10.06.2021 ДП "Прозорро"

У коментарях: ваші запитання та кейси щодо спрощених закупівель і договору про закупівлю

запитання-відповіді щодо спрощених закупівель та договору про закупівлю

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: спрощені закупівлі та договір про закупівлю.

 Ознайомитись з опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо Уповноваженої особи та аномально низької ціниУ коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації,   У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню,   У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях, У коментарях: ваші запитання та кейси щодо вибору виду закупівлі+переговорна процедура, У коментарях: спрощені закупівлі+планування закупівель.

Отож, зверніть увагу на запитання та відповіді на них щодо спрощених закупівель.

Чому такий низький вартісний поріг для спрощених закупівель? До прикладу, для цілей фінансового моніторингу поріг суттєвості становить 400 тисяч гривень. Невже 50-100 тисяч це така значна сума, щоб ускладнювати закупівлю для неї?

Якщо подивитись на те, що в країні більше 20 000 замовників, які закуповують сотні, а хтось і тисячі предметів закупівлі, то це виходить значна сума.

Передбачено 300 тисяч гривень на закупівлю комп'ютерної техніки, це ноутбуки, багатофункційний пристрій (принтер, сканер) комп'ютери, накопичувачі інформації, чи можна провести закупівлю відкриті торги за загальною назвою закупівлі і не ділити на лоти?

Можна, поділ на лоти це ваше право, а не обов'язок.

Чи може учасник спрощеної закупівлі, який є переможцем за результатами аукціону надати Замовнику цінову пропозиції та лист-згоду на обробку даних в паперовому вигляді, якщо вони відсутні в його пропозиції в системі, на етапі кваліфікації переможця?

Ні, відповідно до частини 8 статті 14 Закону пропозиції мають бути подані до закінчення строку подання пропозицій.

Якщо за результатами спрощеної закупівлі було укладено договір на суму 150000 грн, але згодом такий договір було розірвано з причини неможливості учасником виконати свої зобов'язання у строк (замовником не було ні отримано, ні сплачено жодної одиниці товару за цим договором), чи має замовник надалі обрати процедуру відкритих торгів для закупівлі такого товару, чи може повторно провести спрощену закупівлю?

Не буде відкритих торгів, а знову спрощену можна провести. Додатково можете скористатись листом https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 7) розірвання договору про закупівлю та необхідності здійснення нової закупівлі; 8) інших подібних випадках, замовник може вносити відповідні зміни до річного плану закупівель, шляхом створення нових та/або редагування/видалення існуючих рядків річного плану з інформацією про закупівлі. Водночас, ураховуючи поняття «предмет закупівлі», такий предмет закупівлі (у новоствореному чи відредагованому рядку річного плану) у вищевказаних випадках вважатиметься новим предметом договору і новим предметом закупівель. Тому вид закупівлі для такого предмету закупівлі повинен визначатись замовником з урахуванням вартісних меж визначених Законом та з урахуванням категорії замовника.

Чи обов'язково вимагати в учасника спрощеної закупівлі довідку про судимість?

 Ні, вимоги по статті 16 та 17 стосуються тільки процедур закупівель. У спрощеній закупівлі можна вимагати тільки документи, які вважаєте необхідними і чим менше, тим краще.

Тепер перейдімо до запитань щодо договору про закупівлю.

Є необхідність внести зміни до договору (відкриті торги). На публікацію дається 3 робочі дні. Чи рахується день підписання додаткової угоди?

Ні, всі строки рахуються відповідно до ЦКУ, тобто з наступного дня, якщо інше не передбачене Законом, тому день підписання не рахується.

Ч.5,6 ст.33 стосується лише до відкритих торгів, (тобто до розділу, у якому опублікована), чи вона теж застосовується і до спрощеної процедури?

Ці частини статті 33 стосуються тільки відкритих торгів.

У 2020 році був підписаний договір на розробку програмного забезпечення, у зв'язку із технічними проблемами договір було подовжено на 2021 рік терміном до 31.03.21. Виконавець повністю виконав свої зобов'язання, а ми як замовник оплати лише 85% від суми договору, а залишок 15% не можемо оплати із за відсутності бюджетного фінансування. Термін дії договору закінчився, і його не подовжували. В договорі прописано, що договір в частині розрахунків діє до повного виконання. Разом з тим, відповідно до 10 Закону - звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання. Термін дії договору закінчився, але оплачений не повністю. Як правильно прозвітуватися у системі Прозорро?

Краще було б, якби ви продовжили дію договору. А зараз прозвітуєте, коли будуть виконані всі зобов'язання. в Законі є кілька підстав для публікації звіту і ви можете скористатись будь-якою з них.

договір, спрощені закупівлі,

Коментарі

Наталія 2021-07-30 10:37:15
День добрий. Після останніх змін в ЗУ "Про публічні закупівлі" знову постає питання щодо строків укладання договору про закупівлю у спрощених закупівлях, а саме: частина 15 статті 14. Замовник може укласти договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, на наступний день після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, але не пізніше ніж через 20 днів. Частина 5 статті 33. З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника до органу оскарження договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Тепер читаємо що ж таке договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Виникає питання коли ж можна укладати договір саме спрощеної закупівлі? Чи застосовувати статтю 33?
Ірина 2021-06-29 15:38:04
Добрий день! На початку року проведено відкриті торги по закуплі газу. Очікувана вартість 250000.00, після аукціону укладено договір на 150000.00. Впродовж січня-березня передано частину об'єктів іншим установам внаслідок чого зменшено юридичні та договір до 60000.00 і використано всі кошти. На кінець опалювального сезону не вистачає 30000.00. Питання: чи можна провести спрощену закупівлю на 30000.00, якщо вже раніше було проведено відкриті торги, чи відштовхуватись від суми по ДК за рік.
Катерина 2021-06-22 14:24:35
Добрий день! Таке питання - Державному замовнику (відділ освіти) на початку року виділено 199 тис. грн на придбання запчастин до транспортних засобів (це декілька шкільних автобусів та інш транспорт). Запасні частини дуже різні, закупляються по мірі потреби напротязі року і наперед не можливо запланувати які саме коди ДК будуть перевищувати 50 тис грн. по минулим рокам це механічні запасні частини, але ж тоді можно було закупляти прямим договором більше 50 тис. грн. Спрощену закупівлю не можливо провести тому що наперед не можливо запланувати які саме будуть потрібні запасні частини. Скажіть будь-ласка, як краще в цьому випадку діяти?