12.04.2020 Ольга Драпогуз

Ціна за одиницю в закупівлях за рамковими угодами

Як завчасно запобігти виникненню труднощів при округленні ціни за одиницю після аукціону

Нормативні підстави зазначення ціни за одиницю

Вимогу щодо оприлюднення учасниками інформації про ціну за одиницю товару (послуги) визначено однією з обов’язкових складових, які повинна містити тендерна документація для закупівлі за рамковою угодою (п.3 розділу ІІІ Порядку укладання і виконання рамкових угод).

Всі постачальники мають оприлюднити ціну заодиницю товару в межах своїх цінових пропозицій, сформованих на аукціоні. Допускається виправлення арифметичних або технічних помилок. Не оприлюднення ціни/не виправлення помилки веде до дискваліфікації.

Строк та алгоритм завантаження інформації про ціну за одиницю

На етапі кваліфікації замовник визначає постачальників переможцями за результатами проведеного аукціону або відхиляє пропозиції. Статус закупівлі переходить в «Кваліфікація (періодоскарження)», яка триває 10 календарних днів. У разі відсутності скарг система переводить процедуру в статус «Пропозиції розглянуто», після чого починається п’ятиденний період завантаження документів ціни за одиницю постачальниками.

Постачальники в особистому кабінеті на Майданчику або електронною поштою отримують повідомлення про початок періоду завантаження документів ціни за одиницю. Система дозволяє завантажити файл (постачальники можуть довантажити xls-файли з деталізацією пропозиції) з обранням типу документа: "Ціна за одиницю товару (послуги) учасника". При цьому завантаження саме документів є не обов’язковим.

У Вас є можливість завантажити оновлений файл ціни за одиницю протягом 5 календарних днів, оскільки Системою дозволяється завантажувати нові/оновлені документи та підписувати їх КЕП/УЕП.

Як завчасно запобігти виникненню труднощів при округленні ціни після аукціону

Під час аукціону постачальники можуть зменшити свої цінові пропозиції, після чого потрібно буде перераховувати ціну за одиницю товару в межах своїх цінових пропозицій за результатами аукціону. Проте, якщо оновлена ціна за одиницю матиме, наприклад, три знаки після коми, то вказати її з точністю до тисячних в Системі Ви не зможете.

Наразі в системі Prozorro у постачальників є технічна можливість зазначити ціну за одиницю з точністю до сотих, тобто тільки до другого знака після коми.

Тому для уникнення ситуацій з неточностями після округлення, при підготовці до участі в аукціоні Ви можете скористатися заготовкою у вигляді таблиці (наприклад, MS Excel із застосуванням формул). Перед настанням Вашого ходу в аукціоні, змінивши ціни за одиницю товарів (з точністю до другого знака), відразу побачите перераховану загальну вартість пропозиції, що буде Вашою ставкою в наступному раунді.

Приклад такої таблиці – на малюнку нижче.

Також для Вашої зручності Ви можете завантажити її для використання/редагування нижче:

рамкові угоди, ціна, аукціон,

Коментарі

Татьяна
Чи можемо ми в Оголошенні про спрощену закупівлю в ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПІДТВЕРДЖЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ВИМОГ УЧАСНИКА вказати: "Учасник, пропозиція якого оцінюється має протягом двох робочих днів розмістити (завантажити) остаточну цінову пропозицію (у тому числі за одиницю товару) в системі Prozzoro. В разі порушення цієї умови учасник, переможець спрощеної закупівлі, унеможливлює укладання договору, так як відповідно до частини четвертої ст.41 Закону умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту пропозиції за результатами електронного аукціону (у тому числі за одиницю товару). "