10.04.2020 Лілія Кулик

Будівельні тендери: предмет закупівлі, очікувана вартість, тип процедури

Перші кроки Замовника у проведенні тендера на будівництво для подальшого забезпечення його ефективності

На замовників покладаються чи не найголовніше завдання  - розумно та ефективно витратити виділені бюджетні кошти. Але не завжди це витрачання є саме таким. Ось, наприклад, закупівля будівництва є однією із найважчих і потребує детального підходу до організації. Так, коли предметом закупівлі є роботи (послуги) на будівництво і слід, відповідно, оголосити тендер на нього - замовник має забезпечити якісне будівництво, аби воно відповідало певним вимогам і потребами. У статті розглянемо, які перші кроки має зробити замовник у проведенні тендера на будівництво, аби надалі забезпечити його ефективність

Нормативно-правові акти будівельної сфери

Тож почнемо з нормативно-правових актів, якими регламентується проведення торгів на будівельні роботи.

Щодо визначення предмета закупівлі та його вартості:

  • Закон України «Про публічні закупівлі»

  • ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», наказ Мінрегіонбуду від 05.07.2013 № 293. 

  • ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23.08.2011 № 301.

  • ДБН А.2.2-3:2014 «Склад  та зміст проектної документації на будівництво».

Щодо визначення проекту договору підряду на будівництво:

  • Цивільний кодекс України

  • Господарський кодекс України

  • Закон України «Про публічні закупівлі»

  • Постанова КМУ від 01.08.2005 №668 «Про затвердження Загальних умов   укладення та виконання договорів  підряду в капітальному будівництві»

  • Постанова КМУ «Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об'єкта архітектури» від 11.07.2007 № 903 – Постанова № 903

  • Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 3 від 27.10.2005 «Про затвердження Примірного договору підряду в капітальному будівництві».

  • Наказ Мінрегіонбуду України від 13.01.2009 №2 «Про оприлюдення Рекомендацій зі складання додатків до договорів підряду в капітальному будівництві».

  • ДСТУ-Н Б А.3.1-33:2015 «Настанова щодо підготовки та складання договорів підряду на виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт».

Щодо наявності ліцензії та дозволів у закупівлі робіт:

  • Закон України «Про ліцензуваня видів господарської діяльності»

Визначає, зокрема, перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню: будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми та значними наслідками, - з урахуванням особливостей, визначених  Законом України «Про архітектурну діяльність».

  • Постанова КМУ від 05.12.2007 № 1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури».

  • Постанова КМУ від 30.03.2016 № 256  «Деякі питання ліцензування будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із  середніми та значними наслідками».

Щодо дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки:

  • Постанова КМУ від 26.10.2011 № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки».

Визначення предмета закупівлі

Для робіт у будівництві

Предмет закупівлі визначається за об’єктами будівництва  та з урахуванням ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, а також ГБН  Г.1-218-182:2011. Види ремонтів та перелік робіт» із зазначенням в дужках предмета закупівлі відповідно до показників  другої - п’ятої  цифр Єдиного закупівельного словника.

Для послуг з поточного  ремонту

Предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією ДБН А.2.2-3:2014 та/або ГБН  Г.1-218-182:2011 із зазначенням у дужках предмета закупівлі відповідно до Єдиного закупівельного словника.

Формування очікуваної вартості 

Визначення очікуваної вартості закупівлі робіт - повна вартість робіт, які передбачають до виконання за предметом закупівлі згідно з проектної документації. 

Водночас, при визначенні очікуваної вартості предмета закупівлі робіт замовник керується даними кошторису (кошторисного розрахунку) на весь об'єкт будівництва.

Тобто, у разі коли він проводить роботи за окремим об'єктом, на який складений окремий об'єктний кошторис, їх закупівлю замовник здійснює, керуючись вартісними межами, визначені у частині 1 статті 2 Закону. 

Визначення очікуваної вартості  закупівлі послуг з поточного ремонту - вартість ремонтних робіт визначають згідно з кошторисом на підставі дефектного акту або матеріалів інженерних вишукувань чи обстежень будинку, будівлі, споруди, лінійного об’єкту інженерно-транспортної інфраструктури (не поверхів,  окремих приміщень або видів ремонтних робіт).

Також, зауважимо, з 1 червня 2018 року набрали чинності зміни до Правил визначення вартості будівництва, які передбачили, зокрема, що замовники будівництва у зведеному кошторисному розрахунку можуть передбачати кошти на інженерно-консультаційні послуги. 

Також питання планування закупівлі на будівництво розкрито у листі МЕРТУ «Щодо здійснення закупівлі робіт» від 25.11.2016 р. № 3302-01/38216-06.

Який тип процедури закупівлі обрати замовнику?

Державні тендера згідно з Законом проводять за такими типами процедури, як: відкриті торги, переговрна процедура та конкурентний діалог.

Зауважимо, віднедавна - 18 грудня 2018 в системі Prozorro з’явився новий тип процедури – закупівлі за рамковими угодами. І на сьогодні замовники мають можливість проводити закупівлі товарів та послуг широкого вжитку та укладати договір (рамкову угоду) строком до 4 років. Протягом цього періоду в рамках угоди установа може здійснювати закупівлю та оплату невеликого обсягу й тільки тоді, коли є потреба. Але, рамкові угоди не застосовують до закупівлі робіт.

Тож, що стосується державних тендерів на будівництво, замовник враховуючи вимоги Закону, визначає такі типи процедури:

  • Відкриті торги (електронний аукціон);

  • Переговорну процедуру закупівлі (за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст. 35 Закону);

  • Конкурентний діалог.

Необхідність проведення додаткових будівельних робіт,  не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для його виконання за таких умов:

- договір буде укладено з попереднім виконавцем цих робіт, 

- роботи технічно чи економічно пов’язані з головним (первинним) договором,

- загальна вартість додаткових робіт не перевищує 50 % вартості головного договору.

Стаття з сайту    e-tender.ua

роботи, замовник, предмет закупівлі, очікувана вартість,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.