15.02.2023 Ірина Литвинчук

Як і для чого міжнародним партнерам та благодійним організаціям здійснювати закупівлю через систему Prozorro.

Переваги проведення закупівель через систему Prozorro

У цій статті ми розкажемо про те, як і для чого міжнародним партнерам, благодійним організаціям та громадським організаціям, що купують або виділяють гранти для України в рамках своїх проектів, здійснювати закупівлю через систему Prozorro.

Як ми знаємо, Україна і ми разом з нею, проживаємо зараз найскладніший період в її історії. Вже майже рік як у центральній частині Європи, в Україні, триває війна. Разом із тим, важко не помітити всю ту підтримку ближніх країн та всього світу зокрема. В новинах зараз дуже часто можна почути, що Благодійні фонди чи партнери надають нам ту чи іншу допомогу. 

Яким чином дані структури оголошують про свої закупівлі та відбори до них на сьогоднішній день

Станом на сьогодні такі Замовники публікують інформацію про свої закупівлі на порталі Prozorro в новинах, у розділі “Закупівлі міжнародних донорів та публічні закупівлі інших країн”. Однак це не є прозорим проведенням закупівель у конкурентний спосіб через систему Prozorro і не гарантує 100% залученості на тендер постачальників системи. Такий спосіб оголошення про відбори до участі у тендері є не поганим, та все ж, ми пропонуємо зробити його кращим та зручнішим не лише для Замовників.

Як покращити публікацію закупівель благодійним організаціям та іншим установам

Насправді все дуже просто. Ми пропонуємо долучитись таким установам до нашої системи, як не Замовникам у розумінні Закону. При реєстрації на майданчику необхідно зазначити відповідний тип користувача.

У такому разі у вас з’явиться можливість проводити закупівлі через електронну систему закупівель, а саме проводити:
-спрощені закупівлі - конкурентні закупівлі, що допоможуть залучити максимальну кількість учасників;
-закуповувати через електронний каталог - державний онлайн-магазин, де продають товари перевірені Постачальники.

Що потрібно зробити, щоб почати купувати через електронну систему закупівель Prozorro

Потрібно зробити кілька простих кроків:

1. Зареєструватись на одному із наших майданчиків та здійснювати закупівлі через особистий кабінет. Про те як зареєструватись, можете прочитати у статті “Як зареєструватись у Прозорро Замовнику”. Також, на багатьох майданчиках є покрокові інструкції з проходження реєстрації. Ну і звичайно, після вибору майданчика, Ви завжди можете зателефонувати на гарячу лінію при виникненні труднощів чи запитань. Додатково, звертаємо Вашу увагу, що для Замовників дані послуги з реєстрації та публікації закупівель є безкоштовними.

2. Обрати той вид закупівлі, який вам підходить найбільше. Якщо ви бажаєте здійснити конкурентну закупівлю, куди учасники зможуть подати свої пропозиції, якщо ви бажаєте встановити додаткові вимоги до кваліфікації чи потрібного товару немає в електронному каталозі Prozorro, тоді проводьте спрощену закупівлю. Це коротка закупівля без додаткового регулювання та вимог, детальніше про те, як її провести ви можете прочитати за посиланням. Якщо ви купуєте простий товар, що є в каталозі і ви обмежені в часі, тоді можете скористатись електронним каталогом. Перелік товарів, що є в каталозі можна переглянути на прикладі майданчиків посиланнями тут або тут чи, наприклад ось цей варіант. Як провести закупівлю через електронний каталог читайте в статті за посилання.

3. Оголосити відповідну закупівлю. Якщо це закупівля через електронний каталог, то потрібно просто вибрати відповідний товар та замовити його. Якщо це спрощена закупівля, то потрібно підготувати вимоги до предмета закупівлі та за потреби вимоги до учасників та опублікувати оголошення про проведення закупівлі.

Чому варто проводити закупівлі через електронну систему закупівель

Існує ряд суттєвих переваг:

прозорість - вся інформація на порталі знаходить у відкритому доступі, і будь-хто може подивитись перебіг закупівлі;

конкурентність - дасть можливість різним учасникам прийти на тендер та  позмагатись за право бути постачальником;

економія - договір буде підписано з тим учасником, цінова пропозиція якого буде найбільш вигідною для Замовника; 

швидкість - проведення закупівель вище наведеними способами займе від 3 робочих днів (все залежить від вида процедури).

зручність - проводячи закупівлі через нашу систему, ви завжди швидко зможете знайти інформацію щодо того, що було закуплено, коли, за якою ціною, з яким постачальником укладено договір тощо - скориставшись нашим зручним та легким у використанні пошуком. Коротка інструкція роботи з пошуком є тут. Або, як альтернативний варіант, користуючись модулем аналітики bi.prozorro.org. Щоб детальніше зрозуміти принцип його роботи, рекомендуємо ознайомитись з інформацією у статті.

Висновки

Тож, якщо для вас важливо провести відкрито закупівлю та залучити більшу кількість постачальників та у конкурентний спосіб закупити необхідний товар, послуги чи роботи, ви можете проводити свої закупівлі через електронну систему закупівель Prozorro

поради,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.