану вступила в дію 19.10.2022. Публікація в Урядовому Кур’єрі https://bit.ly/kurier_postanova
Це значить, що вже від сьогодні усі публічні закупівлі відбуваються за правилами, визначеними постановою №1178 від 12.10.2022 “Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування”. 

Що змінилось

По-перше, змінилась кількість закупівель, які замовники можуть проводити в системі. Тепер не буде переговорної процедури закупівлі, немає відкритих торгів з публікацією англійською мовою. Залишились відкриті торги українські, але вони теж видозмінились, про що ми напишемо нижче.

По-друге - відкриті торги тепер можуть відбутись, якщо пропозицію подасть навіть 1 учасник. Тобто якщо приходить на торги 1 учасник, то просто не буде проводитись аукціон, а закупівля відразу переходить на період розгляду пропозиції.

По-третє, тепер Замовник може дозволити учасникам подавати пропозицію вище очікуваної вартості, детальніше про це нижче.

Серед інших змін, необов’язковість кваліфікаційних критеріїв та заборона/обов’язковість їх вимагати в залежності від предмета закупівлі, додаткові підстави для відхилення, можливість підвищувати ціну більше ніж на 10% в разі коливання цін на ринку, змінені деякі підстави для внесення змін в договір та інше.
А зараз більш детально я розпишу інформацію про всі зміни.

Як проводити закупівлі відповідно до нової Постанови 

Наразі замовник може проводити такі види закупівлі, як на картинці нижче.

Також у замовника є можливість проводити еско-процедуру та оголошувати рамкову угоду.

Давайте більш детально подивимось на пороги. Як і зазвичай вони різні для різних предметів закупівлі і розподіляються як показано на картинці нижче.


Ну і також подивимось на пороги в Маркеті та які можливі дії є у Замовника, якщо у нього не відбувся запит ціни пропозицій чи в профілі товару всього 1 учасник.


Хто може проводити відкриті торги з особливостями

Уповноважена особа. Також не змінилась вимога щодо проходження УО тестування уповноважених осіб. Тобто відкриті торги з особливостями може проводити Уповноважена особа, що пройшла тестування.

Скорочення строків закупівлі

У відкритих торгів з особливостями майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до Закону. Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги, що особливо важливо сьогодні.

Період подання пропозицій - 7 календарних днів, період оскарження кваліфікації - 5 календарних днів. Всі строки проведення закупівлі ви можете переглянути на схемі.


Надання документів переможцем торгів

Тепер переможець має надати оригінали документів протягом 4 днів з дня визначення переможця. Які саме документи потрібно надати - ті, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 3, 5, 6, 12 частини першої та частиною другою статті 17 Закону. При цьому Замовник не вимагає підтвердження, якщо інформація міститься у відкритих реєстрах чи в формі відкритих даних.  

Все ніби як і раніше, але наразі прописали в Особливостях, що це правило не розповсюджується, якщо доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів. 

Тобто якщо по суті реєстр відкритий, але на момент оприлюднення оголошення реєстр закритий, тоді можна вимагати підтвердження.

Застосування кваліфікаційних критеріїв

Тепер час здійснення закупівлі товарів замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені статтею 16 Закону. 

Винятком є закупівля робіт та послуг. У разі закупівлі послуг або робіт замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційному критерію (кваліфікаційним критеріям) відповідно до статті 16 Закону.

А в разі проведення відкритих торгів згідно з цими Особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовується. Тобто кваліфікаційні критерії не вимагаються до перших двох пунктів.

Схематично це можна зобразити так, як на картинці нижче


Подання пропозицій вище очікуваної вартості

Тепер Замовник може дозволити учаснику подавати пропозицію вище очікуваної вартості. Замовник в ТД обов’язково зазначає інформацію про прийняття чи неприйняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів.
Якщо замовник зазначає в ТД, що буде розглядати пропозиції вище очікуваної вартості,  то він обов’язково має зазначити про прийнятний відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції над очікуваною вартістю.
Якщо замовник не зазначив про прийняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, та/або не зазначив прийнятний відсоток перевищення, або відсоток перевищення є більшим, ніж зазначений замовником в тендерній документації, то замовник відхиляє таку тендерну пропозицію відповідно до абзацу тринадцятого пункту 40 цих Особливостей.

Для того щоб зрозуміти як діяти замовнику ми зробили невеликий тест-схему. Тож якщо незнаєте що робити, коли вам подали пропозицію вище очікуваної вартості - скористайтесь нею.


Зміни в підставах для укладання додаткових угод

Підстави для внесення змін в істотні умови договору не суттєво змінились. По суті, розширились деякі можливості Замовника, детальніше про них нижче.
Давайте подивимось на основні зміни:

  • Більше немає обмежень в 10 % щодо підняття ціни за одиницю товарів. Тобто можна підняти на реальний % відсоток підняття/зниження ціни товару на ринку. Також зверніть увагу, що цю підставу варто обирати і в разі підняття ціни і в разі зниження ціни через коливання цін на ринку. При цьому має бути документальне підтвердження зміни ціни на ринку та загальна сума договору не може перевищувати суму, що визначена в договорі на момент його укладання. 
  • Залишається підстава - погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг). І виникає логічне питання, чим пониження в попередньому пункті відрізняється від цього пониження. В попередньому пункті мова йде про коливання цін на ринку, а в цьому про інші зниження ціни, наприклад, додаткова знижка тощо.
  • Додалась можливість внести зміни в разі зміни системи оподаткування

Детальніше з переліком підстав та змінами можна ознайомитись на малюнку нижче.


постанова, закон, вибір процедури закупівлі, очікувана вартість, кваліфікація переможця,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.