23.12.2022 ДП "Прозорро"

Актуальні зразки договорів про закупівлю товарів, робіт, послуг та рамкових угод

приклади договорів в умовах сьогодення

«Договір про закупівлю» - це господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару, Відповідно до частини 6 статті 1 Закону «Про публічні закупівлі».

Це визначення встановлює кілька особливостей договору про закупівлю, які відрізняють його від інших видів договорів. Давайте розглянемо основні  з них:
  • Це Договір, де замовник (покупець) є стороною, якимось чином пов`язаною з державним сектором, зокрема органи державної влади та інші юридичні особи та/або суб’єкти господарювання, які є замовниками у розумінні статті 2 Закону.
  • Визначення предмета договору про закупівлю ґрунтується на понятті предмета закупівлі та визначається за спеціальним порядком (затвердженим наказом Мінекономіки від 15.04.2020 р. № 708), що вимагає застосування конкретної системи класифікації для товарів і послуг та застосування конкретних будівельних норм у разі виконання робіт. Ця система класифікації відома як Єдиний закупівельний словник і є таким же, як система класифікації, що використовується в Європейському Союзі.
  • Фіксовані строки укладення та особливості встановленні строку дії договорів - Закон встановлює конкретні максимальні строки для укладення договорів про закупівлю в залежності від застосовуваної процедури закупівлі або спрощеної закупівлі. Адже згідно з ЦКУ та ГКУ, договір вважається укладеним з моменту підписання його обома сторонами. Щодо закінчення строку дії договору, то відповідно до ЦКУ він повинен бути визначений датою, періодом часу або вказівкою на подію, яка неминуче настане.
  • До сторін договору поширюються особливі правила відповідальності - оскільки замовниками представники державного сектору економіки, при розробці договірних положень, що регулюють питання відповідальності, вони повинні регулюватися статтею 231 Господарського кодексу України. Враховуючи, що учасники закупівель (контрагенти за договором про закупівлю) завжди звертають увагу на розмір відповідальності, доцільно умови про відповідальність визначати в тендерній документації у проекті договору про закупівлю.
Більш детально щодо умов договору про закупівлю на внесення змін до договору ви можете знайти у наших статтях.

Рекомендуємо вам ознайомитись із прикладами договорів, що можуть стати корисними на сьогоднішній день. Дані договори було розроблено Олександром Шатковським (за участі Сергія Яременка), та за підтримки ЄС.
Також, звертаємо вашу увагу, що Мінекономіки опублікували лист №07/55637-22 від 27.07.2022 "Коментарі та методичні рекомендації проекту ЄС «Підтримка реформи публічних закупівель в Україні» до законодавства про публічні закупівлі". З яким можна ознайомитись за  посиланням.

Зразки договорів можна переглянути тут:
Зразок договору про закупівлю послуг

Для того аби завантажити зразки договорів натисність кнопки "Відкрити" нижче.

приклади документів,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.