01.04.2021 Оксентія Груба

У коментарях: спрощені закупівлі+планування закупівель

запитання-відповідь щодо спрощених закупівель+планування закупівель

У межах нашої постійної дослідницької рубрики «У коментарях», публікуємо відповіді на запитання, які ви залишали до статей. Рубрика покликана сприяти вам у поглибленні розуміння тем, покращенні вашого рівня знань в сфері публічних закупівель, а разом з тим закріпленні закупівельних навичок. Цього разу звертаємось до тем: спрощені закупівлі та оприлюднення інформації про закупівлі.

 Ознайомитись з деякими опублікованими текстами з цієї рубрики можна за покликаннями: У коментарях: ваші запитання та кейси щодо  Уповноваженої особи та аномально низької ціни,   У коментарях: ваші запитання та кейси по тендерному комітету+тендерній документації,   У коментарях: ваші запитання та кейси по спрощених+звітуванню,   У коментарях: ваші запитання та кейси по Уповноваженій особі+допорогових закупівлях.

Отож, перейдімо до ваших запитань, які ви ставили, щодо спрощених закупівель.

Як бути із спрощеною закупівлею

У спрощеній закупівлі брали участь два учасника. Одного учасника дискваліфіковано, відповідно, другий визнаний переможцем, але він відмовився підписувати договір. Що робити?

Якщо більше учасників не було, то проводити нову закупівлю.

Строк дії пропозицій у спрощеній

Який строк дії пропозицій у спрощеній закупівлі?

У спрощеній закупівлі нема такого поняття.

Закупівля на залишок коштів

Роз'ясніть ситуацію, наприклад, запланована спрощена закупівля на 17 тис., пройшов аукціон, прийняли пропозицію за 16700 тис., є залишок запланованих коштів - мої подальші дії? 

Далі цих 300 гривень використовуєте на інші потреби, створюєте на них річний план і закуповуєте те, що вам необхідно. Вносити зміни в план на спрощену не потрібно, та у вас і можливості немає це зробити.

Підняття ціни у спрощеній

Після проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування укладено договір 03.02. Постачальник 03.03. надсилає додадкову угоду на збільшення ціни на підставі п. 5.ч. 4 ст. 41 Закону та використовує ст. 631 ЦКУ для підняття ціни з 03.02. Чи можливе використання ст. 631 в цьому випадку?

Ні, 631 стаття в цьому випадку не застосовується. По-перше, це спрощена закупівля, по-друге, це вочевидь не було передбачено вашим договором про закупівлю і при цьому відповідно до статті 180 ГКУ може вважатись істотною умовою договору і може бути змінена ця умова лише у випадках, що передбачені статтею 41 Закону.

Застосування ст.631 ЦКУ

Замовник провів 2 рази спрощені закупівлі, які не відбулися через відсутність учасників і торги перейшли до статусу - «не відбулися». На підставі ст.3 ч.7 п.1 ЗУ «Про публічні закупівлі» замовник уклав прямий договір та вказав ст.631 ч.3 ЦКУ. Чи правомірне використання ст.631 ЦКУ в такому випадку?

Досить спірний момент. Не рекомендуємо ставити строк виконання раніше, ніж дата відміни останньої спрощеної. Тому що теоретично ви ж не могли проводити спрощену і при цьому вам вже в цей момент хтось постачав щось по новому договору.

Зараз перейдімо до запитань та відповідей на них на тему планування закупівель.

Публікація річного плану

Чи потрібно планувати все на початку року та розміщувати весь план на майданчику чи можна розмістити лише ті закупівлі, в яких впевнені, а інші протягом року за наявності потреби вносячи зміни до річного плану?

Можете, Законом не вимагається на початку року опублікувати одразу весь річний план, ви можете це робити поступово.

Додаткові угоди 20% до договору

Цікавлять додаткові угоди 20% до основного Договору на початок року, в разі якщо протягом року по одному коду ДК було проведено 4 відкриті торги: додаткова угода 20% може укладатись до кожного такого договору чи до одного?

Лише до одного.

Як бути із закупівлею

У річному плані закупівель певний продукт харчування складає 600 000 грн на рік, чи можна спочатку заключити спочатку прямий договір на суму до 50 000 грн, а потім провести тендер на залишок суми?

