30.11.2020 Оксентія Груба

Міфи і правда про Уповноважену особу

розвінчуємо міфи щодо Уповноваженої особи

Ми багато писали щодо Уповноваженої особи і ви можете ознайомитися із текстами щодо цієї теми за покликаннями: Уповноважена особа, Про Уповноважену: відповіді на запитання, 10 запитань щодо Уповноваженої особи, Уповноважена особа в новому Законі: відповіді на запитання, У коментарях: ваші запитання та кейси щодо Уповноваженої особи+аномально низької ціни, Про перехід від тендерного комітету до Уповноваженої особи

Та про діяльність Уповноваженої особи, треба сказати, утворилось багато міфів, які вважаю за потрібне розвінчувати. Отож.

Міф 1. Уповноважена особа, щоб підтвердити рівень володіння необхідними знаннями у сфері публічних закупівель, має пройти обов'язкове тестування до 1 січня 2021 року.  

Правда. Так, Уповноважена особа справді має пройти тестування, але зробити це потрібно до 1 січня 2022 року.

Міф 2. Уповноваженою особою не може бути директор підприємства. 

Правда. Директор, як і будь-хто зі штатних працівників Замовника може бути Уповноваженою особою. Не можуть бути уповноваженими посадові особи та представники учасників, члени їхніх сімей, а також народні депутати України, депутати міської, районної у місті, районної, обласної рад.

Міф 3. Планувати спрощену може тендерний комітет. 

Правда. Відповідальною за організацію та проведення спрощеної закупівлі є Уповноважена особа. Тому й планувати та звітувати має саме уповноважена. 

Міф 4. Уповноважена може мати підпис фізичної особи.

Правда. Підпис Уповноваженої має бути з прив'язкою до підприємства, а не просто як фізичної особи.

Міф 5. Уповноважену особу замовник може визначити лише серед наявних працівників організації. 

Правда. Уповноважену особу замовник має право визначити як з наявних працівників організації, так і шляхом введення нових посад або укладення трудового контракту.

Міф 6. Є обмеження щодо кількості уповноважених осіб.

Правда. Кількість уповноважених осіб Законом не обмежена. Визначено, що замовник має право призначити декілька уповноважених, якщо кожна з них буде відповідальною за організацію та проведення конкретних процедур закупівель/спрощених закупівель. Замовник сам визначає достатню кількість Уповноважених з урахуванням потреби та обсягів закупівель.

Міф 7. Якщо Уповноважена особа тимчасово відсутня — ніхто не має права її замінити. 

Правда. Звичайно, може. Але Замовнику слід заздалегідь передбачати таке у своїх документах. А саме в розпорядчому рішенні, яким визначається уповноважена особа, а також у положенні про уповноважену особу. Пропишіть схеми заміщення уповноваженої у разі її відсутності.

Міф 8. Публікувати звіт про закупівлю, проведену шляхом звітування має Уповноважена з оформленням протоколу. 

Правда. Насправді Звіт про договір про закупівлю, проведений шляхом звітування не повинна проводити Уповноважена, це має бути просто відповідальна особа. І рішення її не потребує оформлення протоколом. Але всі рішення Уповноваженої оформлюються протоколом. 

Міф 9. Уповноважена особа може працювати з договором про надання послуг. 

Правда. Ні, не так. Уповноважені мають перебувати із замовником у трудових правовідносинах. 

Міф 10. ФОП може бути уповноваженою особою. 

Правда. ФОП бути уповноваженою не має права. Уповноважена особа — це завжди службова, посадова особа замовника.

Якщо потрібне детальніше роз'яснення інформації щодо перерахованих міфів, чи якщо у вас є сумніви щодо інших моментів щодо Уповноваженої особи — залишайте коментарі і ми напишемо тільки правду!

уповноважена особа, міфи,

Коментарі

Ігор Володимирович 2020-12-09 22:11:11
Здравствуйте! А может быть такое что уполномочченое лицо имеет высшее образование по специальности "геодезист"?
Оксана Груба 2020-12-14 18:24:00
Ігоре Володимировичу, Уповноважена особа обов'язково повинна мати вищу освіту. А наявність в уповноваженої особи іншої вищої освіти, ніж юридична або економічна, не суперечить вимогам Закону.
Наталія 2020-12-03 16:51:31
Міф 8. Публікувати звіт про закупівлю, проведену шляхом звітування має Уповноважена з оформленням протоколу. Правда. Насправді Звіт про договір про закупівлю, проведений шляхом звітування не повинна проводити Уповноважена, це має бути просто відповідальна особа. І рішення її не потребує оформлення протоколом. Але всі рішення Уповноваженої оформлюються протоколом. ---- Якщо на підприємстві УО публікує звіти, то обов'язково має бути протокольне рішення???
Олена 2020-12-03 12:54:50
Ліля, але особисто нам і так добре
Ліля 2020-12-03 17:50:07
Олена, то ж добре. Ми ж не контролюючий орган, тому не нам робити висновки про порушення Законі чи ні
Олена 2020-12-02 16:42:23
Але в нас уповноважена це фоп. То що нам тепер вже робити?
Ліля 2020-12-02 17:37:49
Олена, наймати не фопа, а укладати трудовий договір
Александр 2020-12-02 16:04:45
Міф 8. З публікацією Звіту якось розібралися. Залишилося тільки зясувати: 1. Якщо це не тендерний комітет чи то уповноважена особа, то хто така відповідальна особа і чи може бути такою відповідальною особою ФОП? 2. Під публікацією звіту слід розуміти тільки оприлюдення звіту (ст.10) чи ще і планування закупівлі (ст.4). Хто має право планувати закупівлю без використання електронної системи. Виходячи з п.1 ч.10. ст.11 Закону - уповноважена особа планує закупівлі (без будь-яких обмежень). Якщо уповноважена особа планує, а відповідальна оприлюднює то чи відповідає така організація роботи нормам Закону щодо персональної відповідальності за організацію та проведення конкретних закупівель. Дякую за відповідь.
Софія Р. 2020-12-02 14:41:08
Міф номер 11: уповноваженою бути легко. Правда: ну дуже складноооо! То щоб люди знали наперед на що підписуються.
Володимир 2020-12-02 15:23:40
Софія Р., тому краще "відписатись" і знайти собі кращу роботу.. І не за бюджетні копійки
Олександр 2020-12-07 13:17:48
Софія Р., взагалі-то нічого складного в тому щоб бути уповноваженою нема. Якщо вже вам то не вдається то що ви на своїй роботі взагалі робите?!