31.05.2023 Ірина Литвинчук

Відповіді на запитання по оборонних закупівлях

І ми продовжуємо нашу рубрику "Відповіді на запитання від Замовників або Постачальників". Обираючи найцікавіші запитання даємо на них відповіді у статті нижче.

Запитання 1

По яких оголошеннях заповнювати форму?

Відповідь:

Форма, про яку ми писали тут, відноситься до заповнення оголошень відповідно до статті 30 Закону України “Про оборонні закупівлі”. Тобто оголошення стосуються Замовників, що здійснюють закупівлі для потреб оборони. Якщо порівняти статтю закону “Про оборонні закупівлі” з Постановою 1275, формулювання може здатись різним, та в цілому про суму оголошення яке потрібно публікувати, ніде не йдеться.

Тож відповідно Закону абзацу першого, частини третьої Статті 30, під час дії правового режиму воєнного стану, всі оборонні закупівлі окрім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин, мають бути розміщені на порталі.

А відповідно до Постанови 1275, частина 8, абзац 3, йдеться про те, що під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин) державний замовник готує оголошення про закупівлю, в якому зазначається інформація згідно з додатком 2, та надсилає його для оприлюднення відповідно до пункту 1 частини третьої статті 30 Закону України “Про оборонні закупівлі”.

Тут йдеться саме про заповнення форми, яку ми розрозбити для Замовників. Обмежень чи уточнень по сумі не зазначається ані в Законі, ані в самій Постанові. Тому публікувати оголошення потрібно на будь-яку суму.

Запитання 2

Коли потрібно оголошувати рамкову угоду?

Відповідь:

Відповідно до п.9 абзацу першого, Постанови 1275, Державні замовники здійснюють закупівлю товарів, визначених у додатку 1 до цих особливостей, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. гривень, за рамковими угодами для потреб оборони відповідно до  Особливостей, що затверджені Постановою №1275.

А відповідно до п.8 абзацу 4 Придбання державними замовниками товарів, робіт і послуг (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин) може здійснюватися в порядку проведення спрощених закупівель, визначених Законом України “Про публічні закупівлі”, в електронній системі закупівель.

Отже, рамкова угода для потреб оборони проводиться тоді, коли вартість закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн. А перелік товарів до яких вона застосовується, можете знайти у додатку 1.

Запитання 3

В які строки треба публікувати оголошення?

Відповідь:

Якщо ми говоримо про день оголошення закупівлі - обмежень щодо цього ніяких не встановлено. Тобто про те, за який строк до укладання договору чи публікації звіту про договір про закупівлю має бути це оголошення закупівлі - вирішує Замовник. 

А розмістити оголошення для оприлюднення на нашому порталі необхідно протягом дня, до дати розміщення оголошення про закупівлю. Тобто щонайменше за один день. Та обмежень тут також немає, Ви можете розміщувати оголошення і заздалегідь.


Наші статті на дану тему:

Як оголошувати рамкову угоду для потреб оборони з 1 січня 2023

Оголошення рамкової угоди відповідно до Постанови 1275 в електронній системі Прозорро

Актуальні зразки договорів про закупівлю товарів, робіт, послуг та рамкових угод

Звітування для потреб оборони

Закупівлі речового майна для потреб оборони

Порядок оприлюднення оголошень відповідно до Статті 30

для потреб оборони, рамкові угоди, постанова,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.