Ні, це може розцінюватись як поділ предмета закупівлі.

спрощені закупівлі, плануввання,

Коментарі

Богдана 2021-04-20 12:35:51
Більш детально розпишу вам ситуацію. Оголошуємо спрощену закупівлю на придбання фармацевтичних препаратів. Учасники подають свої пропозиції. Але у всіх учасників відсутня одна позиція ліків (в звязку з тим що дана позиція ліків вже не випускається.) Аукціон пройшов , визначений переможець, але не має однієї позиції (ліки даної позиції не випускаються.) Чи маємо ми право укласти договір з переможцем,, якщо не має у нього однієї позиції?
Ліля 2021-04-21 17:25:18
Богдана, ні, пропозиція учасника не відповідає вимогам. Він не надава вам частину товару. Просто потрібно такі питання моніторити на стадії підготовки закупівлі
Богдана 2021-04-22 08:25:26
Ліля, Дякую за відповідь.
Наталія 2021-04-19 14:34:31
Доброго дня!Підскажіть будь ласка, як бути в даній ситуації, було виділено додаткові кошти до 50 тис. на ці кошти заключили прямий договір та придбали постільну білизну, тепер виникає потреба в додатковій закупівлі товару по цьому коду (рушники),як бути, проводити спрощену закупівлю чи заключати прямий договір? Дякую
Ліля 2021-04-21 17:31:00
Наталія, якщо це дійсно додаткові потреби, то у відповідності до листа Мінекономіки https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1 це є новим предметом закупівлі і можна прозвітувати
Сергій 2021-04-13 09:30:08
Поясніть Вашу думку, чим Ви керувались при наданні відповіді? Додаткові угоди 20% до договору Цікавлять додаткові угоди 20% до основного Договору на початок року, в разі якщо протягом року по одному коду ДК було проведено 4 відкриті торги: додаткова угода 20% може укладатись до кожного такого договору чи до одного? Лише до одного.
Ксенія 2021-04-13 13:33:43
Також дуже цікаво чим ви керувались, коли написали таке твердження?
Ліля 2021-04-21 17:23:42
Сергій, керувались статтею 41: 6. Дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку. Як бачите там чітко зазначено: що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році. Договорі, а не договорах. І там не написано, сукупній сумі всіх договорів тощо. Тож на думку Уповноваженого органу, 20 % можна укласти тільки до 1 договору
Сергій 2021-04-22 08:26:43
Ліля, Звісно, що договору написано в 41 статті. Наприклад: - у минулому році укладено 2 договори за одним ДК, за одним договором придбано 10 Ланосів, а за іншим 10 Рено позашляховиків. чому на початку наступного року, на думку уповноваженого органу, не можливо укласти додаткові угоди, що не перевищують 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку? це як раз буде 2 ланоси, та 2 рено
Ліля 2021-04-22 10:32:43
Сергій, я навмисне уточнювала про це у них, щоб переконатись, що правильно все пам'ятаю. Для уточнення ви можете поставити питання за посиланням https://me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA
Катерина 2021-04-08 11:24:28
Доброго дня! Договір заключено згідно спрощеної закупівлі на закупівлю різних овочів та фруктів. Через 30 днів Постачальник надає інформацію про підвищення ціни на деякі овочі, укладається додаткова угода згідно ст.41 ч.5 п.2. Питання: якщо протягом наступних 60 днів будуть підвищюватись ціни на інші овочі чи можна укладати ще додаткові угоди згідно цієї статті, але вже на інші овочі?
Ден 2021-04-03 13:02:02
Я то все знав, але прикольно "переубедиться"
Ірина Вікторівна 2021-04-01 15:19:49
У коментарях!!!!!! Ждун ждав
Ігор 2021-04-01 14:39:57
А я б подискутував відносно 4 додаткових угод на 20%. Наприклад, у організації є 4 різні точки підключення інтернету, які одним договором не можливо закрити, відповідно проводиться закупівля на кожну точку окрема. При цьому, Закон не порушується, так як умовою застосування 20% є проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року і як виявляється замовник проводить 4 закупівлі, а не одну. Відносно поділу предмета закупівлі( останній пункт) це не розцінюється, це так є. Приклад судове рішення з аналогічного питання https://reyestr.court.gov.ua/Review/89052